Moedige vrouwen in verzet tegen de Japanners

indischhistorisch.nl:
In dit artikel in het kader van de Maand van de geschiedenis 2019, geven we aandacht aan een vijftal bijzondere Indische vrouwen. Zij wilden zich niet neerleggen bij de Japanse bezetting. Daarmee zetten zij hun eigen levens, die van mede-verzeststrijders, familieleden en vrienden op het spel.Opvallend was dat een groot aantal Indische vrouwen deelnam in de groep. Een reden was dat de meeste Indo-Europeanen buiten de interneringskampen waren gebleven

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

24 reacties op Moedige vrouwen in verzet tegen de Japanners

 1. Loekie zegt:

  “Daarmee zetten zij hun eigen levens, die van mede-verzeststrijders, familieleden en vrienden op het spel.”
  Dat klinkt stoer en heldhaftig, maar is natuurlijk oerstom.
  Als iemand zijn eigen leven op het spel zet, waar en waarom ook, tot daaraan toe, moet hij zelf weten. Maar door jouw toedoen het leven van anderen op het spel zitten, is, zacht gezegd, niet aardig. Moet die ander dan maar dood omdat jij iets wilt ondernemen?

  • Piet Azijnpisser zegt:

   Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht…

   H.M. van Randwijk

   • Loekie zegt:

    Als je dood bent, is het licht gedoofd, Pietepiet.
    Maar dat betekent niet, Pietepiet, dat jij het recht hebt om ook voor anderen het licht te doven.

    • Bert Krontjong zegt:

     Nou bij mijn buurman is het licht ook gedoofd ,was hij dan een verzetsman ? Nee hoor gewoon vergeten de rekening van de NUON te betalen .Maar wat die vrouwen betreft we moeten heel veel respect opbrengen voor die vrouwen ,die zoals de moeder van Ron Geenen en mijn moeder tot hun uiterste gingen om zichzelf maar vooral hun kinderen door die bizarre kamptijd heen te slepen ,dus een ode aan al die moeders ,die de moeilijke taak hadden voor hun kinderen te zorgen ,deze moeders hadden geen tijd voor verzet maar moesten elke dag aan eten zien te komen .

    • R Geenen zegt:

     @@moeder tot hun uiterste gingen om zichzelf maar vooral hun kinderen door die bizarre kamptijd heen te slepen @@
     Zeg dat wel. Jouw moeder, mijn moeder en alle vrouwen die in de nip kampen hebben moeten doorbrengen en kinderen bij zich hadden, hebben een medaille van moed en opoffering verdiend.
     In ieder geval zeker de vrouwen met kinderen die 3 1/2 jaren in Padang en Bangkinang, midden Sumatra hebben gezeten.
     Die nips daar deden hun uiterste best om een ieder de hongersdood in te jagen. Zelf het planten voedsel (varen) die we het kamp binnen brachten werd ons afgenomen en voor onze ogen vernietigd. Zelf wij kinderen, die betrapt werden met de bosplanten kregen slaag.

    • Piet de Azijnpisser zegt:

     Loekie 19.10.19 2220: “Daarmee zetten zij hun eigen levens, die van mede-verzeststrijders, familieleden en vrienden op het spel. Dat klinkt stoer en heldhaftig, maar is natuurlijk oerstom”.

     Loekie, Loekie, Loekie …… Jochie toch. Lees ik hier je verheerlijking van de lafaard, die geen poot uitsteekt tegen onrecht, met het excuus dat niet moed, maar lafheid een zegen is voor de medemens? Of verheerlijk je de lafheid niet, maar wilde je alleen maar je zure opmerking van de dag kwijt, dit keer bij het verhaal over heldinnen die hun nek dorsten uit te steken tegen onrecht en onderdrukking? Of gewoon de pest in dat er een nieuwe azijnpisser is opgestaan?

     Piet de Azijnpisser

    • R Geenen zegt:

     @@Piet de Azijnpisser@@
     Ben wel nieuwsgierig, waarom U, misschien een Indo derde generatie?, zich zo’n blanda/totok naam aanmeet?

