8 maart De dag van de opstand

Zondag 8 maart liep  een demonstratie van Indisch Platform 2.0 van Amsterdam Centraal Station naar de Dam.  8 maart was gekozen om te verwijzen naar de capitulatie van het KNIL te Indië op 8 maart 1942 te Bandoeng.
Het thema was Dag van de Opstand Indische Kwestie.

....

Enige tientallen kwamen met een foto van  familieleden.
Zowat 300 mensen liepen naar de Dam, waar men eerst plaats nam bij het monument

.
Er werd een krans en bloemen gelegd en toen de  Womans March ( 8 maart, dag van de vrouw)  begon en de Dam verliet werd de manifestatie voortgezet rond het podium voor het Paleis op de Dam.
.

Naast het podium was een groot scherm opgericht , die liet  foto’s zien , welke de deelnemers eerder inzonden . Vrijwilligers hadden hapjes bereid  en deelden kroepoekzakjes van Go Tan uit.

..

Peggy Stein, Marion Bloem, Frans Leidelmeijer en Griselda Molemans  spraken. Evenzo  Miranda van Turenhout. Leroy Woudstra ( Indo’s be like) en Michael Passage ( SocalIndo) Benno Gabriel, Ron Brus en Peter Flohr.  Ernst Jansz  en de band Oase was er tussendoor voor de muzikale inbreng .
Peggy Stein vertelde over Piet Hein Fredriksz ( grootvader van Bryce Fredriksz,  MH17 slachtoffer)
De  manifestatie werd afgesloten met een  optreden van de band Massada .

Strak in de houding staat de in KNIL-uniform gestoken Ferry Brouwer von Gonzenbach voor het Nationaal Monument op de Dam, waar zojuist bloemen en kransen zijn gelegd. In Nederlands-Indië droeg zijn vader precies zo’n uniform, zij het dat die als ziekenverzorger een witte band met rood kruis om de bovenarm had.  Parool

.
Waarom zijn jullie vandaag bij elkaar op de Dam in Amsterdam?
„Er is binnen onze gemeenschap nog altijd veel pijn over eeuwig uitblijvend rechtsherstel voor de schade die geleden is in Nederlands-Indië, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Een van de sprekers vandaag is bijvoorbeeld Ron Brus uit Enschede, zoon van een militair uit het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger die sneuvelde in de oorlog.”     tubantia.nl.
Zie foto’s en filmpjes .

Dit bericht werd geplaatst in diversen, Indische kwesties. Bookmark de permalink .

42 reacties op 8 maart De dag van de opstand

 1. Boeroeng zegt:

  De krans werd geplaatst door NNG-veteranen John Bruininga en Ted Hielckert

 2. Bert Krontjong zegt:

  Goed gedaan Boeroeng ,een mooie impressie van een toch geslaagde demonstratie ook mijn petje af voor die organisatoren ,moet wel een heel werk zijn geweest ,Wat een “” Zooitje”” trouwens op de DAM ,zit er eentje te demonstreren tegen Israel en zijn buurman is duidelijk voor Israel en zwaait wat af met de Davidster ,ook nog een paar Chinezen ,die protesteren tegen de onderdrukking van moslim Chinezen .In vergelijking met het hoogseizoen ( Zomer) was het gelukkig niet zo druk op het bekendste plein van Nederland .

  • R Geenen zegt:

   @ Bert: En dan het stadje waar ik woon. Sinds 1984 nog nooit een protest aktie en/of demonstratie meegemaakt. Heerlijke rust.

  • Boeroeng zegt:

   btw… Die man op het scherm is mijn vader. Het is mijn foto die ik inzond

   • Bert Krontjong zegt:

    @Boeroeng ,je bedoelt die foto van KNIL militair J.F Verbaarschott ? Trouwens nog steeds een krasse knar ex marinier Bruininga ,hij houdt zich erg goed !

    • Bung Tolol zegt:

     Bukanmain ,ik heb altijd gedacht dat je zo heette : Sampeyan Dalem Ingkang Sinuwun Kanjeng Sultan Hamengkoeboewono Senopati Ing Alogo Ngabdurrakhman Sayidin Panotogomo Kholifatullah Ingkang Kaping Songo ……………………O.k we zullen je toch maar liever gewoon Boeroeng noemen .

