Waarom Indische mensen naar Nederland kwamen | Trefpunt Azië

9aa6b-repatriering-2Ik ben niet Indonesisch, maar ik ben Indisch. Ze snappen nog steeds niet wat het inhoudt. In het onderwijs krijgen kinderen niet veel over Nederlands-Indië te leren. Wij zijn geboren en getogen in Nederlands-Indië; gemengd ras, ook wel Indo’s of Indo-Europeanen, maar we spraken Nederlands, en voelden ons Nederlanders.Ik ben in Soerabaja opgegroeid, maar heb niet altijd in Soerabaja gewoond. Mijn ouders hadden een huis op de plantage, mijn vader werkte bij een suikerfabriek, dan bij de ene en dan bij de volgende, de fabrieken waren in een kringetje gebouwd en lagen zo’n 30 km uit elkaar. Mijn vader was opzichter.   Trefpunt Azië

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

56 reacties op Waarom Indische mensen naar Nederland kwamen | Trefpunt Azië

 1. anoniem zegt:

  Treurig verhaal van de Indo; tussen schip en wal in Ned. Indie en Indonesie.Zo welkom als een hond in de keuken in Ned.

 2. Anoniem zegt:

  De Indo: Disgraced, Dispossessed,Despised and Displaced.

 3. Anoniem zegt:

  and Disparaged

 4. Bung Tolol zegt:

  and Dibongkar ! 😢

 5. Anise zegt:

  and Diolok-olok!

  and Dikutuk!

  and Ditendang!

  Het is een treurig relaas. Maar komt het ook niet een beetje doordat men een bevoorrechte positie hier in het land had, dat de klap des te harder aankwam?

  Ik heb kennissen in België die indertijd uit Congo door de para’s geëvacueerd werden. Alleen door een snelle interventie en repatriëring kon hun leven gered worden. Die vielen ‘thuis’ ook in een groot gat. Ze voelden zich door de overheid in de steek gelaten maar nog pijnlijker was dat ze alles kwijt waren.

  • Bung Tolol zegt:

   Zal ik proberen die woorden in het Engels en Indonesisch samen te vatten in zinnen ? Beschouw het maar als “” Les over Indo,s voor Dummies !”” Eerst maar de Engelse woorden .De Indo: Eerst worden ze geringschattend bekeken ,daarna veracht ,dan vallen zij in ongenade en worden dan onteigend ,zonder bezit moeten zij ontheemd door het leven ! In het Indonesisch is het al niet veel beter gesteld met die Indo ! Eerst worden zij belachelijk gemaakt , vervolgens worden ze vervloekt en getrapt ,uiteindelijk is hun hele gemeenschap ontmanteld ! Als de Hollander het nou nog niet snapt ,gaan ze het nooit snappen ! 🤣😁😂

 6. Jan A. Somers zegt:

  “Zo welkom als een hond in de keuken in Ned.” Zo mocht ik eigenlijk niet met ons gezin mee naar Nederland, gezien mijn (geupgraded leeftijd van 18 op mijn ambulancepas van het Rode kruis). Maar die ambtenaar wist raad: Er werden voor die reis van het Rode Krruis corveeërs gezocht. Ik dus! Werd dus geoeroest, hoefde dat niet zelf te doen. En honderd gulden gage! Was wel hard werken.
  Juli 1946 kwamen we in Rotterdam aan met de Sloterdijk. We werden naar Warmond gebracht: ‘Het Huis’. Een kasteeltje met appartementen. Een beetje saai. Wel Warmond en Leiden verkennen. Kon de kok in de keuken helpen en heb van hem vissen geleerd.
  Mijn vader ging snel naar Vlissingen, waar familie woonde. We konden een beetje primitief bij hun op zolder onderdak krijgen. Die was pas gerepareerd van de oorlogsschade.
  Mijn vader ging daar direct een babbel maken met de bode op het gemeentehuis. Vragen naar huisvesting. Die bode wist mijn vader bij de juiste ambtenaar te krijgen. Er was in Vlissingen een groot barakkenkamp gebouwd, Havendorp, bestemd voor uit hun huizen geschoten burgers. Vanwege de wederopbouw was er wat vrij gekomen, konden wij in. We vonden dat prachtig, een eigen huishouden na oorlog, bezetting en bersiap.
  Ik kocht een oude fiets en reed half Zeeland door ter verkenning waar ik terecht was gekomen.
  Mijn vader kreeg het idee dat ik wel eens weer naar school kon. Ik ging een praatje maken met de directeur van de RHBS. Hij wilde mij , gezien mijn leeftijd, best op school hebben. Met het probleem dat je dan toelatingsexamen moest doen, waarvoor ik met lof zou zakken. Maar!!!! Voor plaatsing in een hogere klas werd niet over een toelatingsexamen gesproken, daar kon ik dus in. Met een jaar lang gratis bijlessen wiskunde, biologie en Frans. Ik kon ook gebruik maken van de dictaten uit de eerste klas van mijn klasgenoten. Ik had weer mijn normale leven opgepakt. En heb er een meisje leren kennen, nu nog mijn vrouw!
  Jammer, geen “treurig relaas”. Wordt ook niet gewaardeerd in Indische kringen, niet zielig genoeg. Toch wel vreemd, Indische mensen staan toch bekend om oeroesen?

