CBS gaat stoppen met begrippen ‘westers’ en ‘niet-westers’

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zal de begrippen ‘westers’ en ‘niet-westers’ niet lang meer gebruiken. „De uitgang is in zicht”, zegt een woordvoerder. De afschaffing zal volgens hem geen jaren meer duren.  Een van de overwegingen hierbij is een aanstaand beleidsadvies door de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) dat in handen is van NRC. Daarin wordt de overheid opgeroepen Nederlanders niet langer in te delen in mensen met een westerse en niet-westerse migratie-achtergrond. Volgens de WRR is het onderscheid niet-wetenschappelijk onderbouwd en roept het „negatieve associaties” op.  NRC

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

11 reacties op CBS gaat stoppen met begrippen ‘westers’ en ‘niet-westers’

 1. Boeroeng zegt:

  Die indelingen westers/niet westers van CBS deugen niet.
  Geen statistieken meer maken onder deze definities.
  Ook statistieken van groepen naar geboren buiten Nederland of 1 ouder geboren buiten Nederland heeft zijn generalisaties.

  • vandenbroek@libero.it zegt:

   Dat de indeling niet deugt is wat Eufemistisch uitgedrukt. Westers/niet-Westers heeft nooit gedeugd en was meer gebaseerd op onderbuikgevoelens, populisme en pseudo-wetenschap.

   De afschaffing van deze indeling geeft achteraf aan dat het scabreuze Rapport-Werner, waarop het afhoudings- en regeringsbeleid t.a.v. gerepatrieerde d.w.z. de westers-georïenteerde en bruine Indische Nederlander in de 50-er jaren zich baseerde, volledig fout en ethisch onacceptabel was. Nederland staat weer aan de verkeerde kant.

   Nu maar wachten op de excuses. Van een demissionair kabinet verwacht ik niks, die is zo vergeetachtig. De koning zal er een dagtaak aan hebben. Hopelijk zal hij deze keer de excuses/spijtbetuigingen zonder hakkelen uit kunnen spreken. Dan blijkt pas dat hij het echt meent en zich daarvoor niet schaamt.

   • Jan A. Somers zegt:

    “volledig fout en ethisch onacceptabel was.” Dat gebeurt met vele ambtelijke rapporten. Richting rond archief. Net als dat geschrift van Werner. Is nooit gebruikt. Daar stond Nederland dus aan de goede kant. De eerste indeling allochtoon/autochtoon was het meest duidelijk, en daar kon je geen probleem mee hebben. Maar ja, mensen met problemen zullen er altijd blijven.

 2. Mister Bule zegt:

  Het is natuurlijk belachelijk Japan onder westers te plaatsen. Toch moeten ze iets, je kan niet alles onder de noemer mogelijk racistisch of privacy gevoelig weglaten.

  Er zijn veel aandoeningen die erfelijk worden doorgegeven. Een voorbeeld is HHT (Rendu Osler Weber). Men heeft ontdekt dat dit door een Nederlander (waar het redelijk veel voorkomt, de kans is 50% als een ouder het heeft) is geïntroduceerd op Curaçao. Waar het zich zeer snel verspreidde. Ook in de VS komt het redelijk wat voor.

  Als je dus mensen uit Curaçao niet op de één of andere manier kan identificeren, heb je totaal geen zicht meer op hoe zo’n aandoening zich verspreid heeft. En wat de kans is dat mensen het hebben in kaart brengen en je zorg daarop instellen. En dan moet elk ziekenhuis eigen statistieken gaan bijhouden. Dus dan gebeurt het tóch maar gewoon ergens anders.

  Er zijn veel voorbeelden, zelfs COVID heeft blijkbaar een grotere impact bij mensen van Zuid Europese oorsprong en kom je uit het noord oosten heb je geluk. Ik ken redelijk veel Aziatische mensen die een rood gezicht krijgen als ze wat alcohol drinken (Asian flush syndrome), in Noord Amerika hebben zwarte personen veel meer kans op astma en de familie van Hans heeft een grotere kans op FMF (Familial Mediterranean Fever).

  Dat is alleen nog maar gezondheid, hebben we het nog niet eens over werkgelegenheid, werkloosheid, criminaliteit, etc. etc.

  • Jan A. Somers zegt:

   “belachelijk Japan onder westers te plaatsen.” CBS moet op de en of andere manier onderscheid maken tussen verschillende samenlevingen. Etnisch mag niet meer, wordt als ras discriminatie aangemerkt. Ik dacht dat ze het nu proberen met staat van sociale/culturele/financiële ontwikkeling. Dat was in Indië al het geval met Japan. Maar ja, er zullen wel weer fijngevoelige lieden op af stormen.

  • Jan A. Somers zegt:

   “hebben we het nog niet eens over” En niet te vergeten de kans dat Indo’s naar de psychiater moeten.

