Jakarta wint Sustainable Transport Award

Jakarta is uitgeroepen tot winnaar van de Sustainable Transport Award 2021. De Indonesische hoofdstad krijgt de prijs voor haar ambitieuze programma’s met betrekking tot geïntegreerd openbaar vervoer. indonesienu.nl

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

7 reacties op Jakarta wint Sustainable Transport Award

 1. Mister Bule zegt:

  Tja, vanuit de goot gezien is zelfs de stoep een stap hoger. Maar als je de huidige situatie hier bekijkt, zie je dat het nog jaren gaat duren vooraleer er een geïntegreerd systeem is. Men is ook veel te optimistisch en ambitieus in het plannen, er is altijd vertraging. Tevens heeft elke gouverneur een andere ‘visie’ en wil z’n eigen stempel op het geheel drukken, en ligt ook nig eens in de clinch met de centrale overheid die zichzelf ook verantwoordelijk vindt.

  De eerste LRT (een hybride tussen tram en trein, eigenlijk een bovengrondse metro of skytrain) is veel te laat opgeleverd, ruim nà de ASEAN Games waarvoor het bedoeld was. Het moet de vervanger worden voor een Monorail project wat totaal niet realistisch was. Maar de lijn naar Cibubur is nog steeds niet operationeel en er is nog geen enkele vooruitgang naar het noorden geboekt.

  De MRT (een metro) is zinvol, maar de nadruk lag op de verbinding van het zuiden van de stad met het central business district. Er moeten nog veel uitbreidingen komen voordat men over een netwerk kan spreken.

  De TransJakarta is het bestaande busnetwerk met een eigen toegewezen en afgebakende rijstrook. Ik snap echt niet waarom dit geen trolleybus zou kunnen zijn en/of waarom de LRT rails niet hier maar op pilaren van 15 meter hoog liggen, zodat het echt een tram zou zijn (zoals de LRT in Singapore). En de stinkbussen zouden dan uitgefaseerd kunnen worden. Maar nee hoor, die worden gewoon door nieuwe modellen vervangen.

  Er is nog iets, een beetje eigen aan een ontwikkelingsland; men droomt hier van autobezit als men redelijk goed boert en veel gezinnen hebben meer dan twee auto’s. Er is helemaal geen interesse om het openbaar vervoer te nemen, dat is voor het lage(re) niveau. En de infrastructuur is beïnvloed door Los Angeles ‘of all places’ omdat dit zo’n grote indruk op de machthebbers maakte. In sommige shopping malls is het bijna onmogelijk binnen te komen als je niet met de wagen bent.

  De online taxi’s als Grab (ex Uber) en GoCar zijn zó goedkoop dat het vaak zinvol is ze te nemen als je geen beschikking over een auto hebt. Tevens halen die je op en zetten die je voor de deur af zodat je niet in de regen of 32° C op levensgevaarlijke semi-trottoirs naar een halte moet lopen.

  • Jan A. Somers zegt:

   Busnetwerken blijven noodzakelijk vanwege de fijnere maaswijdte. Trolleybusnetwerken hebben niet veel fijnere maaswijdten dan railnetwerken.

   • Mister Bule zegt:

    Ja, maar de TransJakarta heeft toegewezen busstroken waar ze niet van af kunnen wijken. Men kan het busnetwerk in de praktijk dus helemaal niet zo gemakkelijk uitbreiden en flexibiliteit geven. I.p.v. CNG propageerde ik elektrificatie,

    Het enige wat flexibel is, is de Angkot. Maar heel gevaarlijk (ze rijden als gekken) en eigenlijk best wel duur, ca. 4.000 rupiah. Je kan nu een pas (chipkaart) aanvragen die gratis vervoer mogelijk maakt op veel lijnen. Bedoeld voor de zwakkeren in de samenleving maar -net als bij benzine- is er natuurlijk totaal geen controle.

    Over benzine gesproken, wat ik vergat te vermelden is dat een bepaalde soort bij Pertamina stations is gesubsidieerd. Maar zelfs zonder subsidies zijn de benzineprijzen veel te laag (ca. €0,60 per liter) om mensen te stimuleren andere vervoersmogelijkheden te kiezen. Hybrides en elektrische voertuigen worden nauwelijks aangeboden en verkocht.

    • Pierre de la Croix zegt:

     De kern van het probleem, niet alleen voor Jakarta: Overbevolking.

     Jaren geleden deed de Indonesische regering een poging om de bevolkingsgroei af te remmen met de actie “Dua cukup”, “2 is genoeg”.

     Hoe staat het daarmee, niet te handhaven en heeft de pemerintah dus maar het moede hoofd ook te dien aanzien in den schoot gelegd?

 2. Pierre de la Croix zegt:

  Als Jakarta langzaam in de Javazee dreigt weg te zakken is een investering in hovercrafts misschien wel dé oplossing om het vervoersprobleem op te lossen.

  Anders moet iedereen maar terug naar de gedebok pisang, die drijvende stammen van de bananenboom waarmee mijn vriendjes en ik ons in de kali voortbewogen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.