‘Aziatische Nederlanders: steun de strijd tegen anti-zwart racisme’

Bij antiracisme-bijeenkomsten is Reza Kartosen-Wong vaak een van de weinige Nederlanders met Aziatische roots. Hoog tijd dat meer Aziatische Nederlanders zich uitspreken tegen anti-zwart racisme. ‘Wij weten hoe verwoestend racisme is én we plukken de vruchten van het werk van zwarte antiracismeactivisten.    OneWorld

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

36 reacties op ‘Aziatische Nederlanders: steun de strijd tegen anti-zwart racisme’

 1. R Geenen zegt:

  @@Bij antiracisme-bijeenkomsten is Reza Kartosen-Wong vaak een van de weinige Nederlanders met Aziatische roots. Hoog tijd dat meer Aziatische Nederlanders zich uitspreken tegen anti-zwart racisme.@@
  Dat is toch logisch. Waar waren ze als er door de Indo’s werden gedemonstreerd tegen o.a. achterstallige betalingen, salarissen, backpay en verontschuldiging? Waar bleef de steun? Ik zou zeggen go to hell Mr. Reza K Wong

  • Ronereon zegt:

   Inderdaad, RG ! Als Indo wegblijven van dit geestelijk tuig. Wat een hopeloze loser is die Wong. Kijk in het artikel naar de namen van linkse oproerkraaiers, haatzaaiers en extremisten (KOZP b.v.). Oneworld ook zo’n links, politiek correct blaadje met derde wereld slachtofferschap als gedachtegoed. Liever dit, ik heb genoten : https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/remarks-president-trump-south-dakotas-2020-mount-rushmore-fireworks-celebration-keystone-south-dakota/

   • R Geenen zegt:

    Dan dit ook.
    Ik kreeg dit gedicht van zijn dochter, die nu ook al 86 jaar is. Pa is al jaren niet meer op deze wereld. Maar hij had wel een voorziene blik.

    TERWIJL
    Terwijl er steeds nog schoten vallen
    en Hollands bloed nog sawah’s kleurt,
    Terwijl er naast zoveel ellende
    nog steeds een viezigheid gebeurt,
    Blijft hier ter stede frank en vrolijk
    bewaakt door vrijwel een compie
    Een onderwijzer uit de dessa
    Soedirman van de T.R.I.

    Terwijl in kampen diep in Java
    nog duizenden gevangenen zijn,
    Terwijl daar velen van bezweken
    of vrienden zijn van magere Hein
    Zit hier ter stede een commisie
    die eet en drinkt en reist en praat
    en als de zaak niet vlot wil lukken
    van voren af beginnen gaat.

    Terwijl het land hier wordt verkwanseld
    geofferd wordt aan ijdelheid
    terwijl een werker zonder woning
    behalve dorst en honger lijdt
    bestaan in Holland ook nog mensen
    met grutterswaren in hun hoofd,
    die ons voor moordenaars verslijten
    en die, helaas, men nog gelooft.

    Zolang dit alles voort kan duren
    zolang een leider dit nog slikt
    zolang in Nederland, een klein landje
    tot ware ondergang beschikt.
    Maar waar Van Heutz voor heeft gevochten
    waar Berenschot een doodsmak deed
    waar Karel Doorman voor crepeerde
    waar Tjarda zwaar en moedig leed

    Dit land kan niet in enkele maanden
    door demagogen uit een kliek
    verspeelt, vergokt, versmeten worden
    terwille van een republiek.

    Andries N. Bolt

   • Rob Kramer zegt:

    Beste mevrouw of meneer Ronereon,

    Uw reactie is een aaneenschakeling van adhominems. U geeft geen enkel argument voor uw gekruide uitspraken.

    De door u gehanteerde ‘tropenstijl’ van argumenteren is in Nederland gemeengoed geworden, helaas. Gekwaak, gebrul en getier helpen een discussie om zeep.

   • Boeroeng zegt:

    Ronereon.
    Er is een goede reden waarom Trump wereldwijd niet geliefd is.

