Indonesië wil roofkunst terug

Indonesië wil kunststukken en natuurhistorische collecties terug van Nederland. Het gaat onder meer om de complete Dubois-collectie: 40.000 fossielen die aan het einde van de negentiende eeuw in Indonesië zijn opgegraven door de Nederlandse onderzoeker Eugène Dubois. Het NOS Radio 1 Journaal praat erover met correspondent Mustafa Marghadi en met Corine van Impelen van Naturalis Biodiversity Center.
Luister en zie  NPO Radio 1

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Indonesië wil roofkunst terug

 1. Boeroeng zegt:

  Belangrijke stukken uit de duboiscollectie kunnen naar Indonesië.
  Maar niet alles, want je kan een deel beschouwen als Nederlands cultureel erfgoed, waar een Nederlandse geschiedenis aan vast zit. Mn … de internationale impact die Dubois had met zijn bevindingen.

  Met wiens toestemming verkreeg Dubois zijn opgegraven botten ?
  Met permissie van een Indonesische regent ?
  Arbeiders werden betaald … net zoals nu een buitenlands bedrijf grondstoffen uit Indonesische bodem haalt, met vergunning van de Indonesische autoriteiten.

 2. Boeroeng zegt:

  Indonesië eist het schedelkapje van Dubois en de Singosari-beelden terug, die nu nog onderdeel uitmaken van de collecties van Naturalis en Museum Volkenkunde.

  Marieke van Bommel, directeur van het Nationaal Museum van Wereldculturen, waaronder Volkenkunde valt, laat weten dat het museum bereid is tot teruggave. ‘Na jaren van voorbereiding en verkennen is het mooi om te zien dat er een formeel verzoek vanuit de staat Indonesië is ingediend. We zien uit naar de vervolgstappen, en werken uiteraard graag mee.’   Mare Online

 3. Boeroeng zegt:

  Niet bang voor een leeg museum, ‘erkenning roofkunst vaak belangrijker'”Hier zie je de Singosari-beelden uit Oost-Java, uit de 13de eeuw. Het Nederlandse bewind daar heeft ze destijds verscheept naar Nederland”, vertelt Stijn Schoonderwoerd, directeur van het Nationaal Museum van Wereldculturen. “De beelden stonden bij een verwilderde tempel, en de Nederlanders dachten: die vinden we mooi, die sturen we naar Nederland. En nu staan ze in het museum.” NOS

 4. Boeroeng zegt:

  Ook aan Indonesische zijde wekt de lijst onrust. Zo hoorde de koning van Klungkung pas vandaag dat Indonesië eigendom claimt van de kris (dolk) die door zijn voorvader is gebruikt tijdens een collectieve zelfmoord in 1908. „‘Ik weet van niets’, zei de koning zojuist tegen mij”, vertelt Rodney Westerlaken telefonisch vanuit Bali. Westerlaken is gepromoveerd op Indonesische cultuur aan de Udayana Universiteit en is sinds enkele jaren woordvoerder van de Balinese koning Ida Dalem Semaraputra in Klungkung. Al jaren zou de koning geroofd erfgoed dat in Nederland ligt, waaronder bijzondere rituele voorwerpen, graag terugzien in zijn paleis.

  Roofkunst terug? Graag, maar niet naar Jakarta, zegt de koning van Klungkung op Bali
  Toen het vorstendom in 1908 door Nederlandse troepen werd aangevallen, pleegde de familie om niet in vijandelijke handen te vallen collectief suïcide, een puputan. De troepen plunderden het paleis. Een deel van het erfgoed werd naar Nederland gebracht.

  „Let wel, Indonesië bestond toen nog niet als natie. Nederland viel het Balinese vorstendom Klungkung aan”, zegt Westerlaken. „De koning vreest nu dat de staat Indonesië de voorwerpen in Jakarta zal houden. Terwijl hij graag wil dat de voorwerpen teruggaan naar zijn paleis.
  —–
  NRC

  Werkt bovenstaande link niet? Probeer deze omweg .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.