Rijk wil iets doen voor Indische Nederlanders

De Indische gemeenschap kan wegens de 75e verjaardag van de bevrijding mogelijk rekenen op een gebaar van het kabinet. Staatssecretaris Paul Blokhuis bekijkt “wat het kabinet extra zou kunnen betekenen voor de Indische gemeenschap”, schrijft hij aan de Tweede Kamer.  Dagblad070

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

22 reacties op Rijk wil iets doen voor Indische Nederlanders

 1. R Geenen zegt:

  @@Hij zoekt naar een manier om hen tegemoet te komen en wil daarvoor zo mogelijk de bestaande subsidieregeling voor deze gemeenschap aangrijpen. Daarvan worden bijvoorbeeld lesmateriaal en culturele evenementen betaald.@@
  Wat een misleiding en nep oplossing. Het wordt tijd dat de Indo’s in Nl stappen ondernemen en niet een of ander afkooppraatje accepteren. Begint eerst met het wegzetten van IP en Sofiahof.
  Je koopt niets voor een stelletje met subsidie afgekochte groepjes. Trouwens na de bevrijding 75 jaar duurde de Bersiap nog eens 5 jaren en ongeveer een 20 tot 30 duizenden doden. Vervolgens geeft alle mensen het geld dat ze bij aankomst moesten betalen voor de reiskosten, kleding voorschot en inrichting gewoon terug. De zaak loopt vandaag en vandaag worden anderen die het land binnenkomen toch ook netjes behandeld. Nl is een voorstander van geen discriminatie. Wel, toon het dan.

  • Boeroeng zegt:

   Sophiahof doet best goede dingen.
   Waarom dat vernietigen?

   • R Geenen zegt:

    O ja, wat dan? Lezingen van steeds de zelfde figuren met daartussen een of ander muziek stukje. Nee krijg hun mail, maar tot nu toe weinig om naar huis te schrijven. 30 bootreis? Tot nu toe nog geen ene keer een duidelijke taal om voor de Indo mens op te komen. Sofiahof zie ik als een alternatieve zoethoudertje. Gaat de nieuwe staatssecretaris daar verder op doorborduren?
    De enige acties komen van Griselda Molemans, IP2 en FIN .

  • Robert zegt:

   Het Rijk wil “iets” doen voor de Indos? Dat iets slaat op niets. De Indos (eerste generatie) waren oorlogsslachtoffers en zijn nu overleden! Bij hun komst in Nederland kregen ze the cold shoulder en werd hun gevraagd:”Wat komen jullie hier doen?” Alleen hun geld was welkom.

  • Jan A. Somers zegt:

   ” duurde de Bersiap nog eens 5 jaren” In Soerabaja duurde de bersiap van 29 september (toen een hoge Nederlandse marineofficier de Japanners desgevraagd toestemming gaf te vertrekken) tot 10 november toen Soerabaja (inclusief ik) werd bevrijd. Anderhalve maand!!

   • R Geenen zegt:

    De Indische moordpartijen gepleegd door Indonesiers vonden globaal genomen tussen 1945 en 1950. In die periode vond de bersiap plaatst. In Soerabaja misschien 1 1/2 maand. Elders veel langer en in een andere periode. Ik plaats daarom de periode 45 tot 50 onder het woord bersiap.
    Immers wij hebben 5 jaren indonesische ellende gehad.

   • Peter van den Broek zegt:

    Hoeveel slachtoffers vielen er tussen 29 september tot 10 November?
    En de slachtoffers buiten deze periode kregen zeker het bordje: ik ben geen Bersiapslachtoffer!!

    Kom toch Heer Somers, waar slaat dat weer op. Uitmijn cijfers blijkt dat ook buiten deze periode Slachtoffers vielen. Liggen wel op Kembsng Kuning. Ik vraag me af wat onder Bersiapslachtoffers wordt verstaan?

   • Peter van den Broek zegt:

    Hoeveel slachtoffers vielen er tussen 29 september tot 10 November?
    En de slachtoffers buiten deze periode kregen zeker het bordje: ik ben geen Bersiapslachtoffer!!

    Kom toch Heer Somers, waar slaat dat weer op. Uit mijn cijfers geven bij nauwkeurig lezen aan dat ook buiten deze periode Slachtoffers vielen. Liggen soms wel op Kembang Kuning. Ik vraag me af wat onder Bersiapslachtoffers wordt verstaan?

  • Jan A. Somers zegt:

   “worden anderen die het land binnenkomen toch ook netjes behandeld.” Vluchtelingen met een verblijfstatus kunnen 10.000 Euro lenen als ze dat nodig vinden. LENEN!

   • R Geenen zegt:

    Lenen? De geschreven feiten, ook die mij werden toegestuurd, vertellen mij wel wat anders.

    • Bertsiap zegt:

     @Ron Ik help wel eens bij Vluchtelingen werk ,de heer Somers heeft gelijk LENEN ! In weer spraak tot wat er beweerd wordt ,is de Nederlandse aanpak van het vluchtelingen probleem de hardste van West Europa ,van alle Europese landen is het alleen in Polen en vooral Hongarije harder .De meeste vluchtelingen willen naar Engeland ,die staat met stip op nr 1 ,ook vanwege de Engelse taal ,die de meesten wel beheersen .

