Kan ‘bersiap’ ook erkenning zijn? 

Wouter Muller in tubantia.nl:
hoop ik dat het gebruik van ‘bersiap’ in de komende tentoonstelling in het Rijksmuseum voor Indische Nederlanders ook een erkenning kan zijn voor het verdriet over het verlies van ‘hun’ Indië. Voor hen is ‘bersiap’ zeker niet ‘racistisch’, maar vooral dramatisch.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

7 reacties op Kan ‘bersiap’ ook erkenning zijn? 

 1. Anoniem zegt:

  Hallo Wouter.
  Als kind van af mijn achtste jaar zat ik in het Jappen kamp en van af mijn tiende Jr. alleen.
  Na de capitulatie van de Jap.
  kreeg ik de Bersiap periode op mijn brood.
  Als zodanig vind ik het voor mij dramatisch.
  Je begrijpt het land en later ook de wil van het volk.
  Alleen Nederland gooide roet in leven door er militairen naar toe te zenden.De Nederlandse regering leefde nog in de VOC tijd en dat kon niet meer.
  De Bersiap was voor mij niet goed.
  Daarvoor heb ik er te veel van mee gemaakt en gezien.

  • R.L. Mertens zegt:

   @Wouter/Anoniem; ‘erkenning etc.’- Van Nederland/ historici? Zie hoe marginaal(!) het Rijksmuseum omgaat met de benaming bersiap. Toen; 4 okt.’45 de uitslag van het gesprek vd.Plas-moh.Hatta ; geen merdeka; bleef onze regering provoceren, wetende dat de Tottoks in beschermde kampen zaten(!); een Japans maaksel, niet praten met de Republiek, Soekarno een collaborateur etc. En ik/wij Indo families ( vrouwen, kinderen: zonder vaders) buiten de beschermde kampen(!) het eerste doelwit werden van: ‘siaaaap; boenoeh Belanda/ dood de Hollanders!’- Als ik nu lees Trouw 18/1-’22 H.Schulte Nordholt: ‘vielen er in de beginfase van de revolutie meer dan 40.000 slachtoffers ( en maar opschalen!) Ruim 5000(!) waren (Indo) Europeanen. Het ging dus niet om een exclusieve(!) aanval op (Indo) Europeanen, hoewel dat beeld(!) in Nederland lang in stand hield’ Dus ….zoals indertijd 1945 had men maling aan Indo’s, laat staan aan Indisch verdriet: cq. erkenning?
   *note; en ik hoorde indertijd toch echt ; boenoeh Belanda! Of riepen de pemoeda’s … Belanda kesassars! Over historisch besef gesproken!

   • vandenbroek@libero.it (1953) zegt:

    Dhr Mertens dient mij goed te begrijpen: het is zonder meer verhelderend verbanden te leggen tussen historische gebeurtenissen zoals het Atlantisch Handvest en radicale politieke bewegingen, zoals de pemuda’s. Maar het dient dan wel gebeuren met een fijn ontwikkeld gevoel voor de complexiteit van het koloniale verleden en de Revolusi met vermijding van banale simplificaties en sensatiezucht die aan dhr Mertens visie (sic) niet geheel vreemd lijkt te zijn. Ik wens hem van harte beterschap toe.

    @dhr Adat de aanvullende VWO-examenvraag Geschiedenis over het verschil tussen de Franse en Indonesische vrijheidsstrijder oftewel de Revolution francaise en Indonesische Revolusi, daarbij betrek ik ook de Russische (Russkaja revoljoetsija) en de American Revolution. Bij verwijzing naar het taalverschil worden strafpunten berekend.

    • R.L. Mertens zegt:

     @vandenBroek; ‘voor complexiteit van het koloniale verleden etc.’- Wat in hemelsnaam is er complex aan? Bezetters en onderworpenen; heersers en onderdanen! Ik lees bij u juist; sensatie zucht door het aantal slachtoffers op te schalen….om het een soort ‘indocide’ te bestempelen. Eenzijdig gruwelheden te benoemen; mi een mate van een Indisch syndroom. Rudy Kousbroek zei het al; menigeen uit Indië praat over Indië/Indonesië altijd met een overdosis(!) van; ‘vooringenomenheid, racisme en een misplaatst gekwetstheid’!

 2. Anoniem zegt:

  Nogmaals dhr Mertens van Harte beterschap

  • R.L. Mertens zegt:

   @Anoniem; ‘van harte beterschap etc.’ _ Ben zo gezond als een vis. Naarmate de Indische doofpot geopenbaard wordt; steeds meer gezonder….!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.