Weduwe van Indië: Marks_de Liser de Morsain

31b78-graf_marks_dliserdemorsain

Mensen die terugkeerden uit Indië vestigden zich in Den Haag. Ook veel Indische mensen die in Nederland een nieuw bestaan zochten, kozen voor deze stad en werden daar begraven. Bijvoorbeeld op de begraafplaats Nieuw Eykenduynen te Den Haag.

Dit is  het graf van Ida Margot de Liser de Morsain, overleden in 1968 te Middelburg , 70 jaar geworden.
Ze is vernoemd naar haar tante Ida Margot de Liser de Morsain die met Anton Lapré huwde in 1894. Ida’s ouders waren Pierre Eugene de Liser de Morsain (1879 Grissee- 1935 Moentilan) en Adriana Carolina Brugman (1867 Rembang-1902 Buitenzorg ). Pierre had functies als klerk bij de Rekenkamer, Algemene Secretarie en later beheerder van het gouvernementspandhuis in diverse plaatsen. Ida’s overgrootouders Jacomina Kok (-1857 Semarang) en Petrus Paulus de Liser de Morsain (1796 Merksem-1847 Semarang) waren de stamouders. Petrus arriveerde te Java in 1817 als luitenant van de infanterie. Te Cheribon kreeg hij bij een gevecht een lanssteek en verliet het leger. Hij werd ambtenaar van het Indisch gouvernement.
De overlijdensakte  van Ida vermeld dat ze gehuwd was met Louis August Alex Marks ( 1884 Menado-1972 Middelburg) Hij was zoon van  Christina Sahitapi en Jozef Marks, die zijn werkzaam leven begon als militair (1870-1883). Ook Louis werd al jong militair in 1907 en  gegageerd in 1931 als adjudant onderofficier hoornblazer 
Lou de Jong noemde zijn  naam ( met passende leeftijd en militaire rang )  in deel 11b, pag 640 van  Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog als een van de krijgsgevangenen die geëxecuteerd werden in april 1942 te Bandoeng.
Echter,  Louis overleefde de oorlog en verliet in 1947 opnieuw het KNIL
Zijn stammoeder was de Javaanse vrouw Mina die ca 1850 een relatie had met de militair August Wilhelm Marks uit Hildesheim bij Hannover. Voor zijn komst te Java in 1860 was hij al gelegerd te Suriname. Zoals heel vaak waren ze niet gehuwd. August ging terug naar Nederland en huwde daar in 1879.
Voor zijn huwelijk met Ida had Louis kinderen en was in 1913 gehuwd met Aurelia Tengar.
Ida had eerder kind of kinderen en met haar achternaam erkend.

Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

7 reacties op Weduwe van Indië: Marks_de Liser de Morsain

 1. waluparmo zegt:

  Op de Freubel School in Semarang had ik een juffrouw de Liser gehad.

 2. Boeroeng zegt:

  In het artikel wordt niet zo duidelijk dat de beheerder Yarden van Nieuw Eykenduynen geldzorgen heeft.  Als Yarden failliet gaat moet de gemeente inspringen.
  Men kan niet zomaar het kerkhof sluiten en verwaarlozen.
  De gemeente moet een exploitant vinden, eventueel er geld insteken. En zoals vaak met bedrijfsonderdelen uit een faillissement. er moet gesaneerd worden.
  Yarden is al bezig. Men inventariseert welke graven niet betaald worden en die zet men op de lijst van te ruimen. Zo komt er grond vrij voor nieuwe graven, die wel betaald worden door de nabestaanden/ rechthebbenden.
  Ruimt men 100 graven, dan kan het best zijn dat 20 tot 40 graven indisch-gerelateerd zijn. Ik doe maar een schatting, op basis van twee fotoshoots op de begraafplaats.

  Het artikel lijkt te suggereren dat er 12 graven op het veldje zijn. wat men wil ruimen en toevoegen aan het islamitische gedeelte .
  5 van deze 12 zijn van mensen die in de oorlog 40-45 vochten en 7 graven van mensen die niet vochten maar wel in die oorlog omkwamen, bijv door een bombardement op Den Haag.
  Ik neem aan dat weinig van die 12 graven indisch-gerelateerd zijn.

  Als de oorlogsgravenstichting die 12 graven wil betalen, dan kunnen die elders op Nieuw Eykenduynen herbegraven worden., mocht dat nodig zijn voor de sanering

 3. Anoniem zegt:

  Ida margot de Liser De Morsain id de zuster van mijn oma Eugenie. Inderdaad heeft zij twee kinderen Waarvan een zoon Ruud.

  • Martijn van Dooren zegt:

   Wat leuk de laatste reactie. Ik kom per toeval op deze site na dat ik met mijn moeder sprak over haar familie. Ida Margot de Liser de Morsain was de oma van mijn moeder. Mijn opa was Ruud. Inderdaad uit een eerdere relatie van Ida Margot de Liser de Morsain. Ze kreeg nog een dochter die ik ook nog goed heb gekend, An de Liser de Morsain. Haar vader is Marks, maar ze waren toen nog niet getrouwd en ze kreeg de naam van haar moeder. Ik ben erg benieuwd waar jullie deze informatie vandaan hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.