The Indo-European community in an ongoing struggle

stilletochtmrt2013b indische kwestie
This thesis investigates the contemporary online debate about compensation for the IndoEuropean community in the Netherlands, using the sociology of emotions as a theoretical lens. The Indo-European community has been engaged in an ongoing struggle for recognition and compensation since the end of World War II. Such struggles have gained a different meaning over the past decades, in which it has become more common for states to pay compensation for immaterial damages.
The World Wide Web has provided people in the Indo-European community with a platform to discuss the themes of recognition and compensation amongst themselves. This thesis consists of a qualitative text analysis of posts and comments in the Indo-Europeanblogosphere, respectively from Blimbing, Indisch4Ever and Java Post. Readers’ letterspublished in Moesson – a monthly magazine devoted to the Indo-European community – are used as an additional source. Together, these sources provide insight into the range of emotions that are voiced in the debate  Lees het document

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

36 reacties op The Indo-European community in an ongoing struggle

 1. P van Geldere. zegt:

  Dit zou een heel goed idee zijn om de Japanse regering tot compensatie te dwingen.
  Met ondersteuning van de Nederlandse regering, deze heeft het al heel vaak laten afweten.
  Het is al begonnen toen wij in Holland kwamen.
  Jullie hebben toch NICA geld gekregen in Port Said .Een lachertje.

  • Piet Azijnpisser zegt:

   Oeps …. waar gaat het u hier nu om mevrouw/meneer Van Geldere, het afdoen van zogenaamde “Japanse ereschulden” of compensatie door de Nederlandse overheid van loonderving van Indische ambtenaren (militair en burger) tijdens de Japanse bezetting of vindt u dat Japan (oorzakelijk verband, hadden ze die oorlog maar niet moeten beginnen) ook voor die loonderving moet opdraaien?

   Eerlijk gezegd, ik volg die hete “issues” niet zo. Ik meen dat in beide gevallen nu achterhoede gevechten worden geleverd die nergens meer toe leiden. Hadden belanghebbenden veel eerder en veel effectiever aan moeten beginnen. Maar ja, ik heb me laten vertellen dat de Indo’s met pit in hun donder de emigratie in vluchtten en Amerindo, Australindo, Brazindo, Canadindo, etc. werden en dat de luie blijvers, de Soedahlaatmaarindo’s, geen vuist wisten te maken.

   Nederland en Japan de lachende derde.

   • Piet Azijnpisser zegt:

    Oeps …. van meneer Somers moet ik geloof ik schrijven “Indisch Ambtenaren”, dus zonder “e” op het eind.

    • Indisch4ever zegt:

     Piet,
     Ik zou niet weten of Jan Somers iets schreef over ” indisch ambtenaren” zonder e.
     Heb ik dat gemist, zeker?
     Maar hij zal wel niet jou iets verboden hebben, toch ?
     svp niet teveel de persoon zelf iets verwijten, maar reageren op de inhoud.

     Ik neem aan dat men ook wel eens in het verleden ambtenaren, totok , getogen in Europa genoemd hebben ” indische ambtenaren” .
     Dat kan verwarrend zijn, dat mensen denken dat het om indo-europeanen gaat.

    • Jan A. Somers zegt:

     Indische ambtenaren zijn ambtenaren die Indisch zijn. Indisch ambtenaar ben je als je een arbeidsovereenkomst hebt met het Indische gouvernement. Kan een Indischman/vrouw zijn, een totok, een Chinees, of wat dan ook. Daarnaast heb je ook Indische mensen die in dienst zijn bij de Nederlandse overheid. Maar dat zijn weer geen Indisch ambtenaren, maar Indische. En een Nederlandse ambtenaar kan best Indisch ambtenaar zijn. Eigenlijk heb je hetzelfde met Nederlandse ambtenaar of Nederlands ambtenaar. Maar dat hoor je niet zo vaak. Met e is etnisch,. zonder e is functioneel.

    • Piet Azijnpisser zegt:

     Indisch4ever zegt 23 november 2019 om 13:36 tegen Piet Azijnpisser:

     “Ik zou niet weten of Jan Somers iets schreef over ” indisch ambtenaren” zonder e.
     Heb ik dat gemist, zeker?”

     en

     “Maar hij zal wel niet jou iets verboden hebben, toch ? svp niet teveel de persoon zelf iets verwijten, maar reageren op de inhoud”.

