Hoe denken de Indonesiërs over de Nederlanders? Een nodig, maar moeilijk gesprek in een ontwakende wereld 

Als het gaat om hun gedeelde geschiedenis, praten Nederland en Indonesië langs elkaar heen. Tegen elkaar, nooit met elkaar. Praten over de geschiedenis is, net als de geschiedenis zelf, nooit onschuldig. Maar het is tijd voor een goed gesprek, betoogt oud-correspondent Michel Maas.  De Volkskrant 

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

20 reacties op Hoe denken de Indonesiërs over de Nederlanders? Een nodig, maar moeilijk gesprek in een ontwakende wereld 

 1. Boeroeng zegt:


  Deze twee heren hebben helemaal geen zin te praten over toen vroeger.
  Dat is niet gezellig en ook niet nuttig voor de economie.

  Pondaag heeft altijd lust in ruzie te maken over tempo doeloe.
  Of denk ik dat maar?
  Wie wil zijn opponent zijn ? in een studio… camera’s … filmpjes flashback.

  • RLMertens zegt:

   @Boeroeng;’lust in ruzie etc.’- Als je al op de lagere school te horen/ onderwijs krijgt, dat je eigen vaderland voor 3 eeuwen bezet is geweest…..door Nederland. Wat voor ‘lust’ zou je willen ontplooien? Vooral als je nb. in Nederland bent/woont…..En al die die herdenkingen meemaakt….vooral van hen die tempo doeloe zo verheerlijken……

   • Boeroeng zegt:

    Klopt Pondaag is op de lagere school in Indonesie volgegoten met nationalisme en zwartwitdenken van wij goodguys, zij badguys.
    Dat heeft hij nooit kunnen relativeren 50 jaar hier in Nederland
    Welke herdenkingen heeft hij nou meegemaakt ? Hij heeft toch een hekel aan die mensen die herdacht worden en herdenken?
    In zijn bekrompen geest is dat allemaal verheerlijken van een Nederlandse dictatuur.

    Tegenwoordig is hij meer een indohater dan een belandahater.

    • Bung Tolol zegt:

     @ Quote van de dag ! Tegenwoordig is hij meer een Indo-hater dan een Belanda-hater .Pondaag heeft een Belanda vrouw en dus ook Indo kinderen ( Pondaag is zelf een Indo ) Wat zal Jeffrey het moeilijk hebben in het leven ,hij haat zichzelf en hij haat zijn kinderen en hij haat ook een beetje zijn vrouw .Hij haat ook nog eens Nederland maar woont er al 52 jaar .Hij houdt van Indonesia maar wenst er voor geen goud te wonen ,zeker bang dat er weer een Bersiap uitbreekt tegen Indo,s .Hij heeft de Indonesische nationaliteit maar geniet alle voordelen ,die iemand met de Nederlandse nationaliteit ook heeft ( A.O.W andere uitkeringen etc etc ) Pondaag is gewoon een van twee walletjes etende Indo .Oh ja hij haat ook de Indische familie van zijn moeder ,die hem op hun beurt ook haten .Hij haat ook Indisch4ever omdat het geen Indonesia4ever heet ! Hij haat ook Boeroeng omdat hij hem een rare vogel vindt .

    • A. Olive zegt:

     Bung Tolol, waarschijnlijk vervloekt Pondaag ook de dag dat hij geboren is.

    • Bung Tolol zegt:

