Het excessenonderzoek

https://www.ind45-50.org/onderzoekers-de-media :
Met enige regelmaat verschijnen er bijdragen in de media van onderzoekers die betrokken zijn bij het programma Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië.
Hieronder een chronologisch overzicht van publicaties en andere media-uitingen waaraan onderzoekers (al dan niet op persoonlijke titel) sinds de start van het onderzoek op 1 september 2017 hebben meegewerkt:

—–Rutger van der Hoeven, ‘Vernieuwend onderzoek naar kolonialisme. Een integraal verbonden rijk’, in De Groene Amsterdammer   7 oktober 2020 (mmv Remco Raben).
—-Eric Brassem, ‘Veteranen woedend over nazi-link in film ‘De Oost’’, in Trouw,
1 oktober 2020 (mmv Gert Oostindie).
— Eén Vandaag Radio, Radio 1,  28 september 2020 (16.30-16.37 uur), Pieter Jan Hagens in gesprek met Hein Scheffer over de trailer van speelfilm De Oost (met fragmenten uit een eerder opgenomen interview met Frank van Vree).
—–‘Indië-veteranen niet blij met nieuwe speelfilm onafhankelijkheidsoorlog’, Eén Vandaag,   26 september 2020 (mmv Frank van Vree)

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

11 reacties op Het excessenonderzoek

 1. R.L. Mertens zegt:

  @onderzoekers:’dekolonisatie ’45- ’50 etc.- Hoezo dekolonisatie? Reeds in 1922 werd in de Nederlandse Grondwet de naam ‘Koloniën afgeschaft! Art.1; Het Koninkrijk de Nederlanden omvat het grondgebied van Nederland, Nederlandsch-Indië, Suriname en Curacao, Antillen! De koloniën werden dus geannexeerd en bezet. Indië was bezet gebied! Het onderzoek moet heten; ‘de-bezetting; oorlog en geweld; Indonesië 1945- 1950. Nederland was in nazi tijd toch ook geen kolonie van Duitsland! – Trouwens al vanaf het geweld van de VOC inname/verwoesting van Jacatra 1619 was al sprake van de bezetting van het grondgebied rondom Jacatra, voorzien van fort en zelfs een gg. Dus zeker geen(vreedzame) kolonie. Banda: genocide/volkerenmoord! Om maar te zwijgen hoe de rest van de archipel werd onderworpen. Door het te; pacifiëren= vrede(!) brengen; Atjeh ca. 200.000 doden. Bali expeditie= leerzame onderneming; het uitmoorden van ca. 20.000 Balinezen etc. – Volgens ons Nederlandse woordenboek= kolonie een nederzetting in den vreemde, een handelspost. Derhalve geen plek waar de plaatselijke autoriteit gewoonweg te niet werd gedaan. – Heden is er een kolonie Indonesiërs, die in Den Haag woont etc. – Het eufemisme= verzachtende of te wel het verdoezelen van feiten is in die gehele Indische geschiedenis aan de orde geweest. De ethische politiek= een politiek van hoge zedelijke/moraal waarde; de Inlander verheffen. Nou, die hebben het in de 20ste eeuw olv. van Heutsz ondervonden! Om maar te zwijgen over ; die ‘politionele’ acties= een politie optreden met land, zee en luchtmacht. En nog wel tbv. orde en rust! – Het wordt eens tijd dat we klare taal spreken. Klare Nederlandse taal !

  • J.A. Somers zegt:

   “VOC inname/verwoesting van Jacatra 1619 ” Weet u ook waarom?
   “Banda: genocide/volkerenmoord! ” Weet u ook waarom? En probeer ook eens uit te vogelen wat het ‘politionele’ betekende.

 2. PLemon zegt:

  @ Het wordt eens tijd dat we klare taal spreken.

  #Inderdaad maar wel anders want ‘ gedane zaken nemen geen keer’.

  *** Citaat: ”Zouden Nederlanders zich vandaag de dag bijvoorbeeld nog schuldig moeten voelen over het nationale koloniale verleden? Nee, zegt Smalbrugge. “Religieus gesproken is het woord ‘schuld’ veel te zwaar beladen, helemaal in ons calvinistische land. Het is terecht dat je als kind niet verantwoordelijk wordt gehouden voor de daden van je ouders, en dus ook niet voor de daden van je verre voorouders. In de context van hetde historische canon kies ik liever voor het woord ‘ereschuld’: alle Nederlanders hebben de morele plicht om zich bewust te blijven van de donkere kanten uit de nationale geschiedenis.”

