Onze jongens op Java, deel 2

Zie deel 2 van 28 november 2019 NPO 2
Zie deel 1 

Bekijk deel 3 de volgende week Do 5 dec 20:25 op NPO 2
Tot slot : deel 4  over twee weken Do 12 dec 20.25 NPO 2

Vierdelige documentaireserie over Indië-veteranen vanaf 21 november op NPO 2De meeste Indië-veteranen die de ‘politionele acties’ van 1945–1949 overleefden, vertelden de buitenwereld nooit over wat ze in Indië meemaakten. Het merendeel hield 70 jaar lang z’n mond, zelfs tegenover hun dierbaren. In ‘Onze Jongens op Java’, de vierdelige serie die journalist en historicus Coen Verbraak voor BNNVARA maakte, vertellen veertien van hen voor het eerst publiekelijk hun verhaal. ‘Onze Jongens op Java’, een coproductie van BNNVARA en TVBV, is op 21 en 28 november, 5 en 12 december om 20.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.   bnnvara.nl

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

58 reacties op Onze jongens op Java, deel 2

 1. Anoniem zegt:

  Opnieuw blunder in Indië-docu
  DEN HAAG (29 november 2019) – BNNVARA heeft opnieuw geblunderd met de documentaireserie ‘Onze Jongens op Java’. In de tweede aflevering werd kijkers wijsgemaakt dat Indische Nederlanders tijdens de Bersiap door Indonesiërs zijn afgeslacht, omdat zij “met de Hollanders samenwerken”. De uitzending leidde direct tot consternatie onder Indische Nederlanders.

  Hans Moll, voorzitter van Federatie Indische Nederlanders (FIN), reageert onthutst: “BNNVARA doet voorkomen alsof Indische Nederlanders de Bersiap zouden hebben overleefd, als zij maar tegen de meutes Pemoeda’s zouden hebben gezegd: ‘Ja, ik ben een Indische Nederlander, máár ik werk niet samen met de Hollanders’. Wij waren in hun ogen de vijand tout court. BNNVARA doet net alsof wij een keus hadden om de slachtpartijen te ontlopen, terwijl wij werden vervolgd vanwege onze Nederlandse afkomst”.

  Bersiap is Maleis voor “Wees paraat” of “Geef acht!” en slaat op de uiterst gewelddadige periode, die volgde op de Japanse bezetting van Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gedurende de Bersiap zijn tienduizenden (Indische) Nederlanders op gruwelijke wijze gemarteld, verkracht en vermoord door Indonesiërs, vanwege hun Nederlandse c.q. Europese etniciteit. Ook Chinezen, Molukkers en andere etnische minderheden waren de klos, omdat zij werden verdacht Nederlandsgezind te zijn.

  Het exacte aantal Nederlandse slachtoffers dat tijdens de Bersiap is gevallen is tot op de dag van vandaag onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 15.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten. Hoeveel slachtoffers er onder Chinezen, Molukkers en Nederlandsgezinde Indonesiërs alsmede onder Indonesiërs onderling zijn gevallen is onduidelijk.

  De documentairereeks is al langer omstreden. Voorafgaand aan de televisiepremière ontstond er ook al ophef, omdat producent BNNVARA in online aankondigingen onvolledige en suggestieve dodencijfers bleek te hanteren. De onjuiste cijfers vormden in de eerste uitzending eveneens het uitgangspunt. FIN riep BNNVARA daarom op de onjuistheden te rectificeren, maar daar is tot op heden geen gehoor aan gegeven. De meest recente blunder onderstreept de relevantie van die oproep.

  http://www.federatie-indo.nl/19-11-29/

  • R Geenen zegt:

   Voor mij heeft Hans Mol wel gelijk. Ook werden er belachelijke vragen gesteld. Heb je o.a. wel iemand gedood. He, het waren militairen die naar een oorlogsgebied werden gestuurd. Ze gingen daar niet heen om te knikkeren.

