Bandoengse Melkcentrale

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

38 reacties op Bandoengse Melkcentrale

 1. waluparmo zegt:

  Op de vijfsprong van Gondangdia,Tjikini en van Heutz Boulevard had je een MEISJES INTERNAAT met inde tuin,een advertentie bord  waar  op staat;” JAKARTA MELK CENTRALE”. Het is nu verboud

  • Roy Meelhuysen zegt:

   Waar was dat dan precies ? Wij woonden op Gondangdia Lama nr 2 bij de Bank Industrie Negara. Op de vijfsprong was ook Apotheek Nederland ? Toen liep daar ook nog een trambaan naar Kramat.

 2. Dioda melkcentrale als ik het goed heb.

 3. Bung Tolol zegt:

  BUKANMAIN !! Ongelovelijk !! 👍 Zij waren daar in Bandung hun tijd ver vooruit ! ,zie die foto uit 1925 .Een Volkswagenbusje van Mobil operasional 1925 ! Ze waren daar in Bandung er eerder bij met hun Volkswagen busje dan die Duitsers .Volkswagen was een project van Nazi- Duitsland ,bedoeld om de arbeider een goedkope wagen te bezorgen .Ideetje van si Adolf .

  • Boeroeng zegt:

   Het zijn beelden uit diverse jaren.
   Op een paar foto’s staat een vaste lezer

   • Bung Tolol zegt:

    Vaste lezer ? Toch niet Eric Neyndorff ? Trouwens het laatste vrouwtje ,die Tjendol zat te eten/drinken leek wel een beetje op Peggy Stein of was het mw Ellen ,die is ook rijkelijk laat ( 1957) uit Indonesie vertrokken .

    • Boeroeng zegt:

     I am not at liberty to confirm
     I take the fifth

    • ellen zegt:

     Bung Tolol. Ik woonde tot medio 1958 zeker in Bandung. Maar toen was ik nog een 11-jarig meisje. Mijn moeder en inwonende oma deden de huishouding, en ik weet dus niets van de Bandungse Melkcentrale. Wel was ik en ben ik nog steeds dol op melk en zuivelprodukten. Ook haalde mijn moeder ingeblikte melk (ingedikt en mierzoet, gecondenseerde melk?) van Friesche Vlag via pakketten uit Holland. Dat smeerde zij op onze boterhammen. Daarom ben ik nog verzot op witte chocolade (dezelfde smaak). En daar kleven mooie (Indische) herinneringen aan.

    • Boeroeng zegt:

    • Anise zegt:

     Tegenwoordig zijn er behalve blikjes ook van die knijpzakken te koop met gecondenseerde melk. Eenvoudig te gebruiken en wat hygiënischer.

     https://i.postimg.cc/bdX5P8Q1/6-A67218-E-B577-473-F-8-DDC-FE92-CBFF8096.webp

     Als het maar zoet is, is het goed. Velen eten het nog op de boterham. Ik geef het af en toe als ontbijt aan de tantes op brood dat ikzelf bak. (M.b.v. de Kenwood.) De enige die geen melk lust is mijn mama die zelfs havermout met water eet, zij krijgt brood met boter en basterdsuiker (wat hier niet te koop is, we hebben alleen palmsuiker) of speculaaspasta.

    • Anise zegt:

     Met verschillende smaken…

 4. Bung Tolol zegt:

  Die Volkswagenbus is geproduceerd jaren 1950-1968 .Maar van wie kwam het idee ? Zal wel een Duitser wezen denkt u ? Nee hoor het was een Nederlander Ben Pon ! Hij zag in die fabriek een wagen ,die alles vervoerde waarin een Volkswagen motor in zit .Dat moet een bus worden dacht Ben Pon ,hij tekende wat schetsen en de fabriek ging aan het werk 1947-1949 en in 1950 rolde de eerste VW bus van de band .De Kever is natuurlijk echt een Nazi product maar een van de succesvolste autotypen aller tijden .

  • Indisch4ever zegt:

   De kever was een ontwerp van de Joodse ingenieur Josef Ganz.
   De nazi’s hebben nooit deze auto voor het volk geproduceerd.
   Dat was pas na de oorlog
   ————–

   Documentairemaker Suzanne Raes slaagt er met Ganz: How I Lost My Beetle in om toch een volledig nieuw licht op de bekende auto te werpen. Ze richt zich op de Joodse ingenieur Josef Ganz (1898-1967). Al op jonge leeftijd raakte Ganz gefascineerd door autotechniek. Hij ontwierp zelf betaalbare auto’s en maakte daarnaast naam als kritische autojournalist, wat hem de nodige vijanden opleverde.

   Begin jaren dertig bouwde hij de Maikäfer, een tweepersoonsprototype waarbij de motor achterin was geplaatst, voor de achterwielen. Revolutionair was verder de onafhankelijke wielvering, wat de wagen geschikt maakte voor elk mogelijk terrein.
   ———-
   https://www.deingenieur.nl/artikel/kijktip-docu-over-de-joodse-kever-ontwerper

 5. Anise zegt:

  Ik ken alleen de Bandungsche Melk Centrale. Mijn man zegt dat West Java indertijd het Friesland van Nederlands Indië werd genoemd.

  In reclames van melkdrankjes heeft men weer wat nieuws gevonden; men noemt niet meer dat de chocolade uit België komt, maar vermeldt dat de melk is geproduceerd door echte Belgische koeien!

  • Bung Tolol zegt:

   @Echte Belgische koeien !”” Dan weten die reclameboys natuurlijk niet ,dat het “”echte”” Belgie niet bestaat ! Je hebt een Vlaamse regering ,een Waalse regering en een regering voor de Duitstaligen ,daarboven de Federale regering ,je schijnt er nog twee te hebben ,die zullen wel wat met Brussel te maken hebben .Ja die Belgen leuker kunnen wij het niet maken ,moeilijker wel ! Trouwens die koeien komen uit Friesland ! 😜😜😜

   • Anise zegt:

    Ja, Frisian Flag is zeer groot hier. Ik denk dat ik voor het eerst besefte dat dit merk het Nederlandse Friesche Vlag was toen ik koffiemelk bij mijn schoonmoeder kreeg met hetzelfde logo. In België gebruikt (en kent) men eigenlijk geen koffiemelk, daar kapt men ‘gewone’ melk in de koffie.

    Oost Java (en vooral rond Malang) produceert nu het meeste melk, meer dan West Java.

    • Jan A. Somers zegt:

     Rond Soerabaja waren er tenminste vier melkerijen. In een ervan werkte ik tijdens de bezetting, op inspraak van een Belg(?) was ik vrijgekomen uit de Kenpeitai. Er was tijdens de bezetting een grote melkcentrale waar de Japanners ook hun inkopen deden. Met wat jongens van de andere melkerijen hielpen wij de foeragerende Japanners met inladen van hun vrachtauto’s. Aan de andere kant een paar jongens die waren aan het jatten uit die vrachtauto. En later verdelen. We hebben nooit honger gehad. In Nederland, kort na de oorlog, werden studenten gepord melk te drinken bij hun broodmaaltijd. Er was nog voedseltekort, en bij de ondervoede studenten een slechte gezondheid met veel TBC. Melk was een goedkope bron van eiwitten, vitamine A en D, en kalk. Dat zit nu bij ons thuis voor het leven ingebakken.

   • Bung Tolol zegt:

    Bij het inenten tegen Covid met al die verschillende vaccinaties is het maar de vraag wat de bijwerkingen zullen zijn .Die vraag is er niet ,als je veel Belgische chocolademelk drinkt ! Veel bijwerkingen zijn er niet ,je krijgt er alleen vlechtjes van ! 😜 Dus Mr Bule beter maar van die chocolademelk afblijven .

    • Jan A. Somers zegt:

     In Nederland gewoon lekker Chocomel drinken (bij Appie een plus een gratis!). Vroeger van Nutricia in Zoetermeer,. nu van een andere melkfabriek. En die vlechtjes krijgt u pas als u zichzelf hebt laten ombouwen. Voor u misschien een vooruitgang in uiterlijk?
     Bijwerkingen vind ik niet zo interessant. Het medisch beoogde effect is gewoon de belangrijkste bijwerking. Bij de jaarlijkse griepprik stond er een rijtje bijwerkingen, als laatste dat je eraan dood kon gaan. Gewoon prikken!. Bij mijn hartoperaties staat ook een lijstje over wat er allemaal, kan gebeuren, zoals doodgaan. Gewoon opereren!

    • Anise zegt:

     Mister Bule weigert melk te drinken. Hij zegt dat het helemaal niet zo gezond is en dat men de calcium e.d. uit andere voedingswaren kan halen. Als hij daarover begint, amai, dan wordt het een voordracht over de mogelijke allergieën voor koemelk en over de macht en invloed van de melklobby in Nederland.

     Er wordt hier heel veel reclame gemaakt voor melkpoeder. Zelfs voor volwassenen. Ook daarover kan hij zich nogal druk maken en hij heeft me voor de oudjes tabletten met calcium, B6 & magnesium laten bestellen.

     Hier is nu net de tweede vaccinatie gezet bij de ouderen. Niemand heeft last dus misschien is die Chinese Sinovac nog niet zo slecht. Alhoewel ik niet helemaal de weerstand in het westen begrijp; bijwerkingen bij 1 op een miljoen zijn natuurlijk eigenlijk wel goede cijfers.

 6. Indorein zegt:

  @ … dus misschien is die Chinese Sinovac nog niet zo slecht ..@ :
  De Chinese overheid zegt nu zelf, dat de werking van hun vaccin niet zo goed is.
  En als die overheid dat van zichzelf zegt dan is het wel een heel slecht vaccin!

  Het moet niet voor je keuze bepalend zijn wat de eventuele bijwerkingen van een vaccin kunnen zijn, bepalend is hoe hoog het effectieve percentage is van het vaccin en dan scoort Pfizer het allerhoogst! Alle (para)medische middelen hebben bijwerkingen! De een wat meer en de ander wat minder.

  En aangezien het vaccin in mijn lichaam wordt geprikt, lijkt het mij wel zo verstandig, dat ik dan ook zelf mag bepalen welk vaccin ik kies. Gezien de zeer hoge effectiviteit van Pfizer is dat dan ook mijn 1e keus, gevolgd door Moderna, die iets minder effectief scoort.
  Geluk bij een ongeluk is dat ik 70+ ben en dus Pfizer krijg toegediend.
  Anders had ik gewoon afgewacht totdat ik zelf mocht kiezen welk vaccin ik toegediend krijg.

  Een alternatief is om een reis naar de USA te boeken en daar gratis (!) een Pfizer prik te krijgen
  (krantenbericht in de Telegraaf gisteren van de actrice Halina Reijn, die in New York eventjes een prik haalde zonder een voorafgaande afspraak).
  Tja, die vermaledijde Amerikanen! Bij hun geldt kennelijk net als in Israël: “niet lullen maar poetsen!”

  Overigens … Biden maakt nu goede sier met een door Trump geregelde vaccin; Trump injecteerde 18 miljard dollar in farmaceutische bedrijven om zo snel mogelijk een vaccin te ontwikkelen dat dan gratis aan iedereen ter beschikking zou worden gesteld. En voilà: begin januari van dit jaar was het vaccin van Pfizer en Moderna er!

  • Jan A. Somers zegt:

   “gratis” Dat is dus de belastingbetaler, u dus.
   “niet lullen maar poetsen!” Bij ons ging het ook makkelijk en snel. Keurige afspraak. Alleen mijn tweede prik gaf problemen, mijn bloedstolling (via pillen) vonden ze bij de trombosedienst te hoog (>3,5). Geen probleem nieuwe afspraak een week later.

  • Anise zegt:

   Hoe wilt u Amerika binnen geraken? Zover ik weet zijn de grenzen nog steeds gesloten. Ook kost een heen- en terug ticket naar de VS geld en is een hotel in New York ongeveer het duurste ter wereld wat het vaccin zeker niet ‘gratis’ maakt.

   Mijn echtgenoot heeft een farmaceutische achtergrond en ik niet dus ik kan niets zinvols zeggen over de effectiviteit van de verschillende vaccins maar zover ik begrijp kleven er toch wel wat nadelen aan mRNA vaccins (wat men nu tegenkomt bij de thrombosis gevallen). Hij vertelde mij dat een combinatie het beste is (een dubbele vaccinatie dus met twee verschillende). En ook dat de studies van de diverse producenten (én landen, zie de totaal verschillende Sinovac resultaten in Brazilië, Turkije en Indonesië) moeilijk te vergelijken zijn omdat de testgroepen verschilden.

   Wel weet ik dat veel landen niet in staat zullen zijn iets op -70°C te bewaren en transporteren. Ik zou dat in Zuid Oost Azië en Latijns-Amerika Amerika niet vertrouwen, zelfs -18°C is al een probleem.

   Wat wel duidelijk is met het Sinovac vaccin, dat mensen die nog besmet raken, niet meer sterven. En dat is al positief.

  • Mr. B. zegt:

   Trump heeft weinig tot niks gedaan. Behalve die taskforce met de mooie naam werd er helemaal geen geld gepompt in de Pfizer, J&J en Moderna programma’s. Dat is een sprookje.

   Er komt van het Pfizer vaccin wel een nieuwe versie die een paar maanden houdbaar zou moeten zijn op wat hogere temperaturen. Het slechte nieuws is dat Pfizer het nu al over een booster heeft, da’s gewoon een derde dosis van het vaccin. En dat 6-12 maanden na de tweede prik.

   Het wordt natuurlijk gewoon -zoals voor de griep- een jaarlijks vaccin.

   • Jan A. Somers zegt:

    Er zitten al meerdere griepvarianten in die jaarlijkse griepprik, best kans dat covid 19 er gewoon bij komt. In de laatste variant, net als bij die eerdere griepvarianten.

    • Mr. B. zegt:

     Ja, Moderna bijvoorbeeld, is al aan het onderzoeken hoe ze de influenza en COVID kunnen combineren. Eén van de redenen dat hun aandeel het zo goed doet. Zal wel even duren want daarvoor kunnen ze moeilijk de versnelde procedure inroepen.

     Nu moeten er nog een paar weken zitten tussen tussen de twee.

    • Jan A. Somers zegt:

     Zeeuws meisje en ik hebben twee keer Pfizer gehad. Was allemaal zeer goed en vlot geregeld. Mijn dochter kon haar auto vlak voor de ingang van de tent kwijt. Je kon zo doorlopen, zoeken en/of verkeerd lopen was niet mogelijk, het stikte er van de weg wijzende mensen. Je had nauwelijks tijd om in die grote tent rond te kijken.

   • A. Olive zegt:

    Operation Warpspeed zorgde ervoor dat de pre-production costs van de R&D en de manufacturing van vaccins betaald werden door het gouvernement. Pfizer kreeg geen R&D help maar wel $2 miljard voor de pre manufacturing van hun vaccin.
    Dankzij Trump hadden we vaccins die nog niet approved waren maar wel konden gebruikt worden voor emergencies. Dit is nog nooit eerder gebeurt en Joe Biden probeert credit te krijgen terwijl hij vergeet dat ze hem vaccin hebben gegeven toen Trump nog president was.
    Warpspeed is geen sprookje. Ik moet ervoor betalen.

    • Mr. B. zegt:

     Jaja, klok en klepel weer. Fast track approval heeft an sich niets te maken met Warpspeed. Er het is zeker wel eerder gegeven, bijvoorbeeld voor goedkeuring van de behandeling van borstkanker (wel logisch, dat treft 1 op 10-12 vrouwen).

     Zie hier: https://en.wikipedia.org/wiki/Fast_track_(FDA)

     Het is logisch dat als een vaccin gratis verstrekt wordt, dat de belastingbetaler ervoor opdraait. Gratis bestaat niet.

     Specifiek over Pfizer:
     De Duitse overheid gaf het bedrijf BioNTech SE, de partner van Pfizer, $445 miljoen om productie- en ontwikkelingscapaciteit op de Duitse thuismarkt uit te bouwen.

     Wat de VS ondertussen deden, was zich ertoe verbinden om vooraf honderden miljoenen vaccins te kopen om ervoor te zorgen dat Amerikanen tot de eersten in de rij behoorden als het een vergunning voor noodgebruik of goedkeuring van de FDA behaalde. De regering-Trump kwam in juli overeen om bijna $2 miljard te betalen voor 100 miljoen doses, met een optie om er nog eens 500 miljoen te kopen, zodra die goedkeuring kwam.

     Als onderdeel van die overeenkomst mocht de VS beslissen wie het vaccin het eerst krijgt, en zullen ze met het bedrijf samenwerken aan logistieke ondersteuning. Pfizer verzorgt wel de eigen levering van zijn producten (-70° C).

    • A. Olive zegt:

     Fast track approval is ook iets waar Trump voor heeft gezorgd nog voor Warpspeed, dat is waar de klepel hangt, het is dankzij Trump dat we nu een vaccine hebben want Pfizer zou niet de vaccin mass produced hebben als ze er niet bij voorbaat ongezien $2 miljard voor gekregen hadden.

   • A. Olive zegt:

    Als operation Warpspeed een sprookje was dan hebben ze Wallstreet toch echt voor de gek gehouden want de aandelen van al die vaccin companies zijn snel omhoog gegaan nadat ze geld kregen. Kijk maar naar Novavac toen ze $1,6 miljard kregen op 7 july 2020..

    • Mr. B. zegt:

     Welnee, mijn Pfizer en J&J aandelen deden/doen niet zo veel behalve een gestage klim. De kleinere zoals Moderna wel maar dat is logisch en heeft andere redenen zoals pure speculatie. Het is allemaal een rollercoaster door day-traders en gebaseerd op geruchten en goed en slecht nieuws dat elkaar afwisselt (er is een nieuwe Zuid Afrikaanse virus variant! Paniek! Oops het valt mee. Help, de Braziliaanse is nog erger!). Buiten de VS zijn er trouwens nog miljarden mensen die gevaccineerd moeten worden.

    • A. Olive zegt:

     Die chart van Novavax is zo snel omhoog gegaan door $1.6 miljard van Warpspeed en niet door geruchten anders was het weer snel omlaag gegaan. Ook niet door day-traders die de aandelen laag houden. Er was ook geen sprake van een short squeze.die de aandelen zo hoog maken.

  • Mr. B. zegt:

   // Gezien de zeer hoge effectiviteit van Pfizer is dat dan ook mijn 1e keus, gevolgd door Moderna, die iets minder effectief scoort. //

   Uitleg wat er schort aan die zienswijze:

   • Indorein zegt:

    @ .. Uitleg wat er schort aan die zienswijze: @:

    Dit is informatie van het RIVM op hun website:
    (https://www.rivm.nl/covid-19-vaccinatie/covid19-vaccins):

    Moderna: 94% (na twee prikken)
    Pfizer: 95% (na twee prikken)

    Dus wat wilt u nu eigenlijk stellen?

    • Mr. B. zegt:

     Als u de video niet begrijpt of te weinig geduld heeft om het uit te kijken, zeg dat dan.

     WAT BELANGRIJK IS:
     Alle (!!!) vaccins zijn 100% effectief in het tegengaan van de grote COVID problemen; overlijden, ziekenhuisopname en zeer zware symptomen.

     De rest is niet zo relevant. Zie de video vanaf minuut 5.

 7. Boeroeng zegt:

  Pandemie is beter te bespreken in topic Indische soos.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.