De weduwe van Indië: Pfeiffer_van Polanen PetelMensen die terugkeerden uit Indië vestigden zich in Den Haag. Ook veel Indische mensen die in Nederland gingen wonen kozen voor deze stad en overleden er. Dat is te zien aan de grafstenen. Bijvoorbeeld met deze foto van de begraafplaats Nieuw Eykenduynen te Den Haag.

Karel Lodewijk Pfeiffer, officierszoon geboren 1834 Delft, arriveerde als 2e luitenant korps genie en sappeurs in 1854 te Indië, waar toen al twee oudere neven Pfeiffer als officier verbleven.  Hij promoveerde uiteindelijk tot luitenant-generaal opperbevelhebber van het Oost-Indisch Leger.  In 1887 pensioneerde hij, ging met tweede echtgenote Adriana van Polanen Petel in Den Haag wonen en overleed daar in 1901. Op dat moment verbleven 5 kinderen in Indië. Karel had een eerste huwelijk met Caroline van Polanen Petel.
Ze overleed in 1862 in het kraambed kort na de geboorte van haar enigste kind Caroline, die later huwde met Jan Haga, een oom van Bauke Jan Haga die te Borneo door het Japanse leger gezien werd als leider van een verzetsgroep.
Een oom van Jan was Anthonie Haga die Pfeiffer in 1887 opvolgde als de hoogste bevelhebber.  Karel hertrouwde met Carolines zus Adriana, bij wie hij 4 dochters en 4 zonen kreeg.  Hun ouders waren  Oscar van Polanen Petel en Elizabeth Keuchenius ( Beiden in Batavia geboren. Vader Guillaume Keuchenius uit Schiedam was oa resident van Rembang en huwde 1818 te Batavia met Maria de Man uit Den Haag)
De naam Polanen van Petel is gemaakt door Oscars ouders   Louis Petel uit St Malo en Sara van Polanen . In 1837 verkregen ze wettelijke toestemming hun zonen die naam te mee te geven . Adriana overleed in 1930 en zij moet haar ongehuwde dochter Maria begraven hebben in 1928. Adrienne was ook ongehuwd en zonder kinderen.  Zij overleed te Baarn in 1944.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

13 reacties op De weduwe van Indië: Pfeiffer_van Polanen Petel

 1. Een meisje van Polanen Petel werkte bij de Garuda Indonesia in 1950 als grond stewardess op Kemajoran.

 2. Anoniem zegt:

  ik heb in mijn stamboom ene Bernard Frederik Haga, geboren in 1788 in Banda, overleden 1815, gehuwd geweest met Hermina Philippina Gouijn (1794-1825). Weet iemand of dit familie is van de bovengenoemde Haga?

 3. Anoniem zegt:

  ik weet niet waarom ik als anoniem ben gemeld. ik heb ingelogd als Maud van Valen

 4. Boeroeng zegt:

  Ontvangen mail:
  Hallo Boeroeng,
  Bijgaand een foto van een beëdigingsceremonie in Bandoeng 1950.
  Daarop staan een mevr. van Polanen Petel en een militair A.M. van
  Polanen Petel.
  Bijgaand de foto met de achterkanttekst (geschreven door mijn vader)
  eronder geplakt.
  Zittend, vierde van links is mevrouw van Polanen Petel,
  A.M. moet de kleine man in het midden zijn want mijn vader staat op de
  vierde plaats rechts van hem.
  Misschien dat een van de P.P. nazaten hierop reageert.
  m.v.g.

  • Boeroeng zegt:

   A.M. van Polanen Petel is Adolph Meinhard van PP (1904-1972) zoon van Willem van PP
   In 1950 dd deze foto was hij gehuwd met Victorine Maijer

 5. Hans Boers zegt:

  Karel Lodewijk Pfeiffer was zoon van Frederik George Pfeiffer (1796-1882) en Jeanette (Jannetje) Janssen (1803-1844). Zijn broers waren Evert Willem Pfeiffer (1836-1870) en Andreas Michael Pfeiffer (1838-1881).
  Evert Willem huwde Adeline Frederique Caroline Eugenie Bousquet (1843-1881).

  Haar ouders waren Henri Adriaan Louis Bousquet *1800-1853) en Josephine Mathilde Albertine Sylvie Guex de Coudraij. (1810-1873). Zij ligt graf 71 Magelang. (Niet meer bestaand).
  Josephine was weduwe van Majoor Carel Martinus Hubertus Kroesen (1821-1859). Hij sneuvelde slag bij Boni Celebes 1859 (Palakka en begraven slagveld). Geen kinderen uit dit huwelijk.

  Carel Martinus Hubertus was de jongere broer van Lt.Gn. Willem Egbert (1817-1873) en de oudere broer van Majoor Tiemen C.J. Kroesen Groningen 1823-1902 Batavia), die met Anna Johannes (Semarang 1831- Batavia 1894) was gehuwd, één na jongste dochter van Joseph Johannes (1778 Nieuw Julfa Perzie-1835 Semarang).

  Tiemen en Anna liggen Taman Prasasti Jakarta.
  Willem Egbert ligt Nieuw Eijkenduijnen.

 6. Hans Boers zegt:

  Justus Thomas Joseph White (*??-1906), zoon van Justus Thomas White en Margaretha Charlotte Manuel, huwde Louise Betje van Polanen Petel(1834-1883) op 7 okt 1854 te Pasoeroean.(Zij was dochter van Oscar van PP en Mina)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.