De Weduwe van Indië: Bovene_Beynon

Dit graf werd gemaakt voor de eerste begravene Gerardus Antonius van Bovene. Die bekend was door zijn gesproken mailbrieven van de Nirom.
In Indië gemaakt en uitgezonden, maar in 1940 ook door Radio Oranje gericht op Nederland de ether in gestuurd.
Vandaar de tekst in de zerk  “de stem uit den aether”

Gerardus van Bovene, geboren 1898 in Rotterdam overleed 17 december 1945 in Den Haag.
Zoon van de loodgieter Antoon van Bovene en Johanna Slothouber. Hij begon in 1919 te Batavia als journalist bij diverse dagbladen, oa de Preangerbode. Werd employee van het persbureau Aneta in 1926 tot eind 1941 toen hij Londen probeerde te bereiken voor oa zijn gesproken mailbrieven uit te zenden via Radio Oranje. Hij bleef steken in Amerika  en van daaruit naar Australië gezonden medio 1942 voor oa radio gericht op bezet Indië te verzorgen als Aneta-agent.

G. van Bovene huwde 7 juli 1921 te Bandoeng met Leonie Elize Caroline Beynon, geboren 10 sept 1895 in de Preanger, overleden 21 okt 1968 in Den Haag. Dochter van Christiaan Beynon en Antoinette Jacobsz. Het echtpaar bleef kinderloos en zij (roepnaam Suzon) heeft hem begraven.  In 1968 was het haar beurt bijgelegd te worden
Suzon volgde de Koninklijke  Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en deed  in haar latere leven illustratiewerk, naast haar dagelijks beroep van docente middelbare school en lager onderwijs te Java. Ze begroef haar broer Paul Anne in dit graf.

Paul Anne Beynon, zoon van   Christiaan Beynon en Antoinette Jacobsz,  was geboren 11 mei 1888 Soekapoerakolot, Preanger. Hij overleed in Den Haag op 25 mei 1956. Had te 1915-1917  een kort huwelijk met de Haagse Elizabeth Mathilda Parser, geb 1886.
Een tweede huwelijk was  21 dec 1917  te Klakah met   met Adrienne Julia Dom , ook bijgezet in dit graf. Zij was geboren 20 maart 1897 in Djokjakarta en overleed 20 dec 1979 in Den Haag. Haar ouders waren Jules Marie Dom (1871 Djokjakarta- 1929 Kediri) en Johanna Christina Bosch (1874 Probolinggo-)
Paul begon bij het ‘binnenlands bestuur’ als controleur, in die functie werd hij een goede kennis van Eddy du Perron.  Hij was per 31 mei 1937 gepensioneerd als assistent-resident te Lamongan en stapte met het gezin in juli op de ms Baloeran richting Nederland.
In juli 1940 konden ze in een van de laatste mailboten uit Nederland toch Indië  bereiken.

Mensen die terugkeerden uit Indië vestigden zich in Den Haag.
Ook veel Indische mensen die in Nederland een nieuw bestaan zochten, kozen voor deze stad en werden  daar  begraven.
Bijvoorbeeld  op  de begraafplaats  Nieuw Eykenduynen te Den Haag .

Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

31 reacties op De Weduwe van Indië: Bovene_Beynon

 1. JZen zegt:

  Interessant om dat allemaal uit te zoeken!

  • Boeroeng zegt:

   Als je weet hoe te zoeken op internet, dan kom je wel een eind.
   Nog verder met archiefjes op schijf.

   • Henk Anthonijsz, Eindhoven. zegt:

    Je hebt gelijk. Maar voor mij is het erg moeilijk. Ben niet meer zo vlug . ( 94 jaar}
    ). maar wil nog graag in contact blijven met vrienden en vriendinnen uit Indie.

 2. Bung Tolol zegt:

  Ja dat is ook interessant om begraafplaatsen te bezoeken en je je dan af te vragen ,wat voor leven hadden die mensen onder de zerk nou gehad ? Si Boeroeng zoekt dat allemaal fijntjes uit maar . beperkt zich dan tot families met een Indische achtergrond .Dit graf hierboven is van G.A van Bovene ,een pareltje want die golven op die steen moeten natuurlijk radiogolven voorstellen ! In Amsterdam ,Zorgvlied heb je een graf met een grote Gorilla erop ,echt een levensgrootte Gorilla ! schijnt van een of andere onderwereldfiguur te zijn ,nee niet eentje met Indische achtergrond .

