De beste babi voor de beste moeder

Het liefst praat ik met de bewoners over hun tijd in Nederlands-Indië. Mijn moeder schetste altijd een tempo doeloe-portret: felgroene rijstvelden, eeuwig bloeiende bloemen, de hoogste concentratie lieve mensen per vierkante meter.Koloniale maatschappij.
Maar in gesprekken met haar huisgenoten komt het andere Indië naar voren en duikt de koloniale maatschappij met haar onderscheid naar kleur op. Hun verhalen verklaren waarom Indische Nederlanders doorgaans minder zelfverzekerd zijn dan ‘gewone’ Nederlanders en hoe het komt dat ze opvallend bescheiden, autoriteitsgevoelig en risicomijdend zijn. Door hun verhalen begrijp ik inmiddels ook beter waarom ik ben zoals ik ben. Waardevolle kennis, die ik zonder hun hulp waarschijnlijk niet had gehad. Deze Indische ‘ooms’ en ‘tantes’ hebben mijn leven verrijkt en weten me steeds weer te raken met hun veerkracht, humor en zachtheid  Patricia Jacob in de Westkrant

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

26 reacties op De beste babi voor de beste moeder

 1. Jan A. Somers zegt:

  “dat ze opvallend bescheiden” Als je hier op I4E een beetje ronddoolt, lijkt het erop dat ze dat bij de inburgering zijn kwijt geraakt.

  • Piet Azijnpisser zegt:

   The meek shall inherit the dearth.

   (Ik zal heer Robert maar een keertje voor zijn).

   • RLMertens zegt:

    @PietAzijnpisser; ‘the meek shall etc.’- Moet het niet the meat zijn?

    • Piet Azijnpisser zegt:

     Ik zou nog maar eens goed in je Prisma woordenboekje kijken, Mertens. Al een forse gift overgemaakt aan Stichting Tileng voor een mooie sterke karbouw waarmee een straatarme tani heel blij zal zijn? Moet je toch een geweldige kick geven om eindelijk iets goeds te kunnen doen voor een Indonesiër.

    • RLMertens zegt:

     @PIetAzijnpisser; ‘Prisma woordenboekje etc.’- Ik dacht, die pisser heeft zich (alweer) vergist! Ik las als titel ; de beste babi ….dus ik dacht meteen/kreeg meteen trek in babi pagang! Dacht zeker niet aan een karbouw. Nou ja, ik ben ook niet geëmigreerd, zodoende. Alhoewel; the meat zou mi. ook van toepassing kunnen zijn. Het wordt schaarser. Alleen straks….. nog maar vleesetende planten! (groeien die ook in Indonesië?Of elders bv. the USA?)

    • Lord Dendeng zegt:

     THE DEARTH? Moet het niet zijn the Dirt.?

 2. Bertsiap zegt:

  @”” Een mooie sterke karbouw “” Tja ik heb toch mijn twijfels ,zet zo,n Indonesische karbouw nou naast een Hollandse karbouw of bekijk wat foto,s en vergelijk ,die Indonesische karbouw is dan maar een scharminkel zit nauwelijks vlees aan ,die Hollander daarentegen blaakt van gezondheid en zo,n Hollandse stamboek rund kost ook maar 1300-1600 euro hier dus .Misschien toch beter een Hollands rund hier te kopen en versturen per BOL. .COM .

  • Jan A. Somers zegt:

   “Misschien toch beter een Hollands rund hier te kopen” Op de melkerij waar ik werkte ging het om zwartbont en roodbont vee uit Australië. Het in Australië in het verleden uit Nederland geïmporteerde Nederlandse vee was bij het voortkweken al aangepast aan tropische omstandigheden. Zie de foto op Javapost Een melkboer in oorlogstijd
   Geplaatst op 18 november 2011

 3. Robert zegt:

  Een goede Hollandse fokstier kost vele honderduizenden Euro’s of meer.

  • Bertsiap zegt:

   In de jaren 90 v.d.v.e.leefde er een Hollandse fokstier Sunny Boy ,de absolute top stier ,die Sunny Boy bracht 54 miljoen gulden op voor zijn baas .Zijn baas was zo blij met hem ,dat deze top fok stier nooit naar de slacht is gebracht .maar ik had het in mijn schrijven niet over een fokstier .Gewicht van Sunny Boy was 1100 kilo .

   • Bertsiap zegt:

    Sunny Boy was in zijn tijd de allerbeste fokstier ter wereld ,zijn moeder was een Friese koe haar vader was een Canadese stier en de vader van Sunny Boy was een Amerikaanse stier ,er is zelfs een standbeeld van Sunny Boy gemaakt ,stond eerst in Heerenveen en nu in Arnhem ..Eigenlijk was Sunny Boy een Amerikaanse stier .( Overwegend)

    • Piet Azijnpisser zegt:

     Wat was-ie nou, halfbloed, kwartbloed, achtstebloed?

    • Bertsiap zegt:

     Top fok stier Sunny Boy was dus voor 7/8 van buitenlandse afkomst ,een campur rund dus ,je mix het beste van alles en nog wat en zie daar heb je een topproduct ,of dit ook voor mensen geldt ? achtsebloed Belanda dus 7/8 Amerika Serikat dan Canada ,heeft u weleens Amerikaanse stieren gezien bugamain ! Wat een kolossen ,wat geven ze die beesten te vreten ? Hamburgers ? Donuts ? Kipnuggets ? of is gewoon het gras daar groener dan hier ?

