Wie zat er in de zaal toen Dicky de Hoog sprak? – 

Bij de verkiezingen dacht ik aan die ene Indische beroemde politicus uit de jaren 1930: Dicky de Hoog, de geliefde voorzitter het het Indo-Europees Verbond (IEV).Wie kent hem nog?Die vraag zal ik anders stellen: wie heeft van zijn of haar ouders iets over hem gehoord?Want Dicky de Hoog stierf in 1939.
Dat is helemaal niet zo lang geleden. Ik bedoel, het zijn de Middeleeuwen niet.Misschien hebben uw ouders hem persoonlijk gekend. Of ze zijn bij een redevoering van hem geweest. Hij moet meeslepend zijn geweest en ‘t ging altijd ergens over. Geen haatdragend debatvoerder, zoals we de afgelopen tijd veel zagen. Hij had hart voor zijn zaak: de emancipatie van de Indische bevolkingsgroep.
En naar wat ik lees, hield iedereen van hem. Er is nog geen grote biografie van hem, geloof ik.
Indische Schrijfschool 

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Wie zat er in de zaal toen Dicky de Hoog sprak? – 

  1. ellen zegt:

    Een oudoom (getrouwd met een zus van mijn oma aan vaderskant) was getrouwd met Wilhelm Friederich Thiele (Ambon, 1890 – Den Haag, 1967). W.F. Tiele was voorzitter bij het IEV (Indo-Europees Verbond) in 1934. Hij was bouwkundige bij Staatsspoorwegen. Waarschijnlijk dus na Dicky de Hoog die in 1930 voorzitter van het IEV was. De oprichting van het IEV was een initiatief van ambtenaren in Nederlands-Indische overheidsdienst. Primair ging het IEV erom de verschillen in salariering ongedaan te maken. Zij die in Holland waren opgeleid, werden beter betaald. Het IEV ontplooide geweldige initiatieven om de grote nood, vooral onder de Indo’s in de onderste lagen van de Indische maatschappij te lenigen.Maar het viel het verbond moeilijk de eenvoudige Indischman te interesseren voor de activiteiten. De kaderfuncties van het IEV waren nagenoeg allemaal door hoog opgeleide Indo’s ingenomen. Talrijke IEV-leiders waren academisch geschoold. Kortom, voor de kleine boeng was het IEV een burgermanspartij. Een te elitaire club.

    • Jan A. Somers zegt:

      ” Een te elitaire club.” Is dat bij de Indische samenleving in Nederland nu, niet hetzelfde? Ik hoor/lees steeds over vooraanstaanden die van alles beloven te doen? En de kleine boeng maar wachten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.