15 aug nieuw Indië-monument in Ede

Sinds vorig jaar is er ook een 15 augustusherdenking in Ede. Zie dit filmpje
Toen met een voorlopig monument. Dit jaar wordt er op een 15 augustus een tweede herdenking gehouden in het Memorial Park aan de Vossenakker te Ede.
Het definitieve Indië-monument zal dan onthuld worden.
Brons, 1 meter hoge sokkel, 90 cm hoog, 40 cm breed
Het is genoemd de Duyf en de vogel staat op een nootmuskaattak
Er was op 27 juli een tweet van Remco Raben die veronderstelde in vragende vorm dat de naam Duyf en de nootmuskaattak staat als “symbool van vrede met een van genocide en slavernij. En verwijzing naar VOC-schip De Duyfken. Cynische koloniale nostalgie of totale naïviteit? ”

Een woordvoerder van de gemeente Ede antwoordde in een tweet:
“Deze symboliek is juist bedoeld om het verleden niet te ontkennen. Ook in de begeleidende teksten staat dat de koloniale periode voor Nederland de gouden eeuw bracht, maar dat het voor de bevolking van Indië een periode was van overheersing, slavernij en geweld.^LD 3/3
Kennelijk, de woordvoerder interpreteerde de symboliek van de ontwerpers Jair Pattipeilohy en Maurice den Boer oa aan de hand van ontvangen begeleidende teksten.
Inmiddels zegt een woordvoerder van Ede dat deze tweet niet te beschouwen is als een uitleg van de symboliek namens de gemeente Ede En dat de tweet of soortgelijk niet een tekst bij het monument is.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

15 reacties op 15 aug nieuw Indië-monument in Ede

 1. Boeroeng zegt:

  De ophef rond het nieuwe Indische monument in Ede houdt aan. Eerder maakte de Federatie Nederlandse Indiërs al bezwaar tegen een tekst die op het monument zou staan. Nu gaat het om de naam van het monument dat op 15 augustus wordt onthuld op de het Memorial Park aan de Vossenakker.
  Murjani Kusumobroto is het absoluut niet eens met de naam van het monument voor Indische en Molukse Nederlanders die stierven in de Tweede Wereldoorlog. ,,De naam van het monument, De Duyf, op deze manier geschreven, refereert naar het schip De Duyfken. Om dit VOC-schip te verbinden aan een herdenkingsmonument is compleet misplaatst.

  gelderlander.nl
  Het monument ‘de duif’ noemen is logisch, maar waarom de Y in de naam Duyf. Is het een verwijzing naar een beroemd VOC-schip ? En waarom dan ?
  De Gelderlander heeft gemist dat op 27 juli er al ophef was over de naam Duyf. Dit door Remco Raben op twitter

 2. Boeroeng zegt:

  Dat laatste blijkt nu er vanuit delen van de Indische en Molukse gemeenschap grote bezwaren zijn gerezen tegen de vormgeving en naam van dit monument. Bezwaren die betekenen dat het monument in deze vorm niet zal kunnen functioneren als herdenkingsmonument voor mensen die hun (familie)wortels hebben liggen in het voormalige Nederlands-Indië.

  Je vraagt je af hoe het kan dat deze bezwaren niet bij de kunstenaar en de gemeente Ede, die mede-opdrachtgever en medefinancier van het monument is, zijn doorgedrongen. Heeft men zich wel breed laten informeren vanuit de hele Indische en Molukse gemeenschap? Is het participatieproces bij de totstandkoming van dit monument wel goed uitgevoerd?

     EdeDorp

 3. Boeroeng zegt:

 4. vandenbroek@libero.it zegt:

  Een duyf als symbool voor 15 augustus 1945 lijkt mij gezien de historische context ongebruikelijk en niet voor de hand liggend maar de Kunstenaars van het monument werden geïnspireerd! zij geven niet aan waarom juist de oud-nederlandse naam Duyf aan het Herdenkingsmonument gegeven werd. Een andere mogelijkheid was de neutrale naam Duijf. Ondanks dat bleven zij tijdens de opwinding hardnekkig vasthouden aan Duyf. Op een gegeven moment verscheen de verwijzing naar het koloniaal verleden in de discussie. Gezien de uitspraken van de werkgroep Indisch monument en gemeente Ede ligt een verbinding tussen Duyf en VOC voor de hand. Ik kan NU de reactie van mevr. Kusumobroto begrijpen. Onvermeld blijft dat zij dochter is van een Nederlands “onderdaan” die zich tijdens de Duitse bezetting in Nederland onderscheidde in het Verzet, hij heeft actief meegewerkt Joden te laten onderduiken.

