Stichting Tileng wil 1.300 euro ophalen voor aanschaf koe

De Capelse Stichting Tileng zoekt donaties voor de door hun opgezette buffelbank. Met het opgehaalde geld worden buffels (koeien) in Indonesië gekocht. Een koe kost omgerekend gemiddeld 1.300 euro. Met deze actie hoopt Stichting Tileng genoeg geld bij elkaar te krijgen voor aanschaf van een nieuwe koe.  Stichting Tileng

U kunt de stichting steunen door een bedrag over te maken op rekening NL57 RABO 0123 7989 65 ten name van: Stichting Tileng. zie verder

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

75 reacties op Stichting Tileng wil 1.300 euro ophalen voor aanschaf koe

 1. Jan A. Somers zegt:

  Hoofdstuk 17.
  Saïdja’s vader had een buffel, waarmee hij zijn veld bewerkte. Toen deze buffel hem was afgenomen door het districtshoofd van Parang-Koedjang, was hij zeer bedroefd, en sprak geen woord, vele dagen lang. Want de tijd van ploegen was nabij, en ’t was te vrezen, als men de sawa niet tijdig bewerkte, dat ook de tijd van zaaien zou voorbijgaan, en eindelijk dat er geen padi zou te snijden zijn, om die te bergen in de loemboeng van het huis.

  • Piet Azijnpisser zegt:

   Ik ben bang dat het vandaag de dag in de doesoens op Java niet veel anders is. Heeft iemand een mazzeltje, een postwisseltje uit Holland bij voorbeeld, dan komt de loerah discreet om zijn deel vragen, mogelijk gevolgd door een andere dorpsnotabele.

   Ook voor Tileng en haar buffelbank geldt dus: “Awas tjopèt”.

   • Bertsiap zegt:

    @”” Dan komt de loerah discreet om zijn deel vragen ,mogelijk gevolgd door een andere dorpsnotabele “” Nou nou hier schrik ik een beetje van ,wat een loeder die loerah en zijn dorpsgekken ! Maar het kan wel een beetje kloppen ,want die weduwen van Rawang Gede ,die door Jeffrey Soekarno Pondaag waren geholpen ,hebben ook weinig genot gehad van die 20.000 euro schadeloosstelling van de Nederlandse Staat ,het schijnt dat “”Anderen “” ze daar keurig van hebben afgeholpen .Je zal maar onderdeel uitmaken van dat volk ,je wordt vakkundig uitgeknepen door je dorpshoofden of andere doodshoofden en dan wringt ook die corrupte maffiakliek ,die zich regering noemt je tot de laatste druppel uit ,niet dat het beter was in die koloniale tijd ,zie het cultuurstelsel .Maar als ik morgen een mazzeltje heb en si Femke Halsema komt discreet een aandeeltje vragen ,vliegt haar kop meteen de Herengracht in .

    • R Geenen zegt:

     @@.Maar als ik morgen een mazzeltje heb en si Femke Halsema komt discreet een aandeeltje vragen ,vliegt haar kop meteen de Herengracht in @@
     Je weet toch dat jullie wetgeving zodanig is samengesteld, dat ook elk mazzeltje belastbaar is.

    • JA. Somers zegt:

     “dat ook elk mazzeltje belastbaar is.” En daarna nuttig gebruikt.

    • Piet Azijnpisser zegt:

     Grosso modo nuttig besteed, maar dus niet altijd, want er gaan regelmatig vele miljoenen verloren wegens mismanagement en onkunde binnen de overheid (grote iCT en bouwprojecten, reorganisaties binnen het ambtelijke apparaat die hun doel hebben gemist, chaos bij de belastingdienst en het CBR) en soms verdwijnt veel geld in de zakken van politici die hun rechten op wachtgeld en (reis)kostenvergoedingen heel ruim interpreteren.

     Bij ons komen de loerahs dus weliswaar niet aan de deur voor hun aandeel in de mazzeltjes van de burgers; maar sommigen weten zich wel op andere wijze rijkelijk van andermans geld te bedienen.

    • R Geenen zegt:

     @Bij ons komen de loerahs dus weliswaar niet aan de deur voor hun aandeel in de mazzeltjes van de burgers@
     U vergeet dat er Haagse ambtenaren bij Amerindo’s in SoCal aan de deuren klopten om alsnog reiskosten, kledingvoorschotten, enz op te eisen.

    • e.m. zegt:

     @U vergeet dat er Haagse ambtenaren bij Amerindo’s in SoCal aan de deuren klopten om alsnog reiskosten, kledingvoorschotten, enz op te eisen.@

     — Bij hoeveel Amerindo’s, zei u? Noem eens 3 families! En als dat al zo is, deden ze dat ook niet bij sommige Nederlandse Indo Campurs?

     Waar ik desalniettemin Amerindo’s nooit over hoor klagen, en misschien wel terecht, is dat hun emigratie-/overtochtkosten naar Uncle Sam volledig is vergoed door de Nederlandse regering, zonder terugvordering.

     Zelfs degenen die nota bene pas in 1980 de benen namen met het vliegtuig, kregen een emigratievergoeding ad. fl. 2.400,00 mee.

    • R Geenen zegt:

     @Zelfs degenen die nota bene pas in 1980 de benen namen met het vliegtuig, kregen een emigratievergoeding ad. fl. 2.400,00 mee.@
     Dat was iets, dat wij niet wisten. Het werd ons aangeboden. Blijkbaar wilden ze ons graag kwijt. Misschien nog de nawerking van hoe mijn moeder met hulp aan eigen middelen toch in Nl kwam. Immers de Nl staat wilde de familie Geenen niet hebben. Trouwens mijn schrijven was slechts een aanvulling van het schrijven van de heer Piet. U heeft daar geen commentaar op? De Amerindo’s zit U wel hoog. Ook vanwege dat er ook Molukkers naar SoCal vertrokken?

    • Jan A. Somers zegt:

     “Noem eens 3 families! En als dat al zo is, deden ze dat ook niet bij sommige Nederlandse Indo Campurs?” Interessante vraag! Ik ken er geen drie. Erger nog, geen één! Die Haagse ambtenaren hebben zich toch moeten legitimeren? Dat moet bij ons zelfs de krantenjongen wanneer die om zijn nieuwjaarsfooi komt. En een schriftelijk bewijs moet achterlaten. Die ambtenaar toch ook. Waar zijn de schriftelijke stukken die die ambtenaar heeft moeten overleggen? En bij betaling de afrekening daarvan in de archieven. Ik heb bij het NA de volledige administratie gezien van de contractpensions, maar niks over terugbetalingen. Ook niet van mij, heb namelijk nooit bezoek gehad van een ambtenaar en dus ook nooit betaald! Mijn ouders ook niet. Wel in het NA de aanvragen voor identiteitskaarten. Wij kregen wel extra distributiebonnen voor huisraad, kleding en eten. Daar waren de buren jaloers op. En bij de pensionering van mijn vader, in Nederland, van de RIS ontvangen, zijn volledige salarisoverzicht vanaf 1918, met de eindafrekening en eindsaldo van een paar gulden, eervol ontslag uit de dienst en eerste pensioenbetaling via SAIP. Was allemaal geregeld, hij hoefde niets te doen behalve tekenen voor ontvangst.

