De Weduwe van Indië: Termijtelen-van Leersum

Mensen die terugkeerden uit Indië vestigden zich in Den Haag. Ook veel Indische mensen die in Nederland gingen wonen kozen voor deze stad en overleden er. Dat is te zien aan de grafstenen. Bijvoorbeeld met deze foto van de begraafplaats Nieuw Eykenduynen te Den Haag.
.
.
Hendrika Helena van Leersum, geboren 1882 in Apeldoorn,  was dochter van Gerritje Maria van der Wal en Willem Alexander van Leersum. Willem Alexander was parkwachter, tuinman en bewaker van het landgoed ’t Loo in Apeldoorn. Een broer was bewakende marechaussee  van het Koninklijk Paleis in Den Haag .
Riek werd haar roepnaam en ze moet haar eerste 11 jaar op het landgoed gewoond hebben, waar Koning Willem III regelmatig kwam. Er  is gesuggereerd in een boek dat Hendrika zijn dochter was. Haar broer Otto was werkzaam te Malang in de suikerindustrie. En  mogelijk is ze hem nagereisd en opgevangen door hem. Je ziet het vaker dat naaste familieleden evenzo naar Indië gaan.   Riek was in 1915 hoofdverpleegster te Semarang bij de centrale burgerlijke ziekeninriching. Ze nam ontslag een paar dagen voor haar huwelijk in mei 1916 met Louis Desiré Termijtelen. Van wie ze twee kinderen kreeg.

Louis Desiré Termijtelen was  het jongste kind van  luitenant-kolonel der infanterie Herman Termijtelen (1828 Maastricht–1885 Breda ) en Elisabeth Sibilla Hendrika van Schendel ( 1840 IJsselmonde-1915 Den Haag)
Zij huwden in  1865 te Semarang,  toen  Herman reeds 15 jaar te Java was. Waarom Elisabeth toen in  Indië verbleef,  is niet duidelijk.  Mogelijk is zij haar broer nagereisd, mogelijk was ze gouvernante of onderwijzeres in een gezin. Die broer was de vader van de schrijver Arthur van Schendel, geboren in Batavia en vermoedelijk van indo-europese komaf via zijn moeder. Herman had broers Jan en Henri die eerder als legerofficier naar Indië gingen.
Herman en Elisabeth keerden ca 1869 met twee kinderen terug naar Nederland, waar meer kinderen werden geboren. Hoewel opgegroeid in Nederland gingen hun meeste kinderen ook voor langere tijd naar Indië.  Zij volgden meerdere familieden die voor 1900 naar indië gingen of  daar waren opgegroeid.

Louis Desiré  ( 1885 Breda- 1963 Den Haag) begon in Indië  in 1906  met een betrekking te Bandoeng, maar werd in 1909 employée van de Javasche Bank te Medan. Dat bleef hij tot zijn pensionering in juni/juli  1937. Louis met Hendrika overleefden de oorlog in Den Haag . Zijn zus en haar man stierven in een jappenkamp.

Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.