Een familie in oorlogstijden

Oorlogsverhaal Richard Brouwer von Gonzenbach, die in 1964 geboren in Groningen. Hij is de jongste van 9 kinderen. De eerste 7 kinderen, zijn ouders en grootouders komen uit Nederlands-Indië. Richard vertelt het verhaal van zijn familie, hun opsluiting, martelingen en executies in de Jappenkampen en de moorden op 26 familieleden door pemoeda’s tijdens de bersiap-periode.   Stichting Oorlogsverhalen

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

35 reacties op Een familie in oorlogstijden

 1. R.L. Mertens zegt:

  @RGvGanzenbach; ‘ eenzijdig de Republiek uit te roepen etc. – Omdat Ned. het ondertekende(!) Atlantisch Handvest(voorloper VN) 1941: Elk volk heeft het zelfbeschikkingsrecht = merdek(!) in de HM 7 dec.’42 rede verloochende! Van Ned. was niets meer te verwachten! Mi. een meesterzet, want elke stap daarna van Ned. was: te laat! Heel de wereld wist toen, dat Indonesië het 1e (!)land van ZO Azië, dat zijn onafhankelijkheid opeiste🇮🇩! En meteen al dejure(!) erkend door Egypte en India!
  Ned. had het nakijken!

 2. R.L.Mertens zegt:

  @Olive: ‘ India, pas 2 jaar later etc.’ – India had al een eigen wetgevende macht: met een eigen bestuur met toezicht van de Britse onderkoning! Werd voor de oorlog al door Eng.toegezegd: na de oorlog 1947 onafhankelijk! Vochten ook samen tegen Japan. De Britten vertrokken met een parade (!) uit India. Terwijl Ned. de 1e politionele actie inzette..

 3. Bung Tolol zegt:

  @ Terwijl Nederland ,de eerste Politionele Actie inzette “” Nou die 1e politionele actie was toch ook een parade ? Een parade van onmacht en onbegrip .Op die Filipijnen ging het anders ook goed en vochten die Filipijnen hard tegen die Jappen .Die Amerikanen en Britten wisten dat ,dat Kolonialisme afgedaan had en er een nieuw era was aangebroken ! Nederland liep 50 jaar achter en hobbelde elke keer achter het verkeerde paard (kuda ) aan .De kwade genius achter het Nederlandse beleid was Ratu Willemien ,Zij had grote belangen in Kon Shell en wilde niet graag 80 miljoen “” Onderdanen “” kwijt .Vergeet niet tijdens de oorlog maakte zij de dienst uit in London ! Wat zei Churchill ook al weer ? Wilhelmina is de enige man bij die Nederlandse regering !

  • R.L. Mertens zegt:

   @BungTolol: ‘ 50 jaar achter etc.’ – Inderdaad! Een overleg/een vergelijk met de Rep. had ons meer profeit gebracht: onze fabrieken, plantages etc. uiteraard in samenwerking met Indonesië. – Ben nu (als afscheid) in de stad van mijn jeugd Soerabaja ( hotel Modjohpahit/ Oranje (verboden voor….) Wat een stad: gigantische(!) luxe malls en toren flats/kantoren , waar nu ook de onder/midden klasse vertoefd: samen komt etc. Zie allemaal gepoetste nieuwe auto’s: geen 1 met schrammen/deuken etc. De jeugd met hun scooters. De economie draait als tierelier: ongelofelijk. En dat 70 jaar onafhankelijkheid! Toen wij in 1950 vertrokken…’ach, ze kunnen het nog niet..’ En wat een volk: altijd lachend service gericht.

   • Anoniem zegt:

    Wat een stad: gigantische(!) luxe malls en toren flats/kantoren , waar nu ook de onder/midden klasse vertoefd: samen komt etc….

    Zeker niet langs Kembang Kuning geweest laat in de avond. Want daar komt de onderklasse ook…letterlijk: de dames liggen graag onder en roepen dan Klasse! Méér aub.

