De Weduwe van Indië: Nowack-Engel


Mensen die terugkeerden uit Indië vestigden zich in Den Haag. Ook veel Indische mensen die in Nederland gingen wonen  kozen voor deze stad en overleden er.  Dat is te zien aan de grafstenen.  Bijvoorbeeld met deze foto van de begraafplaats NieuwEykenduynen te Den Haag

De eerste in dit graf was Theodor Friedrich Carl Nowack in 1972, te Indië  employee van de staatsspoorwegen te Java  Hij was geboren 1884 in Makassar, zoon van Jacoba Fransina Elisabeth Meijer  en de posthouder Friedrich Theodor Carl Nowack . Zijn grootouders waren de Duitse officier van de infanterie Carl Nowack (1814-1849) en  Catharina Schenkhuijsen.
Theodor had een eerste huwelijk met Wilhelmien Amade, waarvan een aantal kinderen.
In 1928 hertrouwde hij met Magdalena Francina Engel die hem begroef.
Theodor en Magdalena arriveerden in 1946 met een kind te Amsterdam per schip Johan de Witt. Magdalena was de dochter van Rudolf Engel en Betje Matilda  Titaleij, beiden uit Saparoea. Overgrootvader Pieter Engel  (met Fransina Schwartz) is de oudst bekende voorouder . Van de familie Engel uit Saparoea.
Magdalena heeft haar zus Leonora in 1976 in dit graf bijgelegd. Toen Leonora in 1957 arriveerde met de Johan van Oldenbarnevelt, was zij al 31 jaar weduwe van Johan Haullussy. Hij was  griffier van de landraad en werd in 1908 juridisch gelijkgesteld aan Europeanen.
Magdalena en Leonora hadden een zus Hendrika die in 1940 te  Den Haag woonde .  Haar zoon Donald Poetiray, overlevende van nazikampen,  wordt beschreven in een I4E-topic en op de site van Herman Keppy

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.