Indisch in Beeld

Ik vond een oude foto waarop ook mijn vader staat. Het was aan de Oude Hospitaalweg in Bandoeng. Meer weet ik niet. Kan iemand mij meer gegevens verstrekken ? Bij voorbaat hartelijk bedankt. Ik ben een boekje aan het schrijven over onze oude geschiedenis, speciaal voor onze kinderen en kleinkinderen. IMA van Garling.

Dit bericht werd geplaatst in Indisch in Beeld. Bookmark de permalink .

7 reacties op Indisch in Beeld

 1. margreet zegt:

  [1910] Voortaan zal het nu mogelijk zijn van Batavia uit te spreken met Djokja, Solo en Madioen, via Bandoeng. Hierdoor is Midden-Java dus telefonisch regelrecht met Batavia verbonden. [De Locomotief 15 September 1910]
  Dit gaat over het Telefoonkantoor aan de Oude Hospitaalweg te Bandoeng. Zoekt u het in deze richting? Ik zie wel een overeenkomst met uw foto en de oude foto’s op internet.
  Als u googlet, zult u waarschijnlijk nog meer vinden m.b.t. de Oude Hospitaalweg te Bandoeng. Zoals:
  https://www.indischeliterairewandelingen.nl/index.php/wandelingen/85-bandung-centrum-b

 2. Mister Bule zegt:

  Die gebouwen van de Dienst Telefonie zagen er toch wel heel anders (lees: hoger, groter en imposanter) uit dan dit. Tenzij het een bijgebouw is.

  Daar zat ook een zgn. Venduhuis wat ook een beetje loods-achtige bedoening was. Maar eigenlijk doet me het nog het meeste aan de (Tweede) Inlandsche Meisjesschool denken qua bouwstijl. Maar ja, op die Jl. Lembong is er verrekte weinig overgebleven.

 3. margreet zegt:

  https://nimh-beeldbank.defensie.nl/foto-s/detail/17152933-4154-e81f-af3a-c7f474b10302

  Ja, inderdaad. Het Telefoon Kantoor aan de Oude Hospitaalweg te Bandoeng zag er imposanter uit. Misschien een bijgebouwtje? Of toch iets anders? Dat betekent verder doorspitten in het verleden, heer Van Garling. Uw vader moet toch iets verteld hebben?

  • Anoniem zegt:

   Bedankt voor de reacties. Ik weet het nu weer, deze foto is voor de overdracht in 1949 opgenomen, en mijn vader werkte als magazijnmeester, dus burger, bij het leger. Gek, dat ik het mij nu pas herinner. Het moet in 1948 zijn geweest, want wij kwamen in 1947 vanuit ons laatste kamp in Madioen via Batavia naar Bandoeng. Heb alle herinneringen eigenlijk weggestopt, maar nu vragen de kinderen er naar, en zeggen U bent de laatste die daar geboren is en er nooit over verteld heeft. Misschien doet een groot deel van mijn generatie dat ook, maar schrijf het toch op, is belangrijk voor hun om het door te vertellen. Heb ook goede en leuke herinneringen.
   Tot slot: iemand belde mij op en zei dat deze gebouwen later door de Siliwangi divisie zijn gebruikt.
   IMAvG

 4. Mr. B. zegt:

  Ah, dat maakt veel duidelijk. Er is daar nu het Museum Mandala Wangsit Siliwangi Bandung. Het lijkt er wel niet op dat hetzelfde gebouw nog bestaat.

  Het heeft een nogal geladen geschiedenis hier. Uit een Indonesisch artikel:

  Op 23 januari 1950 lanceerde APRA een aanval op Bandoeng. Deze aanval werd om 04.00 uur uitgevoerd via Cimahi. Tijdens de aanval in Cimahi brak het Indonesische leger snel uit en vluchtte. Alleen in het centrum van Bandung stuitte APRA op verzet van de Siliwangi Battalion-eenheid. Helaas stond het Siliwangi-hoofdkantoor aan de Oude Hospitaalweg om 9.30 uur onder de controle van APRA.

  Ten tijde van de APRA-aanval waren 94 Indonesische soldaten het slachtoffer, waaronder luitenant-kolonel Lembong. Om luitenant-kolonel Lembong te herdenken die het slachtoffer was van de APRA-aanval, werd de naam Lembong gebruikt om de naam Oude Hospitaalweg te vervangen. Behalve dat het als straatnaam wordt gebruikt, vinden we een standbeeld van luitenant-kolonel Lembong voor het Mandala Wangsit Siliwangi Museum.

 5. Mitchella van Vliet zegt:

  Hi Ima, mijn moeder heeft laatst een DNA test gedaan via Myheritage, waarbij de familienaam van Garling een match is. Wij komen graag in contact!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.