Moluks blijven: ‘We willen onze cultuur in stand houden’

De Molukse woonwijk in Elst moet Moluks blijven, zo stellen buurtbewoners. Ze hopen dat de gemeente met de plaatselijke woningcorporatie kan afspreken dat Molukse families voorrang krijgen wanneer er een huis in de wijk beschikbaar komt. ‘Op die manier hopen we onze cultuur in stand te houden’, vertelt Agoes Peilouw namens de Molukse wijkraad.  Omroep Gelderland

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

65 reacties op Moluks blijven: ‘We willen onze cultuur in stand houden’

 1. Indorein zegt:

  Dit standpunt van deze Molukkers past m.i. geheel in de tegenwoordige politiek correcte opstelling:
  Diversiteit in inclusiviteit; m.a.w.: een eigen wijk voor Molukkers om hun cultuur in stand te houden als deel van de plaatselijke diverse bevolkingsgroepen, die eveneens hun eigen cultuur/wijk claimen:
  Marokkanen, Turken, Antillianen, Surinamers, Eritreeërs, Nigerianen, Biafranen, Oegandezen, Soedanezen (Noord en Zuid), Syriërs, Irakezen, Iraniërs, Afghanen, Oeigoeren, Armeniërs, Chinezen, Vietnamezen, Tamils, Libanezen, Jemenieten, Tunesiërs, etc. etc. etc.

  Oja, en natuurlijk het restantje overgebleven echte Hollanders (of, zoals in dit geval: echte Betuwenaren).
  N.b.: De Indo hoort nergens bij en kan dus overal bij ingedeeld worden.

  • Jan A. Somers zegt:

   Prachtige opsomming. Elk jaar met Pinksteren is er in de kerk ook dat evangelieverhaal waarin wordt verteld over hoeveel nationaliteiten die vurige tongen wel zweefden. De hele wereld was daar (overigens toen nog een klein wereldje),

 2. kembang merah zegt:

  Indorein…..helemaal goed . Ik krijg het gevoel dat Nederland álle nationaliteiten van de wereld herberg……en dan komen de Molukkers aan met hun eigen “wijkje “…..wordt dat soms De Punt genoemd ?? Wij Indo’s houden ook gewoon vast aan eigen cultuur en vallen daarbij NIEMAND lastig …..maar dat is nóóit door de regering en Nederlandse bevolking gewaardeerd én erkend !!

 3. Bung Tolol zegt:

  Het is niet zo,n vreemd fenomeen hoor ,die aparte wijkjes voor minderheden ,in de jaren 50 v.d.v.e had je in Amsterdam al wijken waar ze alleen a-socialen in stopten b.v in Slotermeer en natuurlijk wijkjes met woonwagen bewoners en toen ik een woning kreeg aangeboden bleken al mijn toenmalige buurtjes autisten te zijn ! Ja echt betul ! boven ,onder en naast mij zo autistisch als maar kan zijn .Die Molukkers hebben wel degelijk recht op een eigen wijkje ,ja zij zijn hier ook met de haren naar toe gesleept ! wat ik bedoel zij wilden niet eens naar dit land met veel regen ,koude en vochtigheid ,waarom zouden zij ? Zij hadden een eigen eilanden archipel met mooie stranden ,wuivende palmbomen ,veel zon en altijd mooi weer ! Dan moet je wel zwaar autistisch zijn om dat vrijwillig op te geven en naar dat koude kikkerlandje te verhuizen .!😎😎😎

  • Ron zegt:

   Je vergeet er bij te vertellen dat er een paar kinderrijke Molukse gezinnen een paar kinderen niet mochten meenemen naar Nl.

   • Bung Tolol zegt:

    Dat vergat ik niet ,ik wist daar niks van af ! Als zo,n gezin hun eigen kinderen niet mee mochten nemen is dat behoorlijk schandalig maar erg verbazen doet het mij niet ,die toenmalige KVP kliek was gewoon een criminele organisatie ,die wel toevallig de macht in handen hadden eertijds .🤬😡🤬

    • Boeroeng zegt:

     Het schijnt gebeurd te zijn dat Molukse ex-knillers soms niet eigen kinderen of pleegkinderen mochten meenemen, Althans wat ik laatst las. Daar hoorde je vroeger nooit iets over. Maar wat is er precies gebeurd toen met de inscheping in 1951. Allemaal haastwerk enzo en officieren ter velde nemen bepaalde beslissingen ?
     Het lijkt me niet dat politici in Den Haag bezig waren met deze details, ver weg te Java.
     Men moet dat eens goed uitzoeken, namen en data noemen. Hoeveel kinderen werden achtergelaten.
     Dachten de ouders dat men na zes maanden zou terugkeren en sommige kinderen konden blijven waar ze waren bij de familie ?
     Maar ik snap nog steeds niet wat die Molukse knillers wilden…. wilden men dat Nederland hen zou vervoeren naar Ceram of Nieuw Guinea, waar de soekarnoregering geen controle had, bijv te Ceram nog in 1951.
     Besefte men niet dat Nederland niet zo’n conflict met Indonesie wilde riskeren ?

    • Ron zegt:

     Wat ik, na enkele gesprekken met SoCal Molukkers, heb gehoord, is dat de Nederlandse ambtenaren hun beloofd hebben dat ze ongeveer na 6 maanden konden en mochten terugkeren. Daardoor durfden enkele ouders van grote gezinnen enkele kinderen bij family of grootouders achter te laten. De rest is algemeen bekend. Ook het zeer waarschijnlijk negeren en/of ontkennen van Den Haag.

    • Ron zegt:

     Sorry Bung T, ik dacht dat de meeste Indo’s dat wisten. Het is eenmaal zo, hoe meer je vingers in de politieke stront van Den haag stopt, des te meer je verschillende politieke luchtjes ruikt en verschillende kleuren ziet.

    • Ron zegt:

     @Bung T: Misschien is het nu waard om het artikel over de Molukkers, die naar Cal vertrokken, weer te lezen. https://indisch4ever.nu/2020/07/20/molukkers-in-usa/

  • Anoniem zegt:

   @ Ron 19u17 : Misschien, maar ik vroeg om de aantallen Molukkers en Indo’s die naar Amerika zijn gegaan.