    • R Geenen zegt:

     Meneer Somers, als uw familie, zoals u schrijft, alles kreeg en geholpen werd en een andere familie opgeladen worden met steun, waarbij zij er aan herinnerd werd alles te moeten terugbetalen, is dat toch een vorm van discriminatie? Ik ben namelijk in het bezit van alle correspondentie, bescheiden en documenten tussen de Nl overheden en mijn moeder. Ook de verschuldigde bedragen, die zij moest terugbetalen. Vaak is alles gesigneerd met naam en toenaam en stempel. Als er zo’n groot verschil wordt gemaakt tussen UW familie en die van ons, is dat niet een vorm van DISCRIMINATIE?

  • Jan A. Somers zegt:

   Vervolg:
   Saïdjah’s vader nu was zeer bekommerd. Hij vreesde dat zijn vrouw behoefte zou hebben aan rijst, en ook Saïdjah die nog een kind was, en de broertjes en zusjes van Saïdjah. Ook zou het districtshoofd hem aanklagen bij de assistent-resident, als hij achterlijk was in de betaling van zijn landrentes. Want daarop staat straf bij de wet.
   Toen nam Saïdjah’s vader een kris die poesaka was van zijn vader. (…) Hij verkocht deze kris aan een Chinees die op de hoofdplaats woonde, en kwam thuis met vierentwintig gulden, voor welk geld hij een andere buffel kocht.
   (…) Saïdjah was negen jaar oud geworden, en Adinda reeds zes jaren, voor deze buffel van Saïdjah’s vader werd afgenomen door het districtshoofd van Parang-Koedjang.
   Saïdjah’s vader, die zeer arm was, verkocht nu aan een Chinees twee zilveren klamboehaken, poesaka van de ouders zijner vrouw, voor achttien gulden. En voor dat geld kocht hij een nieuwe buffel. (…) Toen deze buffel aan Saïdjah’s vader was afgenomen, en geslacht….. Ik heb u gezegd, lezer, dat mijn verhaal eentonig is.

   • Piet Azijnpisser zegt:

    Dat alles neemt niet weg dat het concept van de “lease koe”, mits ter plekke goed gemonitord, de moeite van het ondersteunen waard is.

    Dus ajooooh, “Toeloeng Tileng”, trek de dompèt, zeker diegenen die het zo goed menen met het Indonesische volk dat eeuwen lang werd onderdrukt en uitgemolken door die nare belanda’s.

   • Bert zegt:

    @Ron :Ja de familie Somers is wel goed opgevangen in Vlissingen ,misschien heeft het te maken met het feit dat de vader een echte Vlissinger was ,had je geen familie in Nederland ,moest je alles zelf oplossen en ook alles afbetalen zoals mijn ouders ,ik heb al die afschriften van die betalingen nog ,kon alleen maar mijn hoofd schudden waarom heeft hij dat allemaal terugbetaald ? maar ja mijn vader was een nette keurige Indischman ,terwijl ik bijna een echte Amsterdammer bent geworden ZOU HET NOOIT TERUGBETALEN !!! an me hoela zou een Amsterdammer zeggen .Laat die Nederlandse Staat maar eerst zijn eigen schuld betalen .25,8 miljard euro zijn ze volgens mw Molemans de Indische gemeenschap schuldig .Wat die koeien betreft van stichting Tileng ,ga het aankomende week overboeken ,die lieve mw Ellen heeft mij helemaal overtuigd van de goede bedoelingen en ook meteen wat overmaken voor die arme achtergelaten Indo,s in Indonesie .

    • R Geenen zegt:

     @ Bert: Zoals je schrijft, zou ik vandaag ook zo redeneren. Maar toen werd van mijn stiefvader 60% van zijn inkomen ingehouden. En het was niet eens zijn schuld! Daarnaast werkte hij bij van der Heem in Voorburg en moest opnieuw bewijzen wat hij kon. Want de Indische papieren waren in Nl niets waard. Hij werd dus dubbel gepakt.
     De ambtenaar die later bij de mensen in Ca langs ging om hun aan hun schuld te herinneren, heeft ze in begin wel overdonderd. Maar eenmaal tot rust gekomen, kreeg de bezoeker de vinger en werd de deur gewezen. De mensen die contact hadden gehad met het consulaat in LA hadden hun naam en adres daar achter gelaten. Die liepen de kans het beruchte bezoek te krijgen. Ik ken zeker 3 van deze mensen, maar zelf een familie is te veel. Het was trouwens een overtreding van de plaatselijke wet.

   • Robert zegt:

    Uw verhaal is niet eentonig. Het is een bevestiging van het feit dat de z.g.”eigen ” meesters soms(vaak) ware duivels zijn, die hun “eigen” mensen de grond in trappen en bestelen op een grote schaal

 2. Bertsiap zegt:

  Je kunt tegenwoordig zelfs koeien kopen op …………..Marktplaats ! Ik lees hier kalfje ( stiertje ) geboren 18 december 2019 voor 375 euro .Wat betreft die koeien van stichting Tileng ,zij geven die koe niet aan de boer maar “” lenen “‘ haar uit ,het kalf is dan wel voor de boer ,volgens Tileng gaat 99% van de fondsen naar het goede doel ,ja het lijkt mij wel wat ,heb weer net een “” Mazzeltje “” en daar blijft de belastingdienst en die loerah lekker van af ( Hitam ) dus maar wat storten op Tileng of willen ze alleen WIT geld /uang ?

 3. Ellen M. zegt:

  Dat zou heel fijn zijn, heer Azijn en heer Siap, als u wat stort voor een sapi. Namens Stichting Tileng, alvast hartelijk dank!

  • Piet Azijnpisser zegt:

   Nou Ellen, ik zal eens kijken of er van mijn AOW nog wat af te schrapen valt voor de aankoop van een lease koe oftewel runderdraagmoeder. Toeloeng Tileng!

   Het concept heeft mijn oude oetek aan het werk gezet en gevuld met vragen.