     @Waarschijnlijk vervloekt Pondaag ook de dag dat hij geboren werd “” ………..Nou denk het niet ,Jeffrey denkt dat hij op de wereld is gezet om die zelfde wereld van die Indo,s te verlossen en tevens om het op te nemen voor oude Indonesische vrouwtjes ,die verkracht werden door die verfoeide Indo,s ! Als hij op de t.v komt ,doet hij dat in een Soekarno outfit ,wit pak gekocht op het Waterloo plein ,peci gekocht bij Toko Toetie maar hij draagt er een ketting bij met een kruis ! Zou Jeffrey geweten hebben dat Bung Karno een moslim was ? Of zou Bung Karno ook met een kruis om de nek hebben rondgelopen ? Soekarno had wel veel jeuk in zijn kruis ,vandaar zijn grote kinderschare ( 10 wettige en 140 onwettige ) Jeffrey heeft altijd de Indonesische nationaliteit behouden ,ja me hoela dat deed hij om de Nederlandse dienstplicht te ontduiken .Pondaag komt graag op de Nederlandse t.v en scheldt dan die hele Nederlandse samenleving aan flarden “” Julie zijn uitbuiters en moordenaars “” Die Nederlanders ,die dan t.v kijken liggen dan op de grond te kronkelen van het lachen ,is toch vermakelijk ,zit er een ventje in een wit pak met raar petje en een stokje in de hand beetje te schreeuwen en te vloeken met een Indische tongval ! De meeste Nederlanders weten tegenwoordig echt niet meer wie Soekarno is geweest .Zij kennen alleen nog tante Lien en die praat ook zo grappig ! Veel ontwikkeling heeft si Jeffrey niet gehad ,hij bauwt alles na wat Mw Pattipilohy ( of zoiets ) hem in het oor fluistert .”””Ja jullie hebben Indonesia 300 jaar gekoloniseert ,waar halen jullie het recht vandaan ?”” Nou dit heeft si Jeffrey echt niet van zichzelf hij is net een papegaai ,dreunt alles op wat hem ingefluistert wordt .Ik zie een discussie /debat wel zitten tussen Pak Wal Suparmo en Pak Jeffrey Pondaag ,ook Pak Wal loopt altijd in een soort Soekarno outfit maar dan niet wit ,ook Pak Wal is een christen .Kijkcijfers op de Nederlandse t.v nemen astronomische vormen aan ! Vliegt door het dak .Nederland heeft een nieuw duo Peppie en Kokkie ! 😜🤣😂😎 Maar er wel even bij zeggen Pak Wal maakt si Jeffrey met boter en suiker in ! Kansloze Joepie die Jeffrey !Oh ja Pak Wal is behalve een christen natuurlijk ook een Indo ,ondanks zijn Indonesische naam .

    • Jan A. Somers zegt:

     “Tegenwoordig is hij meer een Indo-hater dan een Belanda-hater ‘ Feitelijk hadden de Indonesiërs meer problemen met de Indo’s dan met de totoks. De totoks waren er gewoon. Maar de Indo’s voelden zich, mede door de ethische politiek, weggedrukt tussen totoks en Inlanders, Vooral door de banen die meer en meer door de Indonesiërs werden ingenomen. Gevolg: naar boven likken, naar beneden trappen.

    • R.L. Mertens zegt:

     @Boeroeng; ‘nationalisme en zwart denken etc.’- Wij toch ook over Indonesiërs; ‘die rampokkers, extremisten, oproerkraaiers etc. – W.Wertheim kreeg bij aan komst in Indië meteen onderricht van zijn oom; ‘zonder ons Wim, gaat dit land naar de bliksem’.
     -Journalist Hofland; ‘op de HBS; ‘Indië was van ons. Wij waren geliefd bij de Inlanders, die voor ons de plantages onderhielden. Oproerkraaiers werden in de daartoe opgerichte staf kolonies opgeborgen’- Generaal Spoor bij aankomst van de troepen 1946; ‘dat in dit land een enorm werk(?) moet worden verricht, dat gebaseerd moet zijn op de oudste normen van de humaniteit. Rust en orde, recht en vrijheid’ (!) – En Pondaag is wel degene , die met pemberontak/aanjager is van de processen tegen de Nederlandse staat. En onze oorlogsmisdaden ‘op de kaart heeft gezet’. Dat er zelfs een 4,5 miljoen(ook uw belasting geld) kostende onderzoek over die misdaden volgde! Hij is fel tegen hen, die nu nog steeds die ‘koloniale waarden’ vertegenwoordigd cq. bezigt. Du Perron zei het in 1938 al; ‘kolonialen; een poepsoort, die (nog steeds) stinkt’! En die stank irriteert hem…
     .

 2. Ik ben accorod met Pondaag.Laat hij met mij in contact komen!

 3. Jan A. Somers zegt:

  In mijn contacten met Indonesiërs, zowel op mijn werk als op vakantie, heb ik niet gemerkt dat ze denken over Nederlanders. Ze doen in ieder geval niet moeilijk, ik dus ook niet. Ze maakten gewoon deel uit van de vele buitenlanders waarmee ik op mijn werk te maken heb gehad. Met als pluspunt, hun voor mij bekende taaltje.