 4. Bung Tolol zegt:

  Nou Boeroeng ,ik zou ook niet weten wat die Molukse Knillers wilden maar het lijkt mij niet ,dat ze zo graag in Nederland wilden blijven ,want bij velen stonden de koffertjes al gereed ,om weer op pad te gaan ,hun droom was natuurlijk Ambon ,de Molukken ,net zoals de Joden de droom hadden ooit weer terug te keren naar Jeruzalem ! “” Besefte men niet dat Nederland niet zo,n conflict met Indonesie wilde riskeren ?……………… Nee dat wilden en konden zij niet beseffen ,zij hadden altijd voor Nederland gevochten ,nu was het de beurt aan Nederland om hun te helpen ! Tja die liet hun natuurlijk als een baksteen vallen net als wat Nederland met die Indo,s had gedaan .Die Ambonezen en Indo,s zijn keurig door die toenmalige Nederlandse regering bij het grof vuil gezet .

  • Ron zegt:

   Misschien begrijp je nu Bung T. waarom ik zo’n hekel heb aan de Haagse politiek. Na mijn pensionering ben ik gaan zoeken en spitten om antwoorden op mijn vragen te krijgen. En mijn vermoedens werden meer en meer bewaarheid. Mevrouw Marga Klompe heeft het duidelijk verwoord. Wij, DE INDISCHE NEDERLANDERS EN MOLUKKERS ZIJN GEOFFERD VOOR DE GROTERE BELANGEN. M.a.w. wij zijn in de strontputten gedrukt.
   Ik vraag mij nu af wat die grote belangen nu waren en zijn? Hun eigen broekzakken?

  • Boeroeng zegt:

   Wie als burger naar de Molukken wilde in 1951 kon ontslag nemen met behoud van pensioen. Maar ze gingen denken dat Nederland hen na 6 maanden naar de Molukken zou brengen naar een niet door Soekarno gecontroleerd gebied.
   Kennelijk hoorden ze van de Nederlandse officieren: het is maar voor zes maanden.
   Was het idee dat ze dan werden teruggebracht naar een regio van keuze, mn RMS-gebied
   Als ze dat niet dachten, waarom dan op de boot stappen ?

   • Ron zegt:

    Boeroeng, voor mij zijn het al lang geen vragen meer. Ik weet niet of er Ned. Molukkers met een NL paspoort naar Ambon zijn afgereisd. Maar de Molukkers in SoCal, die o.a. in Vietnam hebben gediend en dat deden via het Amerikaanse leger, gingen met hun Amerikaans paspoort wel op familie bezoek.
    Ze deden dat via Australie; met vliegtuig en boot. Trouwens de meeste Indo’s en Molukkers zijn Amerikaans staatsburger.

   • Bung Tolol zegt:

    Anno 1951 waren er nog 4000 Molukse soldaten op Java ,dat zorgde voor veel onrust ! want gevechten met Indonesische soldaten van de TNI ,daardoor was Nederland min of meer verplicht nog 5000 manschappen daar te houden om tussenbeide te komen tussen deze twee groepen ,een onhoudbare situatie ! Daarom kregen die Ambonezen 3 opties aangeboden ,1) Zij worden ingelijfd bij het Indonesische leger 2) Zij worden ontslagen 3) Tijdelijk komst naar Nederland ,daarna zal naar een oplossing worden gezocht .Op sterk aandringen van een RMS delegatie in Nederland werd voor optie 3 gekozen .Het was dus GEEN dienstbevel van de Nederlandse regering ( Lees het betrokken ministerie ) Dat die ex Knil soldaten later wel spraken van een dienstbevel ,kwam omdat veel officieren zich in die trant uitlieten “” Ga nou maar naar Holland ,het is een dienstbevel ,of ga nou maar naar Holland ,daar krijg je een stukje grond met Palmbomen (?) erop etc etc die officieren leuterden er maar wat op los met als enig doel dat die Molukkers op de boot stapten .Nou die Molukkers lieten zich beetnemen ,eenmaal in Holland kwamen zij niet in aanmerking tot dienstneming in de Nederlandse Landmacht ,er waren ook niet veel Palmbomen te bekennen in Holland en als klap op de vuurpijl werden ze gedemobiliseerd ( Dat kon in Nederland wel !) Aangezien ze een buitenlandse nationaliteit ( Of Stateloos) hadden mochten zij hier ook niet werken van de vakbond ,ja er zou naar een oplossing worden gezocht ! Die oplossing is er anno 2020 nog niet en zal er ook nooit komen .🤓🤓🤓

    • Ron zegt:

     En daarom zeiden een 25 tot 30 Molukse families:” Alles is beter dan in Nederland te blijven”
     En vertrokken naar Uncle Sam in SoCal. Wel gelijkwaardig erkend. Wel zon en palmbomen. En met een Amerikaans paspoort wel op bezoek bij familie in de Molukken.

  • Boeroeng zegt:

   De Molukse leiders in militaire dienst hadden de soldaten duidelijk moeten maken dat Nederland geen conflict wilde met Indonesie .
   Daarom kwam het bevel in te schepen. Dat is toch een overtuigend bewijs dat Nederland een demobilisatie op RMS-gebied of te Nieuw Guinea niet zou uitvoeren.

   De Molukse leiders in Nederlandse militaire dienst dienden de RMS-belangen… door Nederland te willen dwingen de exknillers naar RMS-gebied of Nieuw Guinea te brengen,
   Ging het hen wel om een veilige demobilisatie, of was het meer om een RMS-leger op te bouwen ?