    Hij is geestelijk tuig.

    Eergisteren zei hij
    “Now we have tested almost 40 million people … by so doing, we show cases 99 percent of which are totally harmless,”
    Volstrekt onverantwoord. Hij geeft Amerikaanse burgers het idee dat het wel allemaal meevalt en dat social distancing niet zo hard nodig is.
    Vandaar dat het aantal besmettingen in Amerika in 34 staten snel stijgt, evenzo ziekenhuisopnames en de IC-afdelingen worden voller en voller
    Hoeveel doden door zijn onverantwoord gedrag.. 10.000…. 50.000 ?

    Dat jij zo’n weak leader als voorbeeld neemt van “denker” . Foei !!

    • R Geenen zegt:

     @@Er is een goede reden waarom Trump wereldwijn niet geliefd is.@@
     Ik vraag mij af waarom iemand uit Ned. kan beoordelen of een president in Amerika wel of niet geliefd is. Zolang ik hier in Amerika (lees Californie) woon is er nog nooit een Amerikaanse President geweest, die in Europa of Ned. geliefd is geweest. Er was altijd enorme kritiek. Behalve als Amerika nodig was en is.

     In California hebben we een geweldige Gouverneur die vrij streng optreed om de Covid-19 onder controle te houden. Toen er wat ruimte werd gegeven, werd er vooral door jongeren mesbruikt van gemaakt. O.a. werden op de stranden en restauranten geen rekening gehouden met afstand houden. Nu is dan ook de rekening gepresenteerd. Nu zijn de restauranten weer gesloten, en men kan alleen bestellen en bij de deur wachten om het af te halen. En de goed willenden zijn nu de dupe van de asocialen. Zaterdag kwam ik bij de Indo Food Court om het bestelde eten op te halen en de tafels en stoelen waren leeg. Stoelen op tafel en op iedere tafel een text met uitleg. Eigen schuld dikke bult.

    • Boeroeng zegt:

     Ron,
     Trump is wereldwijd niet geliefd.
     Dat is al een paar jaren duidelijk , wereldwijd.
     En natuurlijk kan ik dat vaststellen. Simpelweg het nieuws ed volgen.
     Bijv is zijn laatste idiotie te zien, te horen , te lezen in diverse media
     Dit zei hij zaterdag:
     “Now we have tested almost 40 million people … by so doing, we show cases 99 percent of which are totally harmless,”

     Een redelijk denkend mens die het coronanieuws al 4 maanden volgt, kan toch prima vaststellen dat Trump in corona-ontkenning zit. —> niet willen weten hoe erg, het kan zijn..

    • R Geenen zegt:

     @@Een redelijk denkend mens die het coronanieuws al 4 maanden volgt, kan toch prima vaststellen dat Trump in corona-ontkenning zit. —> niet willen weten hoe erg, het kan zijn..@@
     Mee eens. Maar daarom hebben wij als iedere staat onze eigen regering en aan het hoofd een gouverneur. Als de mensen in iedere staat doen wat hun leider wil dan hebben wij over het gemiddelde genomen geen last van Washington. Daarbij heeft heer Trump voor de Amerikaan ook een paar goede dingen gedaan. Zaken die China en Europa minder leuk zijn. Maar waar ik en de meeste Amerindo’s het roerend eens zijn.

    • PLemon zegt:

     @ Trump is wereldwijd niet geliefd.
     Dat is al een paar jaren duidelijk , wereldwijd.
     En natuurlijk kan ik dat vaststellen. Simpelweg het nieuws ed volgen.

     # rancune draagt ook bij aan die ongunstige beeldvorming….

     *** Voormalige veiligheidsadviseur van Donald Trump, John Bolton, blijft hard uithalen naar de Amerikaanse president. Zondag zei hij dat het “interessant zou zijn om de schermtijd van Trump te vergelijken met het aantal uur dat hij naar zijn adviseurs luistert.”
     https://www.welingelichtekringen.nl/politiek/1915475/john-bolton-trump-zit-een-groot-deel-van-de-dag-voor-de-tv.html

 2. ellen zegt:

  “Waar waren ze als ër door de Indo’s … etc.”
  Dat is precies wat de historicus Piet Emmer voorziet. Dat iedere etnische groep de eigen ellende het belangrijkst vindt.

