Paula Cremers (84): ‘Mijn vader was onthoofd door de Jappen, maar stond ineens voor ons’

Door de coronacrisis moest even wachten op haar koninklijke onderscheiding, maar deze vrijdag krijgt de Boxmeerse alsnog haar lintje. Waarom? Ze geeft lezingen over haar tijd in de Japanse interneringskampen op basisscholen.
Paula Cremers was 5 jaar toen ze in Nederlands-Indië in een interneringskamp terecht kwam. Ze sliep jarenlang met duizenden vrouwen en kinderen tussen de ratten. Ze had geen eten, ’s nachts geen water en het was pikkedonker. Overdag moesten ze in de brandende zon urenlang groeten naar een foto van de Japanse keizer en de vlag      gelderlander.nl

Vijf jaar oud is Paula Cardynaals, als ze met haar moeder en zusje vanuit Californië vertrekt naar Bandung, Java. Vader, werkzaam bij de Bataafse Petroleum Maatschappij, zou hen achternareizen. Hij was, zoals dat vaker gebeurde, vanwege zijn werk overgeplaatst.Drie dagen na hun aankomst in 1942 vielen de Japanners Nederlands Indië binnen.
2018 Nepomuk Boxmeer

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.