  • Bung Tolol zegt:

   @HR Somers : Ja een mooi positief verhaal zeker ! Maar ………….u heeft hem al tig keren hier verteld ,geeft niet als u goede herinneringen aanhaalt maar niet iedereen heeft het zo getroffen als u ,was het maar zo !!

   • Jan A. Somers zegt:

    Ik ben misschien de enige sinjo die het goed heeft getroffen? Eigenlijk fout gezegd, die er net als mijn vader, gewoon werk van heeft gemaakt. Ik ben op fora nog niet één collega tegengekomen. Alleen maar treurigheid. Ik heb in 1950 een keer kennissen uit Indonesië opgezocht. Al tien dagen in Nederland, nog geen voet buiten de deur gezet.

    • Mr. B. zegt:

     Logisch, met hun ervaring met de banjir in Djakarta wisten die wat daar elk moment in Zeeland kon gebeuren…

    • Jan A. Somers zegt:

     Was niet in Zeeland, maar in Leidschendam.

    • Bung Tolol zegt:

     @Die kennissen uit Indonesie waren al tien dagen in Nederland en hadden nog geen voet buiten de deur gezet “” Ja misschien was het buiten erg koud min 10 of zo ,zou ik ook niet graag naar buiten willen .Mijn vader was al 40 toen hij hier arriveerde met vrouw en 8 kinderen ,hij was in Indie een bankdirecteur of zo iets ,in ieder geval leidinggevend ,hier kon hij aan de slag als machine bankwerker ,heeft hij meteen gedaan Hij kon er later nog om lachen ,Trouwens een mooie streek waar we terecht waren gekomen “” Het zuiden van Limburg “” Enig nadeel er was grote werkloosheid en ze waren erg religieus .Dus meteen naar Amsterdam ,kreeg hij een goede baan + uitzicht op een baan in Suriname ,binnen 5 jaar na aankomst in Nederland ,kreeg hij een heel dik verdienende job in Suriname .Waar ook al veel Indo,s zaten ,inderdaad het komt je allemaal niet toewaaien ,je moet er wat voor doen ! maar u doet alsof de meerderheid van die Indische mensen maar wat stond af te wachten ,klopt niet helemaal ! Er zullen best Indo,s zijn geweest ,die maar wat af zaten te wachten maar het merendeel was niet zo .Dat die eerste jaren in Zuid -Limburg belangrijk voor ze waren blijkt wel uit het feit ,dat ze geregeld met kennissen een grote bus huurden en dan hun oude contract pensions weer opzochten .

    • Mister Bule zegt:

     Zo zie ja maar Bung, dat Nederland in die periode nog een beetje het land van de onbegrensde mogelijkheden was. Het waarmaken van een soort ‘American Dream’ was zeker mogelijk.

     Eigenlijk geven jij en Jan mooie voorbeelden hoe het ook kon; i.p.v. met zelfbeklag in een hoekje staan te grienen, en zich in een slachtofferrol te positioneren, pakten jullie ouders het leven bij de hoorns en maakten wat van hun leven. Knap.

     Als ik dat stuk lees, lijkt het er trouwens op dat de betreffende persoon ook wel goed is terechtgekomen. Hij lijkt toch redelijk gelukkig te zijn met z’n grote familie.

    • Jan A. Somers zegt:

     ” ook wel goed is terechtgekomen.” Daarvoor hoef je niet te emigreren. Handen uit de mouwen steken moet je overal ter wereld.

  • Anoniem zegt:

   De groepen Indos die in Ned.later kwamen dat is in vanaf 1950 werden niet zo “geweldig” ontvangen als de golf van Ned. en Indos van voor 1950. De armere Indos waren in Ned. zo welkom als honden in de keuken.