 3. Bert Krontjong zegt:

  Ja jij woont in een prachtig stadje heel mooi gesitueerd en dan die zon ,bergen en palmen ……………helaas ik moet het doen met een ADHD buurt ( Altijd Druk Hele Dag Door ) maar by the way ,hoe vonden ze in Amerika die beelden uit Mokum ? Het verhaal van Peggy Stein over opa Frederiks deed me toch wel wat ,wat een ellende heeft die man meegemaakt ,hij is nu 99 jaar en bij die vliegramp verloor hij ook nog zijn kleinzoon ,die kleinzoon is een zoon van een oude bekende van mij maar ik heb hem nog nooit ontmoet ,tragisch allemaal !

  • R Geenen zegt:

   @maar by the way ,hoe vonden ze in Amerika die beelden uit Mokum ?@
   In mijn omgeving weten de meesten niet eens dat er op de dam door IP2.0 een demonstratie wordt gehouden. Afgelopen donderdag tijdens onze kumpulan heb ik de mensen er over ingelicht en de meesten, die hier al sinds de jaren 60 zitten, weten niet eens waar het overgaat.
   Er kwamen ook een 5-tal jongere Molukkers opdagen; in de leeftijd van, ik schat, rond de begin 70.
   Ze hadden in het verleden met mijn wijlen jongere broer gevoetbald. Ik moet zeggen dat zij meer interesse toonden.
   Zeker mooi om het verhaal van een 99 jarige te vertellen. Dan zie je pas het verschil wat er heeft voorgedaan met de oudere leeftijden. En de jongeren snappen er de ballen van.
   Nog iets, Ik kom wekelijks in een winkel Trader’s Joe. Verkoopt betere soort artikelen en goede wijnen en bieren ook. De mensen die daar werken varieren in leeftijd van een 20 tot rond de 40.
   Een maand of wat geleden kwam ik in gesprek over de WW2 en had hem wat verteld over de jap. Hij heeft dat wat verder verteld, en de laatste weken hebben diverse mij wat vragen er over gesteld. Interesse van een andere zijde.

  • R Geenen zegt:

   Marion is een mooie vrouw en een nicht van mijn vrouw. Ze is een goede schrijfster. Maar spreken tot het publiek is totaal iets anders. Ze moet daar maar eens een cursus in volgen. Spreken tot het publiek en hun interesse te krijgen is een kunst, die men kan leren.

  • Bert Krontjong zegt:

   Verrek ! Ik sta er ook op 00:51 min ,was er al bang voor achter Bloem stond er eentje te filmen richting Nieuwendijk .Onder ons gezegd en gezwegen ,die Bloem kon mij niet echt boeien .

   • Boeroeng zegt:

    Bert,
    Screenshot op 2,21 van de film Marion Bloem.
    In het publiek onder de rechterbovenhoek van het vel papier staat Ernst Jansz
    En wie herkent die blonde dame met bril omhoog in een rechte lijn onder Jansz

 4. ellen zegt:

  Vanmorgen (dinsdag 10/3/2020), tot mijn verrassing, vernam ik via radio en tv dat de koning op de eerste bezoekdag (handelsmissie) aan Indonesie zijn excuses heeft aangeboden voor het Nederlandse geweld tijdens de onafhankelijksstrijd van Indonesie. Het waren geen excuses voor de politionele acties of voor het koloniale verleden. Maar toch opmerkelijk. Misschien is de kans gekomen om – in verband met de excuses van de Nederlandse koning – Indonesie te wijzen op de rechten en plichten (o.a. uitbetalen van de achterstallige salarissen Knillers en Indisch ambtenaren tijdens WO II) die zij hebben nagelaten bij het overnemen (overdracht) van de werknemers van het Indisch gouvernement. Indonesie dient zich immers aan de (ondertekende) afspraak te houden. Dit is een kans voor het Indisch Platform om dit te pleiten bij de Nederlandse overheid.