 3. Hans FMF zegt:

  @ Mister B… die o.a. schreef:
  de familie van Hans heeft een grotere kans op FMF (Familial Mediterranean Fever)….

  Ik weet niet welke Hans u bedoelt, maar als u mijn familie bedoelt… 😉 😉 😉

  Ben ik niet mee eens, want die hebben geen last van FMF maar heel veel last van duizelingen, scheel kijken, moeilijk voorwaarts en recht kunnen lopen, al snel neervallen na getracht te hebben een stukje te lopen, veel ronken en snurken, na een poosje veel hoofdpijnen, sjagrijnig, nadorst enz enz.

  Liefhebbers?
  https://www.topdrinks.nl/ararat-dvin-10-years-70cl?gclid=Cj0KCQjw9_mDBhCGARIsAN3PaFOb7d56ke2gKBB-MEkIjVFAZ9NHunUf5IgEtJDznWEkMOfPkA6eBoEaAjTpEALw_wcB

 4. Robert zegt:

  Ik woon en leef en werk hier in het” verre Westen” en heb geen bezwaar tegen de indeling East and West, Noord, Zuid, dat hangt af van de location waar je bent en niet van het niveau van z.g. cultuur, beschaving en industralisatie,volgens mij, maar is meer geographic dan wat anders.

  • Mr. B. zegt:

   Niet als ze Japanners als westers beschouwen Robert. Geen probleem voor mij, maar dan betekent het in de praktijk een ‘afkomstig van een 1e wereldland’. Dan moet je eigenlijk Zuid Korea er ook bij betrekken. En wat met de rijke oliestaten? Maar die aanname klopt dan weer niet met het feit dat Indonesiërs ook als westers beschouwd worden.

  • Indorein zegt:

   Het begrip “westers” is maar heel betrekkelijk. Geografisch gezien is het afhankelijk van waar je staat op de wereldbol.

   Australië bijvoorbeeld is voor mij in dit kikkerlandje een oosters land en zou dus in mijn beleving vallen onder “niet-westers” (let op: absoluut niet tegen de Australiër zeggen, want dan krijg je hoogst waarschijnlijk een stomp in je gezicht!).
   Voor de Nieuw-Zeelander echter is Australië weer westers. Echter, dat geldt dan weer niet voor de Aboriginal. Maar dat heeft natuurlijk alleszins met discriminatie te maken.
   Voor mijn Amerikaanse familie (zeer uitgebreid overigens en wonend zowel in Pennsylvania als California) ben ik weer “oosters”, immers ik woon oostelijk van de USA.
   Maar onderling voor hen is er dan ook weer oosters (Pennsylvania) en westers (California).
   Voor de Papoea’s zijn inderdaad Indonesiërs westerlingen.
   Slotsom: ik kom er niet uit! Help !!!

   Mijn idee:
   Schrap alle begrippen! Noem iemand naar het (voormalige) land waar hij/zij vandaan komt, zo moeilijk kan dat toch niet zijn?
   Voor personen die uit een voormalige kolonie komen (zoals bijvoorbeeld de Indo’s 1e en 2e generatie) is het ook geen probleem: ik kom uit Nederlands-Indië.
   Datzelfde kun je dan ook loslaten op personen uit voormalige Duitse, Belgische, Franse of Engelse koloniën, wier (voor)ouders bestaan uit een mix van de plaatselijke bewoners (vroeger genaamd “inlanders”) en de blanke overheersers (Indische Nederlander, Indiase Engelsman, Congolese Belg, Franse Algerijn etc.).
   Wat dan overblijft is dat iemand Japanner is, of Indiër, of Congolees, of Algerijn, of Marokkaan, of Indonesiër etc. etc.

   De benaming “westers” heeft alleszins te maken met het feit, dat daarmee alleen kan worden bedoeld, dat dat land behoort tot de “eredivisie”: De superrijke toplaag van landen, die schatrijk zijn geworden in de 19e eeuw (i.c.: de eeuw van de kolonisaties).
   Landen, die direct economisch belangrijk zijn voor die eredivisie, zoals Japan, India, China en nu ook Indonesië, mogen zich dan ook “westers” noemen: dat is puur eigenbelang van genoemde eredivisie.

 5. Jan A. Somers zegt:

  Voor de demografie (de kwantitatieve aspecten van de bevolking) is het nuttig dat het CBS de verschillen in de samenleving probeert in kaart te brengen. Maar het vermelden dat de een anders kan zijn dan de ander wordt al snel in een kwaad daglicht gesteld. Jammer. Ik ben nu eenmaal allochtoon, en mijn Zeeuws meisje autochtoon. Hebben geen van ons beiden problemen mee. En waarom zou het dan? Het is toch gewoon het opschrijven en turven van verschillen in onze samenleving?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.