Digitaliseringsproject over Indische geschiedenis

De Koninklijke Bibliotheek (KB), het Netwerk Oorlogsbronnen en Indisch Herinneringscentrum werken samen aan de totstandkoming van Het Indisch Geheugen voor de Toekomst. Dit wordt een webportaal met veel gedigitaliseerde bronnen die het zoeken naar informatie over voormalig Nederlands-Indië eenvoudiger maakt.In het project worden verschillende historische bronnen over het Nederlands-Indische verleden online beschikbaar gesteld. Hieronder vallen tijdschriften, kranten, boeken en documenten. Allereerst worden de scheepsjournalen van rederij de Koninklijke Rotterdamsche Llyod gedigitaliseerd. Deze speelde een belangrijke rol bij de terugkeer van mensen uit Nederlands-Indië naar Nederland. De te digitaliseren bronnen komen uit verschillende collecties uit binnen- en buitenland.   Historiek

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Digitaliseringsproject over Indische geschiedenis

 1. vandenbroek@libero.it zegt:

  Indisch Geheugen voor de Toekomst?
  Ik kijk in de spiegel ,maar weet zeker dat ze NIET mij bedoelen. Nee het is een webportaal met veel gedigitaliseerde bronnen die het zoeken naar informatie over voormalig Nederlands-Indië eenvoudiger maakt!
  Maar dan kunnen ze net zo goed ook Indisch4ever of Javapost als webportaal gebruiken! Of is dit een te simplistische gedachte die mijn denkraam te boven gaat?

  En waarom worden de scheepsjournalen van de Rotterdamse Lloyd gedigitaliseerd? De enige nuttige rol van de Lloyd die ik bedenken kan, was het transport van Indische migranten tegen woekerprijzen uit Nederlands-Indie. Dan kunnen ze beter de passagierslijsten van de schepen digitaliseren. Dat is deels al gedaan. Maar om te weten wat de gemiddelde snelheid van zo’n schip en het kolengebruik was, lijkt mij weinig nuttig.

  Interessanter lijkt mij de digitalisering van de archieven van het DMZ, Dienst Maatschappelijke Zorg en de simplificatie van de toegankelijkheid tot zo’n archief. Ik wil best weten hoe DMZ over mijn en andere Indische families rapporteerde. Hoe niet alleen de aanpassing van Indischen was , maar vooral hoe onbarmhartig=koud de ontvangst en opvang van DMZ-zijde was.

  Hoe staat het eigenlijk met de digitale kennis van het IHC?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.