  • Bert Krontjong zegt:

   Adoeh niet zo muulek dan ,die blonde dame is je oude compagnon met wie je Indisch4ever bent gestart en Ernst staat niet in de rechterbovenhoek maar eerder in de linkeronderhoek ,oh wah effe je schrijft rechterbovenhoek van het PAPIER ! Ja dan heb je gelijk .Op deze foto sta ik ( Gelukkig ) niet .By the way waarom hebben ze mijn grote vriendin Sylvana en Jazy niet uitgenodigd ? Bij Bloem val je in slaap ,slamat tidoer ya ,bij Sylvana zeker niet .

  • Griselda Molemans zegt:

   @ellen De koning vergat in zijn speech te vermelden dat Nederland in 1949 de backpayschuld aan haar eigen militair en ambtelijk personeel over 3,5 jaar Japanse bezetting doorgeschoven heeft naar Indonesië. Zogenaamd: er heeft nooit een schuldoverdracht plaatsgevonden. De Republiek Indonesië is in dit opzicht op slinkse wijze gebruikt als bliksemafleider voor een kapitale schuldverplichting.

   • R Geenen zegt:

    Is dat ooit in een rechtszaak tot uiting gekomen?

    • Bertsiap zegt:

     “”Is dat ooit in een rechtszaak tot uiting gekomen ?”” Denk dat je zoiets pas na lang lang pandjang zoeken en snuffelen in archieven boven water krijgt .Je moet als onderzoeker vooral geduld hebben ,advocaten hebben daar geen tijd voor ,time is money ! Mw Molemans is geen advocaat maar auteur en onderzoeker ,die willen de onderste steen boven hebben ,hou ik wel van die vasthoudendheid en bezetenheid voor de goede ,rechtvaardige zaak van beide Indische dames mw Stein en mw Molemans .eigenlijk vormen ze een kongsi Amerika Serikat en Negeri Belanda ,dus een Indo Belanda en Amerindo samen bersama .sama .

    • R Geenen zegt:

     Ook ik. Ben een fan van mevrouw Griselda Molemans. Haar boeken draaien er niet omheen. Zijn recht door zee en duidelijk verstaanbaar. Heb net haar boek Levenslang Oorlog in mijn bezit. Heb er doorheen gebladerd en toen hoofdstuk 12 gevonden. Heb dat meteen in een keer gelezen. Titel: Het geldspoor van de japanse leger – en marinebordelen.. De bijdrage van “troostmeisjes” aan de financiering van de japanse oorlogsvoering’. Dat alleen al is geweldig speurwerk van mevrouw.

 5. Bert Krontjong zegt:

  Anton de Mey ,zeer gewaardeerd medewerker van Mw Stein heeft ook geen Indie-achtergrond maar hij verzet veel werk voor IP 2 ,Jazie staat op Facebook met op de achtergrond de Morgenster ,vlag van vrij Papua ,het gaat hier om onrecht een grote groep mensen aangedaan door de Nederlandse Staat en dat spreekt Sylvana erg aan ,als Sylvana zich een beetje vermomd ,kan ze zo doorgaan voor een Papua dame en Jazie als Papua heer ( Nee liefst zonder penis koker ,er lopen daar op de DAM alleen nette mensen ) behalve ik dan .

 6. ellen zegt:

  Griselda Molemans: er heeft nooit een schuldoverdracht plaatsgevonden. (dus ook geen overname van werknemers?)

  Als dat zo is, hoe kan het dan, dat mijn vader die werkzaam was bij de technische dienst van de militaire luchtmacht van het KNIL (Andir bij Bandoeng), na de onafhankelijkheid (1949) werd overgenomen als werknemer bij de Indonesische luchtmacht? Tot aan 1958 (vertrek naar Nederland) was hij er werkzaam i.v.m. de opbouw van het land. Zijn pensioen werd netjes doorbetaald aan het pensioenfonds in Nederland. Mijn vader heeft nooit geklaagd over achterstallige salarissen. Hij was tevreden met zijn goed pensioen, want tropenjaren telden dubbel.
  Het arbeidsrecht vermeldt: Als u een bedrijf overneemt, dan neemt u ook het personeel over. Vanaf het moment van de overname brengt u de werknemers onder in uw eigen pensioenregeling. Zij houden wel recht op het pensioen dat zij al hebben opgebouwd. Heeft u geen pensioenregeling? Dan moet u de pensioenregeling van de oude werkgever voortzetten.