     In de bijdrage van Jan Somers van “23 november 2019 om 17:09” wordt je al op je wenken bediend, I4E. Hier volgt een toegiftje mijnerzijds, slechts voor alle duidelijkheid.

     Ik heb geen zin om terug te bladeren, maar je kunt ervan op aan dat meneer Somers meerdere malen den volke op je site het verschil tussen “Indische ambtenaar” en “Indisch ambtenaar” heeft uitgelegd. Je hebt dus wel iets gemist, maar dat neem ik jou niet kwalijk. Je hebt dagelijks een lawine van “postings” te verwerken.

     Voor de goede orde ook: Ik heb meneer Somers in mijn stukje NIETS verweten. Als je dat wel vindt, dan is het jammer. Ik wilde meneer Somers met mijn “erratum” slechts vóór zijn en laten zien dat ik een goede oplettende leerling van hem ben. Dat heb ik al eerder laten merken, is je misschien ook ontgaan. Ik bewonder hem al jaren, om zijn kennis en vooral geduld om telkenmale, met feiten gewapend, allerlei lieden uit te leggen hoe de Indische geschiedenis precies in elkaar steekt.

     Tot slot: Je moet niet zo krampachtig waken over je site I4E. Relax. Vertrouw meer op het zelf regulerend vermogen van de schrijvers op deze site. Over het algemeen zijn zij beschaafde weldenkende mensen die de gangbare fatsoensregels in acht nemen, ook al schrijven ze onder het pseudoniem Piet Azijnpisser. Azijnpissers komen meestal pas in het geweer als ze worden geconfronteerd met zure regen.

    • Loekie zegt:

     “… hoe de Indische geschiedenis precies in elkaar steekt. ”
     Nou, dat woordje ‘precies’ is misschien te.
     Als er wordt gezegd: ‘hoe de Indische geschiedenis volgens X in elkaar steekt’, oké, maar om één iemand (wie ook) als de verkondiger van de waarheid neer te zetten….

    • Piet Azijnpisser zegt:

     Nou …. het lijkt er op dat jij jezelf graag ziet als verkondiger van de enige waarheid, Loekje of dat je het tenminste anderen niet gunt wanneer ze worden geloofd en geprezen om hun formidabele kennis en levenservaring. Als de heer Somers iets beweert, dan weet hij het ook goed te onderbouwen. De vrucht van jaren wetenschappelijk werk en serieus onderzoek. Dat zou ik van jou en menig andere regular die zich nadrukkelijk op de site manifesteert niet kunnen zeggen.

    • Loekie zegt:

     Nou, gaat erom of men zich vastklampt aan één gedachte, één visie, één mens of
     dat men behoefte heeft om breed te denken, breed te zien. Dat betekent onder meer niet alleen één krant lezen, maar veel kranten. Niet één boek lezen, maar veel boeken. Niet alleen naar één luisteren, maar naar velen. Niet alleen één bron raadplegen, maar zoveel mogelijk bronnen. Enz enz.

    • Jan A. Somers zegt:

     “Niet één boek lezen, maar veel boeken.” Klopt helemaal. Mijn literatuurlijst voor de geschiedenis van een klein stukje VOC bevat 142 titels, waarvan enkele meerdere delen omvat. En ééntje, het Corpus Diplomaticum Neerlando-Indicum, bevat vele honderden verdragen. Hoef je niet trots op te zijn, hoogstens moe.

 2. PLemon zegt:

  @ This thesis consists of a qualitative text analysis of posts and comments in the Indo-Europeanblogosphere, …

  # wel wat leesarbeid te verrichten om de feitenbrij rondom de Indische kwestie behandeld op internetfora becommentarieert terug te zien.

  *** Citaat: ” Posts on Indisch4Ever range from shorter to longer pieces that are sometimes taken from other news websites. It has the function of a message board for the Indo-European community and generally draws readers from the second generation, ranging in age from their early fifties to late seventies.
  Extensive discussions take place in the comment section. The core group of commenters includes Indisch4Ever’s administrator, Boeroeng, who also frequently comments on Java Post.

 3. Piet Azijnpisser zegt:

  Nou nou nou …. Loekje. Ik begrijp uit je belerende betoog dat jij wél veel boeken en kranten leest, naar veel mensen luistert en dat je veel bronnen raadpleegt, breed denkt en breed ziet, enz. enz. Petje af, hoor. Had ik niet gedacht van jou.