   • Arthur Olive zegt:

    “Heb je o.a. wel iemand gedood”
    Eigenlijk was dat geen belachlijke vraag want voor iedere soldaat die daadwerkelijk in een gevecht raakt zijn er meerdere die hem logistically bijstaan.
    In Amerika wordt dat “Tooth to Tail ratio” genoemd en de ratio kan varieeren van 1:3 tot 1:10

  • Mas Rob zegt:

   CITAAT:
   Hans Moll, voorzitter van Federatie Indische Nederlanders (FIN), reageert onthutst: “BNNVARA doet voorkomen alsof Indische Nederlanders de Bersiap zouden hebben overleefd, als zij maar tegen de meutes Pemoeda’s zouden hebben gezegd: ‘Ja, ik ben een Indische Nederlander, máár ik werk niet samen met de Hollanders’. Wij waren in hun ogen de vijand tout court. BNNVARA doet net alsof wij een keus hadden om de slachtpartijen te ontlopen, terwijl wij werden vervolgd vanwege onze Nederlandse afkomst”.
   EINDE CITAAT

   Dit is een stropop argument. Je legt je eigen woorden in de mond van de ander en gaat dan erop los.
   Dat indo’s een doelwit waren, was omdat zij vereenzelvigd werden met het terugkerende Nederlandse gezag. En dat kwam weer omdat het gros van de indo’s met een Europese status zich inderdaad zag als trouw onderdaan van het Koninkrijk der Nederlanden, zowel voor als tijdens en nà de Japanse bezetting. En inderdaad vóór de oorlog werkten voor het koloniale gezag, zowel als lagere ambtenaar als in het KNIL.

   Dus zo raar vind ik de opmerking in de docu niet. Wat ik raarder vind, is die neiging om te onvermoeid te zoeken naar elk greintje van mogelijke ambivalentie om maar verontwaardigd te kunnen zijn.

   • Mas Rob zegt:

    Oeps…

    Boeroeng… tolooooong..

    • Boeroeng zegt:

     Mas Rob, dat tekstje over inloggen heb ik verwijderd. Dat was je bedoeling toch ?
     Iemand die wil reageren hoeft niet zijn emailadres of website te vermelden.

    • R Geenen zegt:

     @@Iemand die wil reageren hoeft niet zijn emailadres of website te vermelden.@@
     Ik hoop dat je dat wil veranderen. Dat is dan ook de reden waarom ik een week of wat geleden een 40 tal spoef emails via jouw site heb ontvangen. Iedere dag krijg ik via I4E en Javapost een bepaald gemiddelde aantal emails binnen. En als opeens dat aantal meer dan verdubbelt, is er gevaar. Heb daarom een ander email opgezet voor familie en vrienden uit o.a. Nederland.

    • Boeroeng zegt:

     Ron,
     Die spammailtjes zijn opgezet door programmaatjes die ook een nep-emailadres invullen.
     Dus daar een drempel plaatsen heeft geen zin.
     wordpress.com blokkeert 99, ….% van de spammailtjes

    • R Geenen zegt:

     @wordpress.com blokkeert 99, ….% van de spammailtjes@
     Het zijn niet alleen de spammailtjes. Ik weet niet of je toegang heb tot de wordpress.com defens systeem. Ik zie regelmatig publikaties van Wordfence.com. Het meest gevaarlijke zijn de plugins en apps, die mensen downloaden. Je kan niet voorzichtig genoeg zijn. Iedere email die mijn website wil binnenkomen, heeft mijn goedkeuring nodig. Meer dan de helft krijgt het niet.

    • Mas Rob zegt:

     Dank je wel, Boeroeng.

     Kwam weer even buurten . 😉

   • e.m. zegt:

    Wow … da’s lang geleden. Net zo lang geleden als de snor van de Madoerees Darsam! Welkom Kapitein Rob!

 2. PLemon zegt:

  @ Wij waren in hun ogen de vijand tout court. BNNVARA doet net alsof wij een keus hadden om de slachtpartijen te ontlopen, terwijl wij werden vervolgd vanwege onze Nederlandse afkomst”.

  # “Samenwerkten” met de Hollanders heeft inderdaad de geur van collaboratie. Toch weer een soort van bewijs dat in de ogen vd totok en belanda de Nederlanders met een gemengde achtergrond vereenzelvigd werden met de inheemse/inlandse bevolking. Eufemistisch landskinderen genoemd.
  Misschien oorzakelijk omdat er meer mengelingen van andere etnische afkomst voorkwamen.