   Wanneer de leasekoe een koekalfje (vrouwtje) kalft, dan kan ik mij voorstellen dat de tani die de leasekoe te leen heeft gekregen in zijn handjes wrijft, want dat koekalfje wordt volwassen en kan dan ook een kalf krijgen en gemolken worden, etc. Die tani kan zo op termijn rijk worden als de loerahs of andere djahats zijn koe niet afpakken.

   Maar … als de lease koe nu een stierkalfje baart, waar zit dan het gewin voor de boer: (1) in de slacht? (2) in dekgeld? (3) in de export naar Spanje voor de arena? Met andere woorden, is het dan einde oefening voor de boer of is er een regeling dat hij nog gratis rondjes lease koe krijgt aangeboden tot er een koekalfje is geboren?

   Pertel, pertel.

   • Bert Bier zegt:

    Als die K.T tani nog een rondje aan de bar geeft ,krijgt hij zoveel koeien als hij wilt .

    • Bert Bier zegt:

     Trouwens over een rondje gesproken ,in Yogjakarta zat ik eens in een kroeg van Molukkers ,kwam er een Javaanse postbesteller langs ,die kreeg min of meer 3 flesjes bier opgedrongen ( Door mij ) nou hij ging weg als een toeter ( Als moslim is hij geen alcohol gewend ) .Volgende dag kreeg ik te horen ,dat die postbesteller er erg veel last van heeft gehad ,ja dat is nou ook weer niet de bedoeling ! Dus ik toog met mijn Molukse vriend naar die Indonesische PTT en legden de situatie uit ,die directeur was vol van begrip ( Ja een Indo ,die toegaf dat hij fout zat ) Vervolgens naar zijn vrouw ,die was nog steeds heel erg boos op haar man ,stiekem een heel dikke envelop met uang aan haar toegeschoven .Na een week kwam die postbesteller weer bij die bar en vroeg “” Kan ik nog een biertje van u krijgen ?”” Na die heel erge boze blik van mij verkoos hij maar het hazenpad .

    • Piet Azijnpisser zegt:

     Zo dronken als een Maleier …..

   • Ellen M zegt:

    De buffelbank kan op veel manieren groeien en winst delen, maar we halen natuurlijk nooit een koe of kalf weg bij een boer als dat voor hem einde oefening betekent

    • Piet Azijnpisser zegt:

     Dus als de lease koe een stierkalfje heeft gebaard en de vruchtgebruiker eigenlijk een koekalfje had gewild vanwege het voordeel op lange termijn, dan kan hij het stierkalfje houden en een tweede lease termijn aanvragen, in de hoop dat er dan een koekalfje komt.

     Zo kan ook in Indonesia ieder nadeel z’n voordeel hebben. Alleen uitkijken voor de loerah’s.

  • Bertsiap zegt:

   Ja hoor mw Ellen ,wij die het beter hebben moeten wat over hebben voor hen die het wat slechter hebben ,wet van de natuur !

 4. anoni e.m. zegt:

  Ber(t)sapi !

 5. Robert zegt:

  Er is geen koe zo bont of er zit wel een vlekje aan.

 6. Robert zegt:

  men kan nooit weten hoe een koe een tjeleng vangt.

 7. Pi zegt:

  Tja achtbare heer Geenen, de discussie die u voert met de achtbare heer Somers hebt u al vele malen eerder op I4E gevoerd. De heer Somers is best tevreden over de behandeling van zijn familie en hem door de Nederlandse overheid, terwijl u het daar op grond van uw eigen ervaringen volstrekt mee oneens bent en zelfs vindt dat de Nederlandse overheid in deze met 2 maten heeft gemeten en dus heeft gediscrimineerd.

  “Hoezo” denk ik dan in mijn eenvoud, “ergens in de Nederlandse grondwet staat toch dat iedereen in gelijke gevallen gelijk moet worden behandeld?” Wat ging er fout en als er al iets fout ging, dan is de Nederlandse overheid toch met verwijzing naar dat grondwetsartikel op die fout te pakken?

  Misschien moet u voor uw gemoedsrust uw ervaringen waar u toch al dikke dossiers van hebt, eens goed vergelijken met die van de achtbare heer Somers, puntje voor puntje, kommaatje voor kommaatje. Pas daarna kunt u met zekerheid weten en voor de goegemeente op I4E onderbouwen dat u en de uwen zijn gediscrimineerd …….

  Ik heb uit uw uitspraken over jaren begrepen dat u goed geboerd hebt in Amerika en niet onvermogend bent. Welnu, waarom geen goede advocaat ingehuurd die de Nederlandse staat kan aanpakken om uw recht te halen. De weduwen van Rawagedé kennen nog wel een naam en adres van eentje die de Nederlandse staat graag een poot uitdraait.

  Overigens, we moeten toch bij het topic blijven, al aan een (dollar)centje voor de Buffelbank van Sitchting Tileng gedacht?

  • Piet Azijnpisser zegt:

   Sorry, “Pi” = Piet Azijnpisser

  • R Geenen zegt:

   Geachte Pi:
   In de eerste plaats weet ik wie U bent.
   Ten tweede blijf ik het schrijven van figuren die mijn tegendeel beweren bestrijden. En het gaat mij vandaag niet meer om de centen. Maar om de duidelijke feiten.
   Ter verduidelijking het volgende. En dan moet ik wel even mijn zakelijke makelaars opleiding in SoCal aanhalen. Om de zakelijke ambities en doelstellingen, die ik voor ogen had, dient men per jaar minstens 8 keren via de media te laten weten wie men is en wat het werk inhoud en welke gemeenten ik bestrijkt. Want bij onderzoek is gebleken dat men gemiddeld 8 keer een naam en beroep moet hebben gelezen, om dat te onthouden. Dat heb ik altijd toegepast. Zodanig, dat ik nu nog af en toe een telefoon krijgt met de vraag of ik hun nog kan helpen. Ook mijn fotografie voor makelaars heeft mij daarbij goed beloond. Kreeg een klein jaar geleden een telefoon van een project ontwikkelaar, die 20 luxe huizen bouwde, of ik voor zijn brochures foto’s van de huizen wilde maken.
   Dat gegeven past ik ook nu toe op I4E, Javapost en andere sites toe. Daarbij rekening houden dat bij de bovengenoemde sites niet alleen mensen die er lang op zijn vertegenwoordigd, maar ook nieuwe lezers/schrijvers verschijnen. Mijn goal is anderen te laten weten wat er zo’n 75 jaar geleden allemaal is gebeurd. Ik dacht dat dat mijn goed recht is.
   Mag ik U daarbij even aan herinneren, dat er ook op uw computer een delete knop is. Dus als u mijn schrijven niet wilt lezen——!.

   • Piet Azijnpisser zegt:

    R Geenen zegt 28 december 2019 om 23:47: “Geachte Pi: In de eerste plaats weet ik wie U bent”.

