Pater familias van Indo-Afrikanen hielp tot op het laatst bij het uitpluizen van familiegeschiedenissen

Onlangs overleed Daniël Cordus.
De Volkskrant:
Als kleinzoon van een Afrikaanse soldaat groeide Daniël Cordus op in Kampung Afrikan op Java, maar over Afrika werd niet gesproken. ‘Hij was nogal nieuwsgierig, en al jong vroeg hij zich af hoe het kwam dat zij donkerder waren dan de gemiddelde Indonesiër en de gemiddelde Indische Nederlander. In brieven van een overleden oom ontdekte hij hoe het kamp tot stand was gekomen. Na zijn pensioen is hij in die verborgen geschiedenis gedoken’, zegt zijn oudste dochter Joyce.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

8 reacties op Pater familias van Indo-Afrikanen hielp tot op het laatst bij het uitpluizen van familiegeschiedenissen

 1. waluparmo zegt:

  Kampung Afrikan op Java bestaat niet! Wal Suparmo

  • Anoniem zegt:

   Pak Wal…: Kampung Afrikan podo LONDO IRENG (= Zwarte Nederlanders). —–> Serdadu KNIL asale Afrika, omahe Gang Afrika Purworejo.

 2. Boeroeng zegt:

  Poerworedjo was een garnizoensplaats van een Afrikaanse legereenheid.
  Daar groeide Daan Cordus op

  Vertaling van tekst youtube:
  Kampung Afrikan is een wooncomplex achtergelaten door het koloniale tijdperk van Nederlands-Indië. In dit dorp woonden huurlingen die van het Afrikaanse continent waren geïmporteerd.
  Maar nu zijn er geen Afrikaanse nakomelingen meer die nog in dit Afrikaanse dorp wonen.

  • Bung Tolol zegt:

   WOW ! Wat een lekker relaxt filmpje ! Mooie oude koloniale huizen ,allemaal ziet het er zeer netjes uit ,beetje jammer van die snelweg Jalan Soedirman hadden ze beter niet kunnen laten zien ! Maar een inkijk in die Kampung is toch echt de moeite waard ,kun je je een beetje indenken hoe die mensen in die tijd leefden .Lijkt mij een zegen om als kind in zo,n omgeving op te groeien ,helaas kunnen wij het Daan Cordus niet meer vragen .Het was overigens wel vreemd dat die Afrikanen ( ex-slaaf of vrijwillig ) gelijkgesteld werden door die Koloniale Hollanders en dat in die tijd ! 1800 en nog wat .Zou dat in andere kolonies ook gebeurd zijn ? Geloof er geen nasi-bal van ! O.K vreemd maar wel slim door die Afrikanen goed te betalen en ook goed te behandelen kweek je zeer loyale soldaten .Is ook gebleken zij werden de Belanda -Hitam genoemd “” Zwart van buiten met een Oranje hart !”” Die gronden in Purworejo kregen ze van Koning Willem 3 ( vader van Wilhelmina ) Er waren trouwens meer van die kampungs Afrikan ,er scheen ook eentje in Semarang te hebben gestaan .Wie ook in Purworejo is geboren ? Jan Toorop ! Nou ziet Jan er toch behoorlijk donker uit ,is hij als kind ( anak-ketjil ) in de ketjap gedonderd/gevallen of heeft hij ook enig Afrikaans bloed ?

  • R.L. Mertens zegt:

   @Boeroeng ‘werf een compagnie neger soldate etc.’-Zie Historisch Nieuwsblad febr. 2000. Door een tekort aan soldaten en aanmeldingen uit Europa werden ‘natuurlijke sterke negersoldaten’ aangeworven! – Met een goede de herinnering aan Soerabaja 1946/47 toen de Indo Afrikaanse oom Akkermans ons van schoon/drinkwater voorzag!

 3. Boeroeng zegt:

  Meer over Daan Cordus in dit boek:
  https://scholarlypublications.universiteitleiden.nl/access/item%3A2871099/view
  Ook deze foto met de vader van Daan.

  • Bung Tolol zegt:

   Toch een uniek gegeven ( Uiteraard in die tijd bezien ) dat Afrikanen ( Negers ) gelijkgesteld werden met Europeanen ,je praat wel over 1800 en nog wat ,dus de 19e eeuw ,toen er nog slavernij bestond in De West en Amerika ! Maar je ziet het als je een volk “” Verheft “” en ze als gelijken behandeld gaan ze door roeien en ruiten voor je ! Trouwens die weggelopen slaven in Suriname werden bij overeenkomst met de Hollanders ook als vrij mens beschouwd ,goldt niet voor de stad- slaven ,die moesten wachten tot 1863 .Waarom werden die Afrikanen in Indie met de Europeanen gelijkgesteld ? Nou ik denk ,het waren er niet zoveel en die Hollandse kolonialen hadden betrouwbare soldaten nodig ,nou betrouwbaarder als die Afrikanen waren er niet ! Er waren veel M.W.O dragers onder hun .Nou zie ik op die foto een Paulus staan ,weet ik waarom Trees Paulus zo,n donkere teint had ( oude kennis van mij ) zij had ook Afrikaans bloed ! Ik moet ook erbij zeggen die Afrikanen op die foto uit 1920 zagen er pico bello uit echte gentlemen !

 4. Boeroeng zegt:

  Ouders van Jan Toorop.
  Maria Magdalena Cooke en Christoffel Theodorus Toorop.
  Maria Magdalena Cooke is geboren op 27-07-1837 in Banka, dochter van de engelsman Edward Cooke en Maria Magdalena Wolzeijver, vermoedelijk indo-europese

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.