  • kembang merah zegt:

   Nederlandse regering hebben degelijk vliegtuigen klaar staan om ze terug te vliegen…..er was maar 1 volle vliegtuig gegaan…..Wat zóóóó jammer is dat er nog geen halfjaar later een camera/ filmploeg van uit Nederland ernaar toe zij gegaan om te kijken of die groep terug gaanders het prima hebben. Het was één en al drama geweest met vooral huilende tieners die het héél erg vonden dat ze met hun ouders terug moesten naar Indonesië waar alleen armoe troef was…….Toen trokken de rest van de Molukken meteen hun keutel in en zijn niet vrijwillig terug gegaan want het Land van Melk en Honing ondanks de jaargetijden was dan tóch véél beter dan op de Molukken. !!! En dan blijven ze maar zeuren, zielig doen, Nederlandse regering de schuld geven enz.enz. en niet te vergeten dat idiote niet bestaand rms ideaal te volharden. Hoezo ondankbare volk/ mensen ?? Wij Indo’s konden ook niet meer terug, we hebben ons massaal geluidloos aangepast !! Wat dát betreft kunnen velen ná ons een voorbeeld nemen met name de huidige allochtonen,asielzoekers, mirgranten enz. enz. toch?

   • Ron zegt:

    Een 23%, iets meer dan 1 op 5 van de Indische 300,000 die naar Nl kwamen, waren het niet eens met uw redenatie. Die emigreerden weer.

    • Jan A. Somers zegt:

     En die resterende 77% maakten het in Nederland. Het is gewoon wat de mensen in die tijd dachten van hun toekomst.

    • Ron zegt:

     77%! Best mogelijk, al weet ik dat het niet helemaal klopt. Want er zijn ook naar andere Europese en Aziatische landen vertrokken. Heb daar geen statistieken van. Maar in Nederland hebben ze de gewoonte om de geëmigreerde maar vaak te vergeten en hen bij te voegen onder de Nederlanders, die aan de noordzee zijn geslaagd. Daarom vermelde ik ook dat nummer 23.5% dat tegen de 100,000 liep. Van uit SoCal heb ik een goed zicht over wat er af en toe in Nl wordt verkondigd: waar of niet waar.

    • RLMertens zegt:

     @JASomers; ‘maakten het in Nederland etc.’- Klopt. Want de sociale opvang maakt het onmogelijk dat jij het hier niet maakt! Zelfs als jij eten weigert…krijg je een gemeentelijke psychiater op je dak. En als je nog het lef hebt om tegen te stribbelen ….wordt je opgenomen. Zelfs als het moet van die psychiater; voor de rest van je leven! Dus; hoezo het hier niet maken?

 5. PLemon zegt:

  @ Maar wat is er precies gebeurd toen met de inscheping in 1951. Allemaal haastwerk enzo en officieren ter velde nemen bepaalde beslissingen ?

  #Het inschrijven voor de transporten verliep chaotisch

  *** ” Een jaar later proclameerde een groep Molukse leiders op de Zuid-Molukken de onafhankelijke republiek RMS. Die werd al na een paar maanden door het Indonesische leger onder de voet gelopen.

  De Molukse KNIL-militairen op Java konden geen kant uit: Jakarta wilde van ze af, maar een terugkeer naar hun door Indonesië ingelijfde geboortegrond was geen reële optie. Een rechtbank bepaalde dat het leger de militairen niet tegen hun zin mocht achterlaten, dus zat er niets anders op: ze werden verscheept naar Nederland, tot er een oplossing was. Zo werd het althans voorgespiegeld.

  Het inschrijven voor de transporten verliep chaotisch. Dat is jaren later nog steeds af te lezen aan de passagierslijsten. Kennissen werden als ‘pleegkind’ opgevoerd, nichtjes heetten ineens ‘zusjes’, of wat er maar nodig was om mee te mogen. De juiste spelling van de namen interesseerde niemand. Het was een militaire operatie: de rangen en legernummers kwamen wel foutloos in de boeken.

  Dick Tuhusula weet nog precies dat hij op 11 mei 1951 Ambon verliet. Via Jakarta, waar het gezin met vader werd herenigd, vertrok hij met het laatste transport naar de andere kant van de wereld. Over de eerste indrukken bij aankomst zijn de drie Molukkers het eens: de verbazing dat er Hollanders met kruiwagens in de haven rondsjouwden. De jonge soldaat Arie Manusama wist niet wat hij zag: ,,Bij ons werkten de blanken alleen op kantoor.”

  Eenmaal aan wal sloeg de hoop om in verbittering: de militairen kregen te horen dat ze uit dienst werden ontslagen. Ver van huis én aan de kant geschoven na jarenlange loyaliteit, voelden ze zich vernederd
  https://www.trouw.nl/nieuws/dit-is-ons-geboortebewijs~b2e8f5be/

  • Ron zegt:

   Zijn de meeste Molukkers in Nederland nu een Nederlandse staatsburger met een Nl paspoort?
   De heer E.M. heeft eens mij gezegd dat hij dat niet gedaan heeft; uit eerbied voor zijn KNIL vader.