   • A. Olive zegt:

    Dat was bij ons ook het geval toen wij voor het eerst kwamen in 1946. De tweede keer in 1954 kwamen wij zonder hulp gedurende een vacantie.dus nooit het narige gehad die anderen hadden meegemaakt.

   • Jan A. Somers zegt:

    Het gaat niet om de ontvangst, die is in een dichtbevolkt land met altijd woningnood nooit juichend. Het gaat erom dat je zelf de handen uit de mouwen steekt. Al in Indië hadden we op de lagere school toch zo’n opruiend liedje geleerd: De paden op, de lanen in, vooruit met flinke pas. Met stralend oog en blijde zin.

    • Indorein zegt:

     ” Het gaat niet om de ontvangst, die is in een dichtbevolkt land met altijd woningnood nooit juichend.”:

     Wat is dichtbevolkt??
     Toen, begin 50-ger jaren vdve, had NL “slechts 11 miljoen inwoners” en vond de gemiddelde NL-er dat het land vol was.
     Nu, 2021, wordt er zelfs al over nagedacht over 21 miljoen inwoners in 2030 (Jan Latten, CBS) en telt ons landje al 17 miljoen inwoners. Er zijn nu 1 miljoen te weinig woningen.
     Regeren is vooruitzien zegt “men” (wie dat zijn weet ik niet).
     Met een opnieuw gekozen premier, die volledig verstoken is van visie (niet mijn woorden overigens), zullen de NL-ers hier zich behoorlijk schrap moeten zetten de komende 10 jaren.
     En dan heb ik het nog niet eens over zaken als: klimaat, energie transitie, de EU, de vaccinatie, de immigratie, opvang van asielzoeker met en zonder verblijfsvergunning, etc. etc.

    • Jan A. Somers zegt:

     ” vond de gemiddelde NL-er dat het land vol was.” Als je vind dat je land vol is, dan is dat ook zo.

 7. ellen zegt:

  In de masterscriptie geschiedenis en actualiteit door Kees Huntink met de titel: Zie je wel dat je Indisch bent [etc.] (2019) wordt o.a. gesteld, dat er door de ethische politiek rond 1900 een belangrijke kentering kwam in Nederlands-Indie.

  [begin citaten] “Indo-Europeanen die deels Europeaan en deels Inlands waren, kregen aan het begin van de 20e eeuw met een crisis te maken toen de blanke elite hen de rug toekeerde en de ethische politiek zorgde voor een opmars van de Inheemsen. De Europese status behoorde niet tot een selecte groep (Europeanen en Indo-Europeanen) maar was ook te verkrijgen t.b.v. de sociale mobiliteit. Etnische Inlanders bleven Inlanders, maar konden via het Staatsblad ook Europese rechten krijgen (Nederlands onderwijs, Nederlands pensioen). Zodoende was er een gedeelde cultuur. Door deze ethische politiek van het koloniaal bestuur, kregen Inheemsen meer baankansen en werden beter geschoold. De emancipatie van de meer op het westen gerichte Javanen was destijds niet gericht tegen het koloniale systeem. Waar het hen om ging was de mogelijkheid om juist binnen de koloniale samenleving een hogere maatschappelijke positie te verkrijgen. Terwijl in deze tijd er daardoor crisis kwam in het Indo-Europese deel van de koloniale samenleving. Vanwege de verpaupering van de Indo’s, vreesden Europeanen voor het Europees prestige als de sociaal-economische positie van de Indo-Europeaan zou blijven verzwakken. Er was echter weinig vertrouwen om de situatie van de kleine boeng te verbeteren. Het gevolg was, dat de ethische politiek die zich richtte op de Inheemse bevolking vele malen sterker was. De blanke elite begon zich af te sluiten van de Indo’s. Mede door de economische depressie van de jaren 30 kregen zij minder aandacht (deuren sloegen voor hen dicht). De Javanen daarentegen kregen toegang tot betere scholing, sommigen van hen studeerden ook in Nederland. Javanen (Inheemsen) konden posities bekleden op de arbeidsmarkt die voorheen louter aan personen met de Europese status voorbehouden waren. Waar voor de Inheemsen de sociale mobiliteit steeds groter werd, ontstond wat betreft de Indo-Europeanen een somberder perspectief.” [einde citaten]

  • Jan A. Somers zegt:

   “konden via het Staatsblad ook Europese rechten krijgen (Nederlands onderwijs, Nederlands pensioen).” Bij mij op school waren ook Inlandse kinderen, Niks ‘staatsblad’. Inlanders zoals Hatta, Sjahrir waren als student in Nederland ook geen ‘staatsblad’. Soekarno op de HBS in Soerabaja en de TH in Bandoeng ook niet. Je hoefde ook geen ‘staatsblad’ te worden via de staatsblad procedure. Staatsblad gaat naar Nederlandse nationaliteit, meestal niet nodig voor gewone mensen. Statussymbool?. Meestal was voldoende:
   I.S. Art.131. (…)
   (2). In de ordonnanties regelende het burgelijk- en handelsrecht worden:
   a. voor de Europeanen de in Nederland geldende wetten gevolgd, (…)
   b. de Inlanders, de Vreemde Oosterlingen (…) voor zooverre de bij hen gebleken maatschappelijke behoeften dit eischen, hetzij aan de voor Europeanen geldende bepalingen, voor zooveel noodig gewijzigd, hetzij met de Europeanen aan gemeenschappelijke voorschriften onderworpen, terwijl (…).
   (3). In de ordonnanties regelende het strafrecht, de burgerlijke rechtsvordering en de strafvordering worden, wanneer zij uitsluitend op Europeanen toepasselijk zijn, de in Nederland geldende wetten gevolgd, (…).
   (4). Inlanders en Vreemde Oosterlingen zijn bevoegd om, voor zooverre zij niet reeds met de Europeanen aan gemeenschappelijke voorschriften zijn onderworpen, zich in het algemeen of voor eene bepaalde rechtshandeling te onderwerpen aan niet op hen toepasselijke voorschriften van het burgerlijk en handelsrecht der Europeanen. (…) Enz. Enz.
   I.S. Art.163. Wanneer bepalingen van deze wet, van algemeene en andere verordeningen, reglementen, keuren van politie en administratieve voorschriften onderscheiden tusschen Europeanen, Inlanders en Vreemde Oosterlingen, gelden voor hare toepassing de navolgende regelen.
   (2). Aan de bepalingen voor Europeanen zijn onderworpen:
   1o. alle Nederlanders; (…)
   (3). Aan de bepalingen voor Inlanders zijn, (…)
   (4). Aan de bepalingen voor Vreemde Oosterlingen zijn,(…).
   (5). De Gouverneur-Generaal is bevoegd (…) de bepalingen voor Europeanen toepasselijk te verklaren op personen, daaraan niet onderworpen. …. .
   Pensioen is niet verbonden aan ras , maar aan arbeidsvoorwaarden, waarbij ook premie wordt ingehouden. “De Javanen daarentegen kregen” En waarom nou weer alleen ‘Javanen’? Het ging toch om ‘Inlanders’? Dat is meer dan Javanen.

 8. ellen zegt:

  Die Indische geschiedenis is ook zo ingewikkeld.. Dank voor de uitleg (voor de zoveelste geduldige keer)..

  • Peter Petrone van den Broek zegt:

   De Indische Geschiedenis is zo ingewikkeld gemaakt. Wie zijn belangen worden daarmee gediend mevrouw Ellen?

   Het is wel gemakkelijk om wetsartikelen over te schrijven maar die werden ook toegepast. Hoe was de Indische werkelijkheid?

   • Bung Tolol zegt:

    @Hoe was de Indische werkelijkheid ?”” Daar had Moh Hatta wel een antwoord op ! En Mr Hatta ,die Nederlands-Indische maatschappij was toch een eerlijke en rechtvaardige maatschappij ? Nou die arme Mohhamad verslikte zich bijna in zijn Durian .Ja misschien voor jullie ( De Europeanen ) maar niet voor ons ( De Inlanders ) helemaal niet voor ons ! Zo daar horen wij het weer van een ander .😎😎😎 Al die wetten waren bedoeld om die Inlanders onder de duim te houden , Je Reinste PolitieStaat ! En als je ziet dat het huidige Indonesische bestuur ook allerlei hun niet welgevallige zaken tegenwerkt ( zie laatst blokkade You Tube filmpje ) zijn zij dat nog steeds ,het beestje heeft alleen een andere naam gekregen Indonesia in plaats van Ned-Indie .

    • Mr. B. zegt:

     Van de regen in de drup.

     Die ambtelijke molen en Kafka-aanse toestanden bij de overheidsdiensten waarin zielepoten in uniform hun superioriteit moeten tonen, zie je nu nog steeds. Regel maar eens een verblijfsvergunning of doe eens een bouwaanvraag.

     Dus er zijn twee mogelijkheden; de elite functie is van de Nederlanders over gegaan op een selecte groep ‘inlanders’ of ambtenarij en het leven van de gewone man moeilijk maken is van alle tijden.