  “De vraag is hoe onze koloniale geschiedenis heeft bijgedragen aan de spanningen die we vandaag de dag zien. Emmer: “Ik heb wel het idee dat het kolonialisme heeft bijgedragen aan het racisme.” Toch is de erfenis ook dubbel. Naast de koloniale geschiedenis heeft Europa ook het idee van mensenrechten voortgebracht. Emmer waarschuwt dan ook voor het gevaar dat iedereen z’n eigen geschiedenis schrijft. “We moeten nooit krijgen dat iedere etnische groep de eigen ellende het belangrijkst vindt.” Dat dreigt in Nederland nu ook, vindt Emmer. “Het is heel goed om je in de geschiedenis te verdiepen, maar om dat als stormram te gebruiken voor allerlei maatschappelijke problemen, daar heb ik mijn twijfels over.”

  • R Geenen zegt:

   Het is al ruim 70 jaren aan de gang en niet eenmalig. Er is en was zelf nooit interesse in de persoon uit Indie.

  • Boeroeng zegt:

   Iedereen beschrijft de geschiedenis naar eigen inzichten, normen en waarden.
   Dat doet Piet Emmer . Plus, hij legt ook de focus op het wel en wee van Nederlanders
   Geschiedschrijving is vaak etnocentrisch. Heel normaal
   Op deze site is de geschiedschrijving centrisch rond de Indische Nederlanders.

   • RLMertens zegt:

    @Boeroeng ‘Piet Emmer etc.’- Inderdaad. Het was bij hem juist ‘door de eeuwen heen Nederlands centrisch’ ! – Nu komen de reacties van de nazaten, die toen geslachtofferd zijn! Over historisch besef gesproken. Van ene historicus.

 3. Robert zegt:

  Racism is an infantile disease. It is the measles and scourge of mankind.

 4. Anoniem zegt:

  Goh, nu zijn Indische Nederlanders opeens ‘Aziatische Nederlanders’. Wat zijn we morgen? Pijnlijk om te zien hoe Wong zijn identiteitscrisis probeert te extrapoleren naar de Indische gemeenschap.

 5. Peter van den Broek zegt:

  Ik verwacht van dhr Kartozen-Wong toch iets meer kennis van de Nederlandse en koloniale geschiedenis, anders had hij het woord “Aziatische Nederlanders” niet in de mond genomen. laat hij het beestje bij de naam noemen, anders is hij toch net eufemistisch bezig als elke andere Nederlander? Ik irriteer me ook als als Italiaanse Nederlander te worden afgeschilderd, mijn zoon woont nu in Berlijn, is hij dan een Duitse Nederlander? Maar etikettenplakker is wellicht het oudste beroep in Nederland.

  Ik werkte voor een bedrijf dat tegen de inzet van illegale meest gekleurde arbeiders bij de het oogsten van biologische tomaten was. De oplossing was voor te schrijven dat alleen tomaten machinaal geoogst mogen worden. En ik kon dat controleren. Als ik toch gekleurde arbeiders op het land zag, vroeg ik de loonstaten aan. Natuurlijk weet ik ook dat de controles niet waterdicht zijn en ik weet hoe en waar nog gerommeld wordt, maar we controleerden tenminste. Dat is mijn kleine bijdrage , dat natuurlijk niet in verhouding staat tot wat Reza Kartozen-Wong doet.