  • Jan A. Somers zegt:

   ”Is dat ooit in een rechtszaak tot uiting gekomen ?” Jazeker, tot aan de Hoge Raad. Ik dacht twee keer.
   Mevrouw Ellen, mijn vader zat in hetzelfde schuitje. De Gouvernements Marine was een Indisch orgaan, in tegenstelling tot de Koninklijke Marine, die hun achterstallig salaris wel hebben gehad. Van de een op de andere dag werd zijn salaris door de RIS uitbetaald. En zijn collega’s voeren verder. Ook de pensioenpremies werden zoals gewoonlijk naar het ABP (>SAIP) overgemaakt. Ook hij heeft nooit geklaagd over zijn achterstallig salaris. Ik weet niet of hij zich schaamde voor zijn goedgelovigheid t.a.v. die Indische vooraanstaande heren die het wel ff zouden regelen. Mijn vader is al vroeg volledig afgekeurd (met eervol ontslag door de RIS!), maar zijn collega’s werkten op de oude voet verder. Zelfs met recht op Europees verlof. Zijn dan ook overgegaan met alle rechten en plichten, zoals het hoort. Zelfs als het niet gedetailleerd op papier staat. Gewoon arbeidsrecht. Als er niets aan het contract verandert, dan is er niets verandert.

  • Boeroeng zegt:

   Ellen,
   Je vader was in dienst van het Indonesisch leger en hij werd door Indonesie betaald daarvoor. Maar Griselda Molemans had het over het dumpen van salarisschuld betreff 42-45 bij Indonesie .
   Dat is een heel andere zaak dan dat Indonesié haar militairen salaris en pensioen betaald.
   Al dan niet dat de pensioenbedragen van een Nederlands leger van voor 1950 zijn meegeteld in de Indonesische berekeningen wat te betalen na zijn pensionering

   • ellen zegt:

    Boeroeng. Het pensioenfonds zat in Nederland. En alle pensioenbedragen van het Indisch gouvernement werden ernaar overgemaakt. Daarna werd ook door de Indonesische luchtmacht het pensioen steeds keurig overgemaakt naar Nederland. Bij elkaar met de dubbeltelling van de tropenjaren, was het een aardig pensioenbedrag geworden. Echter, bij de souvereiniteitsoverdracht heeft Indonesie zich niet gehouden aan de afspraken (van o.a. het arbeidsrecht). Griselda Molemans beweert dat ook de schuldoverdracht van de achterstallige salarissen – op papier – nooit heeft plaatsgevonden, zodat het Koninkrijk der Nederlanden nog steeds vastzit aan verplichte uitbetaling van deze achterstallige salarissen. Naast de kwestie van verjaring, is het de vraag of datgene wat Molemans beweert, ook wel zo is.

    • R Geenen zegt:

     @Naast de kwestie van verjaring, is het de vraag of datgene wat Molemans beweert, ook wel zo is.@
     Zij beweert dat niet. Ze heeft het uitgezocht.

 7. Peter van den Broek zegt:

  @mevr. Molemans

  1) De totale schuld van Nederlands-Indie/Indonesië bedroeg per 31 december 1949 ƒ6,5 mld.; ƒ3 mld. interne schuld, ƒ3,5 mld. externe schuld, waarvan ƒ2,87 mld. aan Nederland.

  Zulke verplichtingen zijn balanstechnisch kortlopende verplichtingen en die had het Gouvernement in de periode 1945-1949 dienen te honoreren. De verrichtingen van ambtenaren en militairen waren persoonlijke verplichtingen t.o. het Nederlands Gouvernement, ze hadden toch trouw gezworen aan Nederlands-Indie, die dientengevolge niet-overdraagbaar zijn aan wie danook. Indonesie of VSI kreeg een last te verdragen waar tegenover geen bate stond.

  Mijn vraag aan Mevr. Molemans is of de back-pay en andere verplichtingen t.o. ambtenaren en militairen in de interne schuld gekwantificeerd en verdisconteerd is ?