  • Boeroeng zegt:

   De voice-over suggereert niet dat Indische Nederlanders de keus hadden slachtpartijen te ontlopen. Dat is een vergezochte interpratie van wat de voice-over bedoelde:
   Het gaat om een tekst in deel 2 op 4. 06 minuten
   https://www.npostart.nl/onze-jongens-op-java/28-11-2019/BV_101395137
   Voice-over:
   ##### De milities van woedende Indonesische jongeren keren zich tegen de Nederlanders en tegen de Indische Nederlanders die met Hollanders samenwerken ###

   De bedoeling is eerder dat men de denkwijze van extremisten omschrijft.
   Maar idd indo-europeanen werden aangevallen vanwege hun europese afkomst, maar ook omdat men samenwerkte met de Nederlandse dictatuur, pro-nederlands, pro-europees was. Ook ander etnische groepen werden aangevallen. Uit pure etnische haat , al dan niet vermengd met de beschuldiging van pro-nederlands te zijn.

   De groepsnamen van Nederlanders en Indische Nederlanders gebruiken alsof het 2 verschillende groepen waren , zonder grote overlap, is wel een tekortkoming in de tekst van de voice-over. Terwijl 2/3 van de Europeanen cq Nederlander van gemengde afkomst was. Dat realiseert de Nederlandse publieke opinie zich onvoldoende. o.m. vanuit het hokjesidee van bruinig, gemengd en daar opgegroeid is ‘niet zo Nederlands’.
   Maar dit soort cliché’s over Indie en Indische Nederlanders zijn veel voorkomend.
   Dat melden we al, jaren op deze weblog. Ook in Indische kringen gebruikt men bewoordingen die foute conclusies uitlokken of bevestigen.

   Dat Moll ontkent dat hij toen met Hollanders samenwerkte ter voortzetting van de Nederlandse dictatuur is uiteraard waar, want hij was kind. HIj probeert omslachtig te zeggen dat hij als Nederlands/Europees kind gevaar liep, niet omdat hij “samenwerkte”
   De bewoordingen van de voice-over een blunder te noemen of manipulatie zoals nav deel 1 is overdone. Dat neigt naar van-dik-hout-de -planken zagen.

   • R Geenen zegt:

    @De bewoordingen van de voice-over een blunder te noemen of manipulatie zoals nav deel 1 is overdone. @
    Dat is een kwestie van opvatting. Momenteel is het in NL zeer populair het koloniale tijdperk te beoordelen. Ook worden er heel makkelijk meningen naar voren gebracht. Maar velen hebben de klok horen luiden maar weten niets van de beruchte klepel. Dito de heren en dames van kranten, tijdschriften en TV programma makers.Misschien komt het omdat ik het meer met een buitenlands oog/oor naar kijkt/luister.

    • Jan A. Somers zegt:

     ” beoordelen” Ik wil het liever hebben over veroordelen. Maar misschien bedoelde u het ook zo.

    • R Geenen zegt:

     @beoordelen” Ik wil het liever hebben over veroordelen@
     Ik ben al wel een 40 jaren weg uit Nl. Hoop dat het volgende correct is. Op het ogenblik wordt het beoordeelt. Wanneer het rapport klaar is kan men van een veroordeling spreken.

   • PLemon zegt:

    @ Ook in Indische kringen gebruikt men bewoordingen die foute conclusies uitlokken of bevestigen.

    # Vooral als je (te) nadrukkelijk wijst op de tekortkomingen van het nederlands bestuur ten tijde vd ‘heerschappij over de Gordel v Smaragd’.

    *** Zie bijvoorbeeld :

    https://historibersama.com/vragen-bij-het-nederlandse-onderzoek-open-brief/?lang=nl

    Namen ondergetekenden, (in totaal 137):
    Jeffry Pondaag (Voorzitter K.U.K.B.)
    o.a. De Grauwe Eeuw( Michael v Zeijl

    • RLMertens zegt:

     @PLemon; ‘(te) nadrukkelijk wijst etc.’- Dus liever niet (te)? Mi. een totaal overbodige (belastig)geld kostend onderzoek! Dat er oorlogsmisdaden, dus geen excessen(!), over en weer zijn gebeurd is bekend. Laat iedereen; journalisten/historici/instituten;(is door de overheid betaald) over dit onderwerp gewoon hun werk doen. Ook de Indonesische kant; bv. penis ritueel is/moet in onze archieven zijn gedocumenteerd.( we hebben over onze Wo2 geschiedenis/misdaden toch ook niet met Duitsland/Japan samem gewerkt ?) Of zijn de ‘oorzaken’ van door ons gepleegde oorlogsmisdaden zoals door Limpach benoemd onbekend? Het nu gevoerde regeringsbeleid riekt inderdaad naar zichzelf vrijpleiten cq. dat alles toch wel wat meevalt; dus toch excessen. Doordat enkelen maar over de ‘scheef zijn gegaan’.