  Voor een antwoord op de vraag hoe om te gaan met de donkere kanten van de geschiedenis, is het de moeite waard de Bijbel erbij te pakken, legt Stegeman uit. Ook zij vindt het woord schuld in dit verband niet de beste term. “Ik weet niet of schuld hier een productief woord is. Ik spreek liever over verantwoordelijkheid: we dragen de verantwoordelijkheid om voortdurend na te denken over hoe dat verleden in het heden doorwerkt.”
  https://www.trouw.nl/nieuws/we-moeten-oog-hebben-voor-de-goede-en-slechte-kanten-van-onze-geschiedenis~b5e30436/en

  • R.L. Mertens zegt:

   @PLemon;’ schuldig moeten voelen etc.’- Natuurlijk zijn gedane zaken…echter het gaat hier om erkenning(!) van schuldig gedrag in onze geschiedenis. De donkere bladzijden uit ‘ons roemrijk verleden’. Die erkenning kan/mag leiden tot ….verzoening, gebaar …. Meer niet! – Gewoon oog hebben voor de goede en slechte kanten van onze geschiedenis. En daar hebben velen, vooral ‘koloniale adepten’ moeite mee! – Zo christelijk als ze zijn heeft de kerk synode (als eerste) welleswaar 50 jaar na dato op 17/8-1995(!), hun excuus aan het Indonesische volk aangeboden. Voor de houding van de Christelijke kerken tijdens de Indonesische vrijheidsstrijd! – Ene gen. Meinders(?), voorzitter van de Indië veteranen, was daar woedend over; ‘die zielen herders….

 3. Mister Bule zegt:

  Definitie: Een kolonie (meervoud: koloniën, kolonies) is een territorium onder bestuur van een soevereine staat, maar vallend buiten het eigenlijke grondgebied van dat moederland. Oorspronkelijk was kolonisatie de vestiging van een deel van een bevolking buiten het eigenlijke territorium van dat volk. Bij latere kolonisaties werd ook de inheemse bevolking onderworpen.

  Dat is wel wat duidelijker. Vandaar dat indertijd het woord kolonie werd vermeden omdat men vond dat de overzeese gebieden / territoria tot het rijk behoorden.

  Een Curacao bijvoorbeeld, heeft momenteel de status van een land in het Koninkrijk der Nederlanden. Hetzelfde tot 10 jaar geleden voor de Nederlandse Antillen. Het Verenigd Koninkrijk (Groot Brittannië dus) beschouwt Wales, Schotland en Noord Ierland ook niet als koloniën van Engeland. En de Verenigde Staten zullen Puerto Rico en de Maagdeneilanden ook geen koloniën noemen. De bestuurlijke indeling definieert de status van die territoria.

  Ik snap het probleem niet. Het begint werkelijk op gewauwel met schuim rond de mond te lijken.

  • R.L. Mertens zegt:

   @Mister Bolee; ‘kolonie etc.’ – Een nederzetting van mensen in de vreemde. Dat die een plek=territorium bewoonden is natuurlijk logisch. Zoals een kolonie(!) vogels die zich huisden in een boom/bomen. Echter die bomen/territorium worden niet aangeduid als koloniën! Wel de vogels! Over gewauwel gesproken!

   • Mister Bule zegt:

    Heeft u nu echt altijd oogkleppen op of is het dwars liggen om maar moeilijk te doen?

    U klaagt over het feit dat Nederland het woord kolonie niet (meer) gebruikte en als daar een logische (geschiedkundige) verklaring voor is en de andere koloniserende landen duidelijk hetzelfde deden, begint u over vogels.

    We hebben het over het staatkundige woord kolonie… niet over het biologische begrip kolonie.

    Moeilijk hè, het concept homoniemen?

    • J.A. Somers zegt:

     Ach ja. Hij weet ook het verschil in Nederland niet. Limburg, Noord-Brabant, Zeeuws-Vlaanderen. Allemaal koloniën die nu gebiedsdelen zijn, zelfstandige rechtspersonen! Weet u nog dat in de bioscoop werd gecollecteerd voor de vakantiekoloniën voor de zielige kindertjes?

    • R.L. Mertens zegt:

     @MisterBule; ‘staatkundig woord kolonie etc.’- Staatkundig is; het begrip(!)/ woord kolonie reeds in 1922 afgeschaft! En staatkundig(!) vervangen; door het toe eigenen van een grondgebied plus inwoners! Oftewel het bezet houding= bezetting. Vooral dmv. geweld. Vandaar ook de benaming Nederlands Indië; Indië van Nederland. Kolonie; een biologische aanduiding? Of bedoelt u een biologische aandoening?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.