De Weduwe van Indië: Fehr

Mensen die terugkeerden uit Indië vestigden zich in Den Haag.
Ook veel Indische mensen die in Nederland een nieuw bestaan zochten, kozen voor deze stad en werden  daar  begraven.
Bijvoorbeeld  op  de begraafplaats  Nieuw Eykenduynen te Den Haag .

Jan Karel Cornelis Fehr overleed 7 jan 1955 in Den Haag. Hij was geboren 15 juni 1889 te Rembang, vernoemd naar zijn Zeeuwse vader Jan Karel Cornelis Fehr (1856 Kloetinge-1916 Pekalongan), die werkte bij de Waterstaat als opzichter en architect. Zijn moeder was Christina Wilhelmina Krijgsman (1862 Padang-1892 Pamekasan) Hij was employée van de Nederlandsche Indische Handelsbank en daarna ambtenaar te diverse financiële afdelingen. In 1942 te Medan.
Gehuwd  12 juni 1916 in Semarang  met Berendina Wilhelmina Anna Tholen geboren 11 okt 1893 te Batavia, dochter van employée in de paketvaart Willem Tholen uit Zeist en Jannetje de Bruijn van Amsterdam. Beiden in Indië overleden.  Berendina overleefde haar man bijna 40 jaar. In oktober 1994 werd ze bijgezet door vermoedelijk haar zoon Jan.
Dochter Willemine werd als eerste begraven. Geboren 16 okt 1916 in Batavia,  overleden 29 maart 1942 in Den Haag. Ze ging met haar ouders mee naar Nederland in 1936 en keerde niet terug . Ze werkte bij overlijden ter departement landbouw en visscherij in Den Haag
Zoon Jan Karel Cornelis geboren 30 maart 1918 in Batavia, overleed 24 nov 2008,  ook in Den Haag. De oorlog maakte hij mee in Nederland, want hij huwde 29 juli 1944 in Den Haag met Emily Henriette Steinbuch, geboren 9 juni 1922 in  Kertosono, overleden 15 mei 2000 in Den Haag. Dochter van  Gerard Felix Steinbuch (1890 kazerne Willem I, Ambarawa -1950 Den Haag) en Emilia Louise Pabst (1894-1980, geb en overl in Den Haag).

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

5 reacties op De Weduwe van Indië: Fehr

 1. Anoniem zegt:

  B. Geplaatst + aanvullingen over half broer en halfzus

 2. Boeroeng zegt:

  Goede update http://www.imexbo.nl/fehr.html
  Volgens deze site: https://gw.geneanet.org/gerverdinck?lang=en&iz=34011&p=jan+karel+cornelis&n=fehr
  had Emoh met Fehr sr 8 kinderen, maar Johanna geboren 1890 kan niet een kind van Emoh zijn.
  Dus 7 kinderen van Emoh

  • Yvonne Fehr-Hersbach zegt:

   Dit komt overeen met de bij mij bekende gegevens. Mijn schoonvader, Cees Fehr (Cornelis) was de jongste zoon van Jan Karel Cornelis Fehr en Emoh.

 3. Hans Boers zegt:

  Johanna is besist NIET van Jan Karel en Emoh en ook beslist NIET van Jan Karel en mevr. Krijgman. Johanna geboren(erkend) Menado okt 1890 en in nov 1890 te Madioen geboren een zoon van Jan Karel en mevr. Krijgsman.

  Op Menado zaten ook nog andere mannelijke leden Fehr.

 4. Peter van den Broek zegt:

  In de familie Fehr gebeurde vaak wat ook in andere vooral Totok-families voorkwam. Hun kinderen , Willemine (1916) en Jan-Karel Cornelis (1918) gingen met hun ouders op Europees verlof mee naar Nederland (1936) en bleven daar achter. Dat had wel consequenties voor de bevolkingsopbouw van de Europese bevolking in Nederlands-Indie.

  Het Demografisch Instituut heeft in haar onderzoek “Demografische Ontwikkeling van Indische Nederlanders dat op blz 27 verklaart.

  Zeer opvallend in figuur 3.1 is het relatief geringe aandeel van de leeftijds- groepen tussen 10-25 jaar. Dit valt toe te schrijven aan het feit dat veel Europeanen hun kinderen het middelbaar en hoger onderwijs in Nederland lieten volgen. Ook in de Volkstelling van 1920 is deze opvallende deuk tussen 10 en 25 jaar duidelijk terug te vinden. In feite was het algemene patroon van de migratie tussen Nederlands-Indië en Europa/Nederland sterk leeftijdsspecifiek: richting Europa rond het einde van de lagere school, richting Indië bij het begin van de arbeidscarrière, en opnieuw naar Europa bij pensionering. Zelfs bij een relatief gering migratiesaldo heeft migratie hierdoor een fors effect op de leeftijdsstructuur van de Europese bevolking in Nederlands-Indië.

  Ook hier was sprake van een brain-drain. Een groot deel van deze kinderen bleef in Nederland hangen, want de perspectieven lagen in Nederlands-indie niet voor het oprapen, met name in de crisisjaren na 1929. Vooral als je niet tot de heersende kaste, de koloniale elite behoorde. Dat was vooral te merken bij het KNIL met noodlottige gevolgen vandien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.