Godfried werd als Indo mikpunt Indonesische woede: ‘We werden geboycot’

bd.nl:
Ze stonden tussen 1945 en 1949 aan verschillende kanten van de geschiedenis. Francisca Pattipilohy (95) zag de onafhankelijkheid van Indonesië als bevrijding van de Nederlands kolonisator. Godfried Jansen (83) werd als Indo het mikpunt van Indonesische volkswoede

Over Francisca Pattipilohy
Tegelijk ervaart ze het racisme van het koloniale systeem. Inlanders worden op het strand door prikkeldraad gescheiden van Europeanen, eten niet in Nederlandse restaurants, zitten in aparte wagons van de trein en moeten via een aparte ingang naar de pasar (jaarmarkt) op het Koningsplein.  ,,Ik kwam niet bij Nederlandse vriendinnen thuis en zij niet bij mij’’, vertelt Pattipilohy. ,,Ik wist niet beter en dacht dat het zo hoorde. Inlanders waren gewoon niks, de allerlaagste rang.’

Over Godfried Jansen:
Het gezin van Godfried Jansen (1938, Soerabaja) woont aan de oostrand van de havenstad Soerabaja. Zijn vader, een marineman, belandt in een Japans krijgsgevangenkamp. ,,Scholen werden gesloten, want de Japanners wilden alles wat Nederlands was wegvagen’’, vertelt Jansen.    (…)
Nederlanders en Indo’s raken geïsoleerd en worden bedreigd. Jansen: ,,We werden geboycot door de Indonesiërs. We konden geen eten kopen. Vrienden hebben ons ‘s nachts in het geheim bevoorraad.’’

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Godfried werd als Indo mikpunt Indonesische woede: ‘We werden geboycot’

  1. R.L. Mertens zegt:

    @GodfriedJansen; ‘Soerabaja etc.’- Waarom wordt ook niet vermeld, dat al voor het vlagincident(!) schermutselingen optraden tussen Indo/Hollandse jongeren, die de Japanners ‘hielpen'(!) om de rood/wit vlaggen (nav. 17/8 gehesen) van de gebouwen te verwijderen. Er werden zelfs ook anti Republikeinse teksten door Indische/Hollandse jongeren op de gebouwen aangebracht- Wijlen Somers vertelde ook dat hij iemand zag, die onder op de rood/wit op de muren aangebrachte vlaggetjes, zelfs een blauwe baan heeft geschilderd. (die moet dan met een blauwe verf pot rond lopen). – Pemoeda Wurungian( Menadonees!); ‘ ik kwam in de ochtend langs het Rode Kruisgebouw een groep Indisch/Nederlanders tegen, die uit volle borst zongen; oh schitterende kleuren van Nederlands vlag….toen de Nederlandse driekleur op Yamamoto(vm.Oranje) hotel wapperde en de massa richting de hotel ingang bewoog. Zonder zich storen aan de Japanse wacht, die daar met getrokken banjonet op ht geweer was opgesteld. – Wat dan mi. verklaart waarom in Soerabaja zo’n bloedige afrekening volgde! Lees ook Willy Meelhuysen; Revolutie in Soerabaja.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.