    • Bung Tolol / ook onderklasse zegt:

     Hum als ik zo de laatste zinnen lees van Anoniem van 14:27 uur ,heb ik spijt als haren op mijn hoofd ,dat ik niet naar Soerabaya ben geweest ! Ik was natuurlijk stant de pede naar Kembang Kuning getogen onder het mom ,moet een graf bezoeken ,goede smoes toch want het is volgens mij een begraafplaats .Om eerlijk te zijn die dode dames en heren zijn dood en blijven waarschijnlijk ook dood ! Maar die onderklasse dames ,die leven hopelijk nog …………… volgens een kenner moet je main main roepen ! Voordat jullie denken dat ik ook een kenner ben ,ik heb het van horen zeggen ! 😂😜😎😊

    • R.L. Mertens zegt:

     @Anoniem: ‘ langs Kembang Koening etc’ – U naar de Ooster begraafplaats? Plaats bespreken..?

    • Hans Boers. zegt:

     Tja het is wat Bungkie met die Anoniem…
     Trouwens die Anoniem schijnt een tante te zijn van één of andere gestoorde ook uit Surabaya maar wel wat langer daar gewoond dan menig zogeheten terugkerend nostalgisch element.

     De buurten rondom dat en DOOR het kerkhof heen zijn zooo verschrikkelijk groot geworden, allemaal met onderklasse mensen die geen cent te makken hebbn om in die grote dure restaurants te eten waar de service zogenaamd goed is…ja dank je de koekoek. Service goed Menir? Want mijn loon is net genoeg om de becak te betalen, dus een goede fooi is altijd welkom.

     Grote dure gebouwen? Tuurlijk. Maar wel even in aandelen register kijken wie de eigenaren zijn. Je komt echt geen Indonesische naam tegen. Meer iets uit de richting van Wang Snee Wang en Kya Motor en Kawasaki etc.

     Jeugd op scooters? Tuurlijk geleend van pa of grote broer want de scooter, zeg maar kleine motorfiets is het vervoermiddel van de kleine man. Geld of geen geld, zo’n ding moet er komen. Afbetalen Bungkie tegen 300.000 Rph per maand.
     Trouwens het meerendeel van de rijders zijn volwassenen met de familie erachter/erop/ertussen op het zadel maar NIET eronder. Dat doen ze elders wel.

     By daytime rondom KK S’baya.
     Zie je allemaal scootertjes en druke dure restaurants en af en ene bengekl waar auto’s gerepareerd worden, anders worden die auto’s niet toegelaten op straat als ze een schrammetje mankeren.

    • B. Huwae zegt:

     Mertens, ik zeg expliciet geen Heer.

     U bent vrij onbeschaafd en heeft een grijs gedraaide grammofoon in uw lege hersenpan toegevoegd gekregen bij de laatste behandeling, waardoor rationeel denken bij u niet meer mogelijk is. Beterschap.

     Anoniem = Mevr. Huwae uit Surabaya, hemelsbreed woonachtig van het centrum circa 1500 meter.

    • Barmmie Pooier zegt:

     Mertens schreef dit:
     R.L. Mertens zegt:
     15 mei 2022 om 15:32
     @Anoniem: ‘ langs Kembang Koening etc’ – U naar de Ooster begraafplaats? Plaats bespreken..?

     Zeker de baas van Oosterbegraafplaats. Kan ik boeken bij je om plaats te bespreken? Korting?

   • Hans Boers zegt:

    R.L. Mertens zegt:
    15 mei 2022 om 13:51
    Ben nu (als afscheid) in de stad van mijn jeugd Soerabaja ( hotel Modjohpahit/ Oranje (verboden voor….)…

    Je kan het niet laten om telkenmale weer je schofterige riool journalistiek ten toon te spreiden. Gebaseerd op je eigen leugenachtige verzinsels die je als waar aanneemt en verspreidt.

    Je bent zielig en het wordt tijd dat je zwaardere pillen moet gaan slikken, want de huidige medicatie schijnt toch niet zo goed te werken.

