Mail

Mail 1
beste, 
n.a.v. het lezen van uw artikel over Frans Lopulalan ben ik mij gaan verdiepen in zijn literatuur. Wat ik graag zou willen lezen is: Onder de sneeuw een Indisch graf . Echter op www gezocht maar dit boek is nergens meer te krijgen. Weet u misschien een ingang/ persoon die mij dit zou kunnen lenen c.q. kopen. 

Ik ben nieuwsgierig naar de verhalen, want als ik de inleiding over het boek lees, dan heeft dat dacht ik raakvlakken met onze familie, letsel ouders. Zwijgen en soedah la, zeiden ze altijd. In afwachting, met vriendelijke groet
———-
Foto: verwachte heruitgave januari 2021

Dit bericht werd geplaatst in Boeken, oproepen en mails. Bookmark de permalink .

Een reactie op Mail

 1. Peter van den Broek zegt:

  De titel “Onder sneeuw een Indisch graf “van Frans Lopulalan kwam mij vaag bekend voor. Ik snuffelde wat in mijn bibliotheek en vond het boek. Op een bladzij was geschreven “Putignano juni/juli 1989”, de datum dat ik het boek in Italie gelezen had en net na mijn huwelijk. Aangezien ik me niets meer van het boek herinnerde, begon ik met herlezen. Alhoewel het eerste deel van het boek (onder de sneeuw een Indisch graf) zijn jeugd in het barakkenkamp beschrijft, herken ik wel wat, maar zo’n strenge en christelijke opvoeding heb ik niet gehad. Tevens geeft het aan hoe de overheid CAZ met de Zuid-Molukkers omsprong, bemoeizucht wat het privéleven betreft en daarbuiten politieke onverschilligheid op het horkerige af.

  Het tweede deel “de veertigste dag” beschrijft op aangrijpende en onroerende wijze de periode van het overlijden van zijn vader.
  Op een gegeven moment zegt zijn vader “onthoudt dit goed, jongen: Laat de woede in je razen, maar zoek geen object. De oorlog van onze geesten is alleen te winnen als je niet naar een tegenstander zoekt om op neer te kijken”.

  Een ander citaat van zijn vader wat me bijgebleven is:
  ……opgezopen door dat dievenvolk dat in Wassenaar blijft doorzeuren over het verlies van “Ons Indie”. indie is niet van hen, het enige wat ze zijn vergeten me te nemen is de haat die ze ons hebben bijgebracht tegenover andere volken van dat grote land…….
  En dat zegt een militair die gediend heeft bij het Depot Speciale Troepen DST van kapitein Westerling. Een verbitterend man , die net zoals mijn vader nooit terugkeerde.

  Een boek waardig om herdrukt te worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.