    Goed detectivewerk! Misschien had ik als pseudoniem toch maar “Repelsteeltje” moeten kiezen, maar dat kan niet meer, of het moet een verbinding zijn met de oude schuilnaam, zoiets dus als “Azijnsteeltje” of “Repelpisser”, want dan raken de lezers niet in de war.

    R Geenen zegt 28 december 2019 om 23:47: “Ten tweede blijf ik het schrijven van figuren die mijn tegendeel beweren bestrijden”.

    Tja ….. denk ik dan “wat een hobby”. Er is er nog zo eentje op I4E met een missie. Die wordt er ook niet populairder op.

    in het onderhavige geval betreft het “de figuur” Somers die onverdroten vertelt dat het hem en zijn familie goed is gegaan bij de opvang in Nederland, mede door het tonen van eigen initiatief. Mag hij even? Misschien kunnen anderen er van leren.

    Ik denk trouwens dat er heel veel “repatrianten” zijn die niets over de opvang te klagen hebben gehad, gegeven de in die tijd heersende omstandigheden. Een voorbeeldje van héél dichtbij, met uw welnemen. Mijn moeder en stiefvader die in 1956 berooid uit Indonesia kwamen hebben zijdens de gemeentelijke overheid ook niets te klagen gehad. Binnen 3 maanden hadden zij een gemeenteflatje in een nieuwbouwwijk (in een tijd waar de woningnood volop woedde!) én steun van de gemeente (de bijstandswet bestond nog niet). Mijn stiefvader was te trots om steun te vragen, maar mijn moeder en hij werden bezocht door een gemeente ambtenaar die vaststelde dat sprake was van nooddruft en steun gerechtvaardigd. Die werd dus zonder omhaal geregeld. Als u dit verhaal leest, moet u dan onmiddellijk ter bestrijding daarvan uw verhaal er tegenover zetten? Zit de wrok, jaloezie, zendingsdrift of wat het dan ook is bij u zo hoog?

    Verder ken ik uit mijn leven als kleine zelfstandige het “frapper frapper toujours” in de jacht op naamsbekendheid. Dat mag dan in commerciële zin effectief zijn (niet in alle gevallen, de grote O’Gilvy had er al over geschreven). Op I4E hebt u te maken met andere mensen dan die welke in Amerikaanse omgeving op zoek zijn naar een goede makelaar. De vraag is of de door u met frapper frapper toujours beoogde doelstelling niet averechts werkt in de door u genoemde I4E, Java Post, etc. omgeving en dat lezers niet gaan denken “daar heb je die verongelijkte ouwe zeur weer die altijd met zijn sores te koop loopt”.

    Just my 2 pennies.

    • R Geenen zegt:

     U maakt al bij uw begin een fout. Het is namelijk geen hobby.
     Ook ben ik er van bewust dat er mensen goed werden opgevangen. Maar moet de groep die het anders heeft ervaren dan zwijgen?
     Klein verschil. Uw stiefvader en moeder kwamen naar NL. Wel, mijn moeder was weduwe die in 48 net mijn vader en haar man heeft begraven. Vervolgens, mocht ze uiteindelijk niet naar Nederland. Dat terwijl haar moeder en broer al naar Nl vertrokken waren.
     Wat betreft de makelaardij, in Amersfoort hebben een paar makelaars mijn toenmalige website gevonden en met mij contact gezocht. Naar aanleiding van ons contact hebben ze o.a. toen besloten hun methode van werken aan te passen. Vooral de fotografie doet goed werk bij de verkoop/koop van een woning. Immers een foto is meer waard dan 1000 woorden.
     Naast mijn huidige internationaal gerichte website schrijf ik ook artikelen in een blad de Indo, dat naar 18 landen gaat. De reacties die ik van al die mensen krijgt, zijn anders dan die van U en enkele anderen op I4E. Echter er zijn ook anderen, o.a. jonge Indo’s, in Nl die mij dankbaar zijn voor het schrijven. “Want wij wisten dat niet”
     Ter herdenking en het eren van wijlen mijn moeder blijf ik schrijven over onze geschiedenis. En doordat ik in SoCal woon en zowel Indonesie als Nederland achter mij heb gelaten, kan ik alles gelijkwaardig beoordelen.

    • Piet Azijnpisser zegt:

     Tja …….

  • R Geenen zegt:

   U vraagt: Overigens, we moeten toch bij het topic blijven, al aan een (dollar)centje voor de Buffelbank van Sitchting Tileng gedacht?
   Nee, want ik steun alleen de groep die de in Indonesie in de steek gelaten Indische oudjes probeert een beter leven te geven.

   • Arthur Olive zegt:

    “Nee, want ik steun alleen de groep die de in Indonesie in de steek gelaten Indische oudjes probeert een beter leven te geven.”

    Volkomen mee eens.

 8. Bertsiap zegt:

  Tja heer Azijnpisser nu we het toch over karbouwen en runderen hebben ,die ons welbekende heer drs Werner was ook zo,n karbouw ,hij was een hoge pief op een of andere ministerie en had een stuk geschreven over Indo,s waar de ratten zelfs misselijk van werden “” Lui volk ,veel te veel Aziatisch ,kunnen nooit aarden in Nederland en ze zijn niet alleen lui maar ook nog traag “” Kijk zo ken ie wel weer ,als iemand heden ten dage zoiets opschrijft en publiceert wordt hij/zij gegarandeerd opgepakt voor discriminatie maar toen in de jaren 50 kon het allemaal nog .Mijn vader had het goed gezien ,we vertrokken met de eerste de beste roeiboot naar Suriname ,was best wel een pokke eind roeien ,maar wie zei er dat Indo,s lui zijn ? Enfin aan het einde gloor de ZON weer !

  • Piet Azijnpisser zegt:

   Heer Bertsiap, ik begrijp best dat er door een heleboel mensen een hele hoop lelijke dingen over ons Indo’s, Blauwen, Rijstepikkers, Liplappen, zijn gezegd. Ikzelf heb er niet zo veel last van gehad en als er al iets achter mijn rug om over mij werd gefluisterd, dan trok ik mij er niet zoveel van aan. Ik heb geen lange tenen en kan ook heel goed relativeren. Ik heb in deze witte maatschappij bereikt wat ik wilde en kon bereiken; de tegenslagen die ik natuurlijk ook heb ervaren hadden ieder ander kunnen overkomen en zijn, voor zover ik weet, niet direct te wijten geweest aan mijn huidskleur en afkomst.