    • Bung Tolol zegt:

     Ja beste Hans ,je had toch enige tijd geleden laten doorschemeren aan een bepaalde persoon op dit blog ,dat je niet gediend was van die beschuldiging aan het adres van je Armeense familie leden in casu de eigenaars van Hotel Oranje ,dat zij een bordje hadden hangen met : Verboden voor …………Nou erg doorgedrongen is het dus kennelijk niet bij deze persoon .Hij blijft volharden in zijn beschuldigingen ,gewoon negeren er dringt kennelijk weinig tot deze persoon door .Laat hem maar roeptoeteren en schenk er geen aandacht aan .Wat Indonesia betreft ,een werkloos geworden ICT er vangt 300.000 rupiah per maand als steun en dat is omgerekend 18,45 euro ,daarvan moet die persoon rondkomen samen met een kind .Wat moet zij dus noodgedwongen gaan doen ? Bedelen .Die dames rond Kembang Kuning zullen het ook niet voor de lol doen maar uit bittere noodzaak .Wat het zakenleven in Soerabaja betreft 80 % van de economische activiteit wordt door Chinezen gerund .Zo wat weet ik toch “” Veel “” over Soerabaja en ik ben er nog nooit geweest ! Hou je haaks Hans en jangan repot over ene M ! 😎

    • Hans Boers zegt:

     Ha Bungkie, dank voor je bericht met steun en advies wat betreft M zijn ongegronde en verzonnen aantijgingen.

     Tja de situatie in Indonesia ken ik wel omdat ik dagelijks telefonisch of whatsapp kontakt heb met mijn kennissen en familie aldaar in Surabaya.
     Een paar overleden familieleden van me liggen begraven zowel op het Ereveld Kembang Kuning (van de OGS) alsmede op het Alg. kerkhof Kembang Kuning welke begraafplaatsen vlak naast elkaar liggen, weliswaar afgescheiden.
     Daarnaast zijn er ook nog wat overleden en die begraven liggen op het oeroude Peneleh kerkhof (dat niet meer in gebruik is). Op alle drie de kerkhoven worden de graven zeer regelmatig verzorgd door iemand welke ik z.g. in dienst heb hiertoe sedert een jaartje of 5 en welke ik van de straat ondergang heb kunnen “redden”. (Zij moest inderdaad de familie van voedsel voorzien) Voorheen werd het werk gedaan door een los werkman die op de bergaafplaats alg. KK zat te wachten op werk en die helaas vroegtijdig overleed.

     Ik ben bezig de graven aldaar te inventariseren op mijn vernieuwde a.s. website en hierbij een voorproefje voor jou mits je belangstelling hebt, van een pagina uit de hernieuwde website https://www.imexbo.site/begraafplaatsen-2/kembang-kuning/cate-ten-o-n/

     Hartleijke groet en nogmaal dank.

    • R.L. Mertens zegt:

     HansBoers: ‘riool journalistiek etc’ – Mijn vader 1912!(Soerabajaan) opgegroeid in Embong Malang; tegenover Toenjoean vertelde het mij tijdens onze toer in 1946! Idem de Simpang club. Een, nu nog vorstelijk hotel met zwembad, tuin plekken met witte stoelen. En een grote balzaal met podium; kroonluchters: zie de blanke elite met enkele geaccepteerde (!) Indo’s, met hun vrouwen door de zaal zwieren ( dus niet potjoh potjoh) Sanitair, hang-sluitwerk: goud/koper kleurig. Grote luxe kamers: alles is lux ( ontbijt € 12,-!)- Zouden hier toen ook Inlanders hebben gelogeerd?

 4. Hans Boers zegt:

  Voor diegenen die een bijdragen willen leveren aan de verkoper. Een doos Omo wast witter dan wit krijgt men er gratis bij.

  https://www.marktplaats.nl/u/r-l-mertens/21870841/

  Het is wel gebruikt en fabricage jaar ontbreekt.

  • Noordin zegt:

   Meneer Boers, vind u dit Niet kinderachtig? Dat Mr Mertens heel veel dingen verzint of verdraait of lelijker of mooier maakt Dan het in feite is, dat weten win allemaal. Maar hij staat Niet alleen, hij is met vele gelijk gestemde…

   • Hans Boers zegt:

    Dag meneer Noordin, Hoe bedoelt u met kinderachtig? Mijn response en getier naar hem? Wat hij normaal neerkwakt aan verzinsels moet hij weten. Tanggung jawab dirinya.