    • Jan A. Somers zegt:

     “De dag is geen dag eerder geëindigd dankzij verzetsstrijders.” U kent dan ook hun beweegredenen niet. Dat is niet moeilijk te leren kennen. Die hadden ze namelijk niet. Ze deden gewoon wat hun hart hun ingaf. Op dat moment. Hormat!

    • RLMertens zegt:

     @Loekie; ‘als je dood bent etc.’- Het gezegde luidde; ‘zal(!) meer(!!) dan lijf en goed verliezen….Dus; ‘voordat je dood bent…..’

    • Robert zegt:

     Wie weet of het licht gedooft is als je dood bent. In de geschilderde dansen,van de grote meesters, slaat de dood op de trom of fluit en danst. Could be a fun time.

   • RLMertens zegt:

    @PietAzijnpisser; ‘voor tirannen zwicht etc. – En Indonesië zwichtte niet….Van Randwijk vergeleek de ‘politionele oorlog/acties’ met de Duitse inval in Nederland Mei 1945. Hij werd daar na verguisd. Hij, de verzetstrijder, oprichter van Vrij Nederland werd weggezet/niet eens genoemd in onze vaderlandse geschiedenis. Lees zijn boek; Heet van de naald!

  • Jan A. Somers zegt:

   Allemaal reacties van mensen die zelf geen ervaring hebben als de mensen die hier zijn genoemd. Het gaat over mensen, in een situatie verkerend waar ze van mening zijn dat ze iets anders moeten doen dan rendang eten. Opwellend vanuit hun eigen persoonlijkheid. Het boek over Bep Stenger (door haar zelf verteld) is het meest makkelijk te lezen: een normaal mens.
   In mijn Kenpeitaitijd was de groep Meelhuysen een van de vier onderwerpen die op mij werden afgevuurd. En af en toe kwam er een lotgenoot een dagje bij mij logeren. Konden ze daarna eruit rammelen waarover we hadden gesproken. Voor mij waren dat ervaringen met gewone mensen, echt geen helden. Die gewoon van mening waren dat ze iets konden doen, en dat ook deden. Hormat.

   • Bung Tolol zegt:

    Ha ha ha die Loekie ! o.k ben het niet altijd met hem eens ,geeft neks maar hij is de enige op dit blog ,waarmee je kunt lachen ,het merendeel op Indisch4ever is veel te serieus en hakt alleen maar met het zelfde bijltje op het zelfde houtje .,die stukjes van si Loekie lees ik altijd het eerst .

 2. hansvschaik zegt:

  Een Indo tante van mij werd verplicht door de jap om groente te zaaien en verbouwen.
  Ze kreeg de groentezaden van de jap, zaaide het en gaf de zaden water midden in de nacht met een keteltje kokend water. Er kwam dus niets op. Slechte grond zei mijn tante tegen de jap.
  Het hele gedoe herhaalde zich totdat de jap ervan af zag.
  Volgens mij ook een soort verzet/sabotage.

  • Jan A. Somers zegt:

   “verplicht door de jap om groente te zaaien” Tijdens de Japanse bezetting werd het kweken van Ricinus (wonderboom) een tijdje gepropageerd. De uit de zaden geperste olie (wonderolie!) kon gebruikt worden als bijmengsel van smeerolie. Die actie heeft niet zo lang geduurd.

 3. Bert Krontjong zegt:

  Nu ik er over na denk ,ook de moeders/vaders van Boeroeng en Peter v/d Broek hebben onderdak gekregen van die Jappen in die Bangkinang kampen maar op dit blog zit er slechts 1 kind van toen ,die daadwerkelijk in Bangkinang vast zat en dan is er ook nog een reageerder op dit blog ( noem geen namen ) die tegen hem durft te zeggen “” En wat deed u tegen de Jap tijdens de oorlog ?”” Alsof je de vrije keuze hebt in dat gevangenkamp ! een kind ,die 6 was in het begin en 9 jaar toen de oorlog afgelopen was .

 4. Piet de Azijnpisser zegt:

  R Geenen zegt: @@Piet de Azijnpisser@@
  Ben wel nieuwsgierig, waarom U, misschien een Indo derde generatie?, zich zo’n blanda/totok naam aanmeet?