  Ede heeft een gouden mogelijkheid voorbij laten gaan een open discussie te voeren met alle betrokkenen, ook kinderen van toenmalige Nederlandse onderdanen dwz Inlanders om in de symboliek van die tijd te blijven, een brug te slaan, zich te verzoenen met het verleden. Dit is voor Ede nog steeds een brug te ver.

  De indruk wordt nogmaals bevestigd dat Nederlanders een gebrek aan historisch besef hebben zoals een Belgische historicus al aangaf. Wie de geschiedenis niet kent, is gedoemd deze te herhalen.

  • Bung Tolol zegt:

   Wat kan jou dat stomme Ede nou schelen ? Hoeveel Indo,s wonen er wel niet ? Volgens mij maar twee ! t.w Pak Ayam Goreng en Pak Ayam Pedis ,nou deze twee doorgesnoven ,sufgerukte Indo,s gaan echt niet naar die herdenking ,ze hebben wel wat anders te doen ,b.v naar Cafe het gebraden kippetje .EDE ? EDE? Ik wil er niet eens doodgevonden worden !

  • Jan A. Somers zegt:

   ” een gouden mogelijkheid voorbij laten gaan een open discussie te voeren met alle betrokkenen” Waarom zou dat nu moeten? Er is een Indisch Monument met een wat foute naam. En een aantal mensen die er een hele foute Indische geschiedenis aan willen ophangen. Laat ze een zaaltje huren, en met gezang droevig doen over het verleden. Daarna koffie met cake. Je gaat nu toch niet discussiëren over totaal andere zaken dan de herdenking van 15 augustus, het einde van de wereldoorlog? Met herdenken van al onze slachtoffers die daarbij in Indië zijn gevallen? Herdenken!!! Geen gelul over heel erg lang geleden vroeger. Doe dat op een ander moment. Nu gaat het over onze slachtoffers uit de 2e wereldoorlog. Even het hoofd buigen. Als ik nu in Surabaya zou zijn, zou ik deze dag op Kembang Kuning doorbrengen. Bij al die mensen die daar niet behoren te liggen. Stil zijn, niet lullen.

 5. Boeroeng zegt:

  De gemeente Eden zal de naam Duyf niet meer gebruiken voor het monument.
  Ik vind het verstandig, al was het maar om de schijn van verwijzing naar het schip Duyfke te vermijden.

 6. Bung Tolol zegt:

  O.K Boeroeng : Toch wel een beetje kasian elk zich zelf respecterende Stad ,dorp ,gehucht wil zo graag ook meedoen aan die “” Hype “” Indisch herdenken .Mensen ,mensen hou er mee op ! Tot 1988 werd er nergens aandacht geschonken aan die susah in Indie ,ja was toch een ver van mijn bed show ! Alleen den Haag en in iets mindere mate Breda hebben het recht om een Indische herdenking te houden o.k de rest mag natuurlijk meedoen ,kun je wettelijk niets tegen doen .In mijn stad Amsterdam heb je nu dus ook een Indische herdenking ,volgens mij heeft de stad Amsterdam vooral een Joods stempel ,ja er wonen ook wat verdwaalde Indo,s zoals Frans Leijdelmijer en Peggy Stein maar er zijn dit jaar ook enkele die hards bezoekers uitgeschreven ( dood gegaan dus ) Ga ik kijken bij de DAM ? Natuurlijk niet ! Herdenken doe je in Den Haag ! en niet in Rottum of Ede .Natuurlijk is dit niet aardig voor Mw Peggy Stein maar in Amsterdam wonen er circa 28.000 Indo,s ( Waarschijnlijk meer ) hoeveel Indo,s zouden er komen morgen op de DAM ? Misschien lima puluh orang ( 50 ) =0.6 % Laten wij ons wat dat Indisch herdenken betreft gewoon beperken tot Den Haag en Breda ! En wat die gemeente EDE betreft laten ze een monument oprichten voor de plofkip . 😂😁😎

  • Jan A. Somers zegt:

   Tja, Indo’s denken maar dat in kampongs zoals Ede geen normale mensen wonen. En vergeten dat die 28.000 Amsterdamse Indo’s ook geen benul hebben van een herdenking van onze bersiapslachtoffers. Zijn kennelijk net zo dom als al die andere Amsterdammers.

