Ellen Deckwitz winnaar E. du Perronprijs 

Met Hogere Natuurkunde wint Ellen Deckwitz de E. du Perronprijs 2019.  De dichtbundel wordt geroemd als fascinerend en onheilspellend.    Univers

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Ellen Deckwitz winnaar E. du Perronprijs 

 1. Jan A. Somers zegt:

  Stijgt ze bij haar neefjes in achting!

 2. PLemon zegt:

  @ fascinerend en onheilspellend.

  *** Vooral haar Oma’s uitspraken maken herinneringen los.

  *** Citaat : Overlevers
  De grootmoeder in de tekst Hogere natuurkunde, is de Indische grootmoeder van Ellen Deckwitz.
  Zij sprak over haar verleden tot het kind, de puber, de adolescent. De grootmoeder vertelde haar verhaal alleen aan deze kleindochter. Ellen ging op zoek naar andere mensen met wortels in voormalig Nederlands-Indië en schreef daarna het boekje Hogere natuurkunde. Is het een poëziebundel geworden? Ik zou zeggen dat het een verzameling soms poëtische flarden werd van uitspraken, mededelingen, gedachten met kleine en grote stukken wit; twaalf paragrafen. Het treffendst zijn de uitspraken van de oma aan haar kleinkind: ‘Vermijd de volle zon kleintje, / blijf in de schaduw.’ Mensen in Indonesië gaan niet in de zon zitten. Ze kijken met verbazing naar de ‘witten’ die in strandstoelen liggen te bakken. In het kamp moesten mensen uren in de zon staan; dat was een marteling.

  ‘Lange mensen moet je eerst tegen de knieën schoppen kleintje, / dan heb je extra tijd om te ontkomen.’ ‘Sla beschimmelde bananen nooit af. / Grijp altijd meteen de pepers, / die zitten vol vitamine C.’ Het zijn levenslessen van iemand die het klappen van de zweep kent. Ze komen uit haar specifieke verleden, maar gelden ook in Nederland en nu. Niet allemaal natuurlijk, maar voor zelfhandhaving zijn ze handig. ‘Kijk welke bloembakken los staan kleintje, / met welke tegels je een tegenligger / kan omkegelen.’ of ‘Draag altijd een broek, / dan komen ze minder snel / tussen je benen.’
  De oma is een zelfbewuste, ongemakkelijke vrouw geworden
  https://www.tzum.info/2019/10/recensie-ellen-deckwitz-hogere-natuurkunde/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.