   • Anoniem zegt:

    Bijzonder om te zien hoe Boeroeng zich in steeds absurdere bochten moet wringen om evidente miskleunen goed te praten.

    • Piet Azijnpisser zegt:

     Tja …. Boeroeng is webmaster, orde bewaker en tevens “partij” in menige discussie. Drie petten op. Dat is moeilijk manoeuvreren, daar zit de kern van het probleem. Ik signaleer alleen. Hij hoeft niet bang te zijn dat ik aan de poten van zijn stoel zit te zagen. Als Indisch azijnpisser meen ik het goed met I4E.

    • Boeroeng zegt:

     Wel, beste anoniem,
     Ik bekritiseer een stukje tekst , maar wel genuanceerd.
     Die absurde bochten die je denkt te zien is evenzo overdone jouwerzijds

    • Jan A. Somers zegt:

     Ik vind dat Boeroeng heel veel goed vindt voor zijn krant. Pas nog een item gestopt (dacht ik), correct!!!

    • Piet Azijnpisser zegt:

     Tja … er zijn nog andere manieren om orde in de klas te houden.

     Een parabeltje: Op een mooi plekje in een park met zicht op vijver, fontein, eendjes en zwanen plaatst de gemeente een bankje waar bejaarden en moedertjes met kleine kinderen graag uitrusten en genieten. Op een gegeven moment worden de plek en het bankje in bezit genomen door een groep jeugdigen die er iedere dag luidruchtig lopen te klieren. Bejaarden en moedertjes blijven weg en hopen dat de gemeente gaat “handhaven” zoals dat tegenwoordig heet. De gemeente handhaaft niet maar haalt het bankje weg. Bejaarden en moedertjes snappen er niets van.

    • Loekie zegt:

     Los van de vraag wat onder ‘klieren’ wordt verstaan : de gemeente gaat handhaven en zegt: jongelui, niet klieren hier! Jongelui zeggen: is goed meneer, zullen we niet meer doen. Jongelui zitten voortaan op en rond het bankje met hun smarphone te spelen. Oudjes en moedertjes lopen door want de bank is steeds bezet.
     Een oudje en een moedertje gaan naar de gemeente en eisen: wij willen een eigen bankje, alleen voor ons.

    • Piet Azijnpisser zegt:

     Ach ja Loekje, jij ook je parabeltje.

    • RLMertens zegt:

     @Anoniem; evidente miskleunen etc.’- Het is toch opvallend hoeveel van die zgn.moraal ridders zich bedienen van schuilnamen; zich schamen onder eigen naam hun ‘kennis over Indië’ te ventileren. En zoals in de ‘jeugdige sociale media’ scheldend, en aan vuilspuiterij doen. Niet met open vizier, maar anoniem. Sommigen bedienen zich zelf van abjecte schuilnamen wo. een pisser, een tolol, dendeng etc. Niet ingaan op de inhoud van de discussie. – Zijn jullie nou helden of lafaards?
     note; op deze site I4E zijn mij slechts 4 namen bekend. De rest ….miskleuners!

 3. Robert zegt:

  Oorlogsmisdaden gepleegd door alle partijen moeten naar voren worden gebracht,anders is die hele geschiedschrijving en het onderzoek een farce.Alle luidruchtigen die slechts een(1) kant van de geschiedenis benadrukken en lopen te klieren doen het onderzoek en de geschiedschrijving geen goed.

  • Bert zegt:

   @Schuilnamen en zo .Ik weet precies wie er achter die schuilnamen “”Piet Azijnpisser ,Bung Tolol en Lord Dendeng schuilgaan .Is niet zo moeilijk ,je moet alleen goed opletten en vooral goed lezen .Een expert op dit gebied is Pak E.M ,dit is natuurlijk ook een schuilnaam staat voor ECHTE Molukker maar alle gekheid op een stokje Pak Eppeson Marawasin is erg attent en oplettend .Wat je als lezer dus moet doen is alle informatie goed tot je door laten dringen en als je zo graag wilt reageren niet de zelfde plaat 1000 x achter elkaar draaien .want perpelend ! .

