Indostok

 Bruna.nl:
Wat doet ons zo smachten naar een dampend sateetje? Begint het al bij het vuur onder de sissende stokjes? Is het de grillsmaak waardoor ons oerinstinct wordt aangezet? Of laat die onweerstaanbare marinade onze tong swingen? Hét mysterie wordt in dit boek onthuld. Waar instant hit INDOROCK een eigenzinnige ode was aan de Indische keuken, zingt INDOSTOK een vurige love ballad voor saté waar de vonken vanaf spatten.

NRC: Hoe diverser het land, hoe diverser ook de nationale keuken. Wist u bijvoorbeeld dat er in Indonesië 252 verschillende satés zijn? Ik ben daar achter gekomen door het satékookboek Indostok van Vanja van der Leeden. Zij won vorig jaar het Gouden Kookboek voor beste kookboek van het jaar met Indorock, een swingend boek dat de dikke laag stof van de traditionele Indonesische keuken afblies.

Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

16 reacties op Indostok

 1. Mister Bule zegt:

  Leuk om zo’n weetje uit een kookboek te halen, maar diegene die na onderzoek jaren geleden stelde dat er 252 soorten sate zijn, is een prof. van de UGM.

  https://www.thejakartapost.com/life/2018/10/11/indonesia-home-to-252-satay-varieties.html

  Ere wie ere toekomt.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Tja …. als alles wat aan een stokje kan worden geregen en eetbaar is “saté” mag worden genoemd, dan komen we wel aan die 252 soorten.

   Ik hoef maar één soort: Saté kambing, vers gebakar op een arengvuurtje.

   Lopen die saté verkopers ’s avonds nog langs de straat, met hun lokroep “Bing, bing”?

 2. Mister Bule zegt:

  Nee, we hebben hier een kakek op een fiets die heel zielig “sateeeee…” roept. Alhoewel hij al een paar weken niet meer geweest is, hopelijk is ie nog gezond.

  Ik heb laatst een sate biawak (varaan, een grote hagedis) gegeten, wordt aangeraden bij huidproblemen.

  Weten de toeristen in Bali die aan de stranden van de kerels op hun motor een ‘sate RW’ kopen, dat het hond is?!

  • Pierre de la Croix zegt:

   Tja … zo zie je maar weer. Van alles dat eetbaar is en aan een stokje kan worden geregen kan saté worden gemaakt. Van mijn pa die krijgsgevangene was en aan de Birma spoorweg had gewerkt leerde ik het begrip “saté bekitjot” (oftewel escargot aan een stokje).

   Wie een dikke rat had gevangen had meestal te veel honger en dus geen tijd om die eerst aan een stokje te rijgen. Bovendien was de kans groot dat een andere hongerige krijgsgevangene er met je rat van door ging. Uit die tijd was er geloof ik ook een boek, “King Rat”.

   • Mister Bule zegt:

    Nog steeds…

    Ik maak me meer zorgen wat de ondefinieerbare ingrediënten zijn die ze in gerechten zoals bakso (gehaktballen) gebruiken. En dan heb ik het nog niet over borax of petflessen…

 3. PLemon zegt:

  @een ‘sate RW’ kopen, dat het hond is?!

  # RW =?

  *** Citaat: ” Tegen toeristen zeggen de verkopers overigens dat het om kipsaté gaat, zelfs als er doorgevraagd wordt. Overigens zijn het niet alleen de kleine stalletjes die zich schuldig maken aan deze praktijken, ook specialiteitenrestaurants hebben hond op het menu. Deze zijn vaak wel herkenbaar, maar geen enkele toerist weet dat de letters “RW” op de gevel wijzen op het feit dat er hond in de pot zit.

  https://dogzine.nl/nl/nieuwsartikelen/toeristen-op-bali-krijgen-ongemerkt-hondenvlees-opgediend

  Een onderzoeker van AA ging vier maanden ondercover en kwam uiteindelijk terecht bij de bendes die honden jagen, stelen en vermoorden.

  • Mister Bule zegt:

   RW staat voor Rintek Wuuk, een bahasa Manado term. In Noord Sulawesi eten ze natuurlijk alles.

   Hond is niet zo interessant, redelijk taai. En ze maken het daar ongelofelijk pikant. Vleermuis daarentegen… 😘

  • Mister Bule zegt:

   In Noord Sulawesi is een hond ook echt een bron van inkomsten.