 6. Jan A. Somers zegt:

  Als ik dit allemaal lees denk ik dat niemand het weet. Met als gevolg dat iedereen met theorieën komt en van daaruit de ambtenaren en hoge militairen de schuld geven. Niet netjes.Het enige wat ik zeker weet:
  De Nederlandse (burger)ambtenaren in Indonesië: In een bij het Uniestatuut behorende overeenkomst inzake de positie van de Nederlands-Indische burgerlijke ambtenaren waren dezen overgedragen aan de regering van de Verenigde Staten van Indonesië, een buitenlandse mogendheid! In juridische zin was dit correct, Indonesië nam immers alle plichten en rechten over van de Indische regering, zo ook alle verplichtingen ten aanzien van de Indisch ambtenaren. Zo kreeg mijn vader een andere, (Indonesische) werkgever, maar verder veranderde niets in zijn arbeidsovereenkomst. Zoals bijvoorbeeld salarisschalen, Europees verlof en betaling pensioenpremies aan het ABP.
  De Nederlandse militairen: Het concentreren en de repatriëring van de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Marine en de Koninklijke Luchtmacht dienden binnen een jaar na de soevereiniteitsoverdracht te zijn voltooid. Wel verklaarde de Nederlandse regering zich bereid, op verzoek van de Verenigde Staten van Indonesië, personele en materiële hulp te verlenen. Zo zou een officier van de Koninklijke Marine worden benoemd tot beheerder van de marinebasis in Soerabaja en daarbij verantwoordelijk zijn aan de Indonesische minister van defensie.
  Voor het KNIL, dat onder gezag van de Indische regering stond en als zodanig aan de Verenigde Staten van Indonesië zou moeten worden overgedragen, werden afzonderlijke regelingen getroffen. De Ambonese (vroeger werden alle Zuid-Molukkers Ambonezen genoemd.) militairen wensten niet in het federale Indonesische leger te worden opgenomen, waarop de Nederlandse regering besloot tot hun demobilisatie in Indonesië. In kort geding verbood in december 1950 de rechter de Nederlandse regering echter de Molukse militairen tegen hun zin te demobiliseren binnen het gebied van de Verenigde Staten van Indonesië. Dit resulteerde in het naar Nederland overbrengen van deze militairen en hun gezinnen, in totaal 12.582 personen. Tot hun verbijstering werden zij bij aankomst in het voorjaar van 1951 niet in het Nederlandse leger opgenomen maar alsnog gedemobiliseerd. (Tot hun verbijstering: Het gerechtelijke verbod betrof demobilisatie in Indonesië. Demobilisatie in Nederland was niet verboden. Deze demobilisatie was een regeringsbevoegdheid, niet de bevoegdheid van welke militair dan ook.)
  “De heer E.M. heeft eens mij gezegd dat hij dat niet gedaan heeft” Ja, dat heb ik indertijd ook gelezen. Volgens mij heeft een voor allen gelijktijdige naturalisatie niet plaats gevonden. Wie kan vertellen hoeveel van die Zuid-Molukkers wel tot naturalisatie zijn overgegaan?

  • PLemon zegt:

   @ Volgens mij heeft een voor allen gelijktijdige naturalisatie niet plaats gevonden.

   *** Molukkers stateloos ondanks Nederlands paspoort
   ARNHEM – Molukkers die hier geboren zijn en een Nederlands paspoort hebben, blijken niet allemaal Nederlands te zijn. Vaak tot verbazing van henzelf.

   De vreemdelingenstatus die Molukkers in de jaren vijftig hadden, vlak na hun aankomst in Nederland, is in sommige families per ongeluk van generatie op generatie doorgegeven.

   ##Wat zegt de IND?
   ,,Molukkers wier beide ouders in Nederland zijn geboren, behoren tot de derde generatie. Zij horen bij hun geboorte direct het Nederlanderschap te krijgen. Dat is om te voorkomen dat de positie ‘vreemdelingschap’ generatie op generatie door wordt gegeven. Veel Molukkers die zichzelf als de derde generatie beschouwen, zijn dat eigenlijk niet. Omdat hun ouders bijvoorbeeld toch nog net op de Molukken zijn geboren. De overheid beschouwt hen als de tweede generatie, waardoor zij bij hun geboorte niet automatisch het Nederlanderschap hebben gekregen. Mensen die er nu achter komen dat zij niet de Nederlandse nationaliteit bezitten kunnen dit in een procedure van 13 weken alsnog verkrijgen. Het verschilt per gemeente of hier kosten aan verbonden zijn.’’

   https://www.gelderlander.nl/arnhem/molukkers-stateloos-ondanks-nederlands-paspoort~afe82eca/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

   • Ron zegt:

    Dank u wel heer Lemon. In het artikel komt duidelijk naar voren hoe een Molukker en Indo over de jaren als tweede rang burger werd en word behandeld.

    • Bung Tolol zegt:

     Mijn achting voor de heer Lemon stijgt alleen maar ,hij geeft commentaar zonder bevooroordeeld te zijn ,in mijn ogen is hij de enige intellectueel op Indisch4ever !

    • PLemon zegt:

     @ de enige intellectueel

     # Aduh Bung T, tidah bisah ben alleen een oplettend lezertje die waar mogelijk met aanvullende info de discussie verbreedt of probeert aan te scherpen.

    • Ron zegt:

     U zorgt inderdaad voor uitstekende aanvulling. Dat is zeker een Kunst. Maar ook inderdaad, ik ga er ook van uit dat hier veel intelligence zit. Een ieder heeft zo zijn specialiteit.
     Belangrijkste is dat het allemaal in een richting wijst, ons Indisch verleden. Dat is iets dat niemand ons kan afnemen. Al zit men ijlen ver van elkaar in een ander deel van de aardbol.

   • Jan A. Somers zegt:

    In Nederland (en bijna overal) worden ook paspoorten voor staatlozen verstrekt. In de Spaanse burgeroorlog vochten nogal wat Nederlanders tegen het fascistische regime. Daardoor verloren zij hun Nederlandse nationaliteit. Maar zij konden wel in aanmerking komen voor een staatloos paspoort. Ik heb me ook laten vertellen dat er in Indië nogal wat van die staatlozen waren. Bijvoorbeeld (Indo)-Europeanen die bij geboorte niet waren aangegeven of geëcht. En op buitenlandse reis wilden. Een groep apart waren de mensen die zich niet realiseerden dat hun paspoort gedurende de Japanse bezetting verjaard was.
    Het is een lange procedure, weken, want er moet veel worden nagegaan. En met zo’n paspoort kan je ook wel problemen tegenkomen. Bijvoorbeeld bij de douane bij vertrek, of aankomst in het andere land (Indonesië > Nederland) als je bij de douane of politieambtenaar een nieuweling treft. Komt er een man bij je, iets getint, maar duidelijk een Nederlander. Staatloos! Hoezo? Waarom? Best kans dat dat paspoort wordt ingenomen, ben je weer x weken verder!
    Hoe staat het eigenlijk met de Zuid-Molukkers (vóór de derde generatie) hier in Nederland? Hier staatloos aanwezig? Hoevelen hebben zich laten naturaliseren, of hebben een staatloos paspoort? Wat hebben zij voor familiebezoek in de Molukken gedaan? Werden zij als staatloos toegelaten? Alleen maar wat nieuwsgierigheid naar onze landgenoten waar we zo weinig van weten!