    • R Geenen zegt:

     @@Ik help wel eens bij Vluchtelingen werk ,de heer Somers heeft gelijk LENEN @@
     Wanneer ze de grens overkomen, worden ze opgevangen en geholpen. Moeten ze dat later allemaal terugbetalen? Mijn informatie vertelt mij dat er niets hoeft worden terugbetaald.

 2. Toby zegt:

  Waarom dat vernietigen? Er is door ons niet om gevraagd, het was het zoveelste lokkertje dat alleen die klootzak van een Delhaye heeft bekonkeld met staatssecr.
  Dat ze dit nu weer doen is ongehoord,,we worden weer weg gezet als een stelletje onbenullen.
  Deze staatssecr. onderhandelt met Delhaye, dat platform bestaat al eeuwen niet meer, hij ziet ons van Indisch Platform 2.0 altijd op het podium zitten, DelHaye is daar nooit, die heeft in het verleden ook alles in zijn eentje bekonkeld, daar was niemand anders bij en niemand heeft hem daar toestemming voor gegeven.En nu zegt deze Stas dat er nog een klein groepje Indische Nederlanders niet tevreden is, hoe komt hij daarbij, wij zitten niet te wachten op een fooitje, we zitten te wachten op wat ons juridisch toekomt. Ik wou dat ik een koppensneller was!
  In privé gesprekken noemde Delhaye zijn Japanse vader en zijn ellendige treurnis, hij vertelde dat zijn vader alleen bureau werk had gedaan en nooit iets te maken heeft gehad met de oorlog. Nadat hij ons zo verraden had bedacht ik dat al die kopstukken in Duitsland die zoveel mensenlevens
  op hun geweten hadden ook alleen bureauwerk hadden gedaan, hiermee wil ik niet alle halve Japanners over één kam wil scheren, want gelukkig ken ik er een paar die eerlijk en oprecht zijn en een hart hebben, dit in tegenstelling tot Delhaye

  • Boeroeng zegt:

   Toby.. Delhaye heeft het Indisch Herinneringscentrum niet mogelijk gemaakt.
   Het eerste Indische Huis was de voorloper van IHC, twintig jaar geleden.
   En idd was Indische Huis horend bij de tweede afkoopsom, maar oorlogsherinneringscentra is Nederlandse geschiedenis herinneren en doorgeven.
   Toch echt een overheidstaak die meerdere oorlogscentra mogelijk maakt

   Het IHC was niet gelukkig in Bronbeek en zocht naar een ruim pand elders. Het liefst in Den Haag. Toenmalig staatssecretaris van Rijn was toch al verantwoordelijk voor het betalen van woonkosten van IHC. Dat is de staat al 20 jaar maar van Rijn plakte er het etiketje ‘collectieve erkenning’ op. Alsof die verplichting iets nieuws was .
   Het enige nieuwe was dat het budget groter werd

 3. Toby zegt:

  Dat kan me niets schelen Boeroeng, Delhaye is daar mee accoord gegaan als collectieve erkenning, maar precies zoals jij zegt het hoort bij de Nederlandse geschiedenis en niet bij de Indische. Hoe goed werk ze daar ook doen, ik zet daar nooit een stap binnen, die mevrouw van Geneugten die de directeur is, wist niet eens of bij de 1e of 2e generatie hoorde, bovendien had haar familie niet zoveel meegemaakt. Vertel me waar zat haar familie dan. En ook nog als klap op de vuurpijl zei ze dat zij een goede opleiding had genoten, wat een stom wijf. Zij en DelHaye horen bij elkaar.
  Ik weet dat alleen geleerde mannen hier reageren, maar ik was gisteren zo verdomd kwaad, dat ik moest reageren.
  Er moet echt iets gebeuren waardoor ze naar ons gaan luisteren, want ik heb niet zoveel opleiding genoten en mijn ouders hebben wel veel shit meegemaakt en ons kinderen onze levens verziekt,
  Ga al bijna dood en wil alleen dat wij krijgen waar wij allen recht op hebben.
  Ik mag het niet zeggen maar ik wil ze heel graag neerknallen. Echt waar.Zoals gezegd als een beschaafd persoon mag ik dat niet zeggen, maar toch……..

  • Bertsiap zegt:

   Prachtig wat een reactie !! Zo uit het hart van Mw Toby ,goed dat u het zo neergeschreven heeft maak van je hart geen moordkuil ,er zit natuurlijk wel een kern van waarheid wat ibu Toby betoogt .Het IP1 en het IHC waren wel degelijk instrumenten van de Nederlandse Staat en hebben gewoon de belangen van de Indische gemeenschap verkwanseld .

  • R Geenen zegt:

   Ik voel met U mee. Blijkbaar is de mening van een halve Indo, die alleen een bepaalde groep vertegenwoordigd, voor de staatssecretaris belangrijker.

 4. Kerstengeltje zegt:

  Even los van de alle problematiek bij dit onderwerp, vraagt niemand zich hier af wat die foto van die lachende Thaise dame boven het artikel daar eigenlijk doet?

 5. Kerstengeltje zegt:

  Excuses, het is blijkbaar een Cambodjaanse dame. Hier komt het vandaan https://pixabay.com/illustrations/young-asia-cambodia-face-woman-4339902/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.