  Laats werd ik door een gekleurd persoon (Black Lifes Matter) bij de uitgang van een supermarkt aangesproken. Het immigrant-zijn schept toch een band en ook ik word hier in Zuid-Italie op mijn migrant-zijn aangesproken. Hij vroeg me honderd uit over mijn migrantenbestaan en ik gaf netjes antwoord, want mensen, die echt geïnteresseerd zijn geef ik uitgebreid antwoord. Ik verontschuldigde me op een gegeven moment, want ik moest nog boodschappen, het is wel een kwestie van goede scholing en hard werken vertelde ik nog aan hem, hij is even oud als mijn zoon. Moet ik daarmee natuurlijk niet bij Nederlanders aankomen. Ach, hier in Italie hoef ik me niet te profileren als migrant, dat is aan mij wel duidelijk te zien. Reza Kartozen-Wong, voor vrienden RKW is wel lekker bezig, de verontwaardiging telt, hij is een echte Nederlander.

  • R Geenen zegt:

   Reza Kartozen-Wong kijkt toe en schrijft dan zijn verhaal. Dat is alles wat hij doet. Kennis van geschiedenis? Ach dat is toch niet nodig. Zij die het lezen weten dat toch ook niet.
   De lamme leidt de blinde

 6. Boeroeng zegt:

  wbt de term Aziatische Nederlanders
  Het is duidelijk dat hier bedoeld is : Nederlanders van Aziatische afkomst.
  Niet alleen Indische Nederlanders, maar ook andere groepen.

  • Peter van den Broek zegt:

   Maar RKW spoort toch niet helemaal of hij is door het Covid19-virus aan zijn hersens aangetast. Laat ik het maar zo stellen dat hij en handicap heeft, dat is bij golf geen bezwaar maar als je als columnist bij het Parool wil functioneren, dan kan een handicap best problemen geven en dat blijkt wel. Eerst zegt hij zelf dat “een oudere dame van Indische en Indiase komaf naast me. Maar dat was mijn moeder”.

   Ik veronderstel dat hij weet wat Indische Nederlander is. Dan moet hij niet plotseling aankomen met een “Aziatische Nederlander” want dan weet hij niet wat Indisch is, hij begrijpt zijn eigen afkomst niet, professionele hulp kan wellicht uitkomst bieden.

   Ik heb best waardering voor RKW. Ik sta versteld hoe hij zijn etniciteit uitbeent. Hij brengt mij op gedachten.

   • Boeroeng zegt:

    Indo’s zijn toch van Aziatische afkomst?
    Dan ken je hen onderverdelen in de categorie met het naampje Aziatische Nederlanders.
    Ik snap de ontkenning niet zo.
    Temeer omdat in deze column het duidelijk is dat de schrijver diverse etnische groepen onder deze noemer zet,

    Dat woordje Aziatische is niet bedoeld als : het zijn Aziaten.
    Mij lijkt het wel bedoeld als : met een Aziatische afkomst.

 7. PLemon zegt:

  @ Maar Aziatische Nederlanders vormen in hun hoofd ook vooroordelen over zwarte Nederlanders. Aan de ene kant wordt dat gevoed door de Nederlandse politici, media en cultuur. Stereotiepe opvattingen over zwarte Nederlanders worden in het dagelijks leven gereproduceerd en de onzichtbare, raciale hiërarchie in onze samenleving wordt bevestigd: wit is superieur, zwart inferieur. Aan de andere kant krijgen ze die vooroordelen ook mee vanuit hun Aziatische culturele contexten in Nederland. Ouders van Chinese komaf zien hun kinderen bijvoorbeeld liever niet met een zwarte partner thuiskomen, schrijft ook Pete Wu in zijn boek De Bananengeneratie.

  # Het politiseren van ‘ons onzindelijk denken'(rassenwaan) werkt alleen destructief.
  Maar blijkbaar is het agitatiemodel aantrekkelijk voor activistisch ingestelden.

  *** Racisme is helaas nog aan de orde van de dag. Nog los van het sociale onrecht dat achter discriminatie op grond van vermeend ras of afkomst schuilt, kan de biologie korte metten maken met racisme, zo blijkt uit dit cahier. Zo kan het verschil tussen een Europeaan en een Afrikaan veel kleiner zijn dan tussen de ene Europeaan en een andere.

