De Weduwe van Indië: van Ginkel-Deurink

Mensen die terugkeerden uit Indië vestigden zich in Den Haag.  Ook veel Indische mensen die in Nederland een nieuw bestaan zochten, kozen voor deze stad en werden  daar  begraven.  Bijvoorbeeld  op  de begraafplaats  Nieuw Eykenduynen.

Dit is het graf van het echtpaar van Ginkel-Deurink en hun jong overleden zoon Pieter.
Gerard van Ginkel (1871-1948)  en Carolina Deurink (1873-1951) waren geboren, getogen, gehuwd (1892) en overleden in Den Haag. Gerard volgde de KMA in Breda en werd november 1891 aangesteld als 2e luitenant van de infanterie. September 1892  huwde hij Carolina Deurink,  in  oktober gingen ze met de ss Ardjoeno naar Indië.
1895,  Gerard bevorderd tot 1e luitenant  en zoon Pieter werd in 1897 te Djokjakarta geboren. Gedurende een verlofperiode,  1903 wonend Den Haag,  beviel Carolina van een dochter. Gerard was de zoon van de Haagse hoofdambtenaar der gemeentesecretarie Cornelis Anthonius Adrianus van Ginkel (1835-1919) en Maria  van den Steen (1838-1876).
Een militaire oom en drie nichten van Gerard gingen ook naar Indië. W.o. Dina Alida Crompvoets-van Ginkel,  begraven op Nieuw Eykenduynen .

Caroline Sara Henderina Deurink, geboren in Den Haag  was dochter van Pieter Deurink, adjunct-directeur van een levensverzekeringmaatschappij en Ettéa Henderina Bruins. Na ongeveer 20 jaar Indië  gingen Caroline en Gerard  terug naar Den Haag waar hij 1 juli 1918 in de functie kwam van referendaris van het departement van koloniën. Tegelijk per  deze datum als luitenant-kolonel gepensioneerd uit het leger.

Hun zoon  Pieter ging in 1915 naar de KMA te  Breda, bevorderd in 1920 tot 1e luitenant bij de genie en hij overleed  3 aug 1927 in Den Haag.
Pieter  was gehuwd met Elisabeth Tonckens, geboren 1901 in Huizen, dochter van de griffier Johannes Tonckens en Albertine Tonckens. Elisabeth hertrouwde juli 1935  met de ambtenaar Hendricus van Uchelen, sinds 1921 te Indië.  Met hem ging ze mee terug . Hij overleed in het jappenkamp Tjimahi.  Elisabeth overleefde  kamp Tjideng.

Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

8 reacties op De Weduwe van Indië: van Ginkel-Deurink

 1. Bung Tolol zegt:

  Ja als je zo die grafstenen ,goed leest en dan de tekst dan ,denk je ook wat een ellende gaat er schuil achter die tekst ,zo is zoon Pieter geboren 1897 ,overleden in 1927 en zoon Pieter was gehuwd met Elizabeth Tonckens geboren in 1922 ,HALLO !! zoon Pieter was of een zware pedofiel ,effe trouwen met een meisje van 5 jaar of de webmaster is hier uitgegleden 😁maar o.k zijn 5 jarige weduwe trouwde op haar 13 e nogmaals ,die had de smaak te pakken !🤣.Elizabeth overleefde kamp Tjideng ,ja verbaast mij niks ,die Elizabeth overleeft ALLES !! zal mij niet verbazen als zij nog in leven is ,moet zij nu 98 jaar zijn ,is vast werkzaam in de verpleging ,Covid krijgt geen grip op mensen zoals Elizabeth 😍

  • Boeroeng zegt:

   Elisabeth Tonckens was geboren in 1901 te Huizen, Hoogeveen
   1922 was haar trouwjaar met Pieter. Foutje van de webmaster.
   Misschien waren haar ouders neef en nicht, of achterneef en achternicht.
   Dat vinden we nu “ehh bah” . In de 19e eeuw was dat iets minder erg.

   Maar dit topic met deze totokfamilie is een voorbeeld van de verwevenheid van Hagenaars met Indië.
   En ook de verwevenheid met Indo-Europeanen. Een oom (officier) van Gerard ging naar Indië en was een wijle gehuwd met een Indo-europese vrouw. Een andere oom nam de naam Fievez de Malines van Ginkel aan . Ook een bekende naam te Indie geworden door zijn zoon. Een broer van een aangehuwde Haagse tante van Gerard ( die met die drie genoemde dochters) ging ook naar Indié , waarvan Indische nazaten en verwant aan mijn persoon

 2. Bung Tolol zegt:

  @Boeroeng ha ha ha Boeroeng wees blij dat een van je lezers effe goed oplet en niet in zijn eigen spinneweb blijft hangen maar ja jij en ik delen de zelfde hobby ,kijken naar teksten op zerken ,vooral als je een heel jonge leeftijd ziet staan ,denk je “” Wat voor ellende zit hier achter ?””😢😢😢Vind trouwens die stukjes van Hans Boers over die graven in Indie/Indonesie zeer en zeer interessant ! Dat laatste stukje over dat graf van ene Pak Meijer ,waar de tekst overgeschreven is door een of andere zondagsschilder is helemaal hilarisch !🤣🤣🤣 Wat moet je nou doen ? Boos worden op die schilder ? Ach welnee ,die prutser kwam tenminste thuis met wat Rupia,s mama weer blij !😍😍😍

 3. Boeroeng zegt:

  Hans Boers doet opmerkelijke dingen op zijn site http://www.imexbo.nl/
  Veel brokjes geschiedenis van Indische Nederlanders.

  • Bung Tolol zegt:

   @Hans Boers doet opmerkelijke dingen op zijn site “” Weet ik Boeroeng ,ik zat eerder op zijn site dan op jouw site maar helaas op jouw site hebben de mensen alleen oog voor hun perkara en die herhalen ze vaak tot je er dood en dood ziek van wordt ,percentage narcisten op je site is hoog !😎😎😎

   • IMportEXportBOers zegt:

    Het moet nog winter worden en dan praten die Indo’s al over narcissen.
    kejenagaon, slao’m pa. 🙂

    Het is toch wat…Overigens: voor allen, die het vieren: Fijne feestdagen en voor allen die het NIET vieren desondanks toch ook fijne dagen zonder feest.

 4. Hans Boers zegt:

  B. Is geplaatst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.