  Er zijn meer Indo’s die zich van blanda/totok schuilnamen bedienen. Neem nou “Loekie”, u wel bekend. Dat pseudoniem zouden de in Nederland woonachtige regulars van I4E eerder associëren met de leeuw Loekie, een caricaturale leeuw, die symbool staat/stond voor de reclame op de Nederlandse TV. Zuiver totoks. Toch lijkt mij de Loekie die regelmatig haar/zijn zonnige kijk op het leven via I4E met anderen deelt, Indo, althans een individu met Indische achtergrond.

  Misschien moet u niet mij, maar haar/hem eens vragen waarom zij/hij op deze site voor Loekie heeft gekozen en niet voor bij voorbeeld “Sarina het kind van de desa”, “Adinda” of “Si Badjing”.

  Piet de Azijnpisser

  • R Geenen zegt:

   @@Er zijn meer Indo’s die zich van blanda/totok schuilnamen bedienen. Neem nou “Loekie”, u wel bekend.@@

   In de eerste plaats hoeft de naam “Loekie” geen schuilnaam te zijn. Trouwens hier in SoCal ken ik een Indo met die voornaam.
   Daarbij is uw “Schuilnaam” nu niet bepaald iets dat positief klinkt.
   Heb een jaar of 20 geleden een paar cursussen internet en website design gevolgd. Daarbij is mij vooral duidelijk gemaakt, dat het een van de beste media’s is om je op een positieve manier te profileren. Een van de beste methode als marketing tool. O.a. als makelaar/fotograaf heb ik dat ook in het verleden wel zelf gemerkt.

   Schuilnamen, vooral negatieve, zijn geen positieve reclame. Daarom mijn vraag.

   • Bung Tolol zegt:

    Si Loeki is het peper en zout stelletje van Indisch4ever ,daarbij is si Loekie zeer hoogbegaafd ,hij/zij steekt iedereen in zijn /haar zak ,ben ik het vaak eens met si Loekie ? Nou soms en vaak niet maar si Loekie heeft ook nog eens humor en dat hebben weinigen op deze site ,hidup si Loekie ,Forza Loekie ! En wat mijn naam betreft ,dat is geen schuilnaam ,ik ben echt soms terlalu tolol !

   • Piet de Azijnpisser zegt:

    R Geenen zegt: 22 oktober 2019 om 19:41 “Schuilnamen, vooral negatieve, zijn geen positieve reclame”.

    Dat weet ik niet en schuilnamen worden niet altijd voor reclamedoeleinden ingezet. En wat is “negatief”? Ik heb een reclameman horen zeggen dat het niet uitmaakt hoe je reclame maakt, als je maar de aandacht trekt.

    Velen op deze site schrijven onder schuilnaam; een voornaam alleen zoals “Loekie” is ook een schuilnaam.

    Mannen als Jan A. Somers, Peter van den Broek, Arthur Olive en een paar dames durven onder hun volledige naam te schrijven. U ook. Zo moet het eigenlijk zijn. Open vizier.

    Wat beweegt dan mensen die zich van een schuilnaam bedienen? Angst, schaamte, lafheid, een vreemd soort humor? Wil men een boodschap uitdragen, een dreigende waarschuwing? Vraag het ze. Genoeg schuilnamen op deze site.

    Maar vraag dat niet onder dit thema over “Moedige vrouwen in verzet tegen de Japanners”. Zij verdienen alle lof en respect en aandacht en geen ruis in de vorm van zure opmerkingen.

    “Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht…”. Dat hebben die vrouwen goed begrepen.

    • R Geenen zegt:

     @@Maar vraag dat niet onder dit thema over “Moedige vrouwen in verzet tegen de Japanners”. Zij verdienen alle lof en respect en aandacht en geen ruis in de vorm van zure opmerkingen. @@
     Zoals de naam “azijnpisser”?

    • Piet de Azijnpisser zegt:

     R Geenen zegt 23 oktober 2019 om 01:05: Zoals de naam “azijnpisser”?

     What’s in a name?

     Piet de Azijnpisser

    • Jan A. Somers zegt:

     “What’s in a name?” Eén groot voordeel, geen kalkaanslag in de WC-pot. Overigens tijd om naar de dokter te gaan!

 5. Robert zegt:

  What’s in a name? That which we call a rose by any other name would smell as sweet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.