Weduwe van Indië: Unger en Jahn

Margaretha Cornelia Unger was geboren in 1893 te Rotterdam. Daar getogen en ze overleed in 1973 in Den Haag.  Dochter van Clasina van Sijn en pakhuisknecht Johan Sigmund Unger. In juli 1919 ging ze met de ss Insulinde naar Indië. Vermoedelijk werd ze opgevangen door haar broer die daar eerder heen ging met vrouw en 2 kinderen, Tot ca 1932 was hij politieman te Java, oa op de politieschool. Had  ze een vaste betrekking ? Ca 1927 moet ze gehuwd zijn met Robert Alfred Jahn, zoon van Francine Josephine Robijn  en Anton Joseph Jahn , boekhandelaar, drukker en uitgever van Jahn’s advertentieblad wat ca 1922  werd omgezet in het Malangse  dagblad de Oosthoekbode. Lilian Ducelle begon daar haar journalistieke loopbaan.
Robert was net als zijn ouders geboren, getogen en overleden te Indië. Ook leidde hij een steno-typeschool aan de Bromostraat te  Malang. Toen hij overleed in 1934 liet hij 3 zonen na, w.o.  de middelste zoon de marinier Robert Alfred (1930-2012) die begraven werd naast zijn moeder .
Stamvader Jahn was Robert Alfred Jahn uit Markersdorf, Duitsland (1831-1891)

Margaretha werd directeur van het bedrijf van haar overleden man.
Al jaren was Henry Jacques Pierre Hoyer , werknemer en goede vriend van Robert Jahn betrokken bij de dagelijkse leiding . Margaretha huwde hem  nog voor de oorlog. Hij overleed in 1953 te Malang en was zoon van Jacobus Hoyer,  employee waterstaat uit Wageningen en  Louise Justine Crompvoets, zuster van Jean Pierre , dochter van Jean Pierre en Johanna Carli (zie eerder topic)
In maart 1949 arriveerde Margaretha met de Willem Ruys te Rotterdam.  Bleef ze definitief in Nederland, ging ze nog terug ?

Mensen die terugkeerden uit Indië vestigden zich in Den Haag.
Ook veel Indische mensen die in Nederland een nieuw bestaan zochten, kozen voor deze stad en werden  daar  begraven.
Bijvoorbeeld  op  de begraafplaats  Nieuw Eykenduynen te Den Haag

Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

2 reacties op Weduwe van Indië: Unger en Jahn

  1. Marc J. Jahn zegt:

    M.C Unger behaalde haar diploma voor verpleegkundige van krankzinnige en zenuwzieken op 2 nov 1917. Was verloofd met Mees van bankiershuis Mees en Hope maar heeft die verbroken en ging als verpleegkundige in dienst van het gouvernement naar ned indië. Werkte in het krankzinnige gesticht Soember Porong te Lawang. Ging na 1949 later nog terug naar indië en kwam voorgoed in 1956 terug naar nederland. Woonde toen in den haag in de regentesselaan en later in de laan van meerdervoort. Haar roepnaam was Go. Haar zonen waren Anton Jozef, Robert Alfred en Johan Sigmund.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.