   • Anoniem zegt:

    Inderdaad, de wetsartikelen! De wet eerbiedigt men, maar men voerde haar niet uit in vele koloniale samenlevingen gebaseerd op racisme en vrijwel geen sociale mobiliteit. De arme bungs kregen geen riante pensioenen of wetten voor hun emancipatie. Ze raakten van de wal in de sloot.

    • Mr. B. zegt:

     Dat is meer dan 80 jaar na dato nog steeds niet veranderd. Hier zijn nog steeds geen riante pensioenen en ziekteverzekering is een grap. En je ziet zelfs in Jakarta mensen zich nog steeds wassen in het riool tussen de ratten. En het minimumloon -afhankelijk van regio- is nog steeds niet meer dan €300 en de meesten houden zich niet aan de wettelijke bepalingen en bescherming van personeel zoals de asisten rumah tanga.

     Dus als je hier leeft en dat ziet, begin je toch echt af te vragen of het inderdaad wel zo lag aan die ‘koloniale samenleving gebaseerd op racisme’?!

    • Bung Tolol zegt:

     @Mr B : Ik heb een zin uit je relaas van 4:40 uur eruit gehaald “”En het leven van de gewone man moeilijk maken is van alle tijden “” Ik beschrijf de crisisjaren in Nederland ,een tijd waarin onbeschrijvelijke armoede werd geleden ,jaren dertig dus .Een steuntrekker moest op het Steunbureau komen .Ja begon de ambtenaar wij hebben geconstateerd dat u verleden week een kopje koffie heeft gedronken in restaurant -cafe X ,onze vraag is hoe kunt u dat betalen van uw Steun ? Dat heb ik gekregen van een goede kennis ,die heeft mij uitgenodigd ! verweerde de vrouw zich .Er werd zelf een verklaring van desbetreffende kennis getoond “” Hierbij verklaar ik mw T dat ik juffrouw N op die en die dag een kopje koffie heb aangeboden bij restaurant-cafe X “” Nou is de kous af zou je zeggen ,helemaal niet waar ! Dat Steunbureau accepteerde die verklaring van mw T niet en kortte juffrouw N voor 40% .Ja de koffie werd duur betaald ! En die zielepoten in uniform heb je in Nederland ook hoor ,alleen dragen ze hier een zogenaamd net pak maar het je lastig maken behoort bij hun hobby De Gemeente regels schrijven voor ,dat een deur naar binnen moet draaien o.k maar de Brandweer regels schrijven weer voor dat de deur naar buiten moet draaien ,als je nog niet gek bent ,word je het wel !😜😜😜

    • Jan A. Somers zegt:

     ” kregen geen riante pensioenen of wetten voor hun emancipatie.” Pensioenen krijg je nergens. Moet je je hele werkzame leven premie voor betalen. En wetten voor emancipatie waren niet nodig. Onderwijs was er voor iedereen. Zelfs voor de dochter van baboe Soep was er concordant onderwijs. En wij moesten van baboe Soep Nederlands met haar praten. Maar dan moet je dat ook doen: Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid, heet dat in Nederland..

   • ellen zegt:

    Men kan al eenmaal de geschiedenis niet veranderen, wel ontrafelen in al zijn complexiteit. Ik schrijf verhalen over mijn voorouders uit Nederlands-Indie. En kom daardoor ingewikkeld materiaal tegen, zoals verschillende wijzigingen van Nationaliteitswetten en Grondwet. Je wordt er echt gek van. Daarbij komt dat mijn opa aan moeders kant juridisch een Inlander was, omdat hij nooit erkend werd door zijn Friese vader. Naar aanleiding daarvan ben ik blij met o.a. de reacties van de heer Somers. Een deel van mijn familie aan vaders kant bleek te behoren tot de kleine boeng met het daarbij horende pauperdom van rond 1900 en voorouders die daardoor misstappen hadden begaan. Terwijl mijn grootvader aan vaders kant weer de familie ophief tot een iets leefbaars, omdat hij planter werd, en er ook in de familie ingetrouwd werd met nazaten van de vroegere planterselite en landhuurders van Midden-Java. Het was daardoor een raar mengelmoesje van rangen en standen in de familie. En vraagtekens over de voormalige koloniale samenleving. Toch kon ik naast de maatschappelijke ellende en crisissen, ook wel wat tempo doeloe ontwaren. Die tempo doeloe was voor mij vooral te vinden in de VOC-tijd, waarin Franse voorouders (Hugenoten die waren weggevlucht uit het katholieke Frankrijk en dienst namen bij de VOC; zij waren chirurgijn) voet aan wal hadden gezet in Batavia. De dochter van de ene chirurgijn trouwde met de andere chirurgijn. Uit hun nazaten kwam weer een voormoeder te voorschijn, die bloedverwantschap had met een grootgrondbezitter in de ommelanden van Batavia. Het was in de tijd van de mestiezencultuur en de zogenaamde Indische grandeur.