    Maar als hij mijn familie ten onrechte erbij sleurt – elke keer maar weer – met zijn beledigend gezwam , dan treed ik wel op voor mijn familieleden die zich niet meer verdedigen kunnen. En ik denk dat u dat ook zult doen, betul ngga?

    Slm dan jaga diri Pak.
    Hans Boers

    • Bung Tolol zegt:

     Hans ! Hans ! zet je goed Kacamata untuk membaca op ! Zet je goede leesbril op ! Noordin bedoelde dat het kinderachtig was van Mr M ,dat hij veel dingen verzint of verdraait of lelijker of mooier maakt ! Kritiek dus op Mr M en niet op jou ! Trouwens leuk videootje over Soerabaya ,viel mij op dat sommige delen van die stad heuvelachtig zijn ,dus niet zo vlak als Jakarta .Wel erg druk met al die scooters . Ze moeten in Indonesia wel eens werk maken van een goed openbaar vervoer en zeker die grote steden ,anders wordt het onleefbaar met al die uitlaatgassen ,een van die oplossingen De Metro !

    • Hans Boers zegt:

     Mijn antwoord van gisteren 16 mei 2022 op de posting van Bungkie (Bung Tolol) 16 mei 2022, waarin Bungkie mij wees op het feit, dat ik zeer waarschijnlijk de posting van Pak Noordin verkeerd had geïnterpreteerd en in welk antwoord ik Pak Noordin mijn verontschuldigingen aanbood voor mijn misinterpretatie, blijkt nu heden 17 mei 2022 geruisloos weg gemodereerd te zijn.

     Derhalve doe ik bij deze heden 17 mei 2022 wederom aan de heer Noordin mijn verontschuldigingen aanbieden voor mijn misinterpretatie van de bijdrage van de heer Noordin.

     Het wegmodereren van oprechte verontschuldigingen aan een medelezer de heer Noordin wegens mijn misinterpretatie van zijn posting, komt mij zeer vreemd over, omdat ik meen dat ik aan de gangbare beleefdheidsnormen voldoe en of voldaan heb.

     Ik maak een vergelijking te maken met het volgende:

     Postings in welke tenminste een bezoeker van dit forum, vele keren mijn overleden familieleden ONGEGROND en ongedocumenteerd beledigde door hen te beschuldigen van gelogen/verzonnen feiten/gebeurtenissen of wat dan ook en dit derhalve openlijk hebben verspreid, worden op dit forum NIET weg gemodereerd en worden telkenmale toegelaten tot openbare publicatie ervan op dit forum.

     Het betreft de leugenachtige verzinselen zoals het bevestigen van het omstreden bordje met de tekst “Verboden etc. etc. ” aan de buitenmuur van het hotel Oranje te Soerabaja EN de beschuldiging dat mijn overleden familieleden relaties onderhielden met fascistische en/of dergelijke groeperingen, hetgeen toch wel als zeer onbeschoft en als zeer beledigend naar overleden familieleden toe ervaren mag worden.

     Men kan dit terugzien in de archieven van dit forum.

     Gelet op de koers die dit forum nu vaart wat betreft dit hierboven genoemde gebeuren, kan mijn gevolgtrekking van dit alles voor mij slechts één ding inhouden en dat is:

     dat ik mij voortaan distantieer van dit forum en dat mijn achting – wat betreft een dergelijk gebeuren – voor dit forum goed gedaald is.
     Ik dank de webmaster voor de tot op heden toe verstrekte gastvrijheid op dit forum.

     Het ga u allen goed.

     Hans Boers

    • Pierre de la Croix zegt:

     Welkom in de Club van Geruisloos-Zonder-Vorm-Van-Proces-Weggemodereerden Pak Boers. Jammer dat het management van deze overigens mooie Indische site de basisfatsoensregels in het intermenselijk verkeer niet begrijpt en aldus goedwillende en door hun bijdragen waardevolle deelnemers als u van zich vervreemdt.