   De moraal van mijn verhaal: Als jij je (“jij” en “je” = wijze van uitdrukken voor de leesbaarheid, niet persoonlijk bedoeld) door anderen (totoks, Hottentotten, Oeigoeren, Nederlandse ambtenaren, noem maar op) genaaid voelt , dan moet je ze aanpakken en als je dat niet doet of tevergeefs hebt gedaan, dan moet je de zaak laten rusten en niet tot in het oneindige doorgaan met verongelijkt lamenteren, want dat helpt niet en je verveelt anderen er maar mee.

   Terug naar het topic: Toeloeng Tileng. Denk aan de lease koe. 1.400 pop maar.

   • Bung Tolol zegt:

    @Piet Azijnpisser “”Denk aan die lease koe ,1400 pop maar “” Loh wa zulle we nou krijge ! Boven aan dat topic staat 1300 pop ! Duurder geworden ? Ja die veehandelaar denkt ook “” Die koeien staan in Indisch4ever en dat zijn allemaal gevulde rijke Indo,s ,die merken het toch niet als ik 100 pop erboven op gooi !”” Die veehandelaar is een achter ,achter .achterlijk neefje van drs Werner en zijn achter,achter,achterlijke oom zei altijd “” Het meest domme volk dat er rondloopt zijn Indo,s !””

    • Piet Azijnpisser zegt:

     Tja … ik dacht, als ze in die 1.400 pop trappen, dan is 100 pop voor mij. Het beproefde Loerah systeem.

 9. Bert Bier zegt:

  Hier het vaste kroeggrapje van drs Werner : Seorang Indo datang ke sebuah pub dan memesan delapan belas bir ( 18),minumlah dan pesan lagi 18 bir .De barkeeper vraagt “” Waarom steeds 18 bier ?”” Zegt die Indo “” Daar hangt een bordje onder de 18 wordt niet getapt “”

  • Piet Azijnpisser zegt:

   Er naast hangt in die zelfde kroeg nog een bordje: “Morgen gratis bier”. Is die domme Indo ook ingetrapt. Moest-ie iedere dag z’n 18 bier toch betalen.

   Terug naar het topic: Hebben de op I4E schrijvende beschermheren van arme door de nare Hollanders onderdrukte Indonesiërs hun 2 pennies aan Toeloeng Sapi Tileng al overgemaakt? Toch een buitenkansje om iets goed te doen.

 10. Piet Azijnpisser zegt:

  Misschien hebben de mensen uit die groep wel behoefte aan een sapi die een sapi krijgt en die sapi weer een sapi. Het principe van een hengel geven in plaats van vis.

  Enfin, à chacun son gôut. Prettige dimanche, semoeah ye all.

  • Piet Azijnpisser zegt:

   Oeps …. voor het geval lezertjes denken dat ik zo maar losse flodders in de lucht schiet zoals onze correspondent op Java: Bovenstaande is een reactie op Geenen 29 dec 0001 en OLive 0150 uur. Die Amerindo’s hebben toch maar een raar slaap-waak ritme, of ze zijn 24/7 terlaloe bangoen dan terang betoel.

 11. Jan A. Somers zegt:

  ” dat de vader een echte Vlissinger was ” Dat valt bitter tegen hoor. Vlissingen was bij de bevrijding in november 1944 plat geschoten. Volgens de statistiek was er één huis onbeschadigd. Die mensen hadden niets meer, en aangezien alles op de bon was konden ze het nauwelijks
  aanschaffen. Zij waren dus jaloers op ons dat we extra distributiebonnen hadden gekregen (had niets met Vlissingen te maken, gewoon landelijk beleid, alle mensen uit Indië konden die aanvragen bij hun gemeente). Er was een groot dorp noodwoningen gebouwd, Havendorp. Om die weggeschoten burgers onderdak te bieden. Mijn vader naakte er werk van, en we konden als nieuwe burgers meedelen. Uit al hun ellende kregen we van andere mensen van alles toegestopt voor ons nieuwe huishouden daar. Hier twee borden, daar een pan enz. Van familie kregen we een paar dekens, met de kogelgaten er nog in. De kapelaan kwam lange onderbroeken brengen voor mijn moeder (kleur legergroen!). Toch allemaal mensen die ons niet kenden. Maar we hadden ons ook niet opgesloten in onze Indische bubbel, zo deed mijn moeder direct al mee in het kerkkoor.
  Ja, de overtocht van het gezin (minus mijn broer en ik) werd betaald door zijn werkgever, het Indische gouvernement. Mijn overtocht betaald met werken als corveeër van het Rode Kruis (dat werk kwam ook niet aanwaaien, moest je je wel voor aanmelden!). Niks terugbetaald zoals de kledingverstrekking in Ataka. Om jaren gebrek aan onderwijs in te halen moest je wel de directeur van de HBS opzoeken, die kon toch niet ruiken dat ik daar behoefte aan had?
  “Laat die Nederlandse Staat maar eerst zijn eigen schuld betalen .25,8 miljard euro” Zowel bij de Nederlandse staat als schuldenaar als bij dat bedrag. Daar moet ik als belastingbetaler toch de details van aangereikt krijgen? En belasting betalen omdat die Indisch ambtenaren geen poot uitstaken om hun salaris op tijd te vorderen is toch een beetje teveel gevraagd? Ik ben benieuwd wat de Kamer daar van vindt.
  Havendorp: Een complete woonwijk met 389 woningen, een politie- en brandweerpost en 10 noodwinkels voor de bakker, slager, kruidenier etc. Verder een gebouwtje genaamd ‘De Zonnebloem’ waarin naast filmvoorstellingen, bruiloften en partijen e.d. ook kerkdiensten worden gehouden. Alleen in een school is niet voorzien. Je zou de nederzetting als ´dorp in de stad´ kunnen beschouwen. Zeker in de beginperiode is er sprake van een hechte sociale gemeenschap. De door de bewoners opgerichte Vereniging Havendorps Belang probeert in samenspraak met Stichting Noodwoningen Vlissingen kleine en grote problemen op te lossen.
  Het Commissariaat Ambonezenzorg (CAZ) krijgt in juli 1954 de beschikking over een aantal van deze noodwoningen aan de Westerhavenweg. Woonoord Havendorp krijgt in de CAZ-administratie de aanduiding Vlissingen I en zou tot november 1962 dienst blijven doen. Om de herinnering aan de vroegere wijk levend te houden, heeft Dicky Wattimena zijn in november 2018 geopende restaurant ‘Havendorp’ genoemd. Hij was op dat moment 55 jaar, en heeft de wijk dus nét niet meer zelf meegemaakt. Maar zijn ouders hebben er wel gewoond. Zijn restaurant is gevestigd in de vroegere stationsrestauratie van station Vlissingen, op een steenworp afstand van de vroegere wijk.

 12. Peter van den Broek zegt:

  Even terug naar het topic.