  • Ron zegt:

   Heer Somers, U vindt het nooit netjes om welke reden ook, om de Nederlandse Ambtenaren, ook die in Indie de schuld te geven. M.a.w. Ook waren zij niet schuldig door tot op het laatste moment te wachten met het bepalen dat de KNIL soldaten van de ene dag op de ander zich maar moesten melden bij de TNI. Eerst gingen de officieren naar Nederland. Daarna volgenden de onder officieren. Slechts de staf en de soldaten zaten in Batavia. Een paar officieren vertelden toen de Indo KNIL mensen dat ze de volgende dag zich bij de Indonesiers moesten melden, enz. Het draaide op een handgemeen uit en er werd naar de wapens gegrepen en op de blandas gericht. Want de Indo Knil voelde zich verraden. De hoofd-officier vond toen een oplossing om de situatie te bedaren. Soldaten konden ook naar Nieuw-Guinea gaan. Bovenstaande verhaal is door een persoon, die het zelf heeft meegemaakt, verteld geworden.
   Zijn naam: William Bo Keller. Die KNIL mannen-soldaten wisten van niets en werden door uw eerlijke ambtenaren gewoon verraden.

   • Jan A. Somers zegt:

    “dat ze de volgende dag zich bij de Indonesiers moesten melden,” Ja, bij mijn vader ging dat wat formeler, per brief. Maar het effect was toch hetzelfde? Nog erger, hij moest niets melden, het was buiten hem om al geregeld. En die brief kwam van Indonesische zijde, van Nederlandse kant niets. Wat die ambtenaren niet als door te geven informatie ontvingen, konden ze toch ook niet snel doorgeven? En als dan die paar officieren in dat informatiegat springen, zijn dat dan verraders? Het was allang bekend dat zij bij de TNI zouden worden ingedeeld (net als mijn vader ergens werd ingedeeld). De naam was al in 1948 veranderd in Koninklijk Indonesisch Leger, hoefde nog maar één woordje worden geschrapt! Als zij dat niet wilden konden ze worden gedemobiliseerd. (net als mijn vader die dan ontslag kon krijgen). Hij had het geluk dat hij definitief werd afgekeurd, en daardoor door de RIS (!) eervol (!) ontslag kreeg en werd overgedragen aan het pensioenfonds in Nederland. Zijn collega’s hebben tot ca 1962 doorgevaren onder Indonesische vlag! Voor zulke zaken moet je niet bij de behandelend ambtenaar zijn, maar bij zijn superieuren. Maar ja, de buschauffeur krijgt ook de schuld als de bus te laat is. Hij is tenslotte het uithangbord van de maatschappij. Dat is hij/zij gelukkig wel gewend hoor.
    Ik snap die onvrede best wel hoor, maar na zoveel jaren moet je toch ook het systeem daarachter door hebben? In een onrustige tijd, waarin iedereen maar wat deed, of helemaal niet deed. En dan die simpele ambtenaar de schuld geven.
    Gelukkig heb ik andere ervaringen met Nederlandse ambtenaren. In Batavia had ik geen paspoort, maar de behandelend ambtenaar zette me gewoon op de lijst als corveeër Rode Kuis, met honderd gulden toe, op de boot. Als je in Delft een nieuwe ID-kaart aanvraagt moet je een vragenlijst invullen. De geboorteplaats moet je nog zelf invullen, de rest moet je in een menu aanvinken. In dat menu stond voeger zowel Indonesië als Nederlands-Indië. Nu stond er alleen nog maar Indonesië. Ik klaagde tegen die ambtenaar dat ik niet in Indonesië was geboren. Waarop hij zei: niets aanvinken, dat zoeken ze boven maar uit. En bij aankomst in Vlissingen werden we door de gemeenteambtenaren prachtig op weg geholpen. Zo kreeg ik zonder bewijsstukken toch mijn Nederlands paspoort! Heb dus geen klagen. Ik doe zelf soms ook rot hoor.

    • Ron zegt:

     Uw schrijven aan mij als antwoord heb ik niet uitgelezen. Het maakt mij namelijk misselijk.
     Ik kan alleen melden dat U uw vaders behandeling probeert te vergelijken met KNIL soldaten. Het klootjes volk. En over ambtenaar gesproken. Er waren ook corrupte die het verschil maakten tussen een broek en een rok. Mijn moeder leeft helaas niet meer, maar de heer Keller nog. En wat hij van de Nl ambtenaar en de Nl staat heeft meegemaakt maakte hem ook niet gelukkig. Heb hem vorige zondag nog gesproken.

 7. Bung Tolol zegt:

  Het verhaal van de heer Somers is duidelijk ,Kon Landmacht ,Kon Marine en Luchtmacht vielen onder Nederlands gezag en zouden zo spoedig mogelijk ( 1jaar) na december 1949 vertrekken uit die nieuwe Republik ( R.I.S ) Het probleem zat bij het KNIL ,die viel onder het gezag van die z.g Indische regering ,nu mochten die ex KNIL mensen overstappen bij het leger van die nieuwe Republik ( RIS ) de rechts opvolger van die z.g Indische regering .Begrijpelijker wijs voelden die KNIL mensen hier niets voor ,hadden zij niet juist tegen de TNI gevochten ? Nu wilden die KNIL mensen dat dus niet ,ja wat dan ? De enige overheid ,die ze kon dwingen was de rechtsopvolger van die z,g Indische regering ,de R.I.S dus ,wat had Nederland nog te vertellen na december 1949 ? Die RIS was een zelfstandige Staat en had de inboedel van die z.g Indische Staat overgenomen incluis het Kon Indonesische leger ,ja u leest het goed ,niet het Koninklijk Indische Leger . De benaming Indisch werd vervangen door het woord Indonesisch .Alleen de RIS zou eigenlijk het lot van die ex KNIL mensen moeten bepalen ! Maar nee de Nederlandse Staat wilde ze demobiliseren ,De Nederlandse Staat ? die had toch niks met het KNIL te maken ? was dat niet de verantwoordelijkheid van die z,g Indische regering en na 1949 van de RIS ? Of was het een vriendendienst van de Ned Staat jegens de RIS ? Door zich te ontfermen over die KNIL soldaten ,bemoeide die Nederlandse Staat zich eigenlijk met zaken ,die hun niet aangingen ,zij gaven hiermee aan “” Ja een beetje verantwoordelijk zijn wij wel ,jegens die trouwe Ambonezen !”” Als die zelfde Nederlandse Staat nu zegt “” Ja een beetje verantwoordelijk zijn wij wel jegens ,die mensen ,ambtenaren en soldaten van die z.g Indische Staat !”” Die Nederlandse Staat heeft de verantwoordelijkheid voor die Molukse soldaten in 1951 ook niet afgewend op die R.I.S ,moeten zij nu anno 2020 ook ruiterlijk erkennen dat zij verantwoordelijk zijn voor die niet betaalde lonen en salarissen ,periode 1942-1945 en niet die z.g Indische regering en ook niet die z.g R.I.S .( Die RIS dat was toch een lachertje na + 6 maanden al opgedoekt ,door een echte Staat de Repoeblik Indonesia )

