Weduwe van Indië: Lans_Carli

Dit is het graf van Anna Adriana Carli, geboren te Ambon in 1877, overleden in 1972 te Den Haag, dochter van Anna Carolina Schmidhammer (1854 Ambon-1944 Bandoeng) en Petrus Carli (1839 Djokjakarta-1933 Bandoeng), officier van de infanterie.
Haar grootvader de italiaan Jean Gamari Carli (1802 Corenno-1872Soerakarta) arriveerde in 1825 als militair te Java waar hij brigadier van de lijfwacht van de sultan van Djokjakarta werd. Met de indo-europese Justina Kladonitz (1813 Djokjakarta – 1881 Soerakarta) waren zij de stamouders Carli.

Anna huwde in 1910 met Johan Jacob Lans (1865Banda – 1940Bandoeng) gescheiden van Gerardina Brunsveld van Hulten. Beatrice Lans, ook in dit graf ten ruste gelegd in 2000,  was hun dochter. Johan was controleur van het Binnenlands Bestuur, assistent resident en landrechter. Zijn grootvader was de zwollenaar  Christiaan Lans, officier infanterie, gehuwd met Maria Petronella Speciaansz van de perkeniersfamilie te Banda .

Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

8 reacties op Weduwe van Indië: Lans_Carli

 1. Hans Boers zegt:

  Iets over de jongere broer van Anna, zijnde Philip Gerard Carli filmmaker van beroep destijds.
  https://www.imexbo.nl/pg-carli-filmmaker-1.html

 2. Boeroeng zegt:

  Mooi stukje geschiedenis, Hans !
  Ik snap niet goed hoe dat in de 19 eeuw ging met soldaten in Nederlandse dienst , die in de lijfwachten van de sultans en soesoehoenans werden opgenomen.
  Bleven ze in dienst van het Nederlands gouvernement ? Als een soort spion binnen de kratons / Werden die Javaanse vorsten gedwongen deze Europeanen te integreren… of wilden ze dat zelf zo ?

  Meer over Carli, met dank aan de Indische Genealogische Vereniging

  • Jan A. Somers zegt:

   Al sinds de VOC vroegen die vorsten om hulp tegen verovering door de buurtvorsten. Of zelfs mee doen met hun eigen veroveringen. Ik heb een plaat over VOC-militairen aan het hof van Soesoehoenan Amangkoerat I tegen de opstandeling, de Madoerese prins Taroeno Djojo, die op die plaat werd onthoofd door de Soesoehoenan. Beiden hadden de VOC om hulp gevraagd. Maar ik weet niet of het in de geschetste situatie zo is. Ik dacht dat die plaat al eens een keer hier op I4E te zien was.

 3. Chris Carli zegt:

  Grappig om dit te lezen, omdat onze familie erg groot is onze oorsprong is te vinden bij 2 italiaanse broers die toen ooit naar Indie zijn gegaan, echter van 1 broer is/was volgens mijn oom wat te achterhalen en daar stammen wij weer van af.

 4. Chris Carli zegt:

  Note mijn Vader is Ron Carli, mijn Opa is Edmond Carli, mijn overgroot opa is Chris(tiaan) Carli (ben naar hem vernoemd) zijn vader is Adriaan Carli en zijn vader is Jean Carli en moeder Justina, het grootste gedeelte van onze familie is gevestigd te Semarang (heb meen ik nog een oude familie foto)
  @Boeroeng kan deze eventueel naar je sturen voor plaatsing

  • Anoniem zegt:

   Semarang en Surakarta (andere naam voor Solo) en Yogyakarta liggen heel dicht bij elkaar dus het zal zeker wel kloppen wat je zegt.

   Als je iets als Postimage.org gebruikt, kan je heel gemakkelijk van je smartphone of pc zelf de foto hier plaatsen.

   Dit is de website: https://postimages.org/
   Als eerste gewoon via ‘Choose Images’ het plaatje kiezen, en het resultaat van ‘direct link’ wil je hebben; het blauwe symbooltje aanklikken om te kopiëren. Hier op de site in het tekstkader plakken en klaar.

   • Chris Carli zegt:

    ok bedankt ik ga even kijken, was in mijn jeugd veel actief op inet nu niet meer zo af en toe even kijken, maar fam. Carli is zo groot, mijn oom (broerje van mijn opa) hielt de stamboom altijd bij en ik speurde op inet en legde zoveel mogelijk contacten, maar zeker leuk om dit zo te zien en te lezen.

    Ik laat ieder jaar bij de Carli’s op de erevelden bloemen leggen, vorig jaar oa bij:

    https://www.oorlogsgravenstichting.nl/persoon/24612/frederik-johan-carli

    Vijandelijke aanval op 1 november 1947 te Bendoengan.
    Door een vijandelijke aanval op een Geniewerkploeg van het 3e Peloton 12e Genie Veld Cie. op 1 November 1947 te Bendoengan (West-Java) sneuvelden Soldaat 1e Klasse W.Boll, Soldaat B.H.Smits en Soldaat F.J.Carli (KNIL). F.J. Carli ving met zijn eigen lichaam de kogels op die bestemd waren voor een Sergeant en moest deze heldendaad bekopen met zijn dood. Hij werd hiervoor postuum onderscheiden met een Bronzen Leeuw. Na een verbitterde strijd werd de groep ontzet door de Infanterie met Brencarriers. In oktober 1949 werd de Geniesoldaat 1e Klasse N.Roorda uit Lauwerzijl beloond met een Bronzen Kruis voor zijn moedig handelen.

 5. Boeroeng zegt:

  Zo was er een Jacob Birsak, geboren 1816 in Djombang, overleden 1873.
  Hij was dragonder bij de lijfwacht van de sultan van Djokjakarta .
  En voorvader van Sandra Birsak… Die Sandra van Lonny en van foute Frank .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.