 4. PLemon zegt:

  Mooie disclaimer:

  Citaat: ” Het morele oordeel zit in de stelling dat Den Haag militairen stuurde naar Indonesië. Maar Indonesië bestond nog niet, Den Haag stuurde een leger naar het toenmalige Nederlands Oost-Indië. Soekarno mocht dan de onafhankelijkheid hebben uitgeroepen, staatsrechtelijk was dit een loze kreet. Geen enkel land erkende de soevereine staat Indonesia. Omroep BNN/Vara erkent met terugwerkende kracht die staat nu wel. Ook door over ‘een nationalistische opstand’ te spreken, nemen de makers normatief stelling. Het suggereert dat er één opstand was en dat die een nationaal doel beoogde te bereiken. Maar er was niet één doel, en opstandelingen waren er in soorten en maten.
  https://www.trouw.nl/opinie/slechte-kennis-over-strijd-in-nederlands-oost-indie-is-pijnlijk-voor-slachtoffers~b46e9ce4/

  • Peter van den Broek zegt:

   Indonesia was al snel na de proklamasi erkend vooral door ex-kolonies, die later de organisatie van niet-gebonden landen vormden. India was één van de eersten, die indonesia erkende.

   Volkenrechterlijk en niet staatsrechtelijk was de proklamasi niet zo’n loze kreet. Het Volkenrecht heeft zich door de onafhankelijkheid van de ex-kolonies sterk ontwikkeld na WO2. Nederland liep vanwege haar kolonies wat jaren achter.

   • JA. Somers zegt:

    “was al snel na de proklamasi erkend” Waarom konden ze geen lid worden van de VN? Zelfs het Vaticaan had de RI erkend. Dat zou elke staat doen die daar belangen heeft. Volkenrechteuijk zonder enige waarde, maar het werkt misschien bij de bescherming van die belangen.

  • Mas Rob zegt:

   De Federatie schuilt nog steeds in de loopgraven die in de jaren veertig zijn betrokken.

 5. Anoniem zegt:

  Nederlanders en Indische Nederlanders!!! Toch wel kromme taal, dat is toch hetzelfde als “Nederlanders en Groningse Nederlanders”. Dan word je toch ook ontoerekeningsvatbaar verklaard en teruggestuurd om de inburgeringscursus over te doen.

  Het Bersiap geweld was niet alleen gericht tegen Nederlanders en indo-Europeanen maar ook tegen Chinezen, Molukkers, Madoerezen en Timorezen, de laatsten christelijk opgevoed. Daarbij vergeet men Javanen zoals de christelijke gemeenschap van Depok, deze werd al begin Oktober 1945 door gewapend bendes bezocht, waarbij doden vielen.

  Dan mag wel gesproken worden van “Nederlanders, Indo-Europeanen en Indonesiers die zich sterk associeerden met de kolonisator” , die het gewelddadig mikpunt werden van bendes etc. Er was zoals Bussemaker schreef, sprake van ethnische zuiveringen dwz ethnic cleansing te vergelijken met Joegoslavie, maar dat laatste was wel vele jaren later. Dat gaat toch in de richting van genocidiale acties

  • Jan A. Somers zegt:

   Maar de meeste indo-europeanen waren wel Nederlander!

   • Peter van den Broek zegt:

    Hoeveel?

    • Jan A. Somers zegt:

     Hoeveel Indo-Europeanen waren er in Indië? Criterium voor de volkstelling?
     “als Indo-Europeanen classificeerden” Het woord Europeaan kwam in die registratie niet voor. Het was Belanda Indo of Belanda totok of Belande kira kira betoel. Belanda!.

   • Mas Rob zegt:

    Hoeveel indo-europeanen hadden trouwens de status van Inlander, waren ‘verdwenen in de kampong’?

    • Peter van den Broek zegt:

     In Nederlands-Indie werden Indo-Europeanen niet officieel als zodanig geregistreerd. Er was geen registratie van Nederlander+Indo-Europeaan of Inlander+Indo-Europeaan.
     Maar sommige instanties registreerden wel Indos als Indo-Europeanen, de NSB maakte in Nederlands Indie wel dat onderscheid, want waar komt die bewering vandaan dat in 1937 het % Indos >70 was.

