De weduwe van Indië: Führi-Mierop

Adrienne Hermine Mierop was geboren in 1895 te Soerabaja. Haar ouders waren Philippine Coenraad (1870 Soerakarta-1946 Jakarta) nazaat van de Soerakartaanse families Coenraad, Stavers en Smith  en  Adrianus Hermanus Mierop (1870 Soerakarta-1938 Malang), employée bij de irrigatiewerken aan de Brantas te Malang.
Het zou kunnen dat Pieter Mierop (1741 Amsterdam – 1781 Banjoewangi) de stamvader is van deze familie, maar dat is  niet echt aan te tonen, Zeker is Willem Mierop als oudst bekende voorvader. Geboren ca 1781 in Soerabaja en klerk te Semarang had hij kinderen met Samieda en de Chinese vrouw Boeijoot, voormoeder van Mien.

Mien (roepnaam) groeide op met een broertje . Ze moet haar oma Mierop, de Javaanse Selline , nog gekend hebben. Zie deze foto van haar moeder en oma.
In 1918 huwde ze een verre achterneef Johannes Wilhelm Führi (1879 Den Haag-1931 Soerabaja), zoon van Charles Führi en Helena Wilhelmina Antoinette Mierop.  Joop (roepnaam) was employée van de suikerfabriek Assem Bagoes (Sitoebondo Besoeki).
Na overlijden van haar man ging Mien de journalistiek in. Ze stond bekend om haar scherpe tong en pen. Moeilijkheden gehad met de Kempeitai en later door de regering Soekarno verbannen uit haar geboorteland. Bij haar overlijden in 1979 schreef haar nichtje Lilian Ducelle een necrologie in de Moesson.

Mensen die terugkeerden uit Indië vestigden zich in Den Haag. Ook veel Indische mensen die in Nederland gingen wonen kozen voor deze stad en overleden er. Dat is te zien aan de grafstenen. Bijvoorbeeld met deze foto van de begraafplaats Nieuw Eykenduynen te Den Haag.

Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

7 reacties op De weduwe van Indië: Führi-Mierop

 1. Boeroeng zegt:

  In 2018 lijkt Marjolein van Pagee het op te nemen voor het onderdrukken van de vrije meningsuiting in het Indonesië van begin jaren vijftig. Nav de verbanning van mevrouw Führi-Mierop.

  • Bung Tolol zegt:

   Tja dat was in 1951 in die Vrije Nieuwe Staat Indonesia .Maar als je nu in 2021 zo,n zelfde stuk schrijft over de huidige president van Indonesia en zijn Irian Barat politiek ,wordt je ook opgepakt zeker weten ! Het zelfde gebeurt er met je ( als kritische journalist in tal van andere landen : Rusland ,Wit Rusland ,Turkije ,China ,Noord-Korea,Venezuela,Tal van Arabische landen etc etc Maar in de jaren 50 v.d.v.e wemelde het van landen ,die het niet zo nauw namen met de persvrijheid ,ook in Nederland moest je oppassen niet te kritisch te zijn t.o Het Huis van Oranje ! en het Nederlandse optreden tijdens die politionele acties .Neemt niet weg dat Mw Fuhri – Mierop behalve een mooie vrouw ,ook een heel dappere vrouw was ! Zij was niet takut ! Denk als ik weer in Den Haag ben ,ik even een bloemetje bij haar graf neer ga leggen ,hulde aan deze bijzondere vrouw ! 👍😍👍

 2. Boeroeng zegt:

  Broer van Adrienne heette Bart met de doopnaam Bartholomeus.
  Die doopnaam komt van zijn opa Johannes Bartholomeus Coenraad (1835-1891) die weer vernoemd was naar zijn opa Johannes Bartholomeus Coenraad (1764-1826)
  Bart overleed in 1912, 14 jaar

  • Jan A. Somers zegt:

   ” zijn opa Johannes Bartholomeus Coenraad” Op 1 januari 2000 promoveerde aan de EUR Lieke Martine Coenraad, geboren te Paramaribo op 22 juni 1970. Is dat familie?

   • Boeroeng zegt:

    Jan, als Lieke Martine Coenraad een Indische afkomst heeft, dan zou ze een nazaat kunnen zijn van Coenraad uit Soerakarta.

    • Jan A. Somers zegt:

     Ik ken haar verder niet. Ik zag haar naam in een lijst promovendi.

    • Bung Tolol zegt:

     Je hebt het over Prof .Mr. L .M.Coenraad ,tegenwoordig werkzaam aan het gerechtshof in Amsterdam .Heb haar foto gezien ,zo te zien mooie vrouw ! Maar Indische afkomst ? Surinaamse afkomst ? Er was in die tijd in Suriname een hoge leger officier ( Hollander ) die naar de naam Coenraad luisterde .Zou zomaar kunnen dat Lieke daar een spruit van is .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.