De Weduwe van Indië: Beynon

Stamouders Beynon waren Elias Jacob Beynon uit Frankfurt ad Main en Johanna Kleynpenningh van Amsterdam. Aldaar gehuwd in 1737 en ze vertrokken met 6 kinderen op 30 dec 1751 naar Indië Een laatste kind werd kort na aankomst gedoopt in augustus 1752 te Batavia. Elias Jacob Beynon  was koopman, justitie-employée en militair officier in VOC-dienst. Achterkleinzonen van hen waren de schilder Jan Daniel Beynon en  diens neef Christiaan Beynon.

Christiaan was geboren 2 jan 1844 in Batavia en overleed 3 juli 1917 te Den Haag.
Zoon van Hendrik Coenraad Daniel Beynon (1794 Bantam – 1856 Batavia)  en Anna Maria Dorothea Langwald ( geb en overl in Batavia 1803-1883).
Hij was weduwnaar van Elizabeth Bock (ca 1841 Keulen-1878 Batavia). dochter van Simon Bock en Anna Maria Schmitz. In 1885 hertrouwde hij met Antoinette Henriette Jacobsz (1863 Semarang-1928 Weltevreden), dochter van Johan Magnus Jacobsz (ca 1827 Batavia – 1874 Tjipannas) en Paulina Justina de Calonne ( ca 1832 -1895 Batavia). Christiaan was klerk op diverse gouvernementskantoren en vlak voor de pensionering in 1894 was hij assistent-resident van Tjitjalengka, In 1910 ging het gezin met drie kinderen naar Nederland. Antoinette keerde met jongste dochter Suzon terug in oktober 1918
Dochter Dorothea heeft in 1932 haar kennis/vriend de wijnverkoper Wijnand Hubert Henri van Daelen (1889 Venlo-1932 Den Haag)  bijgezet in het graf van haar vader.

Ander graf:
Edwin Paul Christy Beynon was geboren 4 aug 1920 in Loemadjang  en overleed 5 mei 1980 in Vlaardingen, zoon van Adrienne Dom  en  de controleur Binnenlands Bestuur  , later assistent-resident Paul Anne Beynon . Kleinzoon van Christiaan Beynon en Antoinette Jacobsz.
Edwin  was met zijn vader in hetzelfde jappenkamp Tjimahi.  In 1948 was hij mede-oprichter van veem-  en expeditiebedrijf  ‘de Unie’ te Batavia. Dit per 1 juni, tegelijkertijd was hij  met vrouw en dochter op de ms Oranje halverwege naar Nederland. Hij huwde ca 1946 met Jeanne Elisabeth Salomons, geboren 18 april 1920 in Batavia, overleden te Vlaardingen 22 okt 1982. Dochter van Hendrik Pieter Salomons ( 1883 Rotterdam – 1936  Amsterdam ) en Adolfine Amalie Elisabeth Bischoff (1891 Tjiandjoer – 1976). Adolfine was nichtje van ‘Jantje en Betsy’.
Zoon Pietje Salomons was waterpoloer op de Olympische Spelen van 1948
Vader Hendrik Pieter S werkte bijna 30 jaar bij importbedrijf Schnitzler en Co, totdat die liquideerde juli 1933 en hij employee werd bij persbureau Aneta en de kranten Locomotief en Nieuws van den Dag.

Mensen die terugkeerden uit Indië vestigden zich in Den Haag.
Ook veel Indische mensen die in Nederland een nieuw bestaan zochten, kozen voor deze stad en werden  daar  begraven.
Bijvoorbeeld  op  de begraafplaats  Nieuw Eykenduynen te Den Haag .

Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.