  Je bent zeker te bescheiden om op deze site van al je belezenheid, diepe inzichten en ruime blik op de wereld te getuigen. Valse Indische bescheidenheid, Loekje. Schaam je niet. Laat de dommen en onwetenden zoals ik niet langer zonder je wijsheid.

  Tot nu toe is meneer Somers mijn enige held. Fout dus. Hij kan niet alles weten. Ik heb dus nog veel plaats in mijn heldengalerij, Loekje. Zorg dat je erbij komt.

  Maar dan niet zo zuur doen altijd …… Zou het lukken?

  • Loekie zegt:

   Nou, ik zit zo in elkaar, dat ik eigenlijk de pest heb aan het (voortdurend) vertoon van sterren, strepen, titels, rangen, standen enz., vooral als bij dat vertoon minachtend wordt gedaan over anderen. Dan besef je eens te meer dat al die sterren en strepen uiterlijk vertoon zijn en dat het innerlijk niet zo glanzend is.

   • e.m. zegt:

    @Loekie zegt: 24 november 2019 om 14:40 Nou, ik zit zo in elkaar, dat ik eigenlijk de pest heb aan het (voortdurend) vertoon van sterren, strepen, titels, rangen, standen enz., vooral als bij dat vertoon minachtend wordt gedaan over anderen.@

    — Loekie zegt: 23 november 2019 om 17:32/…/dan weet je meteen dat hij/zij heel weinig weet van Ons Indië en nog minder gelezen heeft. Wat moet je dan met een mening van iemand die niets weet?

    Tja, . . .

    • Loekie zegt:

     Da’s verkeerd gelezen.
     Ik heb het over (voortdurend) vertoon van enz. en het minachten van anderen om dat vertoon nog meer op te vijzelen. Eerlijk is eerlijk: ik heb mij nooit met sterren, strepen, titels enz. vertoond.

 4. Piet Azijnpisser zegt:

  Loekie: “Eerlijk is eerlijk: ik heb mij nooit met sterren, strepen, titels enz. vertoond”.

  Nu ja Loekje, geen kunst, op I4E. Wie zegt ons dat je niet met al je opgepoetste bintangs, diploma’s en getuigschriften thuis voor de kachel zit te pronken?

  Maar alle gekheid op een stokje Loekje (zelfs azijnpissers houden van een knipoogje), als je wars bent van voortdurend “vertoon” van sterren, strepen, titels, rangen en standen, dan zullen nederigheid, eenvoud, bescheidenheid en hartverwarmende medemenselijkheid je leitmotiv in het leven moeten zijn. Respect voor anderen en hun mening hoog in je vaandel. Geen zuurpruimerij in je reacties.

  Eerlijk is eerlijk, ik merk daar geen bal van.

  • Loekie zegt:

   “…dan zullen nederigheid, eenvoud, bescheidenheid …
   Tussen ‘vertoon’ en ‘ nederigheid’ zit nog iets : gewoon doen.
   En dat ‘gewoon doen’ omvat ongewoon veel, onder meer meppen, beuken, lachen, huilen en wat al niet.

 5. Piet Azijnpisser zegt:

  Als je onder “gewoon doen” ook verstaat “meppen” en “beuken”, dan hoor je bij die groep lieden die het “gewoon doen” dagelijks in de praktijk brengt op straat, scholen, uitgaansgelegenheden, binnenshuis en de samenleving veel last bezorgt.

  Dan verkeer ik toch liever met buiten gewone mensen, Loekje.

  • Loekie zegt:

   Meppen en beuken behoren tot de Indische gereedschapskist.
   – Waarom heb je hem gebeukt?
   – Hij keek naar mij.
   Dat alles nog los van de vraag wat ‘buitengewone’ mensen dan wel mogen zijn.

 6. Peter van den Broek zegt:

  De bovenvermelde scriptie is best interessant te lezen, vooral omdat Indisch4ever.nu wordt aangehaald, kijk vooral na p.24.
  Ik zie niet alleen mijn naam, maar ook andere welbekend namen zijn vermeld, zoals Boeroeng, Ellen, Geenen, Lemon, Liszy. Zelfs E.M wordt vermeld. De tweede generatie wordt wel heel duidelijk naar voren gehaald!!!!!!!
  Jammer dat zulke interessante topics ondersneeuwen door niet-terzakedoende reacties

  Als één van de conclusies haal ik aan.:
  Thirdly, that through facilitating the expression of anger – the most salient reflex emotion in the Indo-European blogosphere – the debate in itself has an emancipatory function for the Indo-European community. This can also be traced back to the colonial period: the very act of being angry is a way of appropriating behaviour that was formerly reserved to the colonizer.

