Week van de koloniale geschiedenis 2021

Bronbeek_ingangMuseum Bronbeek organiseert van 16 t/m 24 oktober 2021 in de ‘Week van de Koloniale Geschiedenis’ een reeks activiteiten rond het thema ‘Aan het werk’, in samenwerking met Erfgoed Gelderland, Focus Filmtheater, Stichting TRISKontakten en het Indo Filmcafé/Lux Nijmegen.
Vrije wil of dwang?
Eeuwenlang werkten vrouwen en mannen in de Nederlandse koloniën in Azië en Amerika zich in het zweet onder een verzengende zon. Sommigen deden dit uit vrije wil. Maar voor velen was dit geen vrije keus: zij móésten werken. Er waren mensen bij die vanuit Nederland kwamen om fortuin te vergaren in het koloniale bedrijfsleven, om daarna nooit meer te hoeven werken. Tot slaaf gemaakten in de Oost en de West werkten dag in dag uit onder zware omstandigheden om te overleven.  maandvandegeschiedenis.nl

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Week van de koloniale geschiedenis 2021

 1. Boeroeng zegt:

  Onder het kopje ‘Vrije wil of dwang?’
  Wordt veel de nadruk gelegd op slavernij.
  Voor de meeste bewoners te Indië lag het anders.
  Je kunt loondienst natuurlijk loonslavernij noemen.
  Je kunt ook de dwang van de vrije boeren te Java onder het cultuurstelsel een soort slavernij noemen. Maar formuleer dat anders in de tekst

  • R.L. Mertens zegt:

   @Boeroeng; ‘formuleer het anders etc.’- Nog anders dan; ‘eeuwen lang(!)werkten vrouwen(?) en mannen in de Nederlandse koloniën in Azië en Amerika zich in het zweet(!) onder een verzengende zon. Sommigen deden dit uit vrije wil…….? Na al die eeuwen…. konden/moesten ze uiteindelijk hier uitrusten!

 2. vandenbroek@libero.it zegt:

  Citaat”: Tot slaaf gemaakten in de Oost en de West werkten dag in dag uit onder zware omstandigheden om te overleven. ……………… En er waren mannen en vrouwen bij, die als contractarbeider (koelies PvdB) lange dagen maakten op PLANTAGES en in MIJNEN”
  Ik lees net iets interessant over “Contractarbeiders” en Mijnen in samenhang met de koelie-ordonnantie zie;: Erwiza, E. (1999). Miners, managers and the state: A socio-political history of the Ombilin coal-mines, West Sumatra, 1892-1996. https://pure.uva.nl/ws/files/1201065/108642_UBA003000195_008.pdf

  Hoofdstuk 3 gaat over The making of a criminal colony, control and violence (1892-1920). Dat was in de tijd van de Ethische politiek, ik herhaal ETHISCHE. Dan wordt de toon al gezet.

  Er wordt ook verwezen naar de plantages, daarmee worden de tabaksplantages van o.a. de Delimaatschappij bedoeld. Heeft dat iets te maken met het Rehmrev-rapport dat toentertijd onder het hele grote vloerkleed geveegd werd.

  Ik vraag me af waarover in Bronbeek gesproken wordt. Hopelijk smaakt de rijsttafel beter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.