  2)Nederland stelde zich op het volkenrechtelijke standpunt dat de Verenigde Staten van Indonesië, als rechtsopvolgster van Nederlands-Indië, in principe verplicht waren alle schulden over te nemen.
  Er bestaat ook een ander volkenrechterlijk standpunt, waarbij een ex-kolonie als soevereine Staat met een schone lei begint. Indonesië kan niet als rechtsopvolger beschouwd worden, de ex-kolonie werd een staat de VSI, Nederlands-indie was geen staat, had nog geeneens een minister van buitenlandse zaken.

  Dan hebben andere imperialistische grootmachten het toch we landers gedaan, laat de ex-kolonie met een schone lei beginnen en zo hoort het ook.

  • Bung Tolol zegt:

   “” Dan hebben andere imperialistische grootmachten het toch wel anders gedaan ( BETER) ,laat de ex kolonie met een schone lei beginnen en zo hoort het ook !”” In dit licht bezien is het niet verwonderlijk dat koningin Elizabeth een Staatsbanket kreeg aangeboden en onze koning Willem het moest doen met een afgekloven stukje ayam pedis .

 8. PLemon zegt:

  @ of de back-pay en andere verplichtingen t.o. ambtenaren en militairen in de interne schuld gekwantificeerd en verdisconteerd is ?

  # uit dit verslag …

  *** Citaat: De kwestie draait om 82.000 voormalige militairen en ambtenaren in Nederlands-Indië. Tijdens de Japanse bezetting (1942-1945) hebben ze geen salaris noch pensioenopbouw gekregen. Over uitbetaling daarvan wordt al decennialang gesteggeld. Het ging destijds om 1,3 miljard gulden, zo’n 16.000 gulden per persoon. Inmiddels is de totale schuldenlast omgerekend naar nu zo’n 5,7 miljard euro, ofwel: 70.500 euro per persoon, exclusief rente.

  Nederland weigert aansprakelijkheid. De staat beroept zich op een arrest van de Hoge Raad in 1956, waarin staat dat alle financiële verplichtingen zijn overgedragen aan Indonesië, de rechtsopvolger van Nederlands-Indië. Dat is bij de soevereiniteitsoverdracht in 1949 vastgelegd in een vermogensbalans.
  Backpay
  Uit archiefonderzoek van onderzoeksjournalist Griselda Molemans blijkt dat dit nooit gebeurd is. Uitbetaling van de achterstallige salarissen, de ‘backpay’, ontbreekt op de vermogensbalans. ,,Indonesië kan helemaal niet aansprakelijk worden gesteld. In de onderhandelingen staat nergens dat die schuldverplichting is overgedragen’’, zegt Molemans. ,,En er staat letterlijk dat Indonesië alleen schulden hoeft over te nemen waar de republiek belang bij heeft. Daarmee heeft Nederland een vrijbrief gegeven om de achterstallige salarissen niet te betalen. Dat is de hoogste trede van bedrog.’’

  https://www.ad.nl/binnenland/miljardenschuld-aan-indische-gemeenschap-weggemoffeld~a9c97a0e/

 9. PLemon zegt:

  @ Doodgewoon arbeidsrecht!

  # ? …. omdat de juridische verplichtingen op dit punt met de soevereiniteitsoverdracht zijn overgegaan op de Indonesische staat. De regering en de Tweede Kamer hebben nadien geen ander standpunt ingenomen over het bestaan van een juridische verplichting van de Nederlandse staat tot uitbetaling van niet eerder uitbetaalde salarissen.

  #…en daarmee het beroep op het Tractaat en Uitkerigswet dan niet relevant…..tja?