   Je moet er dan ook uitkijken als je een wagen huurt en bij zonsopgang of ondergang daar rondrijdt. Als je een hond doodrijdt, mag je dokken…

  • Arthur Olive zegt:

   Ik geloof niet dat de Moslim hondenvlees eet of verkoopt, wel mensenvlees gedurende de Bersiap.

   • Pierre de la Croix zegt:

    Nu ja, Ik heb me laten vertellen dat in Menado nogal wat orang-orang kristen wonen en op Bali Hindoes. Daar mag een hond dus best worden genuttigd. Tja …. en alles is een kwestie van aanbod van voedsel, honger, smaak en daarmee verbonden, alles wat je over “vies”, “niet vies”, “lekker” en “niet lekker” van je ouders of de baboe (slechts van toepassing op de nog levende generaties satoe en satoe setengah) hebt geleerd.

    Escargots heb ik pas leren eten toen ik eens als rijk zeeman-met-verlof met een mooie dame van stand in een restaurant zat en zij mij van haar lepel een hapje liet proeven.

    Nog even over honden en moslims: In mijn jeugd in Semarang was het ergste scheldwoord wat je iemand kon toeroepen: “Asoe bin Babi” oftewel “hond zoon van een varken”.

    No offense ……

   • Mister Bule zegt:

    Natuurlijk hebben veel religies bepaalde (eet en aanraak) restricties. Maar veel Moslima houden toch honden. En verkopen is helemaal geen probleem; in supermarkten met slagerijen word je gewoon bediend door Moslims als je varkensvlees koopt. Hetzelfde als je alcohol koopt in winkel of restaurant.

    Er was nu heel recent een groot schandaal omdat varkensvlees werd verkocht als rundvlees. Denk maar niet dat daar geen Moslims bij betrokken waren.

    Als het om (veel) geld gaat, is er veel mogelijk en tellen religieuze voorschriften en principes niet meer. Zie maar het gigantische aantal corrupte gouverneurs en regenten en politici wat de laatste jaren opgepakt en veroordeeld is.

    En als men dan voor machtsmisbruik, corruptie, diefstal of drugsgebruik gearresteerd wordt zie je ze plotseling super vroom in de rechtbank, de vrouwen met hijab etc.

    • Pierre de la Croix zegt:

     “Als het om (veel) geld gaat, is er veel mogelijk en tellen religieuze voorschriften en principes niet meer”.

     Hihihihi ….. daar hebben wij “De koopman en de dominee” in andere gedaante.

     In mijn jeugd in Semarang waren de Javanen, sorry, Indonesiërs, nog happy go lucky moslims. Geen ingepakt hoofd bij de vrouwen te bekennen, op de pasar gaven ze hun babies nog vrijelijk de borst, men was niet vies van een hapje babi en respecteerde, c.q. vreesde, naast Allah en de profeet, tal van geesten, heilige plaatsen, bomen (waringins) en graven.

     Die losbolligheid wordt nu langzaam terug gedraaid. In Aceh geldt de sharia al.

 4. Bung Tolol zegt:

  Ja ik werd verleden week ook in mijn poot gebeten door een Tekkel /Poedel ( weet ik veel ) nou ik zou dat beest graag aan die satestokjes geregen zien ! Maar o.k hoe zit dat nou met die Javanen ? Ik heb altijd geleerd dat die uit het district Commewijne ( Suriname) kwamen ,nou lees ik dat die Javanen uit Java kwamen ! Nou ik kom ook uit Java maar niemand noemt mij een Javaan ,logisch want ik pukul je meteen neer ! In Tangerrang weigerde het hotel personeel mij bier te verkopen ( Alcohol) omdat ze dachten dat ik een Javaan was ,toen sloeg ik het hele ( armzalige ) meubilair kort en klein ,ze haastten zich om mij van Bir Bintang te voorzien ……………….. Ik was duidelijk toch geen Javaan !

  • Mister Bule zegt:

   Banten is natuurlijk een Sundanees bolwerk. Met heel veel Chinezen in (zuid) Tangerang. Dus misschien heeft de Javanen-afkeer niets met alcohol te maken?

   • Bung Tolol zegt:

    @Mister Bule ,Oh je begrijpt mij verkeerd ,het had niks met Javanen afkeer te maken maar eerder met alcohol afkeer ,voor hun is een Javaan een moslim en alcohol is voor moslims dan ook verboden zeker in Tangerang ! Tangerang kun je een beetje vergelijken met Staphorst maar dan orthodox moslim ,ik had ze alleen duidelijk gemaakt dat ik geen Javaan en geen moslim ben .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.