  In dit cahier laten auteurs van naam zien dat de genetische diversiteit binnen groepen in het algemeen veel groter is dan tussen groepen. Het verschil tussen een Europeaan en een Afrikaan kan veel kleiner zijn dan tussen de ene Europeaan en een andere. Bovendien is de genetica helemaal niet zo allesbepalend als we in de eerste decennia na het ontrafelen van het DNA hebben gedacht. Toch is die genetica in de geschiedenis op grote schaal misbruikt om groepen uit te sluiten. Het cahier Rassenwaan verruimt uw blik.
  https://www.biomaatschappij.nl/product/rassenwaan/

  • R Geenen zegt:

   Ik heb altijd de voorkeur gegeven aan een wit gekleurde auto boven een zwart geverfd vervoemiddel.
   Is dat discriminatie?

  • Ronereon zegt:

   @ ” kan de biologie korte metten maken met racisme” Zo eenvoudig lijkt mij de oplossing niet. Het gebruik van genetica wijst op sociale entiteiten en daarmee op de invloed van samenlevingen, gemeenschappen in natuurlijke selectie. Wederzijdse beinvloeding c.q mutuele evolutie van samenleving en fysiologie. Uiteraard wars van ideologie.
   https://akasdorp.wordpress.com/2018/07/12/hormonen-genen-en-samenlevingen/

   • Peter van den Broek zegt:

    Dhr/mevr Roneron mag wel uitkijken met zijn woordgebruik, want wat hij/zij opschrijft zijn dezelfde bewoordingen van het “biologisch racisme” , welke de grondslag vormt voor de Nazileer. In Duitsland krijgen rechtsradikaleren i.c. Neonazisten met bovenstaande uitspraken wel bezoek van de BKA BundesKriminalAmt.

    • Ronereon zegt:

     Hoi Peter v.d.B ! Vrolijk uit bed gestapt, last van zuur, medicijn al ingenomen ? Laat de zonnebril lekker thuis. Kijk je veel beter. Kan je best. Denk ik. Pas op voor je teentjes 🙂

 8. PLemon zegt:

  @ Zo eenvoudig lijkt mij de oplossing niet.

  # Het is ook geen bèta/exacte wetenschap / Quod erat demonstrandum , maar een mix van alfa en gamma.

  *** citaat : ‘ De samenleving is met afstand de belangrijkste factor geweest in de  natuurlijke selectie van mensen. Dat moet hij al geweest zijn sinds de dagen van onze gezamenlijke voorouder met de chimpansee. Onze hersenen en hun functies wijken af van die van onze naaste verwanten onder de dieren op een manier die congruent lijkt te zijn aan de verschillen tussen onze samenleving en de hunne. ‘

 9. Jan A. Somers zegt:

  Gezellig bezig zijn met wetenschappelijke of semiwetenschappelijke verhalen. Hebben activisten schijt an, op hun niveau verwoord. Actie, actie, actie.

 10. PLemon zegt:

  @Gezellig bezig zijn…

  #Nou ja zeg… Natuurlijk lopen de dingen zoals ze lopen en is emotie veelal leidend bij het menselijk handelen. Maar meten is weten en kunnen we vanuit de krossi males weer eens hoofdschuddend constateren of de menselijke beschaving stilstaat of misschien een stapje vooruit zet. Activisme is er inderdaad niet voor de gezelligheid.

  • Jan A. Somers zegt:

   Ik heb zo’n idee dat activisten hun normale leven niet gezellig vinden. Vernielingen zijn dan veel interessanter. Samen juichen! Ik heb ook mijn ideeën over wat er toen en nu aan de hand was. Maar dan ga ik niet andermans spullen kapot maken.

 11. anoniem zegt:

  Plunderingen, brandstichtingen, moord ,mayhem en wanorde zijn niet de juiste middelen om je grieven naar voren te brengen.

 12. Boeroeng zegt:

  katakan, orang-orang cokelat dan hitam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.