Boeken

Van Liesbeth Hesselink op aup.nl:
Genezers op de koloniale markt Inheemse dokters en vroedvrouwen in Nederlands Oost-Indië 1850-1915
Medische geschiedschrijving over de Nederlandse koloniën is schaars. Genezers op de koloniale markt voorziet in een lacune en werpt een nieuw licht op zowel de Europese als de inheemse gezondheidszorg en haar beoefenaars in de periode 1850-1915. In 1851 richtte de koloniale regering in Batavia twee opleidingen op: een doktersschool voor Javaanse jongens en een vroedvrouwenschool voor Javaanse meisjes. De bedoeling was dat zij de traditionele inheemse geneeskundigen, de doekoens, zouden gaan vervangen.

Het hele boek is te downloaden in delen, gepubliceerd in 2009.

Indië, betovering en desillusie
Een persoonlijke zoektocht naar een verborgen geschiedenis Thom Hoffman
Hoffmans jarenlange zoektocht naar het werkelijke Indië, vanaf het begin van de VOC tot aan de onafhankelijkheid van Indonesië, vindt zijn eindpunt in dit boek ‘Boven mijn jongensbed hing een Sumatraanse tijger.’ Zo begint Thom Hoffmans fascinerende en beeldende reis door de tijd. Onder een imposante tijgerkop droomde hij als 13-jarige over het sepiagekleurde Nederlands-Indië, het land van zijn grootouders. Oma en opa overleden kort na elkaar. Hoe was hun leven in Indië geweest? Omdat Thom zijn lievelingsoma geen vragen meer kon stellen, ging hij op zoek naar antwoorden.  Meulenhoff

Artikel in de VPRO-gids 43 in 3 delen: 1, 2, 3,

Oma Miet meldt:
Daar is hij dan, de 4e druk van het Indische Kookschrift van Oma Miet!!
Zo trots, ik had gewild dat ze dit zelf nog kon meemaken🙏🙏.
De mooie kookschriften zijn vanaf maandag as weer te koop
.
Oa te koop bij omamiet.nl, maar ook in de moessonwinkel en museum Sophiahof.

Kookboek Java van Maureen Tan.
De Javaanse keuken is die van haar ouders; het is de keuken waar ze mee is opgegroeid. ‘Eten is bij ons in de familie ontzettend belangrijk. Al mijn familieherinneringen zijn eraan verbonden.’
De Javaanse keuken is in te delen in drie gebieden: de West-Javaanse keuken. De West-Javaanse keuken is friszuur en pittig. In MiddenJava eten ze een stuk zoeter maar ook iets minder pikant. In OostJava is de keuken juist weer pikant en erg hartig, doordat er veel trassi en petis udang worden gebruikt.

Dit boek staat op de shortlist van 5 voor de Gouden Kookboek 2022.
Het publiek kan stemmen. De uitslag is 4 november 2022.

Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

2 reacties op Boeken

 1. Boeroeng zegt:

  Thom Hoffman:

  „Ik wilde achterhalen wat het verband is tussen de overrompelend esthetische bekoring van Nederlands-Indië – de foto’s, de verhalen, de geuren en kleuren – en de totale wreedheid van de geschiedenis. Want wie de geschiedenis overziet, moet vaststellen dat het land tussen 1817 en 1913 bijna onafgebroken in een koloniale oorlog met Nederland verwikkeld is geweest. En die draad werd tussen 1945 en 1949 rustig weer opgepakt. Een dieptreurig gegeven, waarmee wij als land nog steeds niet in het reine zijn gekomen. Want als de Indonesische ambassadeur op 15 augustus bij de Indië-herdenking óók een krans wil leggen, ontstaat er onmiddellijk groot tumult. Er zijn kennelijk veel vervelende geheimen die ons nog steeds dwarszitten.”

  ***

  https://www.nrc.nl/nieuws/2022/10/21/thom-hoffman-over-zijn-persoonlijke-zoektocht-naar-de-totale-wreedheid-van-het-koloniale-indie-nederland-heeft-een-onjuist-zelfbeeld-a4145919

 2. Boeroeng zegt:

  In zijn recent uitgekomen boek Indië, betovering en desillusie gaat schrijver, fotograaf, en acteur Tom Hoffman op zoek naar de antwoorden die hij niet meer van zijn overleden grootouders kan krijgen over hun leven in voormalig Nederlands-Indië. In gesprek met Femke van der Laan bij Nooit Meer Slapen vertelt hij onder andere over de systematiek achter het Nederlandse geweld dat hij tijdens die zoektocht tegenkwam. “Het was een schrikbewind als je eerlijk moet zijn.”
  —-
  Luister het gesprek:
  https://www.nporadio1.nl/nieuws/geschiedenis/012ef8e1-b858-4f9c-a720-1911353a8679/nederlandse-kolonisators-indonesie-voerden-schrikbewind?fbclid=IwAR0P30a7elKVWFZYRDaU2UCrNnPmqdjXYJ4MEdS9u4UCrY3POfi0esUksi0

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.