  Wat is het business- of ontwikkelingsmodel van de Stichting Tileng?
  ’Dit werkt als volgt’’, vult Lange aan: ‘’Een boer verzorgt een buffel die door Stichting Tileng ter beschikking wordt gesteld. De koe wordt gedekt en het kalf wordt eigendom van de boer, waarna de koe door kan naar de volgende boer. Een duurzame ontwikkelingsmethode, waarbij de dorpen zich rustig kunnen ontwikkelen en waarbij niemand wordt uitgesloten.

  Als leek kijk ik zo naar de Indonesische werkelijkheid: De boer krijgt het eigendom van de kalf, maar die gaat natuurlijk niet gelijk melk produceren. Zoals alle zoogdieren geven koeien slechts melk na een zwangerschap. Een koe krijgt haar eerste kalf als ze ongeveer twee jaar oud is. Daarna krijgt ze elk jaar een kalf om de melkproductie zo hoog mogelijk te houden. Dus de boer moet twee jaar het kalf voeden voordat het productief wordt. Wie betaalt die voeding????
  1) Het gaat erom hoe lang het duurt voordat de boer echt iets gaat verdienen
  2) Gaat de koe na twee jaar ook meer melk per jaar produceren als de moederkoe. Dan pas is er sprake van vooruitgang!!!

  Mijn lekenvraag is of er niet snellere en betere methodes om de landbouw in Indonesië te ontwikkelen, zoals boeren organiseren in coöperaties en te laten specialiseren in onderdelen van het value-added proces van melkproductie en verwerking.

  Ik zou Wageningen bellen of is dat een te koloniale uitspraak?

  • Jan A. Somers zegt:

   ” die gaat natuurlijk niet gelijk melk produceren.” Hebben we het eigenlijk over een melkkoe? Ik denk eerder aan een buffel. U mag uw klassiekers niet vergeten hoor. Multatuli! Max Havelaar! De basis van het indirect bestuur! De basis voor de toespraak voor de hoofden van Lebak! “Saïdja’s vader had een buffel, waarmee hij zijn veld bewerkte. Toen deze buffel hem was afgenomen door het districtshoofd van Parang-Koedjang, was hij zeer bedroefd, en sprak geen woord, vele dagen lang. Want de tijd van ploegen was nabij,(…)”.

   • Peter van den Broek zegt:

    Ik begrijp dat de Heer Somers geen agrarische achtergrond heeft. Bij de buffels zijn er koeien en stieren. Koeien zijn van het vrouwelijke geslacht en stieren zijn van het andere geslacht. Mijn agrarische kennis gaat nog niet zo ver of er in Indonesië ook LGBT-buffels zijn.

    • Jan A. Somers zegt:

     Sorry, ik las bij u: ” om de melkproductie zo hoog mogelijk te houden.” Dat is in agrarische zin toch de bedoeling bij melkkoeien? En volgens mij niet met de buffels voor Indonesië.

    • Jan A. Somers zegt:

     “Ik begrijp dat de Heer Somers geen agrarische achtergrond heeft.” Heeft u tijdens uw studie agrarische vakken gedaan? Heeft u tijdens uw werk agrarische onderwerpen behandeld? Heeft u gewerkt op een Indische melkerij? Bent u betrokken geweest bij agrarische problematiek van Gedeputeerde-Staten in Zuid-Holland? Heeft u een boer als schoonzoon? En een opa als koffieboer? Net als ik?

    • Piet Azijnpisser zegt:

     Tja …. heeft meneer Van den Broek met zijn tractor op het Malieveld gestaan?

    • Peter van den Broek zegt:

     Ach Heer Somers, het is altijd kommer en kwel met U. Wat Uw verstand en kennis van agrarische zaken is, hebt U toch al aangetoond?

     Mijn kennis beperkt zich tot meer dan 20 jaar tot biologische en wat conventionele landbouw en de voedingsindustrie. Niet alleen als verkoper, maar als inkoper hou ik me al jarenlang bezig met datzelfde goedje. Ik krijg zoveel dingen in mijn handen gedouwd, dat ik wel wil weten of ik echt biologisch in- en verkoop. Daarnaast heeft mijn vrouw, die uit een boerenfamilie stamt, ook een kleine moestuin van enkele honderden m2 en daar besteed ik ook wat tijd aan.

     Ervaring met een melkwijkje heb ik weliswaar niet, maar ik weet wel wat af van “biodynamische Landwirtschaft”. Ik heb nog ergens dat boekje van Rudolf Steiner over zijn Kurs.

    • Jan A. Somers zegt:

     En over die “Ervaring met een melkwijkje” heeft u toch al gelezen in Javapost? Een melkboer in oorlogstijd. Geplaatst op 18 november 2011door buitenzorg Door Jan Somers.
     “Niet alleen als verkoper, maar als inkoper hou ik me al jarenlang bezig met datzelfde goedje.” Dat doen ze ook bij AH en Jumbo. Maar vuile handen?
     En als u weer eens een keertje in Nederland bent kunt u zich verdiepen in de moderne Nederlandse ontwikkelingen: LGBTQIAP

  • Bertsiap zegt:

   @Peter zegt “” Ik zou Wageningen bellen of is dat een te koloniale uitspraak ?”” Een te koloniale uitspraak ? Welnee stichting Tileng zijn vrijwilligers ,die voor nop Indonesische boeren willen helpen mooi initiatief maar volgens mij zijn en blijven het amateurs op landbouwgebied /Veeteelt dus expertise van Wageningen vragen is geen overbodige luxe .Nederland is maar een klein land maar op het gebied van voedsel export nr 2 in de wereld ,prestatie van formaat ,komt door de kennis op tuinbouw gebied ,iemand van Wageningen vragen om advies kan nooit kwaad .

   • Bertsiap zegt:

    Tja buffels om het veld te bewerken ………… doen die boeren tegenwoordig effe anders ,klein motortje en gaan met die banaan ! En die anaks van die tani nemen alles op en zetten het op You Tube “” Kijk pa stoer doen !”” 10000 likes .

    • Jan A. Somers zegt:

     “Als u vandaag de dag de tani ziet op zijn sawah, dan kunt u begrijpen dat ook tegenwoordig dat kleine motortje het nog steeds niet zal doen. Daar hebben ze Wageningen niet voor nodig, gewoon bij een van de agrarische onderzoekinstituten in Indonesië zelf. Nog uit de tijd dat er wat groots werd verricht.

   • R Geenen zegt:

    @.Nederland is maar een klein land maar op het gebied van voedsel export nr 2 in de wereld ,prestatie van formaat ,komt door de kennis op tuinbouw gebied ,iemand van Wageningen vragen om advies kan nooit kwaad @
    Wel eens afgevraagd waarom die boer geen buffel heeft? En vele boeren straatarm zijn? Indonesie, om uw woorden te gebruiken, is een groot land en gespecialiseerd in corruptie.

