Indische repatrianten in Leersum en Amerongen

De Tijdlijnexpositie over Indische repatrianten in Leersum en Amerongen blijft de aandacht trekken en zorgt daarnaast ook voor bijzondere ontmoetingen. Afgelopen vrijdag was historicus Maarten van Rossem in De Binder om opnames te maken voor zijn programma ‘Van Rossem vertelt’. In zijn kielzog kwam mee stagiair bij de lokale omroep, Maxime le Cotey, zelf van Indische afkomst.
 De Kaap-Stichtse Courant
Na de opnamen bij ‘De Tijdlijn’ ging het gezelschap naar ‘Nieuw Wildenburg’ om daar de huisjes te filmen waar de repatrianten waren ondergebracht. De uitzending van ‘Van Rossem vertelt’ is op 31 oktober

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Indische repatrianten in Leersum en Amerongen

 1. R Geenen zegt:

  In periode 1957 kwam mijn vrouw als 12 jarig meisje met oma Pauline Kouthoofd met de Sibajak in Nl aan. Beiden werden naar Amerongen gebracht; een tehuis voor ouden van dagen van allerlei soort. Mijn vrouw was het enige kind van vaak hulp behoevende mensen. De buren hadden een dochter van ongeveer dezelfde leeftijd van 12. Dit meisje heeft haar moeder verteld dat in het “gekkenhuis” ook een meisje woont. Vlak er na is het Indische meisje overgeplaatst naar een pension in Scheveningen. Wie kan mij vertellen wat de naam van dat tehuis is en waar het precies was gelegen?

  • Jan A. Somers zegt:

   Ik denk dat ze dat bij de gemeente wel weten. Van de andere mensen die dat zouden moeten weten zijn de meesten al dood.

  • Nadia Leworthy-Hanssens zegt:

   Meneer Geenen, in het volgende krantenartikel staat iets vermeld over Indische repatrianten, in Amerongen werden 4 pensions ingezet als contractpensions;
   1.Pension Erica, Driftweg
   2.Pension Huize Gerda, Utrechtsestraatweg 47
   3.De Bosrand, Majoorsweg 1 (nu 15?), nu een vakantieoord
   4.Herberg Het Rode Hert, Burg.Jhr.H.v.d.Boschstraat 1
   Misschien verbleef Uw vrouw in een van deze vier?

   https://nieuwsbladdekaap.nl/lokaal/indische-repatrianten-leersum-en-amerongen-597218

   Mvg.

   • R Geenen zegt:

    Dank voor uw hulp. Maar mijn vrouw werd als kind met haar oma niet in een pension gestopt. Daar was een tehuis voor oude van dagen, die de nodige behandeling en verpleging kregen. Oma Pauline Kouthoofd-Weise zag door haar traumatische ervaringen op Oost Java het ook niet meer zitten. Ze verloor namelijk in een korte periode haar echtgenoot en al haar kinderen (3). Ook de reis van Indonesie naar Nederland waren zowel oma als kleinkind onder toezicht van een verpleegster. Nee, daar moest toen een tehuis geweest zijn waar oudjes verpleegd werden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.