In gesprek met Julius Ernst, krijgsgevangene Japan.

   Indische Kwestie / Indisch Platform 2.0

Enige tijd geleden zijn we bij de heer Julius Ernst op bezoek geweest omdat hij als een van de laatst levenden die als Nederlandse dwangarbeider tijdens WW2 voor de Japanners aan de Birma Spoorlijn heeft gewerkt, nog zoveel te vertellen heeft. hij geeft ons tijdens de opnames inzage in de ware gebeurtenissen tijdens WW2, de Bersiap periode én de Koloniale oorlog(en) Zie ook NRC Frank Vermeulen in gesprek met Julius Ernst: “Toen ik 17 was, ging ik in militaire dienst. In de oorlog met Japan werd ik krijgsgevangene en moest ik dwangarbeid doen aan de Birmaspoorweg. Toen Japan had gecapituleerd hoorde ik via via van de Bersiap . De gruwelijke moordpartijen door jonge Indonesiërs op Europeanen, Chinezen, Molukkers. Ons huis is verbrand. Mijn moeder en zusters zijn maar net ontsnapt. We waren woedend. Maar de Britten lieten ons nog niet toe op Java. Anders hadden we de boel kort en klein geslagen.” Wij delen de komende tijd de video opnames (die tijdens deze interviews door ons in samenwerking met de ouderen die zich bij ons hebben gemeld) zijn gemaakt. Daarover later meer.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Een reactie op In gesprek met Julius Ernst, krijgsgevangene Japan.

  1. Willem ten Wolde zegt:

    Ik heb altijd een vermoeden gehad dat er bepaalde politieke motieven waren om dit machts vacuum met opzet te creeren. Waarom zijn de Amerikaanse troepen niet van Nieuw Guinea doorgegan naar de andere eilanden. Waarom moesten de Britten er rondsnuffelen.
    Met Amerika zou net als met hun kolonie de Filipijnen een weg naar onafhankelijkheid gepland kunnen worden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.