Voordracht dodenherdenking 4 mei

Als kind van een Indische moeder en een Nederlandse vader, noemt Van der Elst zich half indo. ‘En dat is best ingewikkeld’, zegt zij door de telefoon. Het onderwerp verscheen pas op de voorgrond in Arnhem. ‘In de Randstad wonen zo veel mensen met diverse achtergronden, maar toch voelde ik me een alien zodra ik de deur uitliep. Ik werd neergezet als een exotisch ding. ‘Jij bent half, hè?’ Dan zei ik: nee hoor, ik ben een heel mens.’  De Volkskrant

Amara van der Elst: spoken word-voordracht
waar woorden tekortschieten
raakt de waarheid het hardst
wat gedaan is zouden we liever vergeten
maar niet de lessen die het meebracht
want waar de een niet weet
kan de ander aanvullen
waar we nooit geweten
is soms het schadelijkst
soms willen we alles maar loslaten
maar wanneer we de handen openvouwen
zien we niet wat we allemaal op ons rug dragen
de rouw zelfs voor onszelf onzichtbaar geworden
de wonden ondichtbaar
want hoe verzacht je oude pijn met nieuwe woorden?
is het ‘geleden onder’ of ‘gestreden voor’
wanneer twee verhaallijnen door mijn bloed stromen
waar Indo en Nederlander in één lichaam samenkomen
wie is dan de sterkste vechter in de kooi?
ik leerde half en half maken heel mooi

er is gevochten en gevallen voor waar ik nu sta
ogen nog vochtig in dankbaar bestaan
bewust van verleden
wijzer in het heden
de pijn morgen nog steeds niet volledig verdwenen
er zijn wonden onder de huid die niet helen
nog honderden ongehoorde verhalen te delen
je hoort de echo in de stilte

niet wie harder schreeuwt
maar stiller denkt
niet wie harder schreeuwt
maar stil herdenkt

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

20 reacties op Voordracht dodenherdenking 4 mei

 1. Jan A. Somers zegt:

  En dan de feestrede op 5 mei: Angela Merkel (CDU) de Bundeskanzlerin van Duitsland!!! De voormalige bezetter van Nederland. Dat is toch prachtig?

 2. Anoniem zegt:

  Indo en Nederland in 1 lichaam samenkomen? Volgensmij begrijpt deze griet het niet. En dat op 4 mei? Ongelooflijk

 3. Bung Tolol zegt:

  Tja ach anoniem ,weet zij veel ! Ik Bung Tolol mag volgend jaar 4 mei 2022 een gedicht voordragen ,moet kort wezen van de organisatie ! Heb er eentje gevonden ( Uiteraard gepikt ,want iets zelf verzinnen ben ik te tolol voor ) Hij ( dat gedicht ) stond in Indisch4ever van 2012 Weet wel dat als niet pedis ! ………………………… Jouw petjel geen petjel is ! 👍😎 Grote koppen in de kranten “” Kort maar krachtige toespraak van Bung Tolol ! 👍😎

 4. Boeroeng zegt:

  Ach de jeugd… die jeugd. Groeien op in een andere tijd, met andere jeugdcultuur.
  Denken anders, gebruiken woorden anders.
  Ouderen moeten dat snappen en hun onwetendheid begrijpen.

  Ze zegt

  wanneer twee verhaallijnen door mijn bloed stromen
  waar Indo en Nederlander in één lichaam samenkomen
  wie is dan de sterkste vechter in de kooi?
  ik leerde half en half maken heel mooi

  Ik zou de woorden indo tegenover nederlander niet gebruiken zo.
  Eerder dan indo en totok of bruin en blank.
  Half om half…. zou ik ook niet zegge
  Maar verder …. probeer te begrijpen wat ze bedoelt.

  Amara van der Elst vertelt in het boek De Derde Generatie

  • Jan A. Somers zegt:

   De Indo is toch gewoon een Nederlander! Op het gemeentehuis weten ze ook niet anders. Staat ook op mijn ID.

   • Adat zegt:

    @Jan A.Somers, helemaal mee eens, iedereen met een Nederlands paspoort in Nederlander.