    • Arthur Olive zegt:

     “Indonesie, om uw woorden te gebruiken, is een groot land en gespecialiseerd in corruptie.”
     Alle tuinbouw advies uit Wageningen zal de tani geen goed doen als er zoveel corruptie is.
     De tani heeft geen advies nodig voor het fokken van buffels, dat doet hij al eeuwen lang.
     Alhoewel de volgende video al 6 jaar oud is schijnt de corruptie nog steeds hetzelfde te zijn. Men kan geen corruptie bestrijden met donaties voor een buffelbank.

    • R Geenen zegt:

     @Men kan geen corruptie bestrijden met donaties voor een buffelbank.@
     Dank voor uw schrijven. Het bewijst maar weer eens wat ik al lang vermoede door mijn gesprekken met Indische familieleden. Als mens wordt je gevormd door het land waar je woon en leef. Ben o.a. al maanden bezig om gegevens over o.a. de bersiap op noord Sumatra en vooral rond Medan te krijgen. Heb een neef van in de 70 die als kind opgevoed is geworden door zijn oma en moeder. Heeft nu een eigen bedrijf in Medan. Hij kent ook andere Indo families die Warna zijn geworden. Maar blijkbaar durf hij niet te praten. Op Java is de zoon van een neef met een moslima getrouwd en nu mag hij van haar familie geen kerst bij zijn ouders vieren. Ook die neef durft mij niets van vroeger te vertellen. Willen liever alles vergeten. M.a.w. het leven wordt daar zeer voorzichtig bedreven. Zo weet een ieder daar over corruptie, maar niemand durft er iets over te zeggen. Niemand durft daar ook iets te zeggen of te doen wat betreft de Indische oudjes die in de steek zijn gelaten. Kwestie van ieder voor zich.
     Dan zijn er de Indo’s in Nederland, die gewend zijn aan een andere levensstijl met o.a. allerlei voorzieningen. Ja, die gaan dan ook naar Indonesie op vakantie en genieten. Maar op een vakantie leer je een land niet kennen. Gisteren nog mijn jongere zus uit Limburg gesproken. Want die is al diverse keren naar dat land gegaan. Maar ze weet niets van de toestanden achter de gesloten deuren.Ze wilt het ook niet weten.
     Een Indonesier in SoCal die hier in de Valley 2 toko’s heeft, liet ons tijdens een gesprek, een biljet van 20 dollar zien.”Dit is mijn vriend die mij help overal binnen te komen”.
     In feite heeft de Indo zich goed aan het land waar hij woont en opgegroeid is, goed aangepast. Ook wij in Ca.

  • Piet Azijnpisser zegt:

   Wat meneer Van den Broek daar vandaag om 1614 uur voor ons heeft neergeschreven is helemaal niet zo gek. Meer duidelijkheid over het “business model”, oftewel “de opzet” van het hele plan zouden de geldgevers toch wel verdienen. Wie zijn geld belegt in één of andere onderneming of fonds krijgt doorgaans een uitgebreid prospectus over het beleggingsobject.

   Het begint eigenlijk al met de spraakverwarring rond het middelpunt van de actie: Wat is het nou, een koe (dan denkt de leek toch al gauw aan een melkkoe) of een buffel m/v, waarbij Indisch Nederland automatisch denkt aan de waterbuffel of karbouw, die op de sawah de ploeg voor de tani voortzeult.

   Stichting Tileng maakt het de lezer niet gemakkelijk, want in de kop van het topic staat dat ze 1.300 pop wil ophalen voor een koe (zo’n melkgevend beest dus) en de bijgaande foto wijst duidelijk in die richting, terwijl in de tekst sprake is van een “buffelbank” en de verwarring nog groter wordt in de zin “Met het opgehaalde geld worden buffels (koeien) in Indonesië gekocht”. “Buffels (koeien)”. Wat benne het nou precies, buffels voor het zware (sawah) werk of koeien om te kunnen melken of maakt niet uit, als er maar zoveel mogelijk saté en rendang van kan worden gemaakt?

   Kom op Elmi, laat van je horen.

   Voor de duidelijkheid het navolgende over de “Buffel”, gejat van Wikipedia:

   Quote

   – De naam die wordt gebruikt voor enkele runderen uit de onderfamilie Bovinae.
   – Leden van het Aziatische geslacht Bubalus, voornamelijk de waterbuffel, maar ook de dwergbuffels van Celebes en de Filipijnen: de anoa’s en tamaroe
   – De Afrikaanse kafferbuffel of bosbuffel
   – Ook de bizon wordt soms buffel genoemd. Het betreft hier een onjuiste vertaling van het Engelse buffalo, dat zowel “buffel” als “bizon” betekent.
   – Het leer van de waterbuffel
   – De bijnaam van de Nederlandse dieseltreinstellen Dieselmaterieel ’90 (3401-3453)
   – Buffel (schip uit 1868), een Nederlands pantserschip.

   Unquote

   • Lord Dendeng zegt:

    En zo buffelen we maar voort. De buffels zijn misschien de mensen die geld geven voor dit project dat beter door de Landbouw Hogeschool of een Landbouw school kan worden bestierd

    • Peter van den Broek zegt:

     Dat geleuter over corruptie is toch post-koloniaal kletspraet.

     Ik bedoel natuurlijk niet letterlijk “Wageningen bellen” maar gewoon die boeren via internet contact laten maken met Wageningen, want de kennis om te verbeteren is er wel maar die dient wel in de praktijk toegepast te worden.

     Het probleem is niet alleen de koe maar het kernprobleem van Indonesische boeren is schaalgrootte: om economisch te werken heeft een boer tenminste 5 koeien nodig en hij dient onderdeel te zijn van een keten (chain level approach) Dat er ook een ecologisch probleem moet worden opgelost is iets anders, maar voor ons klimaatprobleem kunnen we die keuterboeren toch niet verantwoordelijk stellen?
     Er worden in Wageningen leuke dingen gedaan maar het blijft wel modieuze onbenul om die kleine boeren duurzaam (sustainable) te laten werken terwijl half Sumatra in brand wordt gestoken om palmplantages e.d. te creëren, trouwens palmolie is niet zo gezond.
     https://www.wur.nl/en/Research-Results/Research-programmes/International-programmes/Asia/WUR-and-Indonesia.htm

     De stichting Tileng bedoelt het goed en doet leuk werk, maar om de economische situatie van die keuterboeren grondig te verbeteren, mag wel gebruik worden gemaakt van de beschikbare kennis. Organiseer die boeren in productie-eenheden met 5 koeien, een soort kolchoze naar Russisch model maar zonder het communisme) en geeft ze een internetverbinding met Wageningen, iedereen in Indonesië heeft toch een smart-phone? Laat tevens al die Indonesische studenten in Wageningen onderzoek doen dat direct ten goede komt aan die keuterboeren. Dat is sustainability.

