12 febr Rijksmuseum tentoonstelling Slavernij


Schilderij in het rijksmuseum. Gemaakt ca 1700-1725 te Indië.  Klik aan
Titel:  Hollandse koopman met slaven in heuvellandschap. 

Het Rijksmuseum presenteert van 12 februari t/m eind augustus 2021 de tentoonstelling Slavernij. Slavernij is een wezenlijk onderdeel van de Nederlandse geschiedenis. Met deze tentoonstelling richt het Rijksmuseum voor het eerst de blik op slavernij in de koloniale periode in zowel Brazilië, Suriname en het Caribisch gebied, als in Zuid-Afrika en Azië.
De tentoonstelling Slavernij presenteert tien waargebeurde verhalen. Tien persoonlijke verhalen over mensen die in slavernij leefden en slavenhouders, mensen die zich verzetten en mensen die in slavernij naar Nederland zijn gehaald. Hoe zagen hun levens eruit? Hoe verhielden zij zich tot het systeem van slavernij? Konden zij eigen keuzes maken?  Rijksmuseum

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

2 reacties op 12 febr Rijksmuseum tentoonstelling Slavernij

 1. Peter (Petrone) van den Broek zegt:

  De objectgegevens van het schilderij gaat het over een “Hollandse man”., maar die man ziet er weinig Holland uit. Die rode jas doet mij meer denken aan de elegante mantel “justacorps” van een Engelse burgerman in de mode in de 17-18 eeuw, terwijl zo’n zwierige hoed toch weinig met de Hollandse deugdzaamheid, gewoondoen, te maken heeft.

  Volgens de beschrijving draagt de vrouw een sarong en kebaja , maar sarongs, bedrukt katoen, zagen er Indie toch iets anders uit of vergis ik me? De vrouw ziet er lichtgekleurd uit, soms van Eurasian afkomst?

  Tevens dragen de personen (licht)blauwe kleding, in die tijd indigo genoemd en dat kwam niet voor in Nederlands- maar in Brits-Indie of Britse kolonies..

  Opmerkelijk is dat alle personen bijna even lang zijn, ik dacht dat in Nederlands-Indie de inlandse bevolking klein van postuur was, maar ik ken al die duizenden eilanden van Indie niet.

  Al met al geeft het schilderij, ook gezien het landschap de indruk niet in Nederlands-Indie maar in een Britse kolonie gemaakt te zijn.

 2. Mister Bule zegt:

  Ik had het schilderij al eerder gezien en ben er zeker van dat het toen werd beschreven als een locatie in West-Indië. En ook werd India ergens als mogelijkheid genoemd. Ze weten het dus blijkbaar gewoon niet.

  In die tijd waren ‘wij’ maar 165 cm groot, dus dat die ‘koopman’ klein is verbaast me niet.

  Over de kleding; ik vroeg mijn vrouw naar die lichtblauwe sarong. Ze zei dat het wel redelijk zeldzaam is maar wél bestaat, zoals batik pekalongan. En er waren plantages die overschakelden van suikerruit naar de indigo plant (die ook wel weer uit India kwam). Maar ze merkte ook op dat indigo donkerblauw is. Tja.

  Die Justa(u)corps is natuurlijk Frans zoals alle mode. Maar de Engelsen gaven er weer eens een draai aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.