    • Boeroeng zegt:

     Hans…
     Ik heb onlangs geen berichten van je verwijderd.

   • Hans Boers zegt:

    Dank voor reactie van de webmaster in deze kwestie, zowel prive ontvangen als op dit forum.

    Ondanks mijn eerder gedane mededeling om me te distantieren van dit forum, wil ik toch nog hierin het volgende mededelen en tevens wil ik er verder geen extra woorden meer aan verspillen als enkel het volgende:

    Tot en met tenminste 18:00 uur gisteravond was mijn posting te zien en te lezen en dat werd bevestigd door een kennis van me, die het draadje volgde en mij enigszins op het hart drukte om de beledigingen gericht aan het adres van mijn overleden familieleden door M. maar links te laten liggen.

    Omwille van mijn gemoedsrust te sparen telkenmale ik de gore postings van M. lees, blijf ik derhalve bij mijn besluit om mij verder te distantieren.

    Gelijk de wijze woorden van mijn overgrootvader Agha Hovsep Hovhannes Amirkhan ooit eens gedrukt werden in een Semarangsche krant in de jaren begin 1830, zeg ik ook nu:
    ” M. schrijft maar wat ie wilt, so be it als ie zich er lekker bij voelt om overledenen te schofferen.”

    Nogmaals: Adios Amigos zoals Good O’Jim ooit zong. https://youtu.be/ucvcoWMFmW8

    • A. Olive zegt:

     Heer Hans Boers wat jammer dat u in het vervolg weg blijft van dit forum. Nou zitten wij hier weer met eentje minder die de vervelende vent Mertens van repliek kan dienen.
     Ik hoop dat u schrijft op Java Post want uw bijdragen worden zeer gewaardeerd.
     Hoop dat het geen Adios voor goed wordt maar een “Till we meet again”.

    • Hans Boers zegt:

     Heer Olive, dank voor uw steun via uw berichtje. Eerlijk gezegd, op dit moment, heb ik mijn buik vol van al dat gedoe met M ( In de USA staat de letter M toch voor een scheldwoord. hahaha) . Ook op de Javapost verschijnt M met zijn kwats regelmatig.

     Ik kan op dit moment mijn tijd heel hard gebruiken en spenderen aan andere nuttige zaken zoals bij voorbeeld het vergaren van gegevens van die bewoners uit het voormalig Ned. Indie en dit ten behoeve van al diegenen die op zoek zijn naar hun voorouders en hun leven. T.z.t. hoop ik in het najaar ermee klaar te zijn – dank zij hulp en medewerking van derden en instanties alhier in den lande alsmede in Indonesia – en zal ik dit kosteloos en belangeloos publiceren.

     Echter zoals u weet: de mens wikt maar God beschikt.

     Intussen wens ik u een goede gezondheid toe voor zoveel en zover mogelijk en doet u voorzichtig met dat corona gedoe. GBY.

    • R.L. Mertens zegt:

     @HansBoers: ‘ te schofferen etc. – Waarom
     zou ik: als 86! jarige terug in de stad van jeugd: omschrijf ik de realiteit van toen? Houd u een spiegel voor wat tempo doeloe voor de inlander was. Beynon schreef er een boek over; Verboden voor honden en Inlanders. Alle geschoolde Indonesiërs (!) hebben dit grievend moeten ondergaan. Typisch dat dan de meeste Hollanders het hebben over ‘ gehoord’ . Mijn vader 1912 , opgegroeid in Embong Malang (tegenover Oranje hotel)heeft het meegemaakt. Lees de kranten uit die periode hoe men over de Inlander dacht: dat luie volk; de zweep erover heen! – Waardoor denkt u dat die pemoeda ‘s door het lint gingen, toen ze daar de driekleur in top zagen?

