Ombudsman NPO: ‘Geen rectificatie dodencijfers Onze Jongens op Java’ 

De dodencijfers die journalist Coen Verbraak heeft genoemd in zijn documentaireserie Onze Jongens op Java zijn in lijn met de laatste stand van historisch onderzoek. De NPO ziet dan ook geen reden om over te gaan op rectificatie.Dat schrijft de Ombudsman van de NPO. De Federatie Indische Nederlanders had een klacht ingediend over de cijfers en daarbij Verbraak ervan beticht de cijfers te hebben gemanipuleerd.   Villamedia

NPO Ombudman: In de eerste aflevering  (2.40 min) zegt één zo’n voice-over dat de periode waarin Nederland probeert  de kolonie Indië weer te gaan besturen “in vier jaar tijd meer dan 100.000 Indonesiërs en ruim 6.000 Nederlanders het leven zal kosten”.
(…)
. Maar de claim van bewust gemanipuleerde slachtofferaantallen die bedoeld zouden zijn geweest om te kwetsen, vindt in het beschikbare bronnenmateriaal geen onderbouwing.Ik zie dan ook geen aanleiding om BNNVARA op te roepen tot een rectificatie.

NPO Ombudsman tweet,  beantwoordt door Indisch4everNPO_ombudsman_I4E

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

7 reacties op Ombudsman NPO: ‘Geen rectificatie dodencijfers Onze Jongens op Java’ 

 1. Robert zegt:

  Dodencijfers zijn het trieste gevolg van vijandelijkheden, ook belangrijk zijn de cijfers van de overlevende verminkten en de strijders en anderen met traumas en serious post traumatic stress disorders.
  Talk,talk is better than war,war.

  • PLemon zegt:

   @ Een aantal cijfers , pogingen daartoe

   # Inderdaad pogingen als wordt aangetekend dat : ” Het aantal van bijna honderdduizend opgegeven Indonesische slachtoffers komt dus vrijwel overeen met de schatting die L. de Jong in 1988 heeft gegeven. Het Leidse onderzoeksteam acht het echter zeer waarschijnlijk dat dit slechts als de “ondergrens” beschouwd moet worden en dat het daadwerkelijke aantal Indonesische doden hoger lag. De opgetelde Nederlandse cijfers (waarvan het aannemelijk is dat die niet uitsluitend gesneuvelde strijders maar ook een onbekend aantal omgekomen burgers betreffen) hebben bovendien uitsluitend betrekking op doden die zijn gevallen als gevolg van onder Nederlandse vlag uitgevoerde acties;

  • R Geenen zegt:

   Een dubbel bericht. Ook hier een aantal cijfers van de bersiap slachtoffers. Tevens een blunder van Bronbeek dat de FIN naar buiten bracht.
   Bronbeek haalt controversiële aankondiging offline
   DEN HAAG (13 januari 2020) – De promotie van een tijdelijke tentoonstelling over ’75 jaar vrijheid’ van Museum Bronbeek heeft binnen Indisch Nederland tot de nodige consternatie geleid. Vooral de inzet van Indonesische symboliek is bij velen zeer slecht gevallen. Bronbeek heeft de aankondiging inmiddels offline gehaald.

   De aankondiging bevatte onder andere de tekst “75 jaar Merdeka” en een Indonesische vlag. Het zijn symbolen die binnen Indisch Nederland zeer omstreden zijn, onder meer omdat de bloedige Bersiap daarmee werd ingeluid. In een reactie aan Federatie Indische Nederlanders (FIN) heeft Bronbeek laten weten dat: “De aankondiging van de tijdelijke tentoonstelling over de gebeurtenissen in augustus 1945 in het toenmalige Nederlands-Indië bevatte een te summiere uitleg en een logo dat onvoldoende doorontwikkeld is. Door dit logo kreeg de bijbehorende tekst een verkeerde lading”. Bronbeek heeft de aankondiging daarom offline gehaald. Hoe het kan dat de afbeelding in eerste instantie wel online stond is onbekend.

   Bersiap, Maleis voor “Wees paraat” of “Geef acht!”, slaat op de uiterst gewelddadige periode, die volgde op de capitulatie van Japan. Gedurende de Bersiap zijn tienduizenden (Indische) Nederlanders op gruwelijke wijze gemarteld, verkracht en vermoord door Indonesiërs, vanwege hun Nederlandse c.q. Europese etniciteit. Ook Chinezen, Molukkers en andere etnische minderheden waren de klos, omdat zij werden verdacht Nederlandsgezind te zijn. Het exacte aantal Nederlandse slachtoffers dat tijdens de Bersiap is gevallen is tot op de dag van vandaag onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 15.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten.

   • Jan A. Somers zegt:

    “symbolen die binnen Indisch Nederland zeer omstreden zijn” Nou en? Het is toch gewoon onze Indische geschiedenis? In Nederland is na 80 jaar oorlog Spanje een geliefd vakantieland en woonbestemming van Nederlandse pensionado’s. En van Duitsland staan we allemaal achter Mutti Merkel! Plus de Duitse auto’s. die kennelijk ook in Amerika populair zijn. Ondanks het grote aantal daar gesneuvelde Amerikaanse militairen.

 2. Jan A. Somers zegt:

  Ik houd mij voor wat de aantallen militairen betreft gewoon aan de aantallen van Jaap de Moor, (Instituut voor Militaire Geschiedenis Koninklijke Landmacht)
  1942,
  KNIL: gesneuveld tijdens de strijd met Japan, 1 maart-8 maart: 987 Europese militairen; het aantal gesneuvelde inheemse militairen is onbekend.
  KM, slag in de Javazee, 27 februari ca. 900. Aantallen geallieerden niet genoemd.
  1942-1945, krijgsgevangenschap:
  Er werden 42.000 militairen geïnterneerd. 8.200 van hen kwamen om in het kamp, onder hen waren 648 marinepersoneel. Circa 17.000 Nederlanders hebben gewerkt aan de Birma-spoorlijn, van hen kwamen 3.098 om het leven.
  1945-1949,
  Gesneuveld: KL 1602., KNIL 722, KM 202. (samen 2.526).
  Overleden ten gevolge van ongevallen en ziekte: KL 987, KNIL 1.098, KM 140. (samen 2.225).
  In zijn geheel: 4.751
  Nieuw-Guinea, 1950-1963,
  In totaal hebben 35.000 militairen van de KL en de KM in de genoemde periode in Nieuw-Guinea gediend. Van hen zijn gesneuveld 7 van de KL en 2 van de KM.
  Van Europese burgers en overige landaarden is het de bekende aantalleninflatie.

  • Peter van den Broek zegt:

   Ik weet niet wat de basis is van de gegevens van Jaap de Moor, een historicus? maar hij is zeker niet op Kembang Kuning geweest anders had hij de de namenlijsten kunnen inzien.
   Er kwamen 917 marinepersoneel om, inclusief een Engelse telegrafist.
   Hr.Ms de Ruyter (344) , Hr Ms Java (516) , Hr Ms. Kortenaer (57*) * waarvan 2 marinemannen na de redding alsnog aan land stierven te weten:

   Hagendijk, Bastiaan Huibregt overleden op 28-2-1942 aan boord van HMS Encounter na eerst te zijn gered en op weg naar Soerabaja.
   Vreeswijk, Willem overleden op 3-3-1942 in het Marinehospitaal te Soerabaja. Na eerst gered te zijn door HMS Encounter.

   http://www.wereldoorlog2.com/index.php?option=com_content&task=view&id=116&Itemid=141

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.