 4. vandenbroek@libero.it zegt:

  Als Indo mag je alles beweren over dhr. Pondaag, hij is bekend als karikatuur van Sukarno maar dat is blijkbaar begrijpelijk voor Nederlanders. Hijj heeft toch maar het leed van een aantal Rawagede-weduwen op de Nederlandse landkaart gezet, er was eindelijk aandacht voor het moorddadige gebeuren van Nederlandse soldaten in het voormalig Nederlands-Indie.

  Maar even terugkomen op het topic. Kan iemand de vragenlijst vertalen die aan de Indonesiers voorgelegd werd. Daar gaat het toch om? Want die opmerkingen over Pondaag zegt toch veel meer over degenen die wat over de persoon Pondaag <eggen dan over Pondaag zelve. De persoon Pondaag kan men wel zwart maken, maar helpt dat onze zaak? We mogen toch wel wat zelfkritiek hebben

  Trouwens, wanneer worden de resultaten van de enquête bekend gemaakt?

  • Jan A. Somers zegt:

   “karikatuur van Sukarno” Eerder een smet. Voor mij is Soekarno een hoogstaande figuur. Dat ik het meestal niet met hem eens was, is een ander verhaal.

   • R.L. Mertens zegt:

    @vandenBroek; ‘karikatuur van Soekarno etc.’- Soekarno de Willem van Oranje van Indonesië! – Ik merk/lees toch, dat er nu vele boengs zijn, die zich Willem van Oranjes voelen/willen zijn?

 5. vandenbroek@libero.it zegt:

  Oud-correspondent Michael Maas vermeldt in zijn artikel 3 Bersiapslachtoffers: De drie kinderen Van Slooten 7, 8 en 10 jaar oud toen ze omstreeks 7 december 1945 werden vermoord in Batavia:

  Ze werden als vermist opgegeven, vermist betekende in die tijd ontvoerd en meestal werden ze vermoord teruggevonden. Ik heb wel eens aan iemand uit proberen te leggen dat als iemand vermist=ontvoerd werd in die tijd en niet binnen 30 dagen teruggevonden, dan is het waarschijnlijk dat deze persoon vermoord is. Kan ik ook bewijzen, Helaas begrepen deze persoon het niet.
  Het verhaal is wat anders. Deze kinderen werden samen met hun vader, een gepensioneerde PTT-ambtenaar en ene mevr. Gouw afgeslacht en in een waterput in de Jalan Tegalang 5 gegooid. Op dit adres woonde ook een familielid, ene G. van Slooten. Hun lijken werden pas in 1947 opgegraven. Zij liggen begraven in een verzamelgraf.

  Hopelijk heeft dhr van Slooten geen levensverzekering afgesloten, anders kunnen zijn nabestaanden naar de uitkering fluiten.

 6. R.L. Mertens zegt:

  @JASomers; ‘naar boven likken etc.’- Het gevolg van art. 161 van de Indische Staatswet; Europeanen- Inlanders. Over behoeften gesproken….!

  • Jan A. Somers zegt:

   “‘naar boven likken etc.’- Het gevolg van art. 161 van de Indische Staatswet; Europeanen” Nee hoor, de Indo-Europeanen stonden gewoon in de groep die “aan de bepalingen van de Europeanen zijn onderworpen” Alleen waren die Indo’s niet gediend van de ethische politiek, zich omhoog ontwikkelende Inlanders. Zagen ze als een bedreiging!

   • RLMertens zegt:

    @JASomers; ‘een bedreiging etc.’- Natuurlijk waren de opkomende geschoolde Inlanders een concurrentie voor de Indo boengs. Dat was ook de bedoeling het ‘koloniale dualisme’
    = verdeel en heers. Die ethisch politiek is gewoon voor de bühne! – hoog leraar J.Breman; ‘een maatschappelijke dualiteit; een gelaagdheid bestaande uit 2 segmenten waarvan de leden ten opzichte van elkaar in een verhouding van dominantie- onderwerping stonden. De kleine blanke bovenlaag vormde een gesloten front en maakte voor haar machtsuitoefening gebruik van van verschillen(!) welke de brede massa(!) onderling verdeeld’!

    • Jan A. Somers zegt:

     “Die ethisch politiek is gewoon voor de bühne! ” Gezien “de opkomende geschoolde Inlanders een concurrentie voor de Indo boengs.” met het bedoelde resultaat!

    • R.L. Mertens zegt:

     @JASomers; met het bedoelde resultaat etc.’- verdeel en heers!

 7. waluparmo zegt:

  Hoe weet Bung Tolol zoveel over mij?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.