  *** Appellante heeft in hoger beroep aangevoerd dat de rechtbank ten onrechte heeft overwogen dat de uitkering op grond van de Regeling Backpay een onverplichte tegemoetkoming betreft die de rechter slechts terughoudend kan toetsen. Volgens appellante betreft het hier in wezen een verplichting tot betaling van niet eerder uitbetaalde salarissen, anders gezegd: een schuld. Appellante heeft er verder op gewezen dat de Nederlandse regering door de afspraken rondom het Traktaat van Wassenaar uit 1966 alle verantwoordelijkheid voor de betaling van achterstallige salarissen op zich heeft genomen, zodat niet gezegd kan worden dat daarmee de verplichting tot backpay zou zijn vervallen. Dat het aan de Nederlandse Staat is en niet aan de Indonesische om tot uitbetaling van de achterstallige salarissen over te gaan blijkt verder uit de Uitkeringswet Indische Geïnterneerden. …

  ….hebben de regering en de Tweede Kamer in 1956 en 1958 de arresten aanvaard van de Hoge Raad, waarin deze in cassatie heeft vastgesteld dat de Staat der Nederlanden niet financieel verantwoordelijk is voor het uitkeren van de volledige salarissen die de voormalige civiele gouvernementsambtenaren en militairen behorend tot het KNIL tijdens de Japanse bezetting hebben gederfd, omdat de juridische verplichtingen op dit punt met de soevereiniteitsoverdracht zijn overgegaan op de Indonesische staat. De regering en de Tweede Kamer hebben nadien geen ander standpunt ingenomen over het bestaan van een juridische verplichting van de Nederlandse staat tot uitbetaling van niet eerder uitbetaalde salarissen. De resultaten van het onderzoek van Meijer bieden naar het oordeel van het kabinet geen nieuwe feiten of gezichtspunten die aanleiding zijn het gevoerde beleid te wijzigen of om op eerdere afspraken terug te komen. Het kabinet heeft benadrukt dat dat de bijzondere plaats van de Indische gemeenschap en de uitzonderlijke lotgevallen van degenen die afkomstig zijn uit Nederlands-Indië onderwerp van zorg en aandacht zijn geweest en zullen blijven. In zijn brief van 28 april 2011 aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal (Kamerstukken II 2010/2011, 20 454, nr. 103) heeft de staatssecretaris van VWS te kennen gegeven dat op verzoek van het Indisch Platform de brief van 12 januari 2007 nog eens tegen het licht is gehouden, maar dat er geen aanleiding is om het gevoerde beleid te wijzigen of om op eerdere afspraken terug te komen.
  https://www.recht.nl/rechtspraak/uitspraak/?ecli=ECLI:NL:CRVB:2018:1867

  • Jan A. Somers zegt:

   Oppassen! Deze zaak ging toch niet over de achterstalige salarissen zelf, maar over het kadootje van de staatssecretaris? Dat heb ik namelijk begrepen uit de marginale toetsing.

   • PLemon zegt:

    @ Oppassen!

    # Zeker ging het hier om de v Rijn tegemoetkoming die de appellant misliep.Maar er werd hiervoor teruggegrepen op eerdere besluiten om de claim op de gederfde salarissen die eerder zijn gedaan, te neutraliseren. Dat verklaart de tekstfragmenten.

   • Jan A. Somers zegt:

    “de claim op de gederfde salarissen” Daar kon de staatssecretaris niks aan doen. Die rechtszaak viel onder bestuursrecht, had de staatssecretaris dit besluit mogen nemen? Vandaar de marginale toetsing. Ja, bestuursrecht. Maar hij was niet gelegitimeerd te beslissen over arbeidsrecht. Dat was hem ook niet gevraagd.

    • PLemon zegt:

     @ bestuursrechtarbeidsrecht

     # Eerder werd de claim onder de vlag van het bestuursrecht afgewezen vanwege de overdracht van land, mens en goederen aan Indonesië.
     Het arbeidsrecht vormt daarbij maar een onderdeel van de gehele rechtsgang.Niettemin werd in dit onderdeel kennelijk de onbetaalde salarissen en soldij (onopzettelijk?) over het hoofd gezien in de totale vermogensafrekening.
     Omdat andere ex koloniale landen dit een ere zaak vonden en wel achteraf regelden blijft dit in schril contrast staan met de nederlandse ‘ zoethoudertjes’ als het Gebaar en de vRijn backpay.

    • Jan A. Somers zegt:

     Tja, het is dan ook geen recht. En jullie vergeten steeds dank je wel te zeggen. Zelf heb ik wel geprofiteerd van Het Gebaar. Overigens zonder dankjewel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.