  • Arthur Olive zegt:

   Pak Bung Tolol, zo zijn er wel atijd grafstenen waar we om kunnen lachen.
   How about dat grafsteen waarop staat “Stiff at last” en het grafsteen ernaast “Cold as usual”.

   • Ron zegt:

    Op Laan van Eik en Duinen heb ik tegenover de begraafplaats gewoond. Het is daar altijd verrekte stil. Moeten beslist bijna allemaal Indo’s zijn die zwijgend werden begraven.

    • Bung Tolol zegt:

     Ja grappige opmerkingen van die twee Amerindo,s hierboven ,leuk ! Cold as usual slaat alles ! Het valt mij wel op dat er vroeger veel duurdere grafmonumenten werden vervaardigd ,vol allure en vol stijl ,heden ten dage is het maar povertjes ,ja dat monument met die Gorilla staat in de hoek van die criminelen ,zij zijn bij elkaar begraven ,kijk zelf die criminelen hebben een eigen wijkje ! Dan niet zeuren over Molukkers ,die bij leven een eigen wijkje willen hebben .Toen ik die Gorilla voor het eerst zag op Zorgvlied schrok ik mij dood ! ,dacht eerst dat ik een biertje te veel op had ,dacht alleen “” Kan niet waar wezen !”” Maar ja het was wel waar een levensechte Gorilla ,je zal hem maar s,nachts tegenkomen als je met je dronken kop over die begraafplaats loopt /wankelt !🙈🙉🙊🐵

 3. Boeroeng zegt:

  Ik krijg wel de indruk dat de mensen van Indische komaf die voor 1940 in Den Haag woonden minder uit de kleinebungmiljeus komen … grotere bung niet de laagste inkomens van indo-europeanen, eerder bovenmodaal.
  Is een indruk hoor…. dus wie een bewijs van tegendeel heeft…… reageer dan.
  —–
  Ook veel tijdelijk bewoning. half jaar of 2 jaar en dan weer terug naar Indië
  Studenten, voornamelijk de jongens, bleven langer natuurlijk.

  • Ron zegt:

   En Wassenaar zoals Joty ter Kulve-van Os. En vermoedelijk oud-AkzoNobel topman Arnout Loudon familie. Ziet vaak bepaalde voorkeur voor bepaalde mensen van “niveau” in het blad AANSPRAAK.

  • Bung Tolol zegt:

   Het zelfde fenomeen zag je in De West ,de beter gesitueerden uit De West ( Suriname,Antillen kwamen in de jaren 50/60 in Nederland ,het “”Plebs”” komt na de onafhankelijkheid van Suriname .Mijn vader zou begin jaren 30 naar Nederland gezonden worden om daar aan de universiteit te studeren ( Pleegvader was rijk ) .Toen brak de crisis wereldwijd uit en ook Indie werd hard getroffen ,studie in Negeri Belanda ging niet door ( Pleegvader was arm geworden ) Ik geloof ook wel dat pal na 1945/46 tot de begin jaren 50 , de beter gesitueerden het eerst vertrokken en de kleine Bungs het nog even aankeken in die nieuwe Repoeblik maar na 1951 hun conclusies wel hadden getrokken ! PLEITE HIER !! Zo,n beslissing neem je niet ondoordacht want je laat wel het land waar je geboren en getogen bent achter je en je moet helemaal opnieuw beginnen in een toch wel vreemd land .Maar ja die Nieuw Guinea kwestie was een grote struikelblok in de verhouding Nederland -Indonesie en er heerste toen een zeer vijandige sfeer jegens de Belanda en indo Belanda .,daarbij dook de economie van die nieuwe Repoeblik ook in een duikvlucht naar beneden .Bijkomstig maar wel heel belangrijk punt was ,dat je na aankomst in Nederland kon emigreren naar het land van je dromen ( Vooral van Indo,s ) Rusland ..euh sorry Amerika natuurlijk !!