  • vandenbroek@libero.it zegt:

   citaat:….Tot 1988 werd er nergens aandacht geschonken aan die susah in Indie.

   De herdenking dwz de Bevrijding (van het Japanse Schrikbewind) was eigenlijk een exclusieve Nederlandse aangelegenheid De aandacht was vroeger gericht op de blanke slachtoffers dat niet alleen blijkt uit de talloze door totoks in boeken vastgelegde verhalen over de verschrikkingen in de Japanse interneringskampen maar ook geïllustreerd door de aandacht van de media voor het lot van de Europeanen in Nederlands-Indië.

   Maar Nederlanders werden zich langzamerhand bewust dat buiten de kampen ook (Indo-) Europeanen geleden hebben onder de Japanse Bezetting. Aan hen werd de veelbetekenend naam “Buitenkampers” gegeven, wat nog steeds de exclusieve aandacht voor het Jappenkamp benadrukt.

   Nu zijn ook Indonesiers als slachtoffers ontdekt. Het geeft alleen maar aan dat de Herdenking nog steeds hiërarchisch dus koloniaal is: Europeanen, Indo-Europeanen en inlanders. Het wachten is op de Chinezen en andere Oosterlingen , die eindelijk in Nederland ook als slachtoffers erkend worden.

   Dan pas kunnen we als Nederlanders zeggen dat alle slachtoffers van de Japanse bezetting in Indië herdacht worden, ook geallieerde militairen. Inclusiviteit is eindelijk bereikt.

   • Jan A. Somers zegt:

    Herdenken de Indonesiërs ook de Nederlandse slachtoffers, zoals bijvoorbeeld van de bersiap? Ïnclusiviteit! Gisteren was overigens de Indonesische ambassade ook weer present, net als op de voorgaande herdenkingen. En Nederland is ook altijd vertegenwoordigd op de 17 augustusrecepties.

 7. vandenbroek@libero.it zegt:

  Gisteren herdacht ik de bevrijding van het Japanse schrikbewind en dacht aan de slachtoffers van WO2 waaronder mijn opa Pieter Mulder, die in een Japanse interneringskamp overleed. Een verwijzing naar de Bersiap is cynische koloniale rethoriek of totale naïviteit.

  • Jan A. Somers zegt:

   “Een verwijzing naar de Bersiap is cynische koloniale rethoriek of totale naïviteit.” Of gewoon niet aan de orde. Alles op zijn tijd. Ik lees: 8 DEC 1941 – 15 AUG. 1945. En: Tweede wereldoorlog Nederlands-Indië. En: (…) die eindigde met de Japanse capitulatie op 15 augustus 1945. En: Ontelbare militairen, verzetsstrijders en burgers uit alle bevolkingsgroepen in en buiten de gevangenenkampen lieten hun leven. Volgens mij redelijk duidelijk, normaal Nederlands, zelfs zonder begrijpend lezen.

   • Bung Tolol zegt:

    Ja zeker heel duidelijk Nederlands maar ook die FIN ( Federatie Indische Nederlanders ) kan geen goed Nederlands lezen en begrijpen .Die Kedutaan Besar Republik Indonesia mag geen krans neerleggen bij dat monument ,want hij moet eerst excuses aanbieden voor die Bersiap ! Het staat er toch duidelijk 8 dec 1941-15 augustus 1945 en in die periode vielen heel veel meer Indonesische slachtoffers dan Europese ( + 6 miljoen Indonesische slachtoffers .Mag die ambassadeur nou een bloemetje neerleggen of mag hij het niet ???? .Wat mij betreft mag hij er zelfs twee neerleggen .Getuig Hormat aan die slachtoffers van de TWEEDE WERELDOORLOG ! Daar is toch geen woord Chinees bij .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.