     Het waren eigenlijk de Japanners die via de pendafteran officieel een groot aantal Nederlanders als Indo-Europeanen classificeerden.
     Sommige Inlanders als Indo-Europeanen classificeren heeft niemand gedaan, maar iedereen wist dat natuurlijk wel, kwestie van in de spiegel kijken.

    • Jan A. Somers zegt:

     “in de kampong” In mijn boek heb ik dat verwoord als ” Het ging in dit artikel in beginsel om aanpassing van de rechtstoestand bijvoorbeeld in het bestuur, de rechtspraak en het belastingwezen te verkrijgen aan de onderling verschillende rechtsbehoeften der bevolkingsgroepen. De wettelijke indeling had tot doel degenen die ongeveer dezelfde rechtsbehoeften hadden in een grote groep samen te brengen, (…). Het probleem was dat deze wet zelf niet aangaf wie Europeaan, Inlander of Vreemde Oosterling was. En deze probleemstelling was op zich ook al niet relevant; het ging er bijvoorbeeld niet om òf je Europeaan was, maar of de voor Europeanen geldende regels ook voor jou golden. Zoals bijvoorbeeld wel opging voor Japanners, maar niet voor Europeanen die zich hadden ‘opgelost’ in de Inlandse bevolking.” Dat was in onze standenmaatschappij heel erg. Uitgestoten!

    • Peter van den Broek zegt:

     verschillende rechtsbehoeften!!!

     Uit welke rechts-extremistische hoek komt dat begrip vandaan? Alsof Groningers andere rechtsbehoeften hebben dan Limburgers, zelfs in de 19de eeuw kwam toch niemand met zo’n uitspraak, word je toch gelijk ontoerekingsvatbaar verklaard? Alle burgers zijn voor de wet gelijk toch. Als dat niet het geval is dan is er van een democratisceh rechtsstaat geen sprake. Dan hebben we het wel over Nederlands Indie

     Als het begrip Europeaan niet gedefinieerd is, dan kan je toch nbiet uiotmaken dat de regls voor Europeanen ook voor iemand anders gelden: gelijk gesteld met……oid

    • R Geenen zegt:

     @@Alle burgers zijn voor de wet gelijk toch. Als dat niet het geval is dan is er van een democratische rechtsstaat geen sprake. Dan hebben we het wel over Nederlands Indie@@
     Niet alleen Nederlands Indie. In de jaren 50/60 was Nederland ook geen democratische rechtsstaat.

 6. PLemon zegt:

  @ Volkenrechterlijk en niet staatsrechtelijk was de proklamasi niet zo’n loze kreet.

  # Na te lezen in de posting vd Hr Somers

  *** Citaat: Moet Republik Indonesia van 1945 het begrip soevereiniteit zoals het door Nederland werd gevolgd klakkeloos volgen ?
  Formeel wel. Het Koninkrijk der Nederlanden was een soevereine staat, lid van eerst de Volkenbond, daarna de VN. Daar kan niemand, behalve Nederland zelf, verandering in brengen. Ten overvloede was in het capitulatieverdrag Japan verplicht de vooroorlogse status-quo te respecteren. En ook ten overvloede was er de Amerikaanse verklaring van 28 juni 1947 over de erkenning van de Nederlandse soevereiniteit in de overgangsperiode. En de Amerikaanse opvatting bij de Renville-conferentie dat de Republiek afstand moest doen van de net door Nederland veroverde gebieden. En als laatste natuurlijk het op 27 december 1949 door de RIS in ontvangst nemen van de soevereiniteit. Maar we weten het ook: vaten vol emoties, kruitvaten!

  https://javapost.nl/2015/09/04/staat-soevereiniteit/

 7. Peter van den Broek zegt:

  Ik kom terug op het topic want in uitzending 2 worden termen gebezigd waarbij zelfs zwarte Piet van gaat blozen.

  Het gaat wel om de termen en wat voor wereld daarachter schuilt

  3.34 Nederlanders, blanda’s en Indische Nederlanders
  4:12 woedende Indonesische jongeren keren zich tegen de Nederlanders en Indische Nederlanders die met de Hollanders samenwerken.
  6:20 vele duizenden Nederlandse , Indo-Europese en Ambonese burgers zullen de Bersiap niet poverleven

  commentaar
  3:34 Er wordt een onderscheidt gemaakt tussen blanda’s en Indische Nederlanders, dat riekt niet naar discriminatie maar is discriminatie

  4:12 Indische Nederlanders die met Hollanders samenwerken heeft dezelfde betekenis als ” Groningers die met Nederlanders samenwerken”. Is dat collaboratie? Met zo’n opmerking kword je niet in Nederland serieus genomen en kan je zeker niet aan de Zwarte-Pieten discussie meedoen.