   • Ron zegt:

    @@Amerika natuurlijk !!@@
    Bung T: Land van mijn dromen. In de jaren 60 werkte ik bij Van Ommeren als werktuigkundige. Met de MS Woensdrecht kwamen we in Long Beach haven van LA voor een lading granen. Schip bleef 23 dagen in de haven en ik kreeg 20 dagen verlof en logeerde bij jongere broer en nicht. Heb toen alles in mij opgenomen. Vragen gesteld. De levensgewoonten, vooral van de vele Indo’s gepeild. Dat schip was mijn laatste reis. Vlak er na een brief naar van Ommeren geschreven, dat ik ontslag nam. Ik had mijn vaar periode om niet in dienst te hoeven ook volbracht. Een Indo vriend van de familie was hoofd Mechanical Engineering bij Bechtel Inc in Scheveningen. Kon daar meteen beginnen. Daarna bij Badger en naar CE Lummus in Den Haag. In SoCal had je ook een paar van deze bureaus. CF Braun adverteerde zowel in London als in Den Haag, want ze hadden 150 Engineers nodig. Stuurde resume op. Kreeg vlak erna een telefoon: Wanneer ik kan komen. Mijn huis in Zoetermeer was binnen een maand verkocht. Ingepakt en met vrouw vertrokken. Nooit omgekeken, nooit spijt gehad. Wat ik in Indie en in Nederland heb verloren, heb ik 3 dubbel teruggekregen.

 4. PLemon zegt:

  @ mensen van Indische komaf die voor 1940 in Den Haag woonden minder uit de kleinebungmiljeus komen

  # de bourgeoisie….

  *** citaat: ” Indische Nederlanders van gemengden bloede uit de betere milieu’s.”

  Deze mensen hebben goed onderwijs genoten, middelbaar beroepsonderwijs zoals onderwijzers, middelbaar technische- en landbouwberoepen, employé op plantages en suikerfabrieken (MTS, Lagere Landbouwscholen te Soekaboemi en Malang, Middelbare Landbouwschool te Buitenzorg), opzichters bji de Waterstaat en bij het Boswezen, ook voorlichtingsambtenaren bij de Landbouwvoorlichtingsdienst. Deze mensen leven vrijwel allemaal Europees.

  14.Indische Nederlanders van gemengden bloede uit de hogere kringen.

  Hebben goed onderwijs genoten zoals hoger beroeps- of universitaire opleiding. Komen uit de leidinggevende klasse. Deze groep stuurde meestal de kinderen op 12 jarige leeftijd of na de middelbare school naar Nederland voor verdere opleiding. 50% van de officieren, een groot gedeelte van de leidinggevende planters en de meeste hogere ambtenaren kwamen uit deze groep voort. Ook het hogere korps van het Binnenlands Bestuur bestond zeker voor de helft uit mensen uit deze groep. Men vindt onder hen veel grootgrondbezitters/plantage-eigenaren zoals Birnie, Wijnschenk, Hamming, Ingenluyff, Ledaboor, Filet, Clignett, Mac Gillavry (Midden- en Oost-Java); Ament, Baud, Boutmy, van Riemsdijk (afstammelingen geboren uit slavinnen droegen de naam Keidsmeir), Goossens, Mossel, Craan, Moens, Alting Siberg, Van Panhuys, Menu, Verspeyk, du Perron, Ploem (West-Java). Grootgrondbezitters vindt men in de streek rondom Batavia, Buitenzorg, Soekaboemi, Cheribon, Semarang, Magelang, Djocja en Solo, in het Djemberse en niet te vergeten de Pamanoeken- en Tjiasamlanden. Ook in de buitengewesten was grootgrondbezit van Europeanen of van Cultuurmaatschappijen niet ongewoon. Vooral omstreeks 1900 in Sumatra in het Medanse werden grote gebieden ontgonnen voor de cultures. Verder eigenaren van grote suikerfabrieken in Oost- en Midden Java (Essaucher e.a.) Dat er ook in deze groep weer rangen waren is natuurlijk onvermijdelijk. Suikerlords stonden hoog in aanzien; iets lager waren de koffiebaronnen, dan pas kwamen de tabakkers, het laagst in aanzien waren de kinaplanters. De tabakkers in Deli echter namen een bijzondere plaats in

