De verstoorde betrekking tussen Oranje en de keizer

In Japan vindt dinsdag de inauguratie van de nieuwe keizer plaats. In het bijzijn van koning Willem-Alexander en koningin Máxima zal keizer Naruhito zijn vader Akihito opvolgen. De band tussen de Oranjes en de Japanse keizerlijke familie is goed, maar dat is wel eens anders geweest.Er heerst een serene rust bij het Indisch Monument in Den Haag. Wanneer de verslaggevers van Blauw Bloed het monument ter nagedachtenis aan de tijdens de Japanse bezetting gevallen Indiëgangers bezoeken, ligt het er vol met verse boeketten. Vijfenzeventig jaar na dato leeft de oorlog in Indië nog steeds.   Blauw Bloed

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

10 reacties op De verstoorde betrekking tussen Oranje en de keizer

 1. RLMertens zegt:

  ‘leeft de oorlog in Indië nog steeds etc.’- In geen enkel Aziatisch/ voorheen koloniën wordt de beeindiging van deze(Japanse) oorlog herdacht. Zelfs niet in Indonesië!

 2. RLMertens zegt:

  @Loekie; ‘holds holyday etc.’- Klopt. Want de Filipijnen hadden ook een geheel andere verhouding met de USA. Die hadden al in 1907 een bepaalde vorm van zelfstandigheid nl. een Wetgevende vergadering, die louter uit Filipijnen bestond. Met een duidelijk vooruitzicht om geheel onafhankelijk te worden. – En China was/werd uiteindelijk de overwinnaar. – Ooit op Nostalgie een tv.doc.; Een Nederlandse krijgsgevangene reisde af naar Japan voor een confrontatie met zijn voormalige Japanse kamp commandant. Op de vraag of de commandant spijt had over zijn oorlogsverleden, antwoordde deze;’spijt? Ik ben er trots op, dat ik in deze oorlog heb mogen dienen. Om de koloniën te bevrijden van hun bezetters. Ook al hebben wij uiteindelijk de strijd verloren’.

  • Bung Tolol zegt:

   @RMertens : U heeft helemaal gelijk (!!!) Japan bezette Mandsjoekwo ,Korea en Formosa om het te bevrijden van de Chinezen (!!!) en daarom bezette Japan ook een groot deel van China om het bevrijden van juist ja ook de Chinezen (!!!) en Japan moordde miljoenen Chinezen om ze te beschermen tegen juist ja ook de Chinezen (!!!) We snappen het allemaal (???)

   • RLMertens zegt:

    @BungTolol; ‘we snappen het allemaal etc.’- En Indië?

    • PLemon zegt:

     @ Indië?

     # maar weer herhalen? Was eerder voor Japan ook gewoon een wingewest in het KeizerRijk.

     ***. Citaat : ” In het begin van de bezetting steunden de Japanners de Indonesische nationalisten en hun leiders, zoals Soekarno, maar binnen twee maanden was dit over. In 1943 besloot Tokio de onafhankelijkheid van de Filippijnen voor te bereiden, maar besloot ook om Indonesië bij het grote Japanse Rijk in te lijven. Maar later in de oorlog veranderden zij weer van tactiek en begon Japan de voorvechters van de onafhankelijkheid van Indonesië actief te ondersteunen.
     De Indische( lees inheemse) jeugd werd vanaf 1944 militair getraind door Japanners,. Ook kregen zij wapens uitgedeeld. Zo werd het vrijwilligersleger PETA (verdedigers van het vaderland) geformeerd. Het was bedoeld om de Japanners te ondersteunen, maar na de oorlog was dit leger een belangrijke aanvulling op nationalistische strijdkrachten tijdens de politionele acties.
     Op 29 april 1945 zetten de Japanners een volgende belangrijke stap: er werd een comité opgericht dat de onafhankelijkheid van Indonesië moest voorbereiden. Na het vallen van de twee atoombommen op Hiroshima en Nagaki, gaf Japan zich over op 15 augustus 1945. De Tweede wereldoorlog was voorbij. Twee dagen later riep Soekarno de Indonesische onafhankelijkheid uit.”
     http://www.femkeroobol.nl/achtergrond/achtergrond_tropenjaren.html

    • Jan A. Somers zegt:

     ” Na het vallen van de twee atoombommen op Hiroshima en Nagaki” U vergeet het voor Indonesië belangrijkste: “Op 14 augustus 1945 waren Soekarno, Hatta en Radjiman teruggekeerd van hun reis naar Saigon alwaar veldmaarschalk Terauchi namens de Keizerlijke Japanse regering hun het Keizerlijk decreet met betrekking tot de op 17 juli toegezegde onafhankelijkheid had overhandigd. Op dezelfde dag maakte generaal Yamamoto de namen bekend van de leden van het Comité van Voorbereiding dat op 18 augustus voor het eerst bijeen zou moeten komen, met Soekarno als voorzitter en Hatta als vice-voorzitter. Op de terugreis had Soekarno in Ipoh (Malakka) contact gelegd met Maleise nationalisten in het kader van zijn denkbeeld Malakka en Singapore in het territoir van de nieuwe Relubliek Indonesië op te nemen. Eveneens op 14 augustus besloot de Opperste Oorlogsraad in Tokio tot capitulatie en keizer Hirohito maakte de dag daarop, 15 augustus 1945, de capitulatie in een radiotoespraak bekend. Japan deed afstand van alle bezette gebieden en daarmee ook van het zich toegeëigende recht wijzigingen aan te brengen in de staatkundige verhoudingen.
     Sjahrir, die zich steeds had onthouden van samenwerking met de Japanners, was van mening dat de onafhankelijkheid buiten hen om moest worden uitgeroepen en vooral buiten de door de Japanners ingestelde commissie om. Soekarno en Hatta zagen hierin geen voordelen, zij zouden door het Nederlandse gezag toch als collaborateurs worden aangemerkt.

 3. PLemon zegt:

  @ of de commandant spijt had over zijn oorlogsverleden, antwoordde deze;’spijt? Ik ben er trots op, dat ik in deze oorlog heb mogen dienen.

  *** Maar er zijn ook andere opinies in Japan over het oorlogsverleden. Ken Yuasa was in de oorlog chirurg in het Japanse leger. Om de chirurgische vaardigheid te oefenen moesten hij en zijn collega’s experimenten met gevangenen uitvoeren: amputaties, orgaanverwijderingen en hartinjecties. In mei van dit jaar deden Yuasa en andere voormalige militaire artsen een beroep op de regering om een duidelijk excuus uit te brengen. Het debat over een excuus maakt hem kwaad omdat het duidelijk afwijkt van de historische waarheid. “Sommige politici geloven werkelijk dat we een heilige oorlog voerden”, aldus Yuasa, “anderen zwijgen om zich politiek te beschermen”.

  Over de neiging te zwijgen over het verleden zegt de Zen-priester Matsunami, geboren in de oorlogsjaren: “Japanners zijn zelf gewond door de oorlog, door het bewustzijn van het leed dat ze berokkend hebben. Het is moeilijk daarover te praten, omdat dat de wonden weer open haalt. Het is beter daar niet meer over te praten, want het enige dat wij, de jongere generatie, daar aan kunnen doen is het hoofd buigen. En dat terwijl we er zelf geen deel van zijn geweest.”
  https://www.nrc.nl/nieuws/1995/06/10/japan-wilde-azie-in-de-oorlog-bevrijden-7270473-a97801

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.