  • Ron zegt:

   Bung T: Misschien is het volgende verhaal van de Heer Bo Keller aan mij een duidelijke weergave van de toen heersende ongelijkheid bij het KNIL.
   https://myindoworld.com/nederland-was-indirect-mede-verantwoordelijk-voor-de-gevolgen-van-het-opheffen-van-het-knil/

  • Jan A. Somers zegt:

   “Alleen de RIS zou eigenlijk het lot van die ex KNIL mensen moeten bepalen ! ” Ze moesten nog worden overgedragen als personeel van het Koninklijk Indonesisch leger.
   Ik heb gisteren hier nog geschreven: “De Ambonese (vroeger werden alle Zuid-Molukkers Ambonezen genoemd.) militairen wensten niet in het federale Indonesische leger te worden opgenomen, waarop de Nederlandse regering besloot tot hun demobilisatie in Indonesië. In kort geding verbood in december 1950 de rechter de Nederlandse regering echter de Molukse militairen tegen hun zin te demobiliseren binnen het gebied van de Verenigde Staten van Indonesië. Dit resulteerde in het naar Nederland overbrengen van deze militairen” Dat was toch een goede beslissing? Ze werden niet aan hun lot overgelaten in een hun vijandig land, en Indonesië was verlost van militairen die ze niet wilde hebben. En heeft dus ook niet geklaagd over de Nederlandse ingreep.

 8. Boeroeng zegt:

  Het KNIL werd opgeheven in 1950 en was niet overgedragen aan Indonesië. Wel bepaalde goederen, gebouwen, terreinen.
  Nederland beweert dat ook de achterstallige salarissen uit 41-45 werd geaccepteerd door Indonesie . Maar die heeft dat nooit erkend. Althans… ze zwijgen deze vermeende schuld dood.
  De militairen en burger-werknemers werden ontslagen bij opheffing en niet vanzelf in Indonesische dienst gezet. Wie de Nederlandse nationaliteit had kon overstappen naar de Landmacht en in Nederland gestationeerd worden. De Molukkers, die ervoor kozen werden ook ingeschreven bij de Landmacht in afwachting van demobilisatie. Andere Molukse exknillers stapten wel over naar het Indonesische leger of ze zochten hun eigen weg als burger,
  Dus die Molukse exknillers die het dienstbevel kregen op de boten te stappen waren in dienst van een Nederlands leger, de Landmacht.

  Het idee ontstond dat het verblijf in Nederland maar voor zes maanden was. En ik neem aan dat Nederlandse officieren dit ook zo zeiden tegen de Molukkers.
  Maar waar komt dat idee vandaan ? Is het zo gezegd door een minister.? Heeft de regering dat idee wat toen rondging maar zo gelaten en niet tegengesproken. Dit lijkt me het meest waarschijnlijkste. Dat politiek Den Haag zich er verder niet druk over maakte.

  • Ron zegt:

   @@Het KNIL werd opgeheven in 1950 en was niet overgedragen aan Indonesië. Wel bepaalde goederen, gebouwen, terreinen.@@
   Vertel mij dan eens waar de KNIL manschappen van soldaat tot en met korporaal onder vielen.
   Goederen, gebouwen, terreinen? Lees de ervaringen van de heer Keller.

   • Boeroeng zegt:

    Ron,
    Ik had al geschreven dat militairen en burgerwerknemers niet ineens in een Indonesisch leger zaten. Men was in dienst van KNIL, tot de opheffing in juli 1950.
    Mijn vader werd ingedeeld bij de Landmacht. Ik neem aan de Molukkers ook.
    Nu weet ik niet hoe het zat met andere KNIL-indonesiers en burgerpersoneel.
    Maar ook zij werden niet automatisch in het Indonesisch leger opgenomen.
    Zover ik het begreep.

    Als in juli 1950 het KNIL definitief is opgeheven zijn er nog 4000 Molukse militairen die blijven weigeren over te gaan naar het Indonesische leger en alleen op de Molukken gedemobiliseerd willen worden. Deze groep is met hun gezinnen in Kampementen op Java ondergebracht en heeft tijdelijk de status van militair bij de Koninklijke Landmacht gekregen.

    VPRO

    • Ron zegt:

     B: nee, dat klopt niet. Alleen KNIL mensen met de rang sergeant en hoger, officieren, kwamen in aanmerking voor de landmacht. Je vader was op zijn minst sergeant. Vermoedelijk heb jij nooit Bo Keller gesproken. En als er een persoon is, die weet hoe het KNIL in Indie opereerde, was het wel hij. Hij was 17 toen hij in dienst kwam. Heeft in Indie, Nieuw Guinea gediend. Vervolgens voor Amerika in Korea gevochten en vervolgens ook nog jaren in Nederland bij de Landmacht gediend.
     O ja, toen hij pas in Nederland terug was, werd hem zijn NL staatsburgerschap ontnomen en moest hij zich bij de Indonesische Ambassade melden. Na 2 jaren procederen kreeg hij zijn paspoort terug. Lust je nog peultjes?