  15.Omstreeks 1880 en vooral tussen de twee wereldoorlogen in, een grote groep import Nederlanders en andere Europeanen die vrijwel uitsluitend met elkaar omgingen of met Indische Nederlanders die een Universitaire opleiding hadden genoten. Deze mensen waren geen blijvers en vonden het niet nodig om contact te zoeken met andere groepen.
  https://www.arjati.nl/informatief/indische-nederlander/

  • Ron zegt:

   Ben benieuwd wat voor functies deze heren, eenmaal terug in Nl. kregen? Ook 2 posities lager? En zij die hun studie in voormalig Indie hadden afgemaakt? Ook ongeldig verklaard?

   • Bert Krontjong zegt:

    Ja mijn vader was toch wel een redelijke hoge Bankfunctionaris ,hij kon in Limburg aan de slag als Machine Bankwerker ! Heeft hij ook gedaan ,hij moest er wel hard om lachen ! Na een paar maanden plukte een gerenommeerde Bank hem daar weg en verkreeg hij weer een positie ,die beter bij hem paste .

    • Ron zegt:

     Ken ook zoiets. Mijn stiefvader had een goed opgeleide vriend, die met een Chinees-Indisch meisje was getrouwd. Kon nergens aan de bak. Bij toeval ontdekte hij iets bij een van de bureaus dat een kwalijk luchtje had. Kreeg toen de baan van directeur van de sporthal Ahoy in Rotterdam. Ik weet dit nog goed, want stiefvader hield van boksen en kreeg vaak uitnodigingen van zijn vriend.

  • Jan A. Somers zegt:

   “Deze groep stuurde meestal de kinderen op 12 jarige leeftijd of na de middelbare school naar Nederland voor verdere opleiding. 50% van de officieren, een groot gedeelte van de leidinggevende planters en de meeste hogere ambtenaren kwamen uit deze groep voort.” Ik wist niet dat die 300.000 mensen uit Indië allemaal zo rijk en hoog ontwikkeld waren.
   “Grootgrondbezitters” Oppassen!!
   “Deze mensen waren geen blijvers” Mijn ouders hadden juist in Poedjon een huis laten bouwen om na het laatste Europees verlof (gepland 1940-1941) de pensioentijd in Indië te blijven. En begraven bij al onze Europese voorouders op Sukun. Mijn eerste baas bij TNO, chemicus uit Leiden, in Delft microbiologisch gepromoveerd, hoogleraar in Batavia, idem dito. Maar ja, daar kwam geschiedenis tussen.

   • PLemon zegt:

    @ 300.000 mensen uit Indië allemaal zo rijk en hoog ontwikkeld waren.
    # Zei hij cynisch, want zoals geschetst was de verdeling tussen rijk en arm niet anders dan in ieder willekeurig andere bevolkingsgroep.

 5. Robert zegt:

  Waren er ook Indische Nederlanders van niet gemengde bloede?

  • Bung Tolol zegt:

   @Robert ja hoor Totoks geboren en getogen in Indie ,worden als Indische Nederlanders beschouwd .Ik zei laatst tegen een mij onbekende in de kroeg “” Ik ben een Indische Nederlander “” zegt die boer ( Een echte boer uit het boerenland ) “‘ Dat Indische begrijp ik maar dat Nederlander niet !”” Nou ja ik zeg maar net als Boeroeng “” Laat maar lullen !””

   • Ron zegt:

    Mij is net duidelijk gemaakt, dat men nooit het Nederlanderschap kan verliezen. De meest Indo’s in Amerika, diet niet hun NL paspoort hebben omgezet in USA, hebben ook vaak het paspoort laten verlopen. Zij die dat hebben gedaan hebben slechts een Greencard, een US permanente verblijfsvergunning. Dus een Stateloze Indo-Nederlander-Amerikaan?