    • R Geenen zegt:

     @@heeft u weleens Amerikaanse stieren gezien bugamain !@@
     Los Angeles County Was eens de hoofdstad van Melk-vee boerenbedrijven
     Door o.a. het milde klimaat emigreerden Nederlandse boeren, die gedurende jaren 1920 en later naar California en vestigden in Zuid-Oost Los Angeles County. Zo onstonden de plaatsen La MiradaCerritos, Norwalk, Bellflower, Artesia, en Paramount. De jaren erop werd dit gebied de grootste melk producerende regio van California. Rond 1950 woonden er ongeveer 100.000 Nederlanders. Er waren intussen 400 boerenbedrijven die tezamen een 100,000 koeien hadden.
     Maar Southern California had grond nodig om huizen te bouwen voor de binnenkomende emigranten. Nederlandse boeren kregen enorme bedragen aangeboden en de meesten vertrokken noordelijk naar Chino en Ontario of ten noorden van LA naar Bakersfield, Modesto and Chico.
     Tijdens het topjaar 1980 waren er in Chino en Ontario alleen al 400 melk producerende bedrijven, die tezamen een 400.000 koeien hadden.

     PS: Chino is ongeveer een 15 km van waar ik woon. Heb als makelaar daar ook wel eens huizen mogen verkopen. Ik herinner daar 2 dingen. Ten eerste de stank die er hing en ten tweede de vele grote vliegen. Echt geen plaats om daar te wonen.
     Het laatste NL boerenbedrijf is intussen pas verkocht aan Amerikaanse boeren uit het noorden van California. In de plaats daarvan zijn er nu hele nieuwe wijken van vrijstaande woningen ontstaan en shopping centers.
     En de boeren zijn vertrokken of gepensioneerd.

    • Piet Azijnpisser zegt:

     Nou …. stiertje Herman mocht er toch ook wel zijn. Die heeft wel een tragischer leven gehad. Mocht zich niet reproduceren geloof ik.

    • Arthur Olive zegt:

     Toen ik in de zestiger jaren uit het leger kwam woonde ik als bujang midden tussen de Hollanders in Bellflower omdat ik bij Douglas Aircraft in Lakewood werkte. Artesia next door zat ook nog vol met Hollandse boeren en Hollandse winkels.
     Jack van Willigen was toen nog de Hollandse bakker die met zijn van vol met producten uit Holland langs vele Hollandse en Indische immegranten ging.
     De Hollandse zowel als de Indische immegranten verliezen hun identiteit op de lange duur want de jongeren hebben niet veel interesse om het te handhaven.
     https://www.latimes.com/archives/la-xpm-1987-04-26-me-1617-story.html

    • R Geenen zegt:

     Heer Olive, Ik heb begrepen dat Pioneer Blvd in Artesia was toen voorzien van vele Nederlandse winkels. Rond de jaren 2000 kwam ik vaak in die straat, maar toen waren de meeste Nederlanders al naar Chino vertrokken. Daar was nog de banket winkel. De rest was hoofdzakelijk over genomen door mensen uit India, Chinezen en Koreanen. Ik ging er naar toe voor acupuncture.

  • Jan A. Somers zegt:

   “kost vele honderduizenden Euro’s of meer.” Die bij ons niet hoor. Gewoon een stier die deed wat die moest doen. Geen KI, gewoon bespringen. Was ouderwets geweld!

   • Bert zegt:

    Selamat tahun baru dan banyak kesehatan untuk Pak Olive ,Ron Geenen ,Robert en alle andere Amerindo,s ,het is hier net een uurtje 2020 ! Het hele land is in een zeer dichte mist gewikkeld ,rijden zou zeer zeer onverstandig zijn ,zicht misschien 10 meter op de weg .

    • R Geenen zegt:

     Aller beste wensen van uit Amerindoland. Door de mist misschien een rustiger nacht. Vuurwerk heeft dan geen resultaat.
     Wij in CA nog 7 uren van de jaarwisseling. Intussen wel te rusten.

    • Arthur Olive zegt:

     Dat doet me denken aan Nieuw Jaar in San Fransisco jaren geleden.
     Van onze motelkamer zouden wij al het vuurwerk over de bay kunnen zien.
     Een paar minuten na middernacht kwam de dikke mist plotseling en was alle pret voorbij.
     Nu geef ik niet veel meer om vuurwerk en wordt er alleen wakker van.
     Morgenochtend kijk ik een beetje naar de Pasadena Rose parade op tv.

    • R Geenen zegt:

     @Morgenochtend kijk ik een beetje naar de Pasadena Rose parade op tv.@
     Daar kijk ik zelfs niet eens meer naar. Altijd en jaar in en uit het zelfde. Vooral de tv commentaren.
     Ik ben trouwens druk op zoek naar het verbeteren van mijn MB audio system. Vooral naar upgrades als backup parking camera, voor camera and Navi system upgrade. Probleem is een installer te vinden die MB kennis heeft.

 4. Piet Azijnpisser zegt:

  Sir Dendeng,

  “Dirt” kan natuurlijk ook, maar “dearth” is volgens Pan Dale E – N “schaarste”, “tekort”, “gebrek”, in het bijzonder gebrek aan voedsel, hongersnood. Vrij vertaald: Wie “meek” (bescheiden, lankmoedig, meegaand, gedwee, “as meek as a lamb” is, komt niet aan de trog.

  Een speelse/cynische/azijnpisserige variant op het bijbelse “The meek shall inherit the earth”, oftewel “Zalig zijn de zachtmoedigen, want zij zullen de aarde beërven”.

  Voorlopig ziet het daar niet naar uit, of ze beërven dadelijk een leeg geplunderde failliete tent!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.