    • Jan A. Somers zegt:

     ” een raar mengelmoesje van rangen en standen in de familie.” Heel herkenbaar. Ik ken niet eens de geboortedatum van mijn moeder, en ik vraag me af of ze dat zelf wel wist? Over haar twee broers werd niet gesproken. Het enige wat ik van hun (misschien) weet is dat ze bestuursambtenaar zouden zijn, vermoord.

   • Jan A. Somers zegt:

    “Hoe was de Indische werkelijkheid?” Gewoon een pluriforme samenleving. Met juridisch elk wat wils. Mooi toch? Europeanen konden geen grond kopen. En ook was voor hen geen adoptie mogelijk. Maar Inlanders konden wel vrij kiezen voor onderwijs. Zelfs in Nederland.

    • Anoniem zegt:

     Een pluriforme samenleving? Ja. Maar gebaseerd op rangen en standen, racisme en nagenoeg geen sociale mobiliteit voor het overgrote deel van de bevolking, die niet van Europese afkomst was.

    • Jan A. Somers zegt:

     Wat van belang was is dat elke bevolkingsgroep in de samenleving, behalve de gezamenlijke wetgeving ,ook andere , bijvoorbeeld traditionele, rechten kan hebben dan de andere. lk wat wils.

 9. waluparmo zegt:

  Dan heb je de HOCI dat is Huwelijk Ordonantie voor Christen Inlanders toepaselijk in de Christen landen zo als de Minahassa,Moluccen,Papoea,Timor ,Toradja en Flores en onderhorigheden.Chisten Batak en Dayak landen en Individuele Christen Inlanders op Java en Bali..

  • Mr. B. zegt:

   Die ordonnantie van ‘33 wordt door veel Indonesiërs aangehaald als een van de discriminerende maatregelen van de Nederlanders. Wat ze echter deden, was gewoon het splitsen van huwelijksprocedures en rechten, afhankelijk van religie.

   En zelfs daar is praktisch niets veranderd en is het principe van scheiding der godsdiensten eigenlijk nog meer uitgebreid en verspreid. Er wordt in Indonesië (landelijk en niet meer regionaal) een duidelijk onderscheid gemaakt tussen moslim en niet-moslim; als je als moslim trouwt, is dat bij de KUA. En bij de niet-moslim is dat na de religieuze procedure bij de Catatan Sipil (burgerlijke stand). Bij echtscheiding hetzelfde, afhankelijk hoe je getrouwd bent komt er een islamitische rechtbank aan te pas of niet. En zelfs bij erfenissen speelt dit een rol.

   • Jan A. Somers zegt:

    “huwelijksprocedures en rechten, afhankelijk van religie.” Net als in die tijd in Nederland! Een kerkelijk huwelijk tussen twee religies was niet mogelijk. En een kerkelijk huwelijk kon alleen maar worden gesloten na een burgerlijk huwelijk, Bij vergelijkingen moet je altijd het jaartal erbij zetten!

 10. Peter Petrone van den Broek zegt:

  In de Indonesische grondwet staat dat alleen een Indonesier President van de Republiek kan worden. Is toch niks vreemd aan? Gebeurt in Nederland ook, maar staat niet in de grondwet .

  We kunnen wel afgeven op Indonesie, maar hebben wij onze zaken op orde?

  Ik maak maar geen woorden vuil aan die toeslagenaffaire, eigenlijk oneigenlijke kortingsaffaire. De 2 verantwoordelijke politieke partijen kunnen zich nou beraden hoe ze straks bij de volgende verkiezingen als éénmansfractie verder kunnen gaan.
  Of onze opperhandhaver die tijdens zijn coronahuwelijk zijn schoonmoeder met wederzijds goedvinden omhelste en die moet in de coronacrisis Orde en Gezag handhaven. Dat is toch een Grap en hoe heet die man ook alweer.
  Of de baas van het advocaten “Pels en Rijken”, door vrienden arme pels genoemd. Die pleegde zelfmoord omdat hij minstens € 10 miljoen achteroverdrukte, we hebben het wel over de achteroverdrukkende landsadvocaat, . Een ander en bevriend advocatenkantoor mocht de zaak onderzoeken. Niks aan de hand.
  De vraag mag dan toch gesteld worden wat het verschil is tussen Nederland en haar vroegere kolonie, het voormalig Nederlands-Indie? Antwoord, het ene ligt zuidelijker.