  Emancipatie-beweging, vind ik best een interessante opmerking.

  • Loekie zegt:

   Nou….
   – om af te studeren op hetgeen zoal in een praathuis (wat voor praathuis ook) wordt gezegd, doet vermoeden dat het een nogal licht diploma is wat met die studie kan worden behaald;
   – wat er eigenlijk wordt gezegd is: ze hebben een plekkie om af en toe flink te mopperen, laat ze maar, het kan geen kwaad. Bovendien doet dat hen denken dat ze ook wat mogen zeggen en dat ze dus meetellen.

  • Peter van den Broek zegt:

   Wartaal Heer Loekie,

   Als U nog geeneens de moeite neemt de scriptie te lezen dat niet blijkt uit Uw woordgebruik, dan kan ik dhr Azijnpisser groot gelijk geven.
   Ook ik merk geen bal van ….nederigheid, eenvoud, bescheidenheid en hartverwarmende medemenselijkheid als leitmotiv in Uw leven, respect voor anderen en hun mening hoog in Uw vaandel hebbend. Ik zou mij plaatsvervangend schamen, ik vind dat wel gezichtsverlies.

   Dan lijkt mij azijnpisser toch een betere benaming voor Loekie.

   • Piet Azijnpisser zegt:

    Neen, neen, azijnpisser ben ik al.

    • e.m. zegt:

     Toevallig las ik vandaag op trouw.nl deze regel:

     “”Hij vindt vaak iets iemands allermooiste werk en je moet wel een verbitterde azijnpisser zijn om hem niet te geloven.””

     Familie ?

    • Piet Azijnpisser zegt:

     Tja …. kan best zijn, waarde heer E.M. Er zijn nogal wat azijnpissers in de wereld. Ik ken er alleen een paar.

 7. Boeroeng zegt:

  De onderzoeker heeft kennelijk niet goed begrepen dat backpay niet gaat om ” compensation ”
  Het gaat om salarisrechten , erfrechten, die Nederland afgeschaft heeft , dan wel op Indonesië heeft afgeschoven, die natuurlijk van niks weet.

  Oorlogsschadevergoeding, item 2 van de ‘indische kwestie’ gaat wel om compensatie.

 8. Erik Becking zegt:

  Heeft iemand enig idee waarom de aanstichter van de huidige ellende met de back-pay (Sophahof, 25.000 euro voor een handjevol hoogbejaarden, Pinda), ene Silfraire Delhayze, of zoiets, over een ruimte in het Tweede Kamer-gebouw beschikt? Waarschijnlijk van ons bloedgeld?

  • Boeroeng zegt:

   Huidige ellende ? Het niet betalen van salarisschulden is al 74 jaar gaande en niet de schuld van de organisaties te Sophialaan kantoor houdend.
   Dat veteranen een bedrag van 25.000 euro kregen is een afkoopsom, maar als zij dat graag ontvangen willen is dat geen ellende.

   Welke ruimte op het Binnenhof ?

  • R Geenen zegt:

   @ene Silfraire Delhayze, of zoiets, over een ruimte in het Tweede Kamer-gebouw beschikt? @
   Vermoedelijk heeft hij die zetel als vertegenwoordiger van de Indische Japanse organisaties.

   • Boeroeng zegt:

    Er is geen ruimte of zetel in het Tweede Kamergebouw voor iemand van het Indisch Platform_oudestijl.

    • Erik Becking zegt:

     Klopt! Geen ruimte in het Tweede kamer gebouw. Ik ging af op geruchten binnen onze gemeenschap. Uit navraag bleek dat dat Sophiahof moest zijn.
     Voor mij is het helemaal duidelijk waarom die man op slinkse wijze die deal heeft gesloten met stas Van Rijn, vooral inclusief dat ‘Collectieve deel’, waar naast hem nog een paar glamour-Indo’s een fijne boterham aan verdienen. Van ons geld; Bloedgeld.

    • Piet Azijnpisser zegt:

     “Er is geen ruimte of zetel in het Tweede Kamergebouw voor iemand van het Indisch Platform_oudestijl”.

     Geen zetel, niet eens een klapstoeltje, maar misschien wel een schopstoel, naast de grote zak met kluiten voor in de alang-alang.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.