    • Boeroeng zegt:

     Wel Ron,
     Ik begreep dat Bo juridisch geen Nederlander was. Dat kreeg je als iemand niet werd aangegeven bij de burgerlijke stand door een Nederlandse ouder . En daar kreeg hij onverwachts moeilijkheden mee, terwijl hij dacht dat alles in orde was met zijn nederlanderschap. Misschien zie ik het verkeerd,
     De schrijver van onderstaand interview denkt dat Bo werd overgeplaatst naar de Landmacht bij opheffing van het KNIL.

     Interview met meneer Keller
     George Wilhelm Keller is geboren in 1928 in Sawah-Loento, een mijnbouwstadje in het Barisangebergte op West-Sumatra. In 1946 meldde hij zich op 18-jarige leeftijd aan voor het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL). Bij de opheffing van het KNIL in 1950 werd meneer Keller overgeplaatst naar de Koninklijke Landmacht (KL). Hij vertrok als soldaat naar Nieuw-Guinea, met in zijn achterhoofd daar een bestaan op te bouwen als kolonist. In 1951 gaf hij zich vrijwillig op om in Korea te vechten, waar hij zwaar gewond raakte. Hij is vervolgens weer teruggekeerd naar Nieuw-Guinea.

     vijfeeuwenmigratie.nl

    • Ron zegt:

     @@Bij de opheffing van het KNIL in 1950 werd meneer Keller overgeplaatst naar de Koninklijke Landmacht (KL). Hij vertrok als soldaat naar Nieuw-Guinea, met in zijn achterhoofd daar een bestaan op te bouwen als kolonist.@@
     Ja dat klopt, maar er wordt wel vergeten wat er aan vooraf ging. Bo en de KNIL jongens hadden de Nederlandse officieren al een pakslaag gegeven en hielden hun onder vuur bedreiging. Pas toen ze ook naar Nieuw Guinea als Landmacht soldaat mochten, hebben ze hun wapens laten zakken. Nogmaals, lees zijn verhaal.

    • Ron zegt:

     @Ik begreep dat Bo juridisch geen Nederlander was. Dat kreeg je als iemand niet werd aangegeven bij de burgerlijke stand door een Nederlandse ouder @
     Hoe kwam hij dan in het bezit van een Nederlands paspoort? En hij was niet de enige. In dezelfde periode waren 11 Indo mensen, die jaren trouwe dienst achter de rug hadden, bij aankomst in Nl hun Nl paspoort afgenomen. Juridisch zat er bij de Nl ambtenarij iets fout. En dat zagen ze na 2 jaren in. Ja de ambtelijke molens draaien niet snel. Zeker als het te maken heeft met Indische mensen.

    • Jan A. Somers zegt:

     Een Nederlands paspoort zegt nog niets over het Nederlanderschap, de Nederlandse nationaliteit. Ik schreef hierboven dat Nederland ook een staatloze pas kent. Was dat bij het paspoort van onze heer Bo ook het geval?

    • Ron zegt:

     Nee, volgens Bo. Een fout van de wetgeving, die ze in eerste instantie niet wilden toegeven. Zowel Bo als 11 anderen hadden dat probleem. Maar wel eerst hun gebruiken in het KNIL. Ook de Amerikanen hadden geen probleem met het paspoort en waren blij met hem in Korea. Als ik mij herinner waren alle Indo’s die dat probleem hadden, wel betrokken bij het gevecht tegen de blanda officieren in Batavia

  • Jan A. Somers zegt:

   “Maar die heeft dat nooit erkend.” Het is hun ook nooit gevraagd!

   • Bert Krontjong zegt:

    @ Ron :Bo Keller heeft toch ook in de Nederlandse Landmacht gediend ? Volgens de WET kunnen alleen Nederlanders bij de Landmacht ( en andere defensie onderdelen) dienen ,geldt ook voor de politie ,denk dat dat geval “”Keller ” een soort poging tot wraakneming is van een paar gefrustreerde officieren .Bij het KNIL was dat natuurlijk een andere zaak ,daar was de Nederlandse nationaliteit geen vereiste ! Dus toen de heer Keller bij de Kon Landmacht werd ingelijfd ( Was het niet als sergeant ?) was hij al gescreend ,kan niet anders ! Bij de Landmacht hadden ze dus geconcludeerd dat de heer Keller een ECHTE NEDERLANDER was ! Later werd de heer Keller gerehabiliteerd ,dus die burgerlijke stand zat aardig fout maar ja ambtenaren geven niet gauw toe dat ze fout zaten en FOUT zaten ze die soepjurken ! Volgens mij verkreeg je als buitenlander bij die Amerikanen eerder hun paspoort ,als je eerst een tijdje voor hun diende in het leger mijn neef diende in het Amerikaanse leger maar hij vroeg het paspoort niet aan ,hij kreeg gewoon een permit of zo ,zijn vrouw bleef ook haar Maleisische nationaliteit houden ,alleen hun dochtertje is Amerikaans ,die Amerikanen deden vroeger niet zo moeilijk,tegenwoordig wel een beetje maar dat heeft te maken met Corona .

    • Ron zegt:

     Hallo Bert: Die 5 officieren, die er plezier inhadden om Bo en kornuiten te stangen met de overstap naar de TNI, hebben dat beslist nooit vergeten. Die waren met recht in elkaar geslagen. Ja Bert, dat moet je vooral een Indo flikken. En toen ze overgeplaatst werden bestemming Nieuw Guinea waren ze inderdaad ook in dienst van de NL landmacht. En toen ze voor Nederland ook nog naar de Korea war gingen, waren ze ook NL Landmacht. Bo raakte gewond in Korea en kwam als gewonde landmacht soldaat in Nederland. Ik heb meer akkefietjes in die periode bij de Nl landmacht gehoord.