 5. vsndenbroek@libero.it 1953 zegt:

  @Richard Brouwer van Gonzenbach
  Bedankt dat U mijn naam noemt als bron van de 34 slachtoffers bij de Olostraat-affaire Ik moet mijzelf corrigeren , want wellicht zijn er meer slachtoffers te betreuren, zoals Adele Tjia Kim Giok (een gelijkgesteld aan de Europeanen?) ongeveer 45 jaar oud, die ook op 20-11-1945 in Padang werd vermoord. wellicht weet U of zij geparenteerd was aan de andere slachtoffers.

  Ik was de afgelopen dagen voor het eerst in het Nationaal Archief NA in Den Haag en stuitte op het dossier “ moorden te Padang en omstreken”. De tijd ontbrak om op zoek te gaan naar de strafzaak die in 1947/1948 plaatsvond tegen de moordenaars van de Olostraat.

  Het is mag nu wel duidelijk zijn dat het geweld in Padang niet zo algemeen was als de onderzoekers van het dekolonisatie project willen doen geloven.. Indonesiers wisten dat een grote groep Indo-Europeanen, aan de Europeanen gelijkgestelde Ambonezen maar ook Chinezen allemaal in de avond van 20-11-1945 zich in een huis in de Olostraat bevonden. De daders handelden doelgericht.
  Een groot deel van de slachtoffers werden, gezien de massagraven in groepen afgeslacht en begraven. Een klein deel der slachtoffers werd naar andere plaatsen afgevoerd en daar alsnog met bijlen, bamboe roentjing of andersoortige slag-. of steekwagens op gruwelijke wijze om het leven gebracht, zie hun persoonsdossiers bij het NA.

  Alhoewel Britse militairen op minder dan 400 meter gelegerd waren, grepen zij niet in. Hetm,at toch niet zo zijn dat de slachtpartij, waarbij tientallen afgeslacht werden, hun ongemerkt voorbij zou zijn gegaan? Ik ben nog steeds op z<oek naar het situation report waar de Britse militairen melding maken van deze slachtpartij!! Eerst toen enkele Engels militairen vermoord werden, grepen de Britten in en in december, werden alle ex-geïnterneerden inclusief mijn moeder naar veilige oorden geëvacueerd.

  Tezamen met het rapport van politiecommissaris Goldman en het verslag van de BB-ambtenaar Ballendux en natuurlijk de processtukken over de strafzaak tegen hun moordenaars kan eindelijk een Indisch verhaal verteld worden over deze treurige affaire.. Dat zal mijn Hormat zijn tegenover de geachte Heren Bo Keller en Ron Geenen.

  • Bung Tolol zegt:

   Heb zo,n donkerbruin vermoeden ,dat de “”Hans Boers fanclub “” stukken groter is dan de “”Fanclub “” van Martens ! Hans Boers is met zijn IMEXBO natuurlijk van onschatbare waarde voor de geschiedenis van Indie en dan vooral die van de Armeniers ! En wil je iets weten over die Kuburan Belanda ? Effe Hans e-mailen ! 😎

   • Ish zegt:

    Ik deel uw compliment. Hans zijn werk met Imexbo, zijn gedrevenheid én persoonlijkheid zijn van onschatbare waarde. Goede mensen zijn goud waard en zij dienen gekoesterd te worden.

   • R.L. Mertens zegt:

    @BungTolol; ‘ fanclub etc. ‘ – Doet me niets: de waarheid over ‘ ons Indië ‘ is mijn streven!’ Ben nu 86 jr. oud en laat mij niets meer op de mauw spelden. En zeker nietdoor jongeren(!) die niet
    eens die tijd hebben meegemaakt. – Waardoor denkt u waarom de Armeense familie hun grootse onderkomen van Soerabaja: het Oranje hotel genoemd hebben ?

 6. Bung Tolol zegt:

  Boeroeng zegt /schrijft “” Hans ik heb onlangs GEEN berichten van je verwijderd !”” Kijk gebeurde mij ook enige jaren geleden ,stuur ik een opgewonden brief/e-mail naar Boeroeng ,waarom hij mijn reacties niet opnam ,bleek het toch anders in elkaar te zitten en trof si Boeroeng geen blaam ! Toen de juiste weg bewandeld en kwamen de reacties weer door !