  6:20 afgezien dat de zin op een halve waarheid berust, wordt er weer dat onderscheid tussen Nederlanders en Indo-Europeanen gemaakt. Maar waar wordt in de serie het verschil tussen deze twee begrippen uitgelegd. Nergens toch.

  Dan begrijp ik best de verontwaardiging van het FIN en delen. Hoe zal de VARA daarop reageren.

  • Loekie zegt:

   Nederlanders zijn witte Nederlanders en Indo-Europeanen zijn bruine Nederlanders.
   Kan ie zo? Ik denk het wel. Een verdrietige Indonesiër kon wat tegen de witte hebben, omdat die tot de onderdrukkers behoorde. En de bruine Nederlanders kon hij niet uitstaan omdat die enz enz.

   • Jan A. Somers zegt:

    Bepalend is dat zowel wit als bruin (niet van de zonnebank) Nederlander zijn. En het onderscheid tussen totok en Indo is toch prachtig duidelijk? Niks discriminatie.

    • Peter van den Broek zegt:

     Hoe kan je bepalen of een persoon totok of indo is of dat iemand Nederlander is? Kan je niet aan zijn/haar huidskleur zien. Dat werd door Vadertje Gouvernement bepaald. Moet je wel minstens de stamboom inzien. Daarom liepen er in Nederlands-indie zoveel mensen met een boom. In Nederland was dat in de oorlog beter geregeld. Daar liepen mensen met een J op hun kleding.

    • Jan A. Somers zegt:

     In Nederland was een totok een autochtoon en een Indo een allochtoon. Termen die nu niet meer politiek correct zijn. Jammer, waren overduidelijk. En Vadertje Gouvernement kende geen verschil tussen totok en indo. Wel of de persoon een Nederlander was of niet. En of die persoon behoorde tot de groep op wie Europees recht van toepassing was of niet. Pas via mijn pendaftaran wist ik dat ik belanda indo was. En Nederlander. Maar volgens Sjahrir ook landskind.

    • Loekie zegt:

     “n Vadertje Gouvernement kende geen verschil tussen totok en indo”.
     Nu heb ik wel eens horen vertellen, dat Indo bij Paatje Gouvernement alleen functies tot een bepaalde rang kon bekleden, met als gevolg dat Indo niet was te vinden in de zogeheten hogere echelons. Wat dat betreft was er wellicht wel sprake van enig verschil?

    • Arthur Olive zegt:

     “Wat dat betreft was er wel sprake van enig verschil”
     Dat was niet altijd zo in Indie want de Indo’s die door konden gaan voor Totok konden wel naar de zogeheten hogere echelons bij Paatje Gouvernement.
     Mijn stiefvader was zoeen. Een Indo kon aan hem zien dat hij Indo was maar een Blanda kon het niet net zoals hedendaags.

   • Robert zegt:

    Er zijn ook witte, gele zwarte Indos.Etc.

    • Bert zegt:

     Ja en blauwe Indo,s ,die hebben te lang met hun neus in de pait muda gezeten ,rode Indo,s van de Linkse kant ,roze Indo,s van de verkeerde kant ,groene indo,s zitten vaak in de kebon te werken ,oranje Indo,s dwepen met het Koninklijk huis goudkleurige Indo,s stammen allemaal af van prinsen en sultans maar je hebt ook kleurloze Indo,s ,die bekennen nooit kleur ,als je aan hun vraagt of ze een Indo zijn ,zeggen ze glashard NEE ,vraag je dan of ze een echte Nederlander zijn zeggen ze ook NEE ,die luitjes zijn de weg kwijt Indo kesassar of zoiets .

    • R Geenen zegt:

     @vraag je dan of ze een echte Nederlander zijn zeggen ze ook NEE ,die luitjes zijn de weg kwijt @
     Maar de Amerindo’s hebben wel hun weg gevonden.

 8. Robert zegt:

  Ja inderdaad vele mensen lopen te bomen. Gelukkig dat er nog bomen zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.