Willem Punt, overlevende Junyo Maru, werd 100 jaar op 9 juni

willem puntWillem Punt vertelt: ‘Ik ben geboren op 9 juni 1921 als oudste zoon van een arm christelijk-gereformeerd gezin in IJmuiden. Mijn vader was kuiper, hij maakte tonnen voor de visvangst, maar zijn beroep raakte in onbruik en hij was vaak werkeloos. Doorleren zat er voor ons dus niet in. Op mijn zestiende werd ik lichtmatroos bij de Stoomvaart Maatschappij Nederland (SMN) en voer meteen naar Indië.   verhalenoverdeoorlog.

Boek : Survivor – Junyo Maru & Pakan Baroe
Nadat Nederland op 8 december 1941 de oorlog had verklaard aan Japan werd Willem tewerkgesteld bij de Koninklijke Marine en begin 1942 gevangen genomen. Vervolgens werd hij door de Japanse bezetter van de Nederlandse kolonie opgesloten in verschillende krijgsgevangenkampen. Vanaf 1944 hadden de Japanners nog meer dwangarbeiders nodig en daarom werden de krijgsgevangenen uit hun kampen gehaald en op transport gezet naar plekken waar de oorlogsinfrastructuur uitgebreid moest worden, zoals de aanleg van een spoorlijn op Sumatra.

2018 Herdenking zeetransporten te Bronbeek
Dick Büchel van Steenbergen en Willem Punt

Bekijk meer foto’s van die dag.
Zie de documentaire Hell Ships naar Sumatra van Kees Maaswinkel, met oa Willem Punt.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.