Indonesiërs schrijven brief aan gemeente over beeld J.P. Coen: ‘Onaanvaardbaar’

Afstammelingen van de vroegere bewoners van de Banda-eilanden in Indonesië willen dat het beeld van Jan Pieterszoon Coen op de Roode Steen wordt weggehaald. Dat schrijven ze in een brief aan de gemeente Hoorn. In de brief, die in handen is van NH Nieuws, wordt Jan Pieterszoon Coen verantwoordelijk gehouden voor de genocide op de Banda-eilanden in 1621  NH Nieuws

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

12 reacties op Indonesiërs schrijven brief aan gemeente over beeld J.P. Coen: ‘Onaanvaardbaar’

 1. Blewbird zegt:

  Ik vind ook dat het beeld weg moet. Maar het staat er dus al sinds 1893.

  • Indorein zegt:

   Tja, … dat die bewoners van Banda zo laat reageren is omdat er waarschijnlijk vanaf Jakarta naar Banda alleen maar een postkoets (getrokken door karbouwen) naar Oost-Java loopt en daarna per eiland het bericht verder moet “hoppen” lopend langs rijstvelden vol gevaarlijke dieren en middels gammele roeibootjes van het ene eiland naar het andere.

   Maar nu serieus:
   Ik vind juist dat het standbeeld moet blijven staan, maar dan op de Dam in Amsterdam waarbij er een groot opschrift bij moet staan in alle wereldtalen wat die Hollanders in de 17e eeuw verstonden onder “Gouden Eeuw”: uitmoorden van plaatselijke bewoners van veroverde eilanden als die zich niet onderwierpen aan de superioriteit van de veroveraar enz. enz.”

   En verder …. het bestuur van Amsterdam moet niet alleen haar spijt betuigen en excuses vragen maar ook ruim de buidel trekken om dit aangedane leed te verzachten, zodat de huidige bewoners van Banda naar het rijke Jakarta (of Soerabaja) kunnen migreren om aldaar de vele euro’s te kunnen besteden, die hun zo ruimhartig door het Amsterdamse bestuur zijn toebedeeld.

   Uiteraard moet deze ruimhartige tegemoetkoming niet ten laste worden gelegd van niet-Amsterdammers, want zij hadden part noch deel aan de Amsterdamse glorie van die beruchte Gouden Eeuw.

   • Jan A. Somers zegt:

    ” de Amsterdamse glorie van die beruchte Gouden Eeuw.” Ik weet niet of u het weet maar JPC was geen Amsterdammer. Hij gruwde ook van de naam Batavia, hij had gekozen voor Nieuw Hoorn. Coen zou nog lang schrijven vanuit “het fort Jakatra. Dus niet vanuit Batavia, Ook schrijft hij over “’t geheele land van Jaccatra”,

    • Indorein zegt:

     Maar Coentje handelde toch in opdracht van de VOC zetelend in Amsterdam?

    • Jan A. Somers zegt:

     ” in opdracht van de VOC” Dan kent u JPC niet. Zoals hij bijvoorbeeld schrijft aan zijn bazen in Amsterdam: Direct na de verovering van Jakatra begonnen Coens verzoeken om geld, schepen, ambachtslieden en gereedschappen, en ook om fatsoenlijke jonge vrouwen “soo U.E. geen eerlijcke getroude lieden becomen connen.” Maar ook: het verzoek “Godtvruchtige, eerwaerdige, cloecke, verstandige predicanten herwarts te senden ende geen hooveerdige, ongeschicte, onwetende idioten (…) om gelt te verdienen en-de dan datelijck weder te keeren, maer om den Heere te dienen ende d’ Indianen tot het Christen gelove te bekeeren.” Al op 15 januari 1620 werd “D’exercitie van den Godtsdienst in de Malleysche tale” geregeld.

   • A. Olive zegt:

    “En verder…. het bestuur van Amsterdam moet niet alleeen haar spijt betuigen….”
    Ik dacht dat de tegenwoordige bewoners van Banda geen relatie hadden met die van toen.
    Hun voorouders zijn bijna allemaal geimporteerd.na de massamoord.

    • van Beek zegt:

     @ A. Olive. Ik geloof dat de Indonesiers die de brief opstelden nazaten zijn van de oorspronkelijke Bandanezen, die momenteel onder andere op Kei wonen. Ik dacht overigens ook dat er nog oorspronkelijke Bandanezen op Pulau ay (een eiland behorend tot de Banda-eilanden) wonen. Maar de meerderheid van de Bandanezen die nu op Banda wonen, stammen af van de bevolking van na de genocide. Mijn familie die op Banda woont is er een voorbeeld van.

    • Anoniem zegt:

     Wie was er van ons bij, bij die massamoord? Wij hebben er geen zak mee te maken.

    • Anoniem zegt:

     @Anoniem; ‘wie was er van ons bij etc.’- IK!

   • Robert zegt:

    Het bevorderen van purchasing power is altjd loffeljk en bevordert meestal de economie.

   • Blewbird zegt:

    Verhuizen naar Amsterdam vind ik OK, maar dan moet het uit elkaar gezaagd en nieuw en anders samengesteld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.