  • Jan A. Somers zegt:

   Een business- of ontwikkelingsmodel zal voor melkkoeien toch moeten beginnen met de vraag naar de gedachte afzet van melk. Daarbij denkend dat in Indonesië niet zoveel melk wordt geconsumeerd. Maar reizend door Indonesië zie ik nog alom het oude beeld, de tani, hij ploegde voort (met twee buffels). Net als de grobak.
   “die boeren via internet contact laten maken met Wageningen” Waarom zo moeilijk? Zij hebben hun eigen landbouwconsulenten. Kundige mensen. Er leven niet alleen kaja-kaja’s in Indonesië!

   • Bertsiap zegt:

    Schandalig dat ze die buffels voor dat zware werk gebruiken ! DIERENMISHANDELING !! Als ze geen motortje hebben zetten die tani,s maar hun schoonmoeder er voor .Trouwens nu ik gedoneerd heb voor die koe/buffel /os/karbouw ga ik op bezoek in Indonesie echt geen kalfsvlees eten ,stel je voor dat ik “” mijn”” eigen koe zit op te vreten ,zo eet ik ook geen varkensvlees meer ,heb gezien hoe ze met die varkens omgaan terlalu ,ben meteen lid geworden van Wakker Dier .Die club heeft toch wel wat bereikt ,goed er worden nog steeds dieren geslacht maar hun leefomstandigheden zijn bij WET wel verbeterd en ze nagelen een supermarkt bij verkeerde voorlichting meteen aan de paal ,zo kreeg Albert Heijn met ze te maken met hun leus “” Zo vrij en blij lopen ONZE koeien door de wei !”” met een foto van een blije koe erbij .Van de eerste regel af gelogen ! Appie kreeg de prijs van grootste liegbeest .

   • Peter van den Broek zegt:

    Als ik het over businessmodel schrijf, dan heb ik natuurlijk wat cijfertjes achter de hand, staat ook in mijn link vermeld, als men dat natuurlijk in de provincie en dat is Delft toch, ook lezen :
    “Milk production in Indonesia has increased from 29,300 tonnes in 1970 to 905,533 tonnes in 2010. However, the current milk yield cannot meet the national demand. Therefore, the government of Indonesia, has set a target to reach a national milk production level of 40% of the total demand by 2020. To realise this target, the Ministry of Agriculture, Republic of Indonesia developed a policy to increase herd size from 2 to 5 cows per farm”.

    En als Indonesiers iets over runderen willen weten, dan komen Indonesische studentjes toch studeren in Holland, want hier zitten de grootste koeien in de regering.

    • Bertsiap zegt:

     “”Dan komen die Indonesische studentjes toch studeren in Holland ,want hier zitten de grootste koeien inde regering “” Waarheid als een koe en deze regering koeien mogen ze gratis meenemen bungkus dus ,kost ze niet eens 1300 euro ,en raad eens wat ? We doen er ook nog eens een grote strik omheen ,allang blij dat we die karbouwen kwijt zijn .

    • Piet Azijnpisser zegt:

     Ach ….. mijn goede wijze vader zaliger zei in soortgelijke gevallen: “Je gooit pies weg en je krijgt poep terug”. Daar kunnen ze in Italië toch ook over meepraten.

 13. Bert zegt:

  Positief schrijven van Peter ,nou is dat praten over corruptie niet helemaal post-koloniaal kletspraet ,helaas het woekert in Indonesie maar dat weet stichting Tileng maar al te goed ,daarom kleinschalige projecten ,die ze ondersteunen in 3 dessa .s bij Yogjakarta ,die boeren komen met suggesties en de stichting helpt ze daarbij en niet alleen met koeien/buffels /ossen /karbouwen maar met alles en nog wat ,het resultaat kun je aanschouwen op die foto,s .Die streek van die 3 dessa,s ligt in een achtergebleven verarmd gebied maar dankzij stichting Tileng kunnen ze langzaam maar zeker opkruipen ,kortom je ziet resultaat van je donaties ,zo genoeg geluld effe snel doneren voordat ik alle donaties bij de verkeerde ( Kroegen) breng .Goede brief Peter hierboven !!

  • Piet Azijnpisser zegt:

   Okee, 5 pop zullen velen wel “effe snel” willen doneren. Als dat zoden aan de Koedijk zet, prima.

   Wil Stichting Tileng de gullere gevers lokken, dan zal ze toch de adviezen en opmerkingen van de heer Van den Broek ter harte moeten nemen en beginnen met een duidelijk, geloofwaardig verhaal over het hele project. De kern ervan, wat mij betreft: Hoe wordt er voor gezorgd dat alleen die arme tani in die achtergebleven doesoen er beter van wordt en niet de slimme meisjes en jongens om hem heen, die een graantje willen meepikken. Het wantrouwen m.b.t. het ondersteunen van charitatieve projecten in Indonesia is er nu eenmaal en het is er n.m.m. niet zonder reden.

   Om te beginnen dus werken aan het puntje COMMUNICATIE. Met hoofdletters. Maar een adviesje van instituten als “Wageningen” is natuurlijk ook nooit weg.

 14. Bert Bier zegt:

  Ha ha heer Piet kan leuk uit de hoek komen ,waar haalt hij nou die 5 pop vandaan ? Ik ben meer het type van die domme Indo ,die per keer 18 bier bestelt en na 10 minuten delapan belas bir lagi en ben ook niet afkerig van een rondje hier en een rondje daar ,geld moet rollen en we kunnen het ook niet meenemen ,ik woon niet voor niets in een wijk met de meeste horecagelegenheden van Nederland ,onder mijn huis een kroeg aan de overkant 3 en om de hoek een stuk of 20 ,verder tel ik ze maar niet ,maar ik heb wel respect voor die tanis ,die zich geen biertje kunnen veroorloven en moeten sappelen om zichzelf ,vrouw en kinderen een menswaardig bestaan te geven ,daarom mooi dat er zo,n stichting is ,die hun een steuntje in de rug geeft ,komt mijn geld/uang/duit echt bij hun terecht ben ik een tevreden mens ……AMEN !

  • Piet Azijnpisser zegt:

   Bert Bier zegt 30 december 2019 om 12:10 “Ha ha heer Piet kan leuk uit de hoek komen ,waar haalt hij nou die 5 pop vandaan?”

   “Uit grootvader’s kastje” zei Ringeling (= bestaand figuur, geen nieuw pseudoniem).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.