    • Bert Krontjong zegt:

     Dus een stateloze Indo-Nederlander-Amerikaan ? Zal zo,n vaart niet lopen ,kijk als je Duitser EN Nederlander bent en je vergeet je paspoort te verlengen ,zou je weleens van een koude kermis thuis kunnen komen .Dus bij dubbele nationaliteiten oppassen ! Maar zoals jij ,je hebt niet geopteerd voor de Amerikaanse nationaliteit ,ben en blijf je Nederlander ,al is je paspoort 20 jaar verlopen .,alleen reizen wordt moeilijk moet je dus een geldig paspoort aanvragen ,ben je niet van plan de States te verlaten ,laat dat Nederlands paspoort dan maar verlopen ,je bent en blijft toch Nederlander .

    • Ron zegt:

     Ja, dat heb je goed gezien. Dat is het huidige systeem. Ik reist niet, dus waarom zou ik een paar honderd Euro uitgeven voor een reis document, dat ik niet van plan ben te gebruiken. Ik ken vele Indo’s die het zelfde ervaren en denken. Maar mijn opmerking eerder heeft te maken met de gedachte hoe wij in de jaren 48-50 door de desbetreffende Nl ambtenaren werden behandeld. Als je als bruintje toen aan het loket kwam was je aan de willekeur van de witte persoon overgeleverd.
     Bij de Indonesier wist je van te voren dat als je iets wilt bereiken, je bv in je paspoort wat geld stopt. Maar bij de toenmalige Ned. ambtenaar is het meer een vorm van wellust en discriminatie.

    • Ron zegt:

     Bert K: Ook dat verhaal van je over dat gezin met 6 kinderen, die uit elkaar werden gerukt. Twee kinderen bij de vader in Indonesie, 3 kinderen bij moeder in Nl en een bij familie in SoCal?.
     Gezin Geenen met stiefvader (vader in Jakarta begraven) ook met 6 kinderen. 4 van Eddie Geenen, 1 geadopteerd kind, nichtje, ouders stierven toen ze nog geen jaar was, en van stiefvader 1 halfzus. # naar Amerika vertrokken, 1 van huis weggelopen in verblijft in Frankrijk, 1 in Limburg, man werkte bij de Hoogovens en de jongste in Nl geboren van stiefvader, getrouwd met Indo, gescheiden en nu met een blanda. Ook een uit elkaar geslagen gezin.
     Ja, en dan je opmerking dat de ene jongen in Amerika groter is dan de anderen. En of dat komt door hamburgers, fastfood? Wel Bert, ik ben zelf slechts 1.65 en nu op oude leeftijd zelf minder. Mijn vrouw is 1.55. Maar daarbij moet ik je wel vertellen dat wij beiden nog nooit iets gekocht hebben in een fastfood place. Heb in 40 jaren nog nooit een stap binnen Mc Donald, enz gedaan. Ik heb wel een hamburger gegeten, maar zelf gemaakt. Trouwens wij eten bijna iedere dag Indisch. De aanblik van een Amerikaanse hamburger met op het vlees een soort plastic kaas, uien en tomaten ketjap, is niets voor mij.

    • Jan A. Somers zegt:

     “een paar honderd Euro uitgeven voor een reis document” Goh, daar betaal je een retourtje Nederland plus paspoortkosten van.

    • Ron zegt:

     @daar betaal je een retourtje Nederland plus paspoortkosten van.@
     U bedoelt een paar duizenden Euro’s (2 mensen). Dat papiertje is het mij niet waard.

   • Jan A. Somers zegt:

    De meeste Indo’s in Indië waren ook gewoon Nederlander!

  • PLemon zegt:

   @ Indische Nederlanders van niet gemengde bloede?

   # Dat is een groeps- verzamelnaam voor de Europese bevolking in Nederlands indië in de periode vóór de overdracht in 1949. Omvat behalve de Indo’s ook de onvermengde totoks en genaturaliseerde oorspronkelijke inheemsen/ andere vreemdelingen.