 7. ellen zegt:

  Heer Van den Broek, Zat ik afgelopen zaterdag 14 mei j.l. niet naast u onder de grote parasol op het buitenterras van Museum Sophiahof in Den Haag. Ik was vergeten uw naam nogmaals na te vragen. Wij zaten na te praten over de lezing van Onno Sinke over de bersiap. U had ook de expositie Revolusi in Amsterdam bezichtigd, omdat u erg geinteresseerd bent in de bersiaptijd en de slachtoffers ervan. U bent die tijd zelfs aan het documenteren. U kwam in het echt (als u het bent) zeer vriendelijk over, terwijl u op internet flink van leer kan trekken.

  • vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

   Ja mevr. Ellen, ik was het in eigen persoon. Ik was bij mij. moeder in Rijswijk en toevallig las ik over de bijeenkomst in het Museum Sophiahof. Een uiterst boeiende bijeenkomst waar na afloop ik nog een interessant gesprek had met dhr Onno Sinke.

   Ik kan best aardig zijn maar in het verleden kon ik de uitdaging niet weerstaan om hard van leer te trekken door hyperbolen in mijn schrijfstijl te gebruiken. Maar ja, op mijn leeftijd heeft dat geen zin meer en heb mijn stijl de laatste tijd wat aangepast en ik hoef niet op alles, vooral provocaties in te gaan.

   Ik ben weer terug in Italie en ben bezig wat opiniestukken te schrijven over de Bersiap

 8. Boeroeng zegt:

  Hans,
  Raadsel is opgelost. Je reactie kwam in de map Spam terecht.
  Ergens als nr 100.
  Ik kijk nooit naar die map, die 9000 spammails had verzameld.
  Ik zal dadelijk alles verwijderen.

  Maar voor de goede orde je mailtje hier plaatsen. Niks mis mee
  Bungkie, als Pak Noordin inderdaad meent dat het kinderachtig is van M, dan mea culpa en mijn excuses aan Pak Noordin voor mijn opvliegerigheid en verkeerde opvatting.
  En eigenlijk enkel en alleen door zo’n lapzwans als die M is. Maaf Pak Noordin.

  In Surabaya zouden ze zeggen: Wong M. kurang sopan, ndas dablek, otak miring. En op zijn Madurees is het al helemaal raak maar daar zal ik me niet aan schuldig maken hier op dit forum….want verstaan ze toch niet hiero 😉 😉 😉

  Bungkie ik heb nog een foto van een stel oude Indo’s die ergens daar in een achteraf steegje wonen (steegje waar net 2 brommers elkaar kunnen passeren) en gezellig buiten zitten in het steegje.
  Nou ja, wat heet gezellig? Brommer uitlaat stank, riool dat open staat.Bloedheet tussen de dichte gebouwen in.

  Persoonlijk vind ik het een mooie foto: Moeder al heel erg oud maar de “blanke afkomst” straalt van haar gezicht. Helaas ben ik er nooit achter kunnen komen wie zij waren.

  Dank voor je comment en terechtwijzing.

 9. vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

  Het initiatief van dhr Richard Brouwer van Gonzenbach BvG is zeer toe te juichen om klaarheid te brengen in de Olostraat27-affaire in Padang waarbij minstens 34 mensen op beestachtige wijze werden afgeslacht. De affaire heeft alle kenmerken van een Bersiap gebeurtenis,

  Er wordt wel beweert dat het geweld algemeen was, gericht tegen (Indo-)Europeanen, Molukkers en Chinezen. Maar deze bewering lijkt discutabel. Bij nauwkeurige bestudering is het opvallend dat veel van de slachtoffers in Padang de status hadden van “gelijkgesteld aan Europeanen”. Een element dat bij het onderzoek over de Bersiapperiode niet aan bod komt , terwijl het naar het laat aanzien wel een kenmerkende eigenschap is van veel Bersiapslòachtoffers. Dat geeft wel een ander perspectief aan deze gebeurteni, dan wordt de conclusie over dit Bersiap incident wel anders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.