Expo Dossier Indië

Het hangt er mooi bij,” zegt Thom Hoffman (62), een paar uur voor de door hem samengestelde fototentoonstelling Dossier Indië wordt geopend in het Wereldmuseum in Rotterdam. Hoffman selecteerde als gastconservator in samenwerking met het museum 300 foto’s. Die laten chronologisch de geschiedenis zien van het gekoloniseerde Indonesië tussen 1840 en 1949, dat toen Nederlands-Indië heette: van de mooie plaatjes van het mythische koloniale leven tot de realistische, rauwe foto’s over de onafhankelijkheidsstrijd.  Parool

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

8 reacties op Expo Dossier Indië

 1. Anoniem zegt:

  Kester Freriks in NRC 8/10’19; Foto’s uit een tijd van uitbuiting. Het klassieke beeld krijgt een zwarte schaduw, aldus Kester Freriks, die onlangs nog met zijn Omhelzing van tempo doeloe veel reacties opriep, maar nu wat genuanceerder daarover verhaalt. Echter vindt dat het geheel niet een nieuwe visie is omdat in 2001 ook zo’n expositie in het Vakbondsmuseum, Amsterdam is geweest. Maar die expositie ging voornamelijk over Deli. – Opvallend is het dat vele Indië kenners bij elk negatief gebeuren/nieuws over Indië het steeds afdoen, alsof het oud nieuws/ouwe koek is. Maar dit ‘oude nieuws’ nimmer in hun visie/publicaties/verhandelingen benoemen/ citeren/vermelden.

 2. RLMertens zegt:

  Kester Freriks in NRC 8/10’19; Foto’s uit een tijd van uitbuiting. Het klassieke beeld krijgt een zwarte schaduw, aldus Kester Freriks, die onlangs nog met zijn Omhelzing van tempo doeloe veel reacties opriep, maar nu wat genuanceerder daarover verhaalt. Echter vindt dat het geheel niet een nieuwe visie is omdat in 2001 ook zo’n expositie in het Vakbondsmuseum, Amsterdam is geweest. Maar die expositie ging voornamelijk over Deli. – Opvallend is het dat vele Indië kenners bij elk negatief gebeuren/nieuws over Indië het steeds afdoen, alsof het oud nieuws/ouwe koek is. Maar dit ‘oude nieuws’ nimmer in hun visie/publicaties/verhandelingen benoemen/ citeren/vermelden.

 3. Peter van den Broek zegt:

  er is een foto van het NIOD: binnenkomst van NSB-leider Anton Mussert te Soerabaja in het Kunstkringgebouw op 1 augustus 1935 in een overvolle zaal, een vnl wit publiek, sommigen gekleed in stemmig zwart, anderen brengen de Hou-Zee groet.

  Een andere NIOD-foto toont 800 personen bezoeken een NSB-vergadering in de Royal bioscoop Theater op 18 Augustus 1936, een unicum in het “rooie nest” Semarang.Opvallend is het spandoek opgehangen in de zaal: “fascisme of communisme één van beiden moet komen”.
  Het publiek bestaat uit witte vrouwen en mannen, sommigen in stemmig zwart uniform gekleed.

  De politieke deelname van de Europese bevolking gemeten naar het aantal leden van pol. organisaties (Vaderlandse Club, Indo-Europees Verbond, NSB Etc.) was (>7%) vele malen hoger dan in Nederland (> 1%). Opmerkelijk is de substantiele deelname van de Indo-Europese bevolking.

 4. Boeroeng zegt:

  Dit is de foto te Semarang 1936 die Peter bedoelde.
  Cijfers van >7% en >1% zijn me niet duidelijk

  .Topic uit 2009: https://indisch4ever.nu/2009/09/07/nsb-te-indi/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.