 6. Bert Krontjong zegt:

  Volgens mij heb ik dit verhaal al eens verteld maar sudah satu lagi ! Een Indonesisch vrouwtje uit Padang was in haar jeugd geadopteerd door Indische Nederlanders ,die Indo,s waren intussen vertrokken en woonden in de U.S.A ,dat vrouwtje bleef in Indonesie en trouwde met een Indonesier met hem kreeg zij 6 kinderen .Op een gegeven moment kreeg zij ruzie met hem en wilde zij weg van die vent maar zij moest eerst een paspoort hebben .Dus toog zij naar de Indonesische burgerlijke stand in Padang en vroeg een Indonesisch paspoort aan ,die werd haar geweigerd “” Mevrouw u staat bij ons geregistreerd als zijnde Nederlandse ! Bukan main dat wist zij niet eens ! Ja ergens wel logisch als zijnde adoptiekind van Indo-Europeanen werd zij ook automatisch een Europeaan .Daarna nog een keer op stap nu naar de Nederlandse ambassade ,ja hoor zonder problemen kreeg zij het Nederlandse paspoort ! Nu de volgende stap met behulp van haar nu Amerikaanse Indische ouders wilde zij naar Holland .maar dat ging niet zo vlot ,zij kon wel zonder problemen het vliegtuig pakken en naar Holland gaan ,haar kinderen evenwel werden als Indonesier beschouwd .Nu heb je in Nederland de WET gezinshereniging aangezien de 4 jongsten minderjarig waren ,mocht zij die meenemen naar Holland maar de 2 oudsten niet ,die bleven dus bij hun Indonesische vader .Toen die drie jongsten meerderjarig werden kregen ook zij de Nederlandse nationaliteit een van haar kinderen werd op zijn beurt weer geadopteerd door een adoptie-zus van haar in Amerika en werd zodoende een Amerikaan .Dus haar 6 kinderen hebben 3 verschillende nationaliteiten twee zijn er Indonesich ,drie zijn er Nederlands en eentje is Amerikaans .nog een grappig feitje ,die Amerikaanse jongen is een heel stuk groter en steviger dan zijn Indonesische en Nederlandse broertjes en zusjes ,zou dat door die Hamburgers van Mc Donald komen ?

  • Jan A. Somers zegt:

   Het Europees verlof van mijn vader geldt voor het gezin. In 1946 niet, overruled door de dienstplichtwet. Mijn broer was braaf en ging in Indiė dus in militaire dienst. Ik niet, en wist van oeroesen. Er waren op de Sloterdijk plaatsen voor corveeërs van het Rode Kruis. Ik had al een werkpas van het Rode Kruisuit Soerabaja, ik hoefde niet eens te solliciteren, ging vanzelf.

 7. Bert Krontjong zegt:

  @Boeroeng :nou weer even naar het topic : Graven ! Kijk die Gorilla op dat graf en een groot portret eronder van die doodgeschoten man in 2003 ( Zal zijn naam niet noemen ) Maar als je googelt Gorilla op monument Begraafplaats Zorgvlied ,zie je het van zelf ,die persoon had wel degelijk banden met Indie /Indonesie ,zijn bijnaam was Bami ,hij was relatief jong gestorven 39 jaar en ook zijn vriendin ,die naast hem zat werd vermoord ,hij had toen 2 jonge kinderen en daar gaat het om ! Stel je neemt foto,s van die Gorilla +foto van de persoon +verhaal en zet dat op je site ,dan trap je op veel zielen vooral van die kinderen 17 jaar lijkt lang geleden maar die kinderen waren toen nog jong en zijn nu volwassen ,plaatsing op een site trekt veel oude wonden open ! Daarom begreep ik die reactie van het zusje van dat omgekomen meisje in Den Haag ook wel ,het leed was nog niet gesleten .Verder is het natuurlijk een geweldig onderwerp graven en hun geschiedenis !

  • Jan A. Somers zegt:

   Zeeuws meisje en ik zijn gek op begrafplaatsen en graven. Sommige opschriften vertellen een hele geschiedenis. Soms heel tragisch. Bij erevelden liggen ze als onbekende soldaat, known unto God. Krijgen van ons speciale hormat, zij krijgen immers nooit bezoek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.