   • R.L. Mertens zegt:

    @JASomers; ‘staat op mijn ID etc.’- Dat is nationaliteit!
    Zij verwoord hier haar etniciteit!
    – ‘er is gevochten ..gevallen voor waar ik sta
    – ogen nog vochtig …in dankbaar bestaan
    – bewust van verleden…wijzer in heden(!)’
    Een vers uit haar gedicht; prachtig verwoord! Subliem!
    Zelfs in de wuz. Telegraaf van 6/5 las ik een lovende reactie!

 5. Mas Rob zegt:

  Ik vond en vind het een mooi gedicht. *Mompelt iets van Statler & Waldorf*

 6. Bung Tolol zegt:

  Gewoon een Nederlander ! Ja hoor klopt ,stel dat Prinses Amalia ,de kroonprinses ,een kindje adopteerd pak hem beet uit Somalie of zo ,kan dat Somalische kindje dan aanspraak maken op de troon ? Ja hoor 100 % dat kindje jongen/meisje wordt als een volwaardig kind van de Kroonprinses gezien en ontleent daaraan rechten .Uiteraard mogen wij niet meer spreken van een Somalisch kind maar van een Nederlands kind ,Trouwens volgens onderzoek heeft prinses Amalia maar 0,36 % Nederlands bloed ! Maar niet alle Indo,s zijn Nederlander hoor hr Somers ! Kijk Pak Olive is Indo maar geen Nederlander ,mijn neven en nichten in Amerika en Indonesie zijn Indo,s maar geen Nederlander .Koningin Maxima is zowel Nederlandse als Argentijnse ,want Argentijnen kunnen hun nationaliteit niet opgeven ! Als je het goed bekijkt hebben wij hier een Duits/Argentijns Koningskoppel ! Bijna elke Indo heeft meer Nederlands bloed dan Koning Willem -Alexander .

 7. vandenbroek@libero.it zegt:

  Dhr Bung Tolol lijkt mij ondanks zijn schuilnaam een intelligent persoon. Misschien kan hij mij antwoord geven.
  Er zit mij iets dwars. Als een Indo trouwt met een Nederlandse, dan wordt vaak gezegd dat het Indo-bloed verwatert. Op zich een verwarde redenering maar dwaze redeneringen mogen geuit worden, we leven tenslotte in een maatschappij met vrije meningsuiting.
  Als een Indo trouwt met een Italiaanse, zou volgens bovenstaande redenering het bloed ook verwateren. Volgens mij niet. De Indo wordt meer Europees, meer Indo-Europees, dus meer Indo.
  Kern van mijn verhaal is, trouw niet Nederlands, maar Europees om meer Indo te worden. Doe eens wat aan positieve discriminatie.
  Kan dhr Bung Tolol met mijn redenering meegaan?

  • Jan A. Somers zegt:

   “Als een Indo trouwt met een Nederlandse, dan wordt vaak gezegd dat het Indo-bloed verwatert.” Dat is nou juist wat mij verweten werd. Plat gezegd, ik ben voor de Indische gemeenschap verloren om de dochter van Indische ouders, ook licht getinte kindjes .te laten krijgen. Geen stamboekvee dus.

  • Bung Tolol zegt:

   Een Indo m/v moet gewoon trouwen met wie hij/zij wilt ! Wat is dat nou voor een flauwe kul ! En dan zijn er idioten onder die Indische mensen ,die effe voor jou gaan bepalen met wie je wel en met wie je niet mag trouwen ,De gracht in met die zeikerds ! De een komt thuis met een Zeeuws meisje ,de ander met een Italiaans meisje ,dat is allemaal hun business ! Mijn vader was enig kind , Indo moeder ,vader onbekend ( Dus ook onbemind) waarschijnlijk was die vader een bekende Europeaan .Nou komt Pa thuis met een donker ook al Indo meisje ,Nou zijn de erwten gaar ! Zijn moeder moest er niks van weten ,zij had veel liever gewild dat haar zoon “” Blank “” zou trouwen en zo dat het Indonesische bloed tot bijna nul gereduceerd wordt .Ja ja dat racistische koloniale denken zat er dik in bij oma .Nou mijn vader trok zich er geen moer wat van aan en trouwde gewoon met dat donkere Indo meisje .Schoonmama en schoondochter waren tot hun dood met elkaar in staat van oorlog .Ik had mijn hele leven een pest hekel aan die oma ( dat was wederzijds) want ik was ( toevallig) ook donker .Pas veel later heb ik ontdekt wat voor vreselijk leven zij achter de rug had ! Haar vader was een Europeaan ,haar moeder Javaans en dat arme kind werd als baby bij haar ouders weggehaald en in een Internaat gestopt . Gelukkig voor haar werd zij wel erkent ! wat een mazzel ! Anders was oma in de kampong verdwenen ,niet dat ik dit anno 2021 erg zou hebben gevonden maar toen was het 1893 ,die z.g Tempo Doeloe tijd .Gelukkig leven wij nu in een andere tijd maar ik weet uit ondervinding ,dat wat de heren Somers en Van den Broek beweren wel degelijk waar was .Die Indische koloniale samenleving was complex ,raciaal en in mijn ogen ( anno2021 ) volstrekt gestoord maar wie weet oordeelt iemand in 2121 hetzelfde over die samenleving van nu en schrijft hij “” Die samenleving in 2021 was totaal gestoord ! Wat is trouwens positieve discriminatie ? Heb je ook negatieve discriminatie ? Elk soort van discriminatie is fout ! Discriminatie is verschil maken .In 1977 kwam er een Molukse sportvereniging bij mij in de kroeg ,een Hollandse jongen ,die goed Maleis sprak ,wilde graag lid worden ,tidak boleh ! Ik vroeg toen en als ik lid wil worden ? Ja boleh ! Dus omdat ik ook uit die voormalige kolonie kwam werd ik wel toegelaten en die Hollander niet ! Jongens ,jongens zei ik toen ,43 jaar geleden ,jullie discrimineren ! 🤔

   • A. Olive zegt:

    “Wat is trouwens positieve discriminatie?”
    Ik weet het ook niet maar als ik een gok mag doen dan is het onderscheidingsvermogen..
    Om een goed huwelijk aan te gaan zijn er al moeilijkheden.genoeg en als jouw dochter dan met iemand van een ander ras thuis komt dan ga je als ouder aan het denken want je wil het beste voor jouw kinderen. Rassen verschillen houden niet op met alleen uiterlijk maar er komt veel meer bij kijken en je kinderen kunnen hun hele leven gediscrimineerd worden.
    Je hoeft dus niet een racist te zijn als je wil dat jouw kinderen zo min mogelijk discriminatie ondervinden.

    • Bung Tolol zegt:

     Goedendag Pak Olive ! Hoe gaat het met U ? Ja het zit mij toch nog een beetje dwars ,dat toen ik u een ………Mannetje noemde u ontzettend kwaad werd ! Ik snapte er eerst niks van ! Maar later wel ! Pak Olive heeft altijd in een bepaalde sociale omgeving vertoeft ,conservatief o.k ,ja in tegenstelling tot mijn persoon ,als ik zo,n term gebruik is het bedoeld als compliment ! maar zo kwam het niet over bij u ! Pak Pierre heeft u toen uitgelegd ,dat er geen kwade bedoelingen bij mij waren .U schreef ook toen “” Waarom ,waarom schrijf je zo over mij ,? “‘ U bedoelt zo denigrerend ! Nee hoor ik bedoelde er niks slechts mee ! De meeste oorlogen beginnen door MISVERSTANDEN !! Salam dari ibu kota Amsterdam Pak Olive !! 😎👍😁 Pukul terus Pak Olive !!!

    • A. Olive zegt:

     Bung Tolol, ik was het helemaat vergeten. Echt waar

    • Jan A. Somers zegt:

     “Wat is trouwens positieve discriminatie?” Als iemand iets krijgt, en alle andere gelijkwaardige mensen niet.. Stel je voor dat Indo’s allemaal € 500,– krijgen van de overheid. ALLEEN de Indo’s! Niet alle Nederlanwers.

    • vandenbroek@libero,it zegt:

     Ok, €1000 vòòr alleen volbloed Indo’s en gevaccineerd.

 8. Robert zegt:

  Ons bloed is 90% water; er valt niet veel meer te verwateren.

 9. Bung Tolol zegt:

  O.K pak Olive u was het helemaal vergeten maar ook vergeven ? Vergis u niet ,u bent zoals u zelf heeft gezegd ,rechts conservatief ,vind ik helemaal niet erg ,u bent zoals u bent ! Maar van mijn kant “” No hard feelings “” Ik blijf u respecteren ! 😎👍 Dengan hormat !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.