  • RLMertens zegt:

   @Boeroeng: ‘ingeschreven bij de Landmacht etc.’- Dat inschrijven kan toch niet! Zij kozen voor demobilisatie; maar niet in op Java; wel op de Molukken. En dat laatste was voor de Republiek geen optie! Het werd een Nederlandse rechtszaak; en de uitspraak was, dat Nederland verantwoordelijk bleef voor het welzijn van deze groep Molukkers. Nederland werd de eind bestemming; die hen hen meteen(!) demobiliseerde en in barakken als ‘paria’s opving’. Ontdaan van hun militaire trots(!); velen werkeloos, doelloos; met een uitkering(!) in deze vreemde maatschappij. Met een wens/droom ooit naar Ambon terug te keren. Ik heb hen meegemaakt in kamp Vught 1961/2, toen ik daar in de buurt als dienstplichtige werd gelegerd. Heb hen vaak opgezocht doordat één van hen een vriend was van een familielid. -Waarom ze hen niet in het leger hebben opgenomen is mij een raadsel/stom. Ik vraag mij af of zo ook, uit hun Knil diensttijd, pensioen rechten hebben gehad.
   -Tijdens vakantie op Ambon jr.’90, ben ik wel een Ambonees tegen gekomen, die na terugkeer een eigen cafe/salon runde. En trots ons verwelkomde.

 9. Bung Tolol zegt:

  @Dus die Molukse exknillers die het dienstbevel kregen op de boten te stappen waren in dienst van een Nederlands leger ,de Landmacht “” Ook een interessant gegeven want die Molukkers hadden niet de Nederlandse nationaliteit maar waren na december onderdeel van een “” Vreemde Mogendheid “” t.w de Rep Indonesia Serikat .Dus eigenlijk had de Koninklijke landmacht kortstondig een vreemdelingen legertje in de gelederen .Dat het KNIL een vreemdelingen leger was wisten we ,nu blijkt de Kon Landmacht ook een soort vreemdelingen legioen te hebben bezeten .

  • Boeroeng zegt:

   Da wil zegguhh. Ik dacht dat ik ergens las dat zij administratief werden overgeheveld naar de Landmacht, Mijn vader wel.

   • Ron zegt:

    Welke rang had je vader? Ik dacht dat alleen officieren en onder-officieren overgingen naar de landmacht. Ook bij de KNIL werd dat verschil gemaakt. De soldaat had niets te vertellen. Blijkbaar te dom om te denken. Dus naar de TNI. In Batavia vergaten de blanda officieren echter een ding.
    Die domme KNIL soldaat had nog zijn wapens.

    • Boeroeng zegt:

     Mijn vader was sergeant en ik heb nooit gehoord of gelezen dat Europese soldaten met de laagste rangen niet konden overstappen naar de Landmacht.

   • Jan A. Somers zegt:

    “Mijn vader wel.” En waarschijnlijk tijdelijk? In afwachting van definitieve regelingen?.

 10. Bung Tolol zegt:

  @Boeroeng ja je vader was een Indo ,dus een Europeaan maar nog es wat Boeroeng je schijnt er veel van af te weten .Als het KNIL Niet overgedragen werd aan de Repoeblik Indonesia Serikat ,waarom in hemels naam zou die R.I.S dan die openstaande schulden periode 1942-1945 moeten betalen aan die krijgsgevangenen ? Volgens Mw Molemans is het ook kul en staat er nergens in de archieven dat die schuld overgedragen is .

  • Jan A. Somers zegt:

   “en staat er nergens in de archieven dat die schuld overgedragen is .” Hoeft in principe ook niet. Bij een overdracht van een zaak gaat alles van die zaak over, behalve expliciet genoemde onderdelen die niet overgaan. Twee (dacht ik) uitspraken van de Hoge Raad waar een Nederlandse regering aan gebonden is.
   “Kon Indonesische leger” Ja, al in 1948 is de naam Nederlandsch–Indië veranderd in Indonesië.
   “Maar die heeft dat nooit erkend.” Er is dan ook nooit een vordering van achterstallige salarissen bij Indonesië ingediend. Ook niet na de weg die door de Hoge Raad is gewezen. En als er niet naar gevraagd is, kan er dan ook geen (afwijzend) antwoord op worden gegeven.

   • RLMertens zegt:

    @JASomers; ‘Knil etc.’- Het Knil is toch bij decreet opgeheven? – Wat mij nog steeds verwondert is; dat de backpay etc. niet meer een zaak is van Nederland. Immer; het is een overeenkomst met Indonesië, als opvolgster van Nederland Indië, voor uitbetaling van backpay tbv. Nederland/se(!) onderdanen. Als het vervolgens niet tot uitbetaling komt ; dan blijft mi.de Nederlandse staat tegenover zijn onderdanen alsnog de verantwoordelijk/plicht voor het nakomen van deze overeenkomst! En derhalve zelfs tot uitbetaling moet overgaan (zoals recentelijk toch aan de nog levenden(!) is gedaan!) Ik vind het dan ook onbegrijpelijk/onrechtmatig, dat zelfs de Hoge raad dit niet ‘onder ogen heeft gezien’. Mi. wiens brood men eet….
    – Dus op naar het Europese Hof!

 11. Bung Tolol zegt:

  De Hoge Raad der Nederlanden ;Gelieve hun geschiedenis tijdens wereldoorlog 2 even na te lezen ,zakt je broek vanaf ,slap zootje jegens de Duitsers ,de enige met ruggengraat was hun President Mr Visser maar die was een Jood ,dus moest hij aftreden ,enig protest van zijn mede leden ? Nol Nada ,Jodenster werd ingevoerd enig protest van die Hoge Raad ? Nol Nada ! Het waren geen mannen in die Hoge Raad tijdens W.O.2 maar een stelletje kakelende oude wijven zonder karakter .!

 12. In Holland zijn de Molukkers toch meer happy met hun droom RMS omdat zij door de regering verzorgt woren.Dan terug tegaan naar hun land omdat deze mensen van de laagste rang en educatie waren.En moeilijk in hun maatschappij kunnen leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.