  Dus Dames en Heren, haal Uw splinter uit Uw oog en verwijt de pot niet de ketel.

  • Jan A. Somers zegt:

   ” die toeslagenaffaire, eigenlijk oneigenlijke kortingsaffaire.” dat moet u toch kunnen beantwoorden als computerfreak? Fraude komt veel voor, opsporing is moeilijk. Dan grijpen ze toch naar digitale technieken, algoritmen? Eerst mogelijke fraudeurs opsporen, en daarna uitdunnen.
   ” wat het verschil is tussen Nederland en haar vroegere kolonie,” Heel, weinig! Voor Indië werden de Nederlandse gebruiken gevolgd, alleen hier en wat aangepast. Dat begrip, aanpassen, kunt u in veel ordonnanties terugvinden.

  • Anise zegt:

   Ik zou niet weten wat in Nederland de regels en wetten zijn voor het ambt van minister-president (premier)

   In Indonesië lijkt het een beetje op de Verenigde Staten, waar de president geboren moet zijn op het grondgebied, dit werd door dhr. Trump in vraag gesteld bij Barack Obama indertijd. Slecht nieuws dus voor iemand als Arnold Schwarzenegger, een vorige gouverneur van Californië.

   Maar het gaat zelfs nog een stapje verder; volgens de UUD -de grondwet- moeten de president én vicepresident van de Republiek Indonesië, inlanders zijn. Dit betekent natuurlijk dat een genaturaliseerde persoon nooit president kan worden. Maar volgens sommige (en zeker historische) interpretaties zou een persoon met Chinese achtergrond bijvoorbeeld, ook nooit (vice)president kunnen worden.

   • Boeroeng zegt:

    Ik las ergens dat het wettelijk is vastgelegd dat de Indonesische president islamitisch moet zijn

    • Anise zegt:

     Walao eh, daar heb ik al veel weddenschappen over gewonnen. De laatste was met mijn echtgenoot zodat ik gedurende een maand niet meer om 4 uur moest opstaan om met de honden te wandelen (we hebben dat verdeeld in ochtend en avond).

     Natuurlijk moet de president volgens de wet godvruchtig zijn. Maar dat is iedereen eigenlijk al volgens Pancasila en haar of zijn KTP.

     Er zijn wel wat andere curieuze regels in de wet vastgelegd; de president moet minstens 35 jaar oud zijn, nooit failliet verklaard zijn, minstens middelbaar onderwijs behaald hebben en 5 jaar belastingen hebben aangegeven en betaald.

    • Jan A. Somers zegt:

     Dat zou ik vertalen met gewoon nette vent/meid.

   • Jan A. Somers zegt:

    “de regels en wetten zijn voor het ambt van minister-president (premier)” Nederlandse nationaliteit, geen strafblad (dacht ik). Verder niks. De minister-president komt stapje voor stapje naar boven drijven tijdens de coalitievorming.
    “inlanders zijn.” Bestaat dat begrip nog? En wat wordt daarmee aangegeven? V’óór de oorlog werd het begrip Inlander met een hoofdletter geschreven. Naast de begrippen Europeaan en Vreemde Oosterling.

    • Anise zegt:

     Dat woord bestaat inderdaad niet. Wel pribumi (inheemsen?) of bumiputra wat men misschien zou verwachten als gebruikte terminologie. Maar de Melanesiërs bijvoorbeeld kan men toch moeilijk onder de noemer pribumi scharen terwijl ze wel degelijk inheems zijn. En bumiputra komt op ons geforceerd en Maleis over.

     Ik ben een beetje bang de oorspronkelijke Indonesische versie uit de UUD hier te gebruiken: ‘orang Indonesia asli‘. Omdat ik besef hoe dit zal overkomen, is het misschien het beste om dit te vertalen als ‘inheemse Indonesiër’.

     Er gaan veel stemmen op naar dit begrip terug te keren omdat het volgens sommigen verwaterd is in latere versies van de UUD.

 11. Bung Tolol zegt:

  Mijn moeder ,die zelf ook geen asli is ,hoorde van een Indonesische vriend ,dat zijn vader een Chinees was en zijn moeder een Javaanse “” Oh zei ze toen ,ben je eigenlijk ook niet asli ! Dat beaamde hij .Zijn vader werd tijdens die rampok partijen in Tangerang achterna gezeten door een stelletje rampokkers ( 1946 ) Een Indonesische vrouw redde zijn leven ,door snel haar deur open te maken en de jongen binnen te laten .”” Heb jij soms een Chinees hier rond zien lopen ?”” vroegen die rampokkers .Nee hoor ,ik zag hem wel lopen ,die kant op ,en ze wees ergens ver naar voren .Oh dank je wel zeiden die domme rampokkers en weg waren ze .Uit dankbaarheid ( en misschien wel liefde ) is die Chinees met haar getrouwd en ze bleven in Tangerang wonen .En ze leefden nog lang en gelukkig .👍😁

  • Anise zegt:

   Zo romantisch! De Chinese gemeenschap is natuurlijk groot in Tangerang, naast de Cina Benteng zijn er vooral veel in de nieuwe ontwikkelingen in Zuid Tangerang, zoals Serpong en BSD. We hebben er veel familie wonen.

   • Bung Tolol zegt:

    Nou als je het romantisch vind ,ga ik nog even verder .Het eerste kind van dat Chinees/Javaans echtpaar was een jongen ,die later zijn heil zocht in Europa ,Nederland dus .Hier trouwde hij een Spaanse dame ,en zij kregen 2 kinderen ,dat waren dus Chinees/Javaanse /Spaanse kinderen ,bij Spaanse stellen is het de gewoonte dat de kinderen zowel de familienaam van de vader als de moeder krijgen ,dus als de vader Soeharto heet en de moeder Hernandez Iglesias ,krijgen de kinderen de naam Soeharto-Hernandez Iglesias .Nu heb je het “”probleem”” van de Godsdienst ,Pa was wel moslim maar deed er geen fluit aan ,volgens mij heeft hij nog nooit een moskee van binnen gezien ,Ma was wel devoot katholiek ,Toen hun oudste zoontje 14 jaar was ,kwamen er berichten door uit Indonesia ,euh ..euh …euh moest hun zoontje niet besneden worden ? Ja de moslim familie van Pa roerde zich ! Hun zoontje was in alle staten ,hij wist niet eens dat hij een moslim was ,laat staan dat hij wist dat jongens op een bepaalde leeftijd besneden moeten worden ! Hij smeekte zijn moeder het niet te doen ! Ma kwam effe advies vragen aan mij ,mijn advies aan haar was “” Laat die familie van hem de kolore krijgen ! Niet doen never ! zeg maar dat die jongen katholiek is geworden en graag een priester wil worden en scheld ze maar uit in het Spaans ! Puto of zo ! Nou als er eentje goed in het Spaans kan schelden was Ma het wel ! Enfin besnijdenis ging niet door ,was die familie toch een mooi feestje door de neus geboord ! Kasihan ! Die jongen op zijn beurt trouwde een Noors meisje en ze wonen nou ergens op een fjord of zo ,hun kinderen zij dan van Chinees/Javaans/Spaans en Noorse afkomst .Op wat lijken die kinderen dan ? Nou gewoon op een Noors kind ,als je goed kijkt maar dan moet je wel goed kijken ,zie je wel exotische trekken ! Dit zijn dan ook achterkleinkinderen van onze vluchtende Chinees uit Tangerang .

    • Mr. B. zegt:

     Je hebt haar dag weer goedgemaakt Bung.

     Nou hebben die Sámi in o.a. Noorwegen ook wel een beetje Aziatische trekjes.

     https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQYHYF2s0C-KWKrZQGF6dELxJWo-KsvOlDwDw&usqp=CAU

     Niet zoveel als de Eskimo’s maar toch….

     Ik vraag me af hoeveel van de westerlingen die hier met een Indonesische trouwens zich nou echt laten besnijden. De Amerikanen zijn het vaak al natuurlijk. Moet toch pijnlijk zijn; stond er niets van in de bijbel dat lui die geconverteerd waren, werden uitgemoord toen ze aan het afzien waren een dag na de besnijdenis?

    • Mr B de vergeetachtige zegt:

    • Mr. B. zegt:

     Om in het thema te blijven… Business cards van een specialist in besnijdenissen:

    • Jan .A. Somers zegt:

     Denk er ook om dat in Indië veel Nederlandse jongetjes ook werden besneden op medische overwegingen. Dus niet alleen Moslim jongetjes.

 12. Het is inderdaad veel gezonder